Autor Wątek: Kuki  (Przeczytany 626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline NKJ Stachu

  • Szef działu
  • Opinii: (10)
  • *
  • Wiadomości: 970
  • Płeć: Mężczyzna
Kuki
« dnia: 18-07-2020, 12:28:02 »
Kuki
Nóż dla mojego kolegi, naukowca, nurka i podróżnika. Myślę że zobaczy z nim kawał świata :) Ostrze z elmaxu hartowanego z wymrażaniem, twardość powyżej 60 hrc. Rękojeść to Arizona desert ironwood, czarne g10, żółta micarta i stal nierdzewna. Pochewka z naturalnej skóry. Cały nóż ma 29 cm z czego 15 cm to ostrze, szerokie na 3,5 cm (w najszerszym miejscu) i grube na 4,5 mm.
Zrobiłem tu jeden zabawny błąd, kapnąłem się na sam koniec :D Na pochewce zrobiłem logo z dwóch stron  :rotfl: chyba muszę częściej robić przerwy..
















Offline Daimyo_K

  • Opinii: (5)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 611
Odp: Kuki
« Odpowiedź #1 dnia: 18-07-2020, 12:49:27 »
Klasa sam w sobie - ale to już norma.

Gdyby kolega nie chciał noża z tak "poważnym" błędem to daj znać  :rotfl: :rotfl:

Offline LordDisneyland

  • Opinii: (15)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3006
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lord.
Odp: Kuki
« Odpowiedź #2 dnia: 18-07-2020, 16:58:37 »
Wszystko mi się w tym nożu podoba- od kształtu ostrza po dzyndzel, od wyboru kolorów po jimping.
Masz pan talent, panie Stachu szanowny ;)
Everything is lost and your choice lies broken
And the truth is drowned

Offline Nudel

  • Opinii: (24)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1222
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kuki
« Odpowiedź #3 dnia: 18-07-2020, 17:48:15 »
Nerkę albo inne narządy w rozliczeniu przyjmujesz? :shy:
Klasa nożyk.
Nóż To Narzędzie

Offline Raptorartur

  • knifemaker
  • Opinii: (131)
  • *
  • Wiadomości: 6129
  • SzlabanDestrojer
Odp: Kuki
« Odpowiedź #4 dnia: 19-07-2020, 21:08:08 »
Oczywiście piękny :) ale czy nie obawiasz się o arizonę? Nie lubi zmian wilgotności i temperatury.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Offline NKJ Stachu

  • Szef działu
  • Opinii: (10)
  • *
  • Wiadomości: 970
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kuki
« Odpowiedź #5 dnia: 19-07-2020, 22:01:16 »
Dzięki za miłe słowa :)

Oczywiście piękny :) ale czy nie obawiasz się o arizonę? Nie lubi zmian wilgotności i temperatury.

W sumie to nie mam dużego doświadczenia z tym drewnem, zrobiłem z tego kilka rękojeści i póki co jest wszystko ok. Miałeś jakieś złe doświadczenia z tym drewnem?

Offline Raptorartur

  • knifemaker
  • Opinii: (131)
  • *
  • Wiadomości: 6129
  • SzlabanDestrojer
Odp: Kuki
« Odpowiedź #6 dnia: 20-07-2020, 00:39:08 »
Dlatego pytam ;) Tylko raz użyłem, mocno pracowało. Ale może było jakieś niedorobione. Ale od tamtej pory nie używam drewna niestabilizowanego w ogóle. No chyba, ze teak do kuchenniaków.
« Ostatnia zmiana: 20-07-2020, 00:41:45 wysłana przez Raptorartur »
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (166)
  • *
  • Wiadomości: 24961
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Kuki
« Odpowiedź #7 dnia: 20-07-2020, 09:27:27 »
kapitalna głownia, choć z krzesaniem mogą być pewne trudności ;P
taaaak, tylko się czepiam, żeby nie cukrzyć wiecznie ;)
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline NKJ Stachu

  • Szef działu
  • Opinii: (10)
  • *
  • Wiadomości: 970
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kuki
« Odpowiedź #8 dnia: 20-07-2020, 11:10:56 »
kapitalna głownia, choć z krzesaniem mogą być pewne trudności ;P
taaaak, tylko się czepiam, żeby nie cukrzyć wiecznie ;)

Dzięki :) no z tym krzesaniem.. ostatnio bardzo lubię jak grzbiet noża jest zaokrąglony, trzeba nosić zippo..

Offline Nudel

  • Opinii: (24)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1222
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kuki
« Odpowiedź #9 dnia: 20-07-2020, 18:47:58 »
Nie jestem ekspertem, ale w 99% przypadków zbyt mocne pracowanie i pękanie drewna to wina nieodpowiedniego, zbyt krótkiego sezonowania drewna. Większośc ludzi zapomina, że przed składowaniem materiału do sezonowania należy drewno odpowiednio zaimpregnować i/lub zabezpieczyć końce desek specjalnym klejem lub żywicą w celu zapewnienia równomiernego schnięcia/odparowywania. Poprawny proces sezonowania trwa zazwyczaj 2-3 lata i tak na prawdę rzadko który dostawca materiału się do tych zasad stosuje ;>
Nóż To Narzędzie

Offline Adam One

  • knifemaker
  • Opinii: (0)
  • *
  • Wiadomości: 848
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kuki
« Odpowiedź #10 dnia: 21-07-2020, 10:23:39 »
Dlatego pytam ;) Tylko raz użyłem, mocno pracowało. Ale może było jakieś niedorobione. Ale od tamtej pory nie używam drewna niestabilizowanego w ogóle. No chyba, ze teak do kuchenniaków.
Jak pisze Nudel, pewnie Artur miałeś niewysuszony kawałek. Spośród moich "aironów" tylko jeden klocek wykazywał objawy pęknięcia na jednym końcu. Zdarzyło się też, że rozbierając jeden z noży rozgotowałem go i ironwood w ogóle nic nie zareagował, no może troszkę na krawędzi łączenia z przekładką. (rozbioru dokonałem mechanicznie) Gorąco polecam ten materiał, poza tym że trzeba się przy nim napocić to ładnie wygląda, jest naprawę najtwardszy spośród drewien jakie znam, obrabiałem też IPE, są podobne w konsystencji i smrodzie ale iron niewątpliwie ładniejszy.
P.S.
Kuki - zupełnie nie w moim guście choć pięknie wykonany. Poprzedni Sztylecik klasa i deklasacja reszty makerów.
« Ostatnia zmiana: 21-07-2020, 10:25:18 wysłana przez Adam One »

Offline NKJ Stachu

  • Szef działu
  • Opinii: (10)
  • *
  • Wiadomości: 970
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kuki
« Odpowiedź #11 dnia: 21-07-2020, 12:22:47 »
bardzo dziękuję :)

Offline horzuff

  • Opinii: (198)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2503
  • Płeć: Mężczyzna
  • empiryk organoleptyk
Odp: Kuki
« Odpowiedź #12 dnia: 21-07-2020, 16:31:17 »
Super wyszedł, lubię te takie rzeźnickie kształty głowni