Autor Wątek: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)  (Przeczytany 503 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qwerty01

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« dnia: 26-07-2020, 13:37:08 »
Dzień dobry.
Posiadam drewnianą ostrzałkę Lansky z 4 prętami (brązowe i białe). Wszystkie noże nią ostrzę poza jednym - do chleba. Co najmniej 7 lat nie był ostrzony i pora go naostrzyć. Jaką ostrzałkę możecie polecić do noży ząbkowanych? Nie ukrywam chciałbym wydać do 100zł.
Drugie pytanie. Pewnie w waszych szufladach są noże z drobniutkimi zębami (noże do kotletów). Czymś tą drobnicę ostrzycie?

Offline gribshift

  • 01100100 01110101 01110000 01100001
  • Opinii: (25)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 633
  • In vino sulphuris, in aqua chlorum
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #1 dnia: 26-07-2020, 14:24:42 »






Metod do wyboru do koloru.
Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

Offline qwerty01

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #2 dnia: 27-07-2020, 19:52:30 »
Raczej 1 wariant, ale czy jest coś sprawdzonego?

Online lobuz1

  • Opinii: (71)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2389
  • Płeć: Mężczyzna
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
Spyderco Ikuchi, Kershaw,Ganzo
Szpej- pusto

Offline qwerty01

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #4 dnia: 27-07-2020, 20:19:32 »
Właśnie zastanawiam się pomiędzy Diamond Tapered Rod TR-600 a Lansky Blademedic PS-MED01. Nóź ms 2 szerokości ząbków: 4,5mm i 2,3mm. Nie wiem co lepsze do mojego noża. :(

Online lobuz1

  • Opinii: (71)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2389
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #5 dnia: 27-07-2020, 20:35:04 »
Właśnie zastanawiam się pomiędzy Diamond Tapered Rod TR-600 a Lansky Blademedic PS-MED01. Nóź ms 2 szerokości ząbków: 4,5mm i 2,3mm. Nie wiem co lepsze do mojego noża. :(

Nie ma się nad czym zastanawiać- tutaj jest wygodny uchwyt i długi pręt a tamta to zabawka dla dzieci :)
Proszę:












« Ostatnia zmiana: 27-07-2020, 20:40:15 wysłana przez lobuz1 »
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
Spyderco Ikuchi, Kershaw,Ganzo
Szpej- pusto

Offline qwerty01

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #6 dnia: 27-07-2020, 20:41:58 »
Zamówiłem ją. Wielkie dzięki.

Online lobuz1

  • Opinii: (71)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2389
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #7 dnia: 27-07-2020, 20:43:06 »
Proszę bardzo.
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
Spyderco Ikuchi, Kershaw,Ganzo
Szpej- pusto

Offline Schtruntz

  • Opinii: (55)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 957
  • cymbał brzmiący
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #8 dnia: 27-07-2020, 21:06:39 »
Zamówiłem ją. Wielkie dzięki.
Trochę bez sensu ten zakup.
Co prawda krawędzie kamieni Spyderco TriAngle są najlepsze, ale na prętach starego Turn Boxa Lansky'ego ostrzę ząbki tak, że sam się ich potem boję.
Jadę, jak by to była gładka krawędź, tylko wyraźnie wolniej, choć i tak finalny efekt uzyskuję szybciej, niż podczas zabawy z diamentowym stożkiem. Najważniejsze to dobrać kąt po szlifowanej stronie, a potem na koniec zdjęcie "drutu" przeciwnej stronie.
Pamiętać należy o prostych faktach:
-najbardziej tępią się czubki ząbków, miejsca między nimi mają drugorzędne znacznie dla krojenia.
-czubki zaokrąglą się po latach, nie ma co się przejmować

 Czy to jakiś drogi nóż?

Desordem e Regresso

Online lobuz1

  • Opinii: (71)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2389
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #9 dnia: 27-07-2020, 21:09:51 »
Trochę bez sensu ten zakup.
Co prawda krawędzie kamieni Spyderco TriAngle są najlepsze, ale na prętach starego Turn Boxa Lansky'ego ostrzę ząbki tak, że sam się ich potem boję.
Jadę, jak by to była gładka krawędź, tylko wyraźnie wolniej, choć i tak finalny efekt uzyskuję szybciej, niż podczas zabawy z diamentowym stożkiem. Najważniejsze to dobrać kąt po szlifowanej stronie, a potem na koniec zdjęcie "drutu" przeciwnej stronie.
Pamiętać należy o prostych faktach:
-najbardziej tępią się czubki ząbków, miejsca między nimi mają drugorzędne znacznie dla krojenia.
-czubki zaokrąglą się po latach, nie ma co się przejmować

 Czy to jakiś drogi nóż?

Właśnie dlatego. Też tak ostrzyłem bo to wygodne i proste jak ruchanie. Jednak wolę zęby jak u rekina.



A tak wyglądają „zęby” z filmu szkoleniowego Spyderco Triangle:

« Ostatnia zmiana: 27-07-2020, 21:19:10 wysłana przez lobuz1 »
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
Spyderco Ikuchi, Kershaw,Ganzo
Szpej- pusto

Offline qwerty01

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 5
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #10 dnia: 28-07-2020, 07:52:41 »
Trochę bez sensu ten zakup.
Co prawda krawędzie kamieni Spyderco TriAngle są najlepsze, ale na prętach starego Turn Boxa Lansky'ego ostrzę ząbki tak, że sam się ich potem boję.
Jadę, jak by to była gładka krawędź, tylko wyraźnie wolniej, choć i tak finalny efekt uzyskuję szybciej, niż podczas zabawy z diamentowym stożkiem. Najważniejsze to dobrać kąt po szlifowanej stronie, a potem na koniec zdjęcie "drutu" przeciwnej stronie.
Pamiętać należy o prostych faktach:
-najbardziej tępią się czubki ząbków, miejsca między nimi mają drugorzędne znacznie dla krojenia.
-czubki zaokrąglą się po latach, nie ma co się przejmować

 Czy to jakiś drogi nóż?

Nóż ma też małe ząbki i nie chcę ich stracić szlifując na gładko. Nóż gerlacha. Widzę, że niby nie jest drogi, ale teraz gerlach słabo stoi z jakością. Poza tym będę ostrzył inne noże z ząbkami (u rodziców, teściów itp).

Offline muunek

  • Opinii: (2)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 48
Odp: Ostrzałka do noża ząbkowanego (od chleba)
« Odpowiedź #11 dnia: 28-07-2020, 11:25:49 »
ja zbieram ułamek mm na drobnym ziarnie  po stronie przeciwnej i nóż gotowy jest na kolejne kilka lat używania.
To nie są tak drogie noże żeby się mocno i finansowo  nad nimi "spuszczać"..