Autor Wątek: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko  (Przeczytany 909 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ceasar

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Mężczyzna
Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« dnia: 13-09-2020, 22:45:58 »
Witam, chciałbym wejść w świat noży skandynawskich, głównie interesują mnie twórcy z Finlandii.
Szukając po nazwiskach natknąłem się na wielu makerów, jak Jukka Hankala, Pekka Tuominen i na przykład Tapio Syrjala
Widziałem jego filmiki na youtube sprzed 2 lat, gdzie robi puukko od zera. Link poniżej

Mam teraz pytania, ponieważ na filmie używa stali Vanadis 4, a ja mam możliwość kupienia takiego puukko za 420 euro ze stali 80CrV2
Ten Pan mianuje do bycia jednym z mistrzów fińskiego knifemakingu, jednak po wymianie maili napisał, że używa tylko gotowych stali, bez kucia, wykrawa je tak jak na filmie.
Czy to znaczy, że taka stal będzie słabsza od innej, kutej ręcznie?
Czy to co widzimy na filmie w ostatnich sekundach to jest cały proces hartowania? Napisał w komentarzu, że tam jest 520 stopni? Wydaje mi się to bardzo niską wartością?
Co by się stało gdybym sam wykroił taki gotowy blank, bez kucia i bez hartowania?
Czy w ogóle jest sens patrzeć na taki nóż za 400 euro ze stosunkowo słabej stali? Używam na co dzień m390 i odpowiedniki, elmax i jakieś rosyjskie damasty, więc nie chciałbym zapłacić 400 euro a później być niezadowolonym. Nie chce płacić za nazwisko.
Ma ktoś tutak jakieś doświadczenia z tym twórcą oraz innymi fińskimi twórcami? Ostatnie wątki jakie widziałem mają ponad 10 lat.

Offline Sulejknives

  • knifemaker
  • Opinii: (37)
  • *
  • Wiadomości: 2042
    • Sulejknives
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #1 dnia: 15-09-2020, 06:55:58 »
Mam teraz pytania, ponieważ na filmie używa stali Vanadis 4, a ja mam możliwość kupienia takiego puukko za 420 euro ze stali 80CrV2
Ten Pan mianuje do bycia jednym z mistrzów fińskiego knifemakingu, jednak po wymianie maili napisał, że używa tylko gotowych stali, bez kucia, wykrawa je tak jak na filmie.
Czy to znaczy, że taka stal będzie słabsza od innej, kutej ręcznie?
Czy to co widzimy na filmie w ostatnich sekundach to jest cały proces hartowania? Napisał w komentarzu, że tam jest 520 stopni? Wydaje mi się to bardzo niską wartością?
Co by się stało gdybym sam wykroił taki gotowy blank, bez kucia i bez hartowania?
Czy w ogóle jest sens patrzeć na taki nóż za 400 euro ze stosunkowo słabej stali? Używam na co dzień m390 i odpowiedniki, elmax i jakieś rosyjskie damasty, więc nie chciałbym zapłacić 400 euro a później być niezadowolonym. Nie chce płacić za nazwisko.
Ma ktoś tutak jakieś doświadczenia z tym twórcą oraz innymi fińskimi twórcami? Ostatnie wątki jakie widziałem mają ponad 10 lat.
To, że wykrawa z blachy i nie kuje, świadczy najwyżej o spektrum jego umiejętności i możliwości warsztatowych - nie ma to bezpośredniego przełożenia na jakość produktu.
Cena, którą podałeś, jest normalną ceną za nóż znanego twórcy - tak, płacisz za nazwisko i nie ma w tym nic dziwnego.
Hartowanie na filmiku przebiega poprawnie. Ostatnie momenty przedstawiają początek odpuszczania. Temperatura 520 stopni jest właśnie temperaturą odpuszczania - uzyskuje się w niej najwyższą twardość tej stali (o ile mówimy o Vanadisie 4). Tu wszystko gra.
Nie mam doświadczeń z nożami tego twórcy.
Forumowym celebrytą od tego typu noży jest @pawelmomo - zerknij na jego prace.
"Symetria: estetyka idiotów", Tuwim.

https://www.facebook.com/Sulejknives/
Instagram: #sulejknives

Offline Ceasar

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #2 dnia: 15-09-2020, 14:05:07 »
To, że wykrawa z blachy i nie kuje, świadczy najwyżej o spektrum jego umiejętności i możliwości warsztatowych - nie ma to bezpośredniego przełożenia na jakość produktu.
Cena, którą podałeś, jest normalną ceną za nóż znanego twórcy - tak, płacisz za nazwisko i nie ma w tym nic dziwnego.
Hartowanie na filmiku przebiega poprawnie. Ostatnie momenty przedstawiają początek odpuszczania. Temperatura 520 stopni jest właśnie temperaturą odpuszczania - uzyskuje się w niej najwyższą twardość tej stali (o ile mówimy o Vanadisie 4). Tu wszystko gra.
Nie mam doświadczeń z nożami tego twórcy.
Forumowym celebrytą od tego typu noży jest @pawelmomo - zerknij na jego prace.

Dzięki za odpowiedź. Możliwości warsztatowe raczej ma, ale wykuwa tylko damasty, więc chyba idzie troszkę na łatwiznę.
Wiem, że trzeba zapłacić za nazwisko ale jednak to tylko 80CrV2, najzwyklejsza stal i tutaj za ponad 400 euro.
Na razie szukam fińskiego puukko. Wychodzę z założenia że jak chce się spróbować azjatyckiego jedzenia to trzeba jechać do Azji. Polskich makerów na razie nie biorę pod uwagę przy puukko.

Offline gribshift

  • 01100100 01110101 01110000 01100001
  • Opinii: (22)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 590
  • In vino sulphuris, in aqua chlorum
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #3 dnia: 15-09-2020, 14:23:40 »
Dzięki za odpowiedź. Możliwości warsztatowe raczej ma, ale wykuwa tylko damasty, więc chyba idzie troszkę na łatwiznę.
Wiem, że trzeba zapłacić za nazwisko ale jednak to tylko 80CrV2, najzwyklejsza stal i tutaj za ponad 400 euro.
Na razie szukam fińskiego puukko. Wychodzę z założenia że jak chce się spróbować azjatyckiego jedzenia to trzeba jechać do Azji. Polskich makerów na razie nie biorę pod uwagę przy puukko.

Zwróć jednak uwagę, że azjatyckie jedzenie jest inne bo jest inne. Absolutnie rozumiem chęć posiadania czegoś regionalnego, natomiast w tym wypadku czym to się różni poza lokalizacją warsztatu? Tnie blank z płaskownika jak wielu, leci szlifierką jak wielu, hartuje jak wielu, oprawia jak wielu itp. Wielu spoza regionu. Nowymi metodami. Czy to źle? Nie. To bardzo dobrze, zależnie od punktu widzenia i czego chcemy. Ale czy jest w tym ta niepomierzalna otoczka tradycji? Dla mnie nie ma.
Gdyby to azjatyckie jedzenie było robione z europejskich surowców na europejską modłę, tylko, że np. w barze w Hanoi, też by nie miało. Dla mnie.

Ja bym np. może spróbował czegoś od H. Roselli. Niby bardziej masowo, ale jest klimat. Ale może dlatego tak to widzę, gdyż sam się przymierzam do noża Roselli z UHC.
Kto gorszy w dżudo,
ten krwawi dużo.

Offline taya

  • Taya Knife Supply
  • Opinii: (67)
  • *
  • Wiadomości: 460
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #4 dnia: 15-09-2020, 14:28:42 »
Zastanawia mnie tylko, dlaczego wspominasz o kuciu jak o procesie rzekomo lepszym. Weź pod uwagę, ze nowoczesne stale są czyste składowo i kuciem możesz je tylko zepsuć.
Wielokrotne przekuwanie stali w dawnych czasach miało oprócz nadania kształtu właśnie oczyścić stal - stąd pewnie myśl że kuta jest lepsza. Dziś to w niczym nie pomoże a zepsuć może na wiele sposobów.
Już pomijam stałe proszkowe których w ogóle się nie kuje.

Offline Ceasar

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #5 dnia: 15-09-2020, 18:11:08 »
Rzeczywiście może za bardzo skupiam się na tym kuciu stali, jednak wszyscy lepsi makerzy z Finlandii chwalą się, że ostrze jest kute.
Jakby oni uważali, że gotowe są lepsze myślę, że na pewno takich by używali. Nie mówię tutaj o proszkowych nowoczesnych stalach oczywiście.
Na razie wysłałem kilka maili z pytaniami do innych makerów, zobaczymy jak sprawa się rozwinie.
Jakby ktoś tutaj miał doświadczenie z jakimiś ręcznie robionymi skandynawami to proszę niech opisze wrażenia, bo na forum raczej nic nie ma.

Offline Emu

  • Opinii: (38)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 360
  • Płeć: Mężczyzna
  • Scyzortown
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #6 dnia: 16-09-2020, 08:53:14 »
Popatrz na prace Danijela Haraminy inaczej znanego jako Malanika. Świetne wykonanie, rewelacyjny kontakt z twórcą i przynajmniej w moim przypadku realizacja przebiegła szybko bo miałem nóż w łapach po 3 miesiącach od zamówienia. Nie wiem jak obecnie. Zarówno rodzaj stali jak i materiał na rękojeść wybierasz sam.
https://malanika.com/
Nie patrz na stale dostępne na stronie bo ona raczej nie jest aktualizowana. Wszystko możesz ustalić z Danijelem.

Offline Ceasar

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #7 dnia: 16-09-2020, 11:18:54 »
Dzięki za konkretną odpowiedź.
Prace Malaniki rzeczywiście wyglądają solidnie. Napiszesz jakiej stali używasz w jego nożu i ile mniej więcej zapłaciłeś?

Offline Emu

  • Opinii: (38)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 360
  • Płeć: Mężczyzna
  • Scyzortown
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #8 dnia: 16-09-2020, 11:33:48 »
Ja wybrałem CPM4V i rękojeść jak na foto model pierwszy od góry.

To już było kilka ładnych lat temu ale wówczas zapłaciłem 350$ z szipem.

Offline kgrzesiek

  • Opinii: (385)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4655
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #9 dnia: 16-09-2020, 11:57:16 »
Cóż. Jakby nie było napisu na głowni powiedziałbym, że to prace pawelmomo. Chociaż nie, te są brzydsze ;-) I droższe. No, ale za to skandynawskie.

Offline Emu

  • Opinii: (38)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 360
  • Płeć: Mężczyzna
  • Scyzortown
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #10 dnia: 16-09-2020, 11:59:48 »
Cóż. Jakby nie było napisu na głowni powiedziałbym, że to prace pawelmomo. Chociaż nie, te są brzydsze ;-) I droższe. No, ale za to skandynawskie.
Wyjątkowo mało skandynawskie bo chorwackie  :D.

Offline kgrzesiek

  • Opinii: (385)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4655
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #11 dnia: 16-09-2020, 12:01:31 »
O widzisz, a tutaj nacisk na skandynawskie był :D

Offline Ceasar

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #12 dnia: 16-09-2020, 12:12:29 »
Przepraszam za pytanie, ale czujesz się obrażony, bo nie szukam teraz noża od polskiego makera?
Nie rozumiem po co ta ironia i oburzenie.
Rozumiem, że tylko w Polsce robi się tanie i śliczne noże według Ciebie, więc przepraszam Cię, że wybiorę coś z zagranicy na ten moment

Offline kgrzesiek

  • Opinii: (385)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4655
Odp: Tapio Syrjala, pomoc przy pierwszym puukko
« Odpowiedź #13 dnia: 16-09-2020, 12:15:08 »
Jakie oburzenie, uśmieszków nie widziałeś? Co mi zależy na co wydasz swoje pieniądze. Powodzenia w szukaniu.