Moim zdaniem najlepszy stosunek jakości do ceny mają hamaki z Deca .
Mam 3 , 2 duże ,ceglasty i miodowy , i 1 mały zielony .
Doskonałe hamaki bdb wykonane z pełnym kompletnym zawieszeniem , sznurki , taśmy , bdb karabiny .
Jak ktoś wie o co chodzi to może sobie założyć ridgeline z kawałka nie grubego repsznura i gitara

A to wszystko za +- 100 zł .
Te hamaki mają jeszcze jedną zaletę , maja 175cm .szerokości co pozwala wygodnie zalegać po brazylijsku nawet tęgiemu gościowi 2m wzrostu .
Wykonane są z bdb materiału , ceglastego używam od 5 lat , najczęściej i najchętniej i nic się nie dzieje .
We wszystkich moich hamakach mam zawieszenia z dynemy , ale nie montuję zawiesi bezpośrednio przez tunel w materiale tylko najpierw zaplatam pętlę z grubszej dynemy (tej szarej) przekładam przez tunel i montuję whoopi .
Robię tak dlatego że montowanie zawiesia bespośrednio przez tunel powoduje ściśnięcie materiału i może spowodować przetarcie ,w moim sposobie materiał jest lużniej ułożony i nie ściśnięty na grubszej podwójnej dynemie .
Jak pisałem wcześniej , hamaki z deca są naprawdę bdb , można ich używać od razu po zakupie , można dodać ridgeline , można zmodyfikować i za niewielkie pieniądze mieć doskonały hamak a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na zakup dobrego tarpa czy zrobienie ocieplacza , ale to osobny temat aczkolwiek ściśle związany z tematem hamaków .
Mogę polecić hamaki Tigerwood , dobra cena , bdb jakość , mam używam .
Mam TTTM duży , używam , duży , obszerny , dobry hamak , cena taka se , często wisimy w nim z żoną i córką , daje radę

Co do Lesovika czy DD ... powiem tak , miałem używałem , za te pieniądze które dzisiaj za nie sobie winszują nie kupił bym .
Dlaczego ?
Dlatego że mam jakieś blade pojęcie o hamakach , całym osprzęcie potrzebny do tego żeby sobie "powisieć" i że nie trzeba wydawać na to 4 cyfrowych kwot .
Pzdr.