Doleciała nowość - Skilhunt E2A, czyli konkurencja dla Lumintop Tool AA 2.0
https://www.aliexpress.com/item/32863212402.htmlNieco krótsza, ale grubsza i ~3g cięższa od Toola, klips ten sam, lumenów nieco mniej.
Mamy tu soczewkę zamiast standardowego reflektora, ja nie jestem ich fanem, bo świeci wąsko, jest duża jasna kropa i niemal brak spilla, do tego charakterystyczne słoneczko na brzegach przy świeceniu z bliska.
Za to pochwalę barwę tych SST20, mam wersję neutralną (5000K) i ciepła (4000K), nie jest zielono i HCRI świetnie oddaje kolorki, o wiele lepiej niż Tool z nijaką Nichią.
Minusy tak na szybko:
- dla oszczędności nie zamontowali zakręcanego pierścienia trzymającego włącznik w środku, zamiast tego jest luźna cienka blaszka i gdy rozkręcimy od strony dupki, to włącznik wypadnie.. Dlatego w instrukcji podają, żeby baterie wymieniać tylko od strony głowicy;
- High świeci zaledwie niecałą minutę, przez ten czas latarka nawet na 14500 nie zdąży się specjalnie nagrzać;
- brakuje słabszego Low;
- kiepsko stoi na dupce;
- koronka taka trochę z innej bajki, nie pasuje do reszty;
- to drobne moletowanie na głowicy i dupce łatwo się zapycha naskórkiem i ciężko to wyczyścić;
- logo kiepsko wypalone laserem (w czarnej wersji).
Ja wolę Toola, bo lepsza konstrukcja, reflektor i dłużej poświeci w Turbo, tyle że teraz montują kiepskie ledy i świecącą dupkę, która szybko wysysa energię z Li-Ionów, więc ciężko mi je już polecać..
A jaka jest E2A? Nie jest to ideał, zresztą takich niestety nie ma na rynku lampek 1xAA, ale na prezent dla "nieoświeconego" powinna nadać się całkiem dobrze. Nieduża, dobra jakość, trzy tryby z pamięcią i bez strobo, mechaniczny klik, nie nagrzewa się mocno, trzy ledy do wyboru..
![]()
![]()