Reklama

pancerna alternatywa dla M21

Zaczęty przez Blacha, 13-10-2005, 11:37:10

Blacha

otóż będąc wczoraj w mekkce zwanej potocznie "Świat Noży" Jarek pokazał mi taki o to ustrojstwo

ekonomiczniejsza wersja buck strider tarani

Buck 889

Ambidextrous pocket clip.
3.5" blade.
Texturized FRN handles.
Liner lock.
Dual thumbstuds and thumb hole opening.
Plain edge.
Phospherous bronze washers.

a czymże to sie różni od Tarani ?? ano ceną przedewszystkim
http://www.newgraham.com/buck_strider.htm
tym że ma ostrze plain (mnie osobiście tarania zawsze odrzucał właśnie combo)
i panowie i panie
najlepsze
ekonomiczna wersja Tarani ma GRUBSZY OD ORGINAŁU LINERS - może nie jest to jeszcze liners jak w striderach ale już lepiej niż w tarani.
Stal to o ile mi wiadomo ta ichniejsza 420 HS
teraz kilka faktów z macania

grube teksturowane G10 - trzyma sie rewelacyjnie, chwyt pewny i mocny skurwiel - ale pewnie zabójca dla kieszeni (tak ps. klips przekłądany a ciekawostka że nie ma dziurek samych tylko w dziurki na klips wkręcone śróbki - niby nic ale nei ma dziur w rękojeści i fajneij wygląda)

Ostrze - nieduży nóz i niestety sporo krawędzi tnącej zabrane przez wielkie ricasso - nie wiem po co ale trudno. Ostrze solidne, grube z częściowym szlifem.

podkłądki z brązu, grubszy niż w taranim liners, generalnie pancerny czołg.
Przyznam że zrobił na mnie wrażenie - zajebiście pancerne bydle które rewelacyjnie wręcz leży - nie za duży ale z wielkim zapasem mocy.
Moim zdaniem świetna alternatywa dla M21 - ciut mneijszy ale równie a może bardziej pancerny - no i cena zajebista

kiedyś sobie go kupie jako zastępczy folder w las (manixa czasem szkoda do wyłamywania)
- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

kangoo

Cudny . Brat po moim Fulcrumku też coś pancernego chce i dostanie . :) :) Mam nadzieję niedługo.

uwak

ile ?
($)
u Jraka - nie na stronie .....
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 13.10.2005r.- 12:48 ]</span>

ty już wiesz co ....

Hakas

Ładny , ale nie powala. Fulkrum ER mocniejszy  :)

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

lukaszki

jakoś mi się nie bardzo podoba. Wolałbym M21, a tak naprawdę to nie rozumiem jak ten nożyk można kupić zamiast Griptiliana.

Podobno współpraca Bucka i Stridera ma się ku końcowi. Nie powstanie już żaden nowy model, ale nie wiadomo jak długo będą w sprzedaży te które są. Pewnie jeszcze trochę.

btw. okładziny są materiału zytelopodobnego (FRN), a nie z G10

edit:

nie podoba mi się, ale może po wzięciu do ręki by mi się spodobał...
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 13.10.2005r.- 13:41 ]</span>

Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

Blacha

fulcruma nie przebije pancernością - ale przebija go ceną i sądze że parametry cięcia ma lepsze

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

shaft

niestety Tarani mialo jeden minus ktory przeszedl  na ten nozyk.
to jak i czym jest skrecony....

ja jednak Blacha bym go do podwazania nie uzywal.
uwazam ze to ladny nozyk na prezent dla kogos kta ma "taktyczna krew i zaciecie  ;) "

albo po proastu kto woli ten design niz pacyfistyczny griptilianik.

METROTACTICS 2004 Crew
Warszawski Polswiatek Nozowniczy

Szeryf

Jak za 50 dolców to to jest to fajna sprawa... bo nie trzeba się spłukiwać na Stridera żeby się przymierzyć ;-)   !amazed

buzz

Że zapytam za uwakiem: ile u Jarka kosztuje?

kangoo

Dzięki uprzejmości Blachy (lub jego chińskiej podróbki :) ) mój brat stał się posiadaczem Bucka 889 .

Kilka słów po obmacaniu :
- niezwykle klei się do łapy -
-świetna ergonomia -
-goli po skórze (nie chce w locie) -
- długość krawędzi tnącej ,większa niż by to się wydawało z fotek -
-blokada wygląda dość cienko ,jednak luzów nie zaobserwowano i trzyma jak diabli -
-klips niewielki ,bardzo mocno przylegający do okładziny -
-faktura okładzin dość agresywna(choć nie aż tak jak Desert Cruiser)  i może niszczyć spodnie -
-bardzo "surowo" wykonana oksyda-

Ogólnie bardzo przyjemny knypek ,noszę się z zamiarem posiadania takowego w przyszłości .:)
A teraz kilka minusów ,a właściwie jeden :)  :
Linersy nie zostały wogóle obrobione ,ich krawędzie mające styczność z dłonią użytkownika ,były bardzo ostre i wymagały lekkiego opiłowania (pilniczkiem do paznokci :) )

Jednym zdaniem:
Dobry nóż za dobrą cenę !
Co do wartości użytkowej na razie się nie mogę wypowiadać, ponieważ nóż musi trochę popracować .

Dzięki Blacha !

PS - foty jak zwykle ochydne

super

szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

kangoo

Jak mogłeś to wkleić ? Po moich wypocinach . TY......... brzydalu jeden :)

buzz

Misiaczki kochane - wiem że macie mnie głęboko w dupie ;) ale czy ktoś mi powie ile TO kosztuje u Jarka :)

EDYTA: Kngoor - foty super
Super - foty jak wyżej ;)
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 25.10.2005r.- 21:06 ]</span>

super

Twoje wypociny są zgodne z moimi..  ;) a fotki sie uzupełniają  8)

szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

kangoo

Buzz ,Misiaczku ile to zachodu napisać priva do Jarka lub Blachy ??? :)

Super ,nie chodziło mi o kwestię merytoryczną  . Po moich fotkach można od Twoich oślepnąć .  ;)
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 25.10.2005r.- 21:10 ]</span>

buzz

Kangoor - napisałem do Blachy  :p  Czemu czasem na najprostrze rozwiązanie najtrudniej wpaść ;) Pozdro

kali

imho liner lock za gleboko zachdzi jak na nowy (? wyglada na nowy) noz
ale... liner jest jakis taki wygiety na polokraglo, ktos sie nad nim pastwil i moze sie troche zgial, po wyklepaniu na plasko powinien mniej zachodzic :)
poza tym wyglada naprawde ok, a jak sie sprawuje 420HC w hartowaniu Bosa?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

kangoo

Liner lock u brachola zachodzi też tak głęboko , co do stali dla mnie za wcześnie żeby coś powiedzieć , a brachol i tak go katował nie będzie .( mnie też nie pozwoli  :(  )

kali

nie chodzi mi o katowanie, tylko zwykle uzywanie :-) wystarczy, ze nie tepi sie momentalnie od drobnych prac

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

jawor

Blacha, a czy liners jest grubościa zbliżony do linesa w M21? Ze zdjęcia wynika, że chyba tak?
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 26.10.2005r.- 13:19 ]</span>

>THINK TWICE CUT ONCE<