Reklama

nowe busse

Zaczęty przez cromcruah, 14-10-2005, 09:30:14

kali

khym wygląda zajebiście bez dwóch słów

i jeszcze skinerek

Cytat: Jerry Busse

This pic clearly shows our patent pending Corrugated Bevel Technology (CBT). The corrugated bevel not only greatly strengthens the blade but reduces the overall weight of the blade while reducing the cutting friction along the entire height of the bevel.

kto wierzy w to, że te rowki zmniejszają tarcie podczas cięcia? w jaki sposób? że niby materiał styka się z głownią na mniejszej powierzchni? raczej wejdzie w te rowki... ale kłócić się z Jerrym Busse? !dodge

to jest busse combat - i nie wiem jak to rozumieć - fighter, więc i tak nie będzie nic ciąć, czy taki drogi, że tylko fotki zrobić na fora i do sejfu?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Hakas

Piękne praktyczne noże. Tylko mają jedną wadę śmierdzą drożyzną  :(

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

Marecki

Wygląda jak bazarowy hunter knife i jakoś mnie nie oczarował specjalmie.
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 14.10.2005r.- 10:40 ]</span>

"Nóż nie hałasuje"

Łot ewer

<a href="http://punktg.fotolog.pl">punktG</a>

MOCNE

kangoo

Rowki zmiejszają tarcie podczas cięcia ,wystarczy zerknąć na noże do sera z telezakupów .
Duży wygląda rasowo ,skinerek lekko bazarowy .  Zresztą jak ktoś ma i nie chce przyjmę oba :) .

mrozik

Jakoś możliwości nowoczesnych obrabiarek cnc mnie już nie dziwią, rowki i tak są poprowadzone niechlujnie i koślawie, cena pewnie zabija, a amerykańce będą przeświadczeni że owe rowki wydatnie ułatwią cięcie, a potem znów ktoś będzie pisał że to nie legenda, że to prawda. O ile przy cięciu materiałów twardych to powierzchnia styku będzie mniejsza, o tyle przy cięciu np mięcha zwiększy się, a powierzchnie po przecieciu mogą być poszarpane i upierdzielone tym co pozostało w rowkach po poprzednim cięciu.

BM Osborne 943 - porządam, oddam co mam za niego.

Usługi tokarskie, nietypowe srubki, pivoty, thumb study, piny, nity Cr-Ni, moletowanie, wytaczanie, nietypowe prace tokarsko-frezarskie - masz problem - pisz do mnie.

bagnet

Jako że traktuję noże Busse jako czysto użytkowe mam jedno odczucie - dla mnie to porażka.

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

wysz

Chetnie poużywam i potestuję tę "porazkę" - wtedy będę mógł coś powiedzieć o odczuciach. ;)
Na razie - chuj wi. Hej ,Panowie - nie rozpedzajmy sie w krytyce. Estetycznie wyglada toto tak sobie, ale wypowiadanie się o realnych właściwościach i mozliwościach noża na podstawie jednej fotki to lekka przesada.

No to kto mi go przysle na testa? :p

RaF

Dlaczego porażka pod względem użytkowym - nie kapuję .  %-6
Źle się poczuliście czy co? a Jerry się z choinki urwał?

Poczekajmy aż napiszą coś użytkownicy, skoro noże są na razie po za naszym zasięgiem.
Co do urody .. - wolę standardową powierzchnię szlifu 8)

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 14.10.2005r.- 14:00 ]</span>

A niech mnie chuje biorą na rogi, ja ich pierdole! .™ :>

bagnet

Hej Panowie, to co napisałem to napisałem na podstawie fotki. Czy jestem nieomylny? - nie. Czy nie potrafię się przyznać do błędu? - nie. Taki był mój pierwszy odbiór noża na podstawie fotki. Akurat dziś  dla mnie szklanka jest w połowie pusta.

Z wyglądu mi się nie podoba - to jest najmniejszy problem, choć dla mnie akurat ważny.
Sera nim kroić nie będę - nawet jak bym kiedyś mógł, a chyba tylko przy takich materiałach żłobiona powierzchnia może pomóc. Choć powłoka może utrudnić krojenie sera.
Doświadcznie życiowe mi mówi, że nierównomierność powierzchni powoduje zwiększenie oporów tarcia, tym bardziej jeśli będzie pokryte powłoką.
Doświadcznie życiowe mi mówi, że nierównomierność powierzchni powoduje utrudnienie w dbaniu o nóż oraz zwiększone wycieranie się krawędzi nacierających.

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

wysz

Ano masz racje Bagnetu, ale po co tak od razu jechać po nożu, którego nikt z nas nie miał jeszcze okazji używać?  Poczekajmy z krytyką, chocby tylko po to żeby na idiotów nie wyjść jesli nóz okaże się przezajebistym wynalazkiem do krojenia sera. Na razie tak naprawdę to nikto ne wie nic.

Cytat

Czy nie potrafię się przyznać do błędu? - nie

Hyhyhyhyhyhyhyh. Dobre.

jawor

Cytat: kangoo owner

Rowki zmiejszają tarcie podczas cięcia ,wystarczy zerknąć na noże do sera z telezakupów

KO, a ja bym głowę dał, że zwiększają  !dodge (pomijając noże do sera, bo bo jak dla mnie troche inna bajka i bardzo konkretne przeznaczenie). Dla mnie te rowki nie wiedzieć dlaczego kojarzą się ze zbroczami  :! . W tym skinnerze także  ?!

ps.Czy to się sprawdza, czy twórca nie przegiął?  Trza nim porobić. Wysz przetestuje i da nam znać  8)

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 14.10.2005r.- 15:18 ]</span>

>THINK TWICE CUT ONCE<

cahir

Ciekawe chociaz niezbyt urodziwe. Czekam na pierwsze testy.

oderint, dum metuant
To die with honor is a grand accomplishment for the warrior.
Only in one job you serve the country. Join the Army.

burzum

ja sie nie znam, z fizyki mialem 2, noze mi sie nie podobaja, ale skoro o tarciu mowa to na moj gust takie rowki zwiekszaja tarcie statyczne, zmniejszaja dynamiczne, co przy nozu jest w/g mnie zaleta, ale powinna byc dolaczona szczegolowa instrukcja ciecia, komplet lubrykantow i szczegolowy draft prowadzenia reki przy cieciu (SDPRPC).
A dla producenta juz spelnily swoja role - wywolaly dyskusje nad nozami, na ktore prawdopodobnie malo kto by spojrzal, jakby mialy gladki szlif. Marketing.

jeszcze raz zaznaczam, ze sie nie zam.

Wysz masz racje, nie mozna oceniac po jednej fotce, ale mozna poteoretyzowac, szczegolnie jak sie dostaje na leb przy pracy :)

Najlepszy nóż to ten, ktory mam przy sobie.
'Osobiste' nie zawsze oznacza 'ważne'.

RaF

Hmm - tak się zastanawiam :? .
W przypadku pierwszego noża, którego grubość z pewnością będzie oscylowała między 5 a 6mm o przyjaznym cięciu czegokolwiek raczej mowy nie ma a w przypadku siłowego łupania "czegoś" - to ze zbroczami (nacięciami) czy bez za dużej różnicy (a przynajmniej jakiejś rewolucyjnej) nie będzie. Ciekawe jak z wbijaniem, czy nacięcia nie zachowają się jak swoiste prowadnice. Hmmm. nie ma to jak dywagacje przy filiżance kawy   !dodge

Skinerek, z doświadczenia, jezeli nacięcia są tylko z jednej, "wierzchniej" strony ,przy skórowaniu nię powinno się odczuwać różnicy - utrudnienia. Jeżeli z obu - jakoś sobie nie potrafię wyobrazić.   8)

Zrobił Jerry jakies brzydaki i człowiek nadwyręża neurony   !alien

A niech mnie chuje biorą na rogi, ja ich pierdole! .™ :>

Guldan

ciekawe kiedy ktos zacznie przyklejac papier scierny do powierzchni ostrza i mowic ze to pomaga w cieciu... (hmm, moze ja tak zrobie? ;) )

Sonny

niedługo zrbią "noże świtlne" i będzie zro tarcia, zero ostrzenia, no tylko fixed by się musiały cały czas świecić i problem by był z pochwą bo by wszyko rozcinał.Bo folderka gasisz i luz . Nawet regulacja gróbości by mogła być albo długości też. może kolor zmienny co??

A tak na poważnie to puki ktoś tym czegoś nie porąbie to nie będzie wiadomo z tymi japami w ostrzu  ;)  A wygląda ciekawi naładniejsza rękojeść jak zawsze
Nieobecny
1223 JW Koszlin

Seiken

Znajomy przytargal  pre production skinerka , na ostanie polowanie na losie.
Jest naprawde pod wrazeniem , pomijacac ergonomie ( bo mowimy tu o rowkach) , nasze rowki sprawuja sie znakomicie , przy wycinaniu tluszczy , tam gdzie normalny noz sie "klei" tu bez porblemow wykonujemy czyste ciecia , to samo z porcjowaniem miesa , rowki idealnie zapobiegaja zasklepianiu sie noza.Dalej cebula , pomidory , niz sie nie przykleja noz glowni.Super sprawa , i na pewno o tym bede myslal.

jawor

Czyli jednak KO miałeś nosa.  :@

>THINK TWICE CUT ONCE<

Guldan

seiken: a jakie one sa glebokie?

Jumbo

Ten pomysl z nacieciami widzialem juz kiedys na takim jakims narzedziu do dzielenia wieloryba na kawalki. Coz, piekne to nie jest, ale pewnie dziala jak cholera. Moze ciezko z czyszczeniem, ale to szczegol.

Troche mnie wkurza slowo COMBAT. Czy wszystko ma sie sprzedawac musi miec jakies amerykanskie głupawe wstawki śmierdzace marines, srines i goście co wypadają ze śmigłowców? Nie można go było nazwać jakoś od lasu, dżungli, natury?   !dodge

Ehhh, ide se zrobić jajecznice Combat EGG v.3.0 i do tego TACTICAL HERBATA IN COMBAT FAJANS.....   !amazed

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>