Autor Wątek: Spyderco Santoku  (Przeczytany 3915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Spyderco Santoku
« dnia: 16-10-2005, 20:03:17 »
Z góry mowie ze czytałęm recenze Pitera   :) i chciałbym sie dowiedziec o waszej ocenie tego noza
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia  ]</span>
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Offline lukaszki

  • Opinii: (36)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1959
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fuck art let's kill
(Bez tematu)
« Odpowiedź #1 dnia: 24-10-2005, 14:42:44 »
Spytaj Akme. Ja mam Santoku Victorinoxa i jestem zadowolony, chociaż za szybko się tępi.
Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

Offline Akme

  • Backpacker
  • Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1476
  • Płeć: Mężczyzna
  • Backpacker
    • Akme on Picasa
(Bez tematu)
« Odpowiedź #2 dnia: 24-10-2005, 14:53:58 »
Ano... nie widzialem wczesniej tego watku :)
Santoku jest bardzo ok. Dobra dla kuchennego noza stal - latwo sie ostrzy, dobrze ostrosc trzyma i nie straszna jej zmywarka.
Cienka klinga nie klinuje sie w cietym materiale. Bardzo spodobal mi sie jej ksztalt - po skonczonym szatkowaniu przenosimy na niej jak na lopatce wszystkie warzywa itp. prosto na patelnie. Fajna sprawa.
Rekojesc bardzo wygodna.

Jest to drugi obok victorowego pikutka najczesciej uzywany przeze mnie i przez zone noz w kuchni. Pikutek znakomicie uzupelnia sie z Santoku. Generalnie polecam! :)
Szwoleżer Crew - KNAK - Łoś Tracker Team

"Nam nad głowami rosną chmury, kłęby, dymy, grzyby, obłoki...
I jeszcze widzimy kontury rzeczy, kolorów boki"

Offline adiblue

  • Opinii: (336)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1728
  • Płeć: Mężczyzna
(Bez tematu)
« Odpowiedź #3 dnia: 24-10-2005, 15:03:27 »
mam taki sam zestaw jak Akme i potwierdzam :)
Tyle,że mam kilka pikutków w zależności od zadania jakie mam do wykonania-obieranie,krojenie czy szatkowanie.I o ile gladki pikutek najlepszy jest do obierania,ząbkowany świetnie kroi pomidorki o tyle santoku rządzi kiedy trzeba cos szybko i precyzyjne posiekać.Nie trzeba nawet szurać nożem tam i z powrotem,ale unosić i opuszczać nóż.A cięte marchewki,ziemniaczki czy cebulka poprostu się rozpadają :)
Chodzą nawet słuchy,że jak Mojżesz przeprowadzał Żydów przez Morze Czarne to nie użył żadnej laski tylko wyjął santoku ,a woda ze strachu się rozstąpiła...   ;)
bo hobby nie może być protezą życia, ale jego idealnym dopełnieniem!

Online bagnet

  • Opinii: (224)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3238
  • Płeć: Mężczyzna
  • jak feniks z popiołu
    • Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta Autoryzowany dystrybutor AustriAlpin, producenta klamer Cobra. Pasy, szelki, uprzęże, lonże i akcesoria na indywidualne zamówienie.
(Bez tematu)
« Odpowiedź #4 dnia: 24-10-2005, 15:30:25 »
Cytat: lukaszki
Spytaj Akme. Ja mam Santoku Victorinoxa i jestem zadowolony, chociaż za szybko się tępi.


Jaki to victorek, kuty czy normalny?
Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta


Przez moje ręce przeszło 147 fixedy, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek, trochę scyzoryków.
Moje opinie są subiektywne, ale oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

Offline AdamD

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 275
(Bez tematu)
« Odpowiedź #5 dnia: 24-10-2005, 16:00:00 »
A ja mam santoku od Kershawa. Fajne narzędzie, choć stal łapie rdzę. Okazuje się że opis "High Carbon" z NewGraham lepiej opisuje głownię niż fabrycznie wytłoczone "Stainless"   8)

Offline lukaszki

  • Opinii: (36)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1959
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fuck art let's kill
(Bez tematu)
« Odpowiedź #6 dnia: 24-10-2005, 18:10:59 »
Cytat: bagnet
Cytat: lukaszki
Spytaj Akme. Ja mam Santoku Victorinoxa i jestem zadowolony, chociaż za szybko się tępi.


Jaki to victorek, kuty czy normalny?


o taki. Nie jest kuty mimo że zależało mi na tym. Nie ma na razie kutego Santoku Vicka niestety

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting
Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

Offline Fred

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 5476
  • Płeć: Mężczyzna
    • se bloguje ;)
(Bez tematu)
« Odpowiedź #7 dnia: 24-10-2005, 18:27:56 »
A ja troche offtopicznie polecalbym cos z tego http://fabrykaform.pl/noze_kuchenne_kai_wasabi-k3_217.html
Mam juz dwie deby z tej serii, i  przymierzam sie do santoku. Te noze sprzedawane sa jako Kershaw 6600 Series.
Z czystym sumieniem moge polecic.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Offline AdamD

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 275
(Bez tematu)
« Odpowiedź #8 dnia: 26-10-2005, 15:59:10 »
Tam offtopicznie ... toś akurat napisał dokładnie o moim Santoku, kupionym zresztą za $20 w NewGraham ;-) http://www.newgraham.com/kershaw_kitchen.htm

A

Offline Fred

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 5476
  • Płeć: Mężczyzna
    • se bloguje ;)
(Bez tematu)
« Odpowiedź #9 dnia: 26-10-2005, 16:25:16 »
No wlasnie, dopiero sie zorientowalem. Ale to dziwne co napisales o tej rdzy, bo moim sie to jeszcze nie zdarzylo. A przebywaly juz w dosc ekstremalnych warunkach (kilka dni w zlewie  ;) )-tak to bywa jak kobita wybedzie z domu.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Offline AdamD

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 275
(Bez tematu)
« Odpowiedź #10 dnia: 26-10-2005, 16:50:28 »
Wczoraj go cokolwiek wyszorowałem, ale przyjrzę się jak nie zapomnę, i może obfocę to zobaczysz.

A