Reklama

SW Tanto Cammo

Zaczęty przez rybak, 25-01-2005, 15:51:58

kabar24

Witam.
I kolejny nóż do Waszej oceny i słuchania opinii (o ile to możliwe ze zdjęcia). Czy ktoś ma, miał, używa, używał? Będę wdzięczny za opinie.

<span class='smalltext'>[ swtanto.jpg ]</span>

Pozdr Krzysztof

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia

Jarek

Mam taką radę, pomimo faktu, że promuje przede wszystkim użytkowość a nie cenę, musze się do czegoś przyznać.
Z folderów, powinieneś zacząć albo od firmy CRKT albo od produktów BM niskiej póki jak pika czy mini pika. CRKT jest uznawane za firmę produkującą przyzwoite noże, za bardzo przyzwoite pieniądza a S&W raczej do takiego poziomu nie doczołgał się jeszcze.

kabar24

A dziękuję za radę. No cóż, może nowy na forum jestem, troche o nożach wiem, głównie ze strony czysto użytkowej, choć wiem że wiedzą niedorównuję większości z Was. Już od długiego czasu pozostaje wierny firmie Kabar, choć może nie jest tą najlepszą, ale ani Warthog ani inne kabary nigdy mnie nie zawiodły. Tak samo ma się sprawa z Leathermanem Wave`em, choć to multitool. Mam też foldery, jak choćby Spyderco Endura czy Kershaw Boa, i kilka innych noży jak Osa, Glock itp. Choć nie są z tej "najwyższej" półki sprawują się świetnie. Bardzo chciałbym kupić Emersona Specwar-B BTS ale na razie pozostaje w sferze marzenia. Wklejając zdjęcie SW i prosząc o opinię chciałem zaproponoważ coś nowego do oceny, bo odnoszę wrażenię iż cały czas poruszamy się w kręgu tych samych modeli noży, i forum czasowo zamiera. Naturalnie mogę się mylić w mojej ocenie i wyrażając własne zdanie nie chcę nikogo urazić :)

Pozdr Krzysztof

WAR

Jumbo popełnił kiedyś bardzo dobry artykuł pt. "Dlaczego warto kupować drogie noże". Abstrahujac trochę od pojecia drogie (M21 za 250 zł jest drogi, czy nie ?) trzeba jedną rzecz powiedzieć:
nie wszystkie firmy produkując noże typu "volksmesser" ;) przykładają wagę do jakości. Jarek dobrze napisał, że porównanie Benchmade'a Red Class, CRKT czy Spyderco do S&W mija się troche z celem. Bo u tego ostatniego pojęcie "kontrola jakości" jest fikcją. W ramach tej samej serii możemy dostać noże poskładane bardzo rzetelnie, oraz takie, gdzie jedynie zalanie linera żywicą umożliwi bezpieczną pracę nożem. Dlatego niestety jesteśmy poniekąd zmuszeni do obracania sie wciąż w kręgu tych samych firm, niestety w ostatnim czasie nie pojawiła się chyba żadna nowa firma robiąca dobrej klasy noże za niewygórowaną cenę. Albo startują od noży za ca. 100-200 usd, albo masowo tłuką nożyki po 20 usd oszczędzając w ich przypadku na wszystkim.

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

kabar24

No właśnie o to mi chodziło. Ostatnio nic nowego na rynek nie wpłynęło więc nastała cisza (mam nadzieję że przed  burzą :D), dlaego to pytanie. A orientujesie się może jak kupić Emersona Specwar-B BTS tak aby było najtaniej??

Pozdr Krzysztof

WAR

Specwara to już chyba tylko z drugiej ręki kupisz ...
eBay, fora internetowe, w sklepach nie uświadczysz żadnej z wersji.

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

rybak

Ebay, ebay... Amerykanski przede wszystkim, dzisiaj zwirkowi poslalem searche, chyba z siedem tam bylo w roznym stanie.
[ Redagowany dnia 26.01.2005r.- 18:16 ]

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Jarek

Cytat: kabar24

Mam też foldery, jak choćby Spyderco Endura czy Kershaw Boa

No to nie łapie, masz Spyderco i masz Cebule to są dobre noże. NIe bardzo rozumię skąd zainteresowanie akurat S&W. Ta firma naprawdę nie za bardzo zasługuje na nasze/Twoje zainteresowanie bo jej wyroby są kiepskiej jakości. Co mamy pisać o tym jak kiepskie są S&W ? I chociaż musze przyznać że design tej firmy jest interesujący to materiały z których korzysta nie są najwyższych lotów, przeto właśnie dlatego moja ocena tych wyrobów jest taka jaka jest.

kabar24

A przyznaje się że chodziło o design :)Ponieważ nigdy nie miałem żadnego noża SW w swojej dłoni, nie używałem, więc zwróciłem się do Was z pytaniem czy warto. Nawet gdybyście gremialnie stwierdzili że super, rewelacja, warto kupić, to i tak bym go nie kupił ze względu na to że go po prostu nie potrzebuję. Warthog, Wave, Endura, Cebulak i Osa w zupełności mi w tej chwili starczają. No szukam jeszcze jakiegoś małego cuda, ale tu już sprawa jest w toku z Jumbo :)I pewnie jeszcze nie raz zapytam Was o opinię w jakiejś sprawie, bo może znów design mi się spodoba. Najważniejsze dla mnie jest jednak to, że nawet takie pytania spotykają się z odpowiedzią z Waszej strony. Cóż, uczę się cały czas :p

Pozdr Krzysztof

andorfine

ja etz sie kiedys na niego napalalem ale to chyba jednak kicha. faktycznie wyglada calkiem niezle i ma cos w sobie, ale ja bym go nie kupil :)

"If you do not change direction, you may end up where you are heading" - Lao Tzu

Blacha

fajnie wyglądająca kicha, szkoda kasy i palców

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Desmo

mialem kiedys w lapie SW zdaje sie model SWAT. wygladal niezle, ale nawet dla mnie laika(wtedy jeszcze nie mialem w zyciu zadnego markowego foldera w lapie) jak go wzialem do reki czulem ze to max tandeta - chocby sama stal na rekojesc sprawiala wrazenie kichowatej (a to juz cos hehe).

SW - niewarto, naprawde!

"Integrity is Being Good Even if No One is Watching"

kangoo

Mam toto już z poł roku:                                                        

duże ,ciężkie ,łatwo się ostrzy.Tnie lepiej niż przyzwoicie , wzbudza popłoch wśród znajomych i świetnie się otwiera o brzeg kieszeni .
Pięknie wkomponowuje się w bezrękawnik w podobnym kamuflażu .
Ogólnie bardzo fajny knypek . Frame trzyma jak skąpiec portfel (o palce się nie boję) . Zero bladeplay . Niska cena-super. Niestety nie używam go do niczego "trudnego" ,jakoś nie mogę się zdobyć na porysowanie tego piknego camo. Do pracy ...wątpię ....do kuchni ...może być ,ale jestem przekonany o tym ,że poradziłby sobie z wszelkimi zadaniami EDC.
Napisałem to dlatego ,żeby nie odrzucac noża po nazwie ,warto się trochę z nim zapoznać .  Aha nasze sklepy nie wiem czemu wciskają klijentom bajkę o 440c . 440 owszem ale to wszystko .

Soory za odgrzanie kotleta . Opier..al przyjmę ze zrozumieniem .  ;)

kabar24

Cytat: kangoo owner

Mam toto już z poł roku:                                                        

Niska cena-super.

zrozumieniem .  ;)

A ile za niego dałeś? Bo w jednym z demobili w gdańsku jest taki sam za 66 PLN.
Pozdr Krzysztof

kangoo

Kabar24 - kupowałem w Military  . wtedy  180 dziś 175 .

Edyta/ cena niska jak pokombinujesz , jak teraz patrzę to wcale tanio nie wyszło :(
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 24.03.2005r.- 11:09 ]</span>

Hakas

Szykowałem się na ten nóż ale jak go do łapki wziąłem to kiła i kuniec. Zamiast niego dopłaciłem i kupiłem BM Pika.

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima