Reklama

Test Byrd Raven i Byrd Crow - dyskusja o nożach (Fundusz Testerów)

Zaczęty przez adiblue, 12-01-2006, 00:29:19

pecado

Zapraszam do dyskusji na temat noży Byrd Raven i Crow, opisanych w tekstach
autorstwa Jumbo: Test Byrd Raven
autorstwa Blachy i Jumbo: Test Byrd Crow

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

bagnet

U mnie jest OK.

Bardzo pozytywna recenzja i fajne fotki. Faktycznie jeśli ktoś nie lubi plastikowych rączek (Pika, Endura), to może to być sympatyczna alternatywa. Poziom zbliżony do folderów Smith & Wesson, tylko stal trochę lepsza i wzornictwo dość ergonomiczne.

Warto było zrobić taki teścik, jest coś nowego do propozycji na "pierwszy folder z blokadą".

Dzięki Jumbo za recenzję i dzięki Pecado za organizację.

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

kmicic

dyskutujemy na temat artykułu czy noża ? :)

na temat samego artykułu niewiele mozna powiedziec, wszystko na normalnym jumbowym poziomie, moze samego opisu testu ( wlasciwosci tnących itp ) bylo mi troche mało. ale to moje subiektywne zdanie.

nie wem dlaczego, ale myslalem, ze te noze mniejsze są... a to pelnowymiarowy folder.
jak na takie EDC, do, w sumie, lżejszych zadan, to on mi troche za ciezki.

no i to nieszczesne pokrycie ostrza mnie odrzuca, ale ja juz tak mam.
stal to nierdzewka, dobrze rozumuje ?
widocznie taka moda teraz, i takie lepiej sie sprzedaja ? inne argumenty jakos nie przychodza mi do glowy.
ale jest i calkiem praktyczny minus tego pokrycia, EDC nie powinno wzbudzac zbednych(!) negatywnych emocji, a czarne ostrze na laikow dziala raczej niezbyt dobrze.

ale brzydki nie jest, trzeba mu przyznać.

to trzymanie ostrza troche mnie zaskoczylo :) . "chińczyki trzymają sie mocno".

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

kangoo

No i jest alternatywa dla "pierwszych folderów " , jeśli go Jumbo nie zniszczył -znaczy dobry nóż  :) .

Recka mi się podobała jak zresztą wszystkie made in Jumbo .

PS- fajna koszula (mam identyczną ;) )

Blacha ,to sie nazywa bhp !!!!! Bravo!
<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 13.01.2006r.- 08:09 ]</span>

Misieq

Recenzja jak zwykle fachowa ;)
Najbardziej to mi się w tym nożu podobała cena. Po przeczytaniu recenzji zaczynam się do Byrd-ów przekonywać. Jedyne co działa dla mnie na minus, to ta dość delikatnie wyglądająca blokada i wygląd ( jakoś mi od początku nie podchodził ). Jako pierwsze EDC to całkiem dobre rozwiązanie.

"....wiec dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było – tylko aplauz i zaakceptowanie..."

Hakas

Tak miałem w ręku ten nóż u Jumba. Więc swoje spostrzeżenia mogę oprzeć nie tylko o tekście Jumba , który jak zwykle jest profesjonalnie zredagowany ale i na własnej ocenie, która jest pozytywna.
Byrd Raven to nóż, który jest doskonałym nożem na pierwszy nóż dla początkujących ludzi w dziedzinie nożownictwa. Ma bardzo duża przewagę nad innymi tanimi nożami EDC. Jest rozbieralny a więc łatwy w czyszczeniu. Na nim można poznać anatomię noża. Kształt głowni jak najbardziej w 100% użytkowy. Rękojeść mocna i poprawnie ergonomiczna.
Linerlock mógł by być ciut grubszy ale w tej klasie noża i wielkości oraz w zadaniach jakie na niego czekają jest wystarczający. Samo wykonanie jest bardzo dokładne i staranne.
Poza tym cena w stosunku do jakości i materiałów zastosowanych jest znakomita.
Cóż można więcej powiedziec to doskonały nóż na podręczne EDC.
Pozdrawiam Hakas

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

kiedi

W moim ręku nożyk ten leży jak przyklejony. Co prawda i w moim egzemplarzu łezka ma pewne wady, powłoka na razie nosi dzielnie ślady wykonywanych prac, ale powinny zniknąć po jeszcze kilku myciach, po prostu powłoka musi się wypolerować ( na pewno nie jest uszkodzona.

Po prostu raven stał się natychmiast moim drugim EDC i noszę go razem z prowlerem

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

deer hunter

Jumbo recenzja po prostu wzorcowa!  :) A co do kosy to oglądałem ją właśnie w sobote na spotkaniu i powiem, że nie mam żadnych zastrzeżeń. Tym bardziej za te pieniądze.
Pozdrawiam

Bywa, że najlepszy nóż  to ten, który akurat masz przy sobie

logan

Porządna recka Jumba - THANKS - dzikei całemu FT bedzie można szybko i sprawnie dokonac selekcji nozy. Jak widac Byrd'y moga okazac sie swietna pozycja na poczatek przaygody z nożami za zupełnie rozsądna cene.Czekam na recke Blachy,zobaczymy czy Byrd jego czy On Byrda  :p

Los sprzyja gotowości umysłu.......

Vercengetoryx

To ja dodam, że już do mnie takowy leci, i albo mi się spodoba, albo wyląduje na kupię/sprzedam   :p

Krug

Rcenzja jak zwykle interesująca. Nóż. Nie jestem Zwolennikiem folderów, aczkolwiek zawsze używam jakiegoś cyzora. Ostatni obraził się na mnie przed 1listopada i poszukał nowego właściciela. Posługuję się więc starym gnatem 13cm głownia , który zrobiłem jako jedyny folder ok 15 lat temu. Rozmiary i forma odstraszaja publikę, aczasem coś trzeba przeciąć. Powyższe fakty,  recenzja Jumba, cena Rawenka powodują ze zaczynam się zastanawiać...  

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

pecado

Test Byrd Crow autorstwa Blachy już dostępny!
Link w pierwszym poście.
Zapraszamy do lektury!!

pozdrawiam
pecado

Blacha

no i panowie - ściągać filmiki i przyznać sie kto by tak swoim folderkiem zrobił ;) ??

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Guldan

wlasnie obejzalem wbijanie.

o kurwa  !amazed

Marceli

Fajne recenzje, Jumbo jak zwykle rzetelny ,  a Blacha innowacyjny  :)  (przy wbijaniu celowo muzyczke wpasowales?)  !amazed

Wstyd to kraść i z baby spaść.

Misieq

No, no... solidnie to wygląda    8)  Niby taki mały, niepozorny folderek, a moc w nim spora drzemie. Świetna recenzja Blacha   ;)

"....wiec dlatego z punktu mając na uwadze, że ewentualna krytyka może być, tak musimy zrobić, żeby tej krytyki nie było – tylko aplauz i zaakceptowanie..."

pecado

Blacha i Jumbo wymienią się teraz nożami i porównają swoje doznania - jest spora różnica wielkości pomiedzy tymi modelami.
Od siebie moge powiedziec tyle - jako że oba noże przechodziły przez moje ręce, wraz z dwoma innymi Crowami co daje mi pewne porównanie - nie mam im nic do zarzucenia pod względem jakości wykonania. Niedociągnięcia w szlifie widziałem znacznie większe w znacznie droższych nożach.

Sceptyków łezki chciałem poinformować, że w porównaniu z nią dziurka wypada blado - łezka jest po prostu wygodniejsza!

To będzie hit sezonu - tanie, dobre i już mniej brzydkie ;-)

Dziękuję kolegom za testy, czekamy na uzupełnienia artykułów o cross-opinion ;-)

Jak FT wyrobi sobie markę to będziemy normalnie do firm wysyłać "[email protected] Approved" :D

pozdrawiam
pecado

Blacha

nawet nie wiedziałem że tam jest muzyczka - oglądałem filmik na aparacie - widocznie przypadkiem sie nagrało - ale cholera mogłem pomyśleć to zrobił bym z hard corem w tle cały filmik ;)

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Marceli

fajnie sie wpasowala

Moja dziewczyna stanela za mna i przypatrywala sie filmikowi, po czym padlo pytanie:
"Czy to jakis performance? Czy on protestuje przeciwko czemus?"  !amazed

Wstyd to kraść i z baby spaść.

Jumbo

Blacha, bardzo fajne foty i fajne testy!! Gratulacje!!

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

SMF spam blocked by CleanTalk