Czy ja wiem - mi ostatnio ślicznie opisali jako Japan Tools (na chińskie noże) 
No to chyba celnicy mają sentyment do "Japan", bo mój opis "tools" oclili. :cheesey:
Więc z mojego doświadczenia wynika:
Zestawy ostrzące załapały się na kategorie:
- narzędzia elektr. Spyderco:
stawka celna 1,7 % ( Spyderco Triangle),
- narzedzie ręczne 1 kompl:
stawka celna 3,7 % ( Lansky System),
- zestaw do ostrzenia noży:
stawka celna 0 (również Lansky System),
- ostrzałka do noży:
stawka celna 3,7 % (Spyderco Triangle).
Latarki:
stawka celna 5,7 % (Surfire E1L, Inova X1),
Noże: noże z ostrzami ruchomymi:
stawka celna 8,5 % (Cuda EDC).
Procedura oblicznia należności celnej wygląda tak, że cena noża powiększana jest o wartość cła, i do tego doliczane jest jeszcze 22% VAT

W moim wypadku za cło za każdym razem płaciłem przy odbiorze przesyłki (chyba poczta się tym zajęła), i do całej zabawy doliczyć trzeba około 5-10 zł, na poczet kosztów związanych z formalnościami (koszty podają na załączonym kwitku).
Wartość przesyłek (łącznie z kosztami przesyłki) wahała się w granicach 57-73$.
Tylko jedną paczkę (Surefire), zamawiałem ubezpieczoną , ale na moje nieszczęście tą opcję obsługuje firma kurierska TNT, które automatycznie przeprowadza procedurę celną, więc nie ma szansy na uniknięcie cła. Dodatkowym kosztem jest tu 15zł na znaczki skarbowe do upoważnienia tej firmy do wykonania odprawy celnej. W innym wypadku musiałbym osobiście stawić w Urzędzie Celnym w Gdyni, bo tam wylądowała moja paczka.
Moim zdaniem, trudno jest ominąć cło, jeżeli na przesyłce jest podana wartość. Zakupy robiłem w kilku sklepach, ale najczęściej w naszym ulubionym

.
Jeżeli coś sobie jeszcze przypomnę, to uzupełnię wątek.
edytka: drobna korekta kosmetyczna i merytoryczna.