Autor Wątek: Tracker  (Przeczytany 42798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline obol

• Opinii: (17)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • beyond reality - love & hate
Tracker
« dnia: 21-02-2006, 16:33:28 »
Poniższy text ma przybliżyć wszystkim historię pewnego projektu. Projektu, który powstał dość dawno temu i żył po cichu swoim własnym życiem do dnia ukazania się pewnego filmu...

Ale zacznijmy od początku. Historia "Trackera" rozpoczęła się w latach 80tych od takiego szkicu. Był to wynik 7 letniej "pracy", przemyśleń i doświadczeń pewnego człowieka

Wtedy też powstał oryginalny projekt nazwany "Medicine Blade". Jego twórcą okazał się Tom Brown (uznany survivalowiec) natomiast wykonawcą Ed Lombi. Nóż wykonany był z 1/4" O1 na potrzeby prowadzonej przez Browna szkoły przetrwania noszącej nazwę "Tom Brown's TRACKER School".

W roku 1987 projektem tego noża zainteresował się jeden ze studentów szkółki, który dostrzegł w tym nożu duży potencjał. Po wielu zmianach i modyfikacjach powstał prototyp, który zaczął być produkowany na potrzeby studentów Browna oraz  został przez nich ochrzczony "the Tracker".
Od tamtego czasu nóż pod nazwą "Tracker" lub W.S.K. (Wilderness Survival Knife) był produkowany przez Davida Beck'a. Początkowa specyfikacja wyglądała następująco

Specs for the Beck WSK "Tracker Knife"
Survival Knife Features

Blade: 1/4" x 6 1/4" Starret 01 high carbon tool steel, differentially hardened and selectively tempered...performance... Each cutting edge has been tempered to a different degree of hardness to compliment its use. With the back left soft to add resiliency and just enough blade flex as to resist breakage under extreme stress. The blades then receive a lengthy wet sanding to 1000 grit. Next, they are hand polished, gun blued, and gently rubbed to ...deep dark grey finish...

2" Flat Ground Double-Sided Chisel Edge : For general carving and drawknife use. Please note pre-1999 models were all hollow ground (recent) knives...feature...flat grind for greater strength with chisel-like performance.

Hook: 1/2" radius hook for specialized tool making and to recess the more delicate chisel edge safely away from the hatchet portion to ensure protection during chopping.

Hatchet Edge: This 3 3/4" portion is flat ground for chopping and splitting and has been tempered slightly softer than the chisel edge for resistance to chipping.

Point: Re-enforced diamond shaped point for deep penetration and added strength.

2 3/4" Wood Saw: Staggered, self-cleaning, hand-cut saw teeth...Used primarily for making traps.

4" Radius Back: Provides a safe location to strike with a stick while driving the hatchet edge deep for splitting wood. Rounded off for a comfortable hand holding position when using the hatchet edge as a scraping tool. This section, which runs along the tang, has been left soft to better absorb stress and resist blade breakage.

Fully Tapered Tang: This feature lessens and redistributes the weight of the knife to the hatchet edge to produce greater momentum and deeper penetration while chopping. The butt has been hard spring-tempered to resist peening if dropped or struck.

Handle: Made from...black or olive/black...linen Micarta. (Additional handle materials available upon request.)...contoured to provide an ergonomically correct fit for the average sized human hand... The rearmost handhold position allows more point weight for greater hatchet use performance, while the forward gripping position provides better center balance for improved control while carving. Handles are secured in place with epoxy and permanently bolted using stainless steel bolts and brass nuts. Guaranteed never to loosen even under the most severe use. A brass-lined lanyard hole is added in the butt.

BECK Stamp: The mark of authenticity to distinguish this as the original hand-made BECK knife.

Overall Length = 12 1/4'' Weighs 1lb 12oz w/ Sheath.

Pierwsze wersje posiadały głęboki wklęsły szlif pomocniczego ostrza, który w kolejnych wersjach zmieniono na szlif płaski, ze względu na wytrzymałość. Modyfikacjom ulegała również rękojeść (odchudzanie, wyważanie) i sposób hartowania (wprowadzono selektywne hartowanie i temperring). Ostatecznie największą popularność uzyskał model "C".

Bezsprzecznie szczyt popularności uzyskał "Tracker" wraz z pojawieniem się na ekranach kin filmu "The Hunted". W filmie tym możemy zobaczyć dwie wersje tego noża.

Kinowy sukces filmu pociągnął za sobą sukces noża, który od tej pory po drobnych modyfikacjach i po zatwierdzeniu projektu przez Toma Browna jest produkowany przez amerykańską firmę TOPS. TOPSowy Trucker jest ręcznie robionym i numerowanym nożem. Pracownicy ponoć musza zostawać po godzinach, aby nadążyć z realizacją zamówień. Wersja produkcyjna różni się sporo od oryginału i wygląda mniej więcej tak

w porównaniu z oryginałem

Jedna jak to w życiu bywa nie wszystkim taka wersja odpowiada. Na domiar złego Dave Beck wycofał się z produkcji noży z powodów zdrowotnych. Dało to pole do popisu innym nożorobom, a brak patentów i podejście Becka jeszcze tą sprawę ułatwiło. W ten sposób na całym świecie powstały liczne odmiany tego noża. Jedne lepsze drugie gorsze, bardziej lub mniej podobne do oryginału.

(UWAGA:ten nóż jest dostępny na ebayu ale wydaje się być tylko wirtualną produkcją)

Być może już wkrótce doczekamy się polskiej wersji Trackera

Jednak Tracker to nie tylko nóż ale również pochwa ;) Również w tym zakresie roi się od najróżniejszych wariacji

No i co by tu napisać na koniec ? Bez wątpienia "Trucker" to nóż wyjątkowy. Dla mnie Tracker jest jak amerykański samochód Hammer. W mieście zbyt wielki i nieporęczny. Wśród laików budzący strach lub zaciekawienie. Dla znających temat zbyt wolny, zbyt ciężki, za duży i przekombinowany. Jednak zręczny kierowca znający jego możliwości w terenie potrafi zrobić nim cuda....

P.S. text pisany z głowy na podstawie informacji z
www.bladeforums.com
www.usualsuspect.net
foty również z tych for (sorry za ewentualne błędy  ;) )
oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

Offline Jumbo

• NTN
  • Opinii: (86)
  • *
  • WKMN
Odp: Tracker
« Odpowiedź #1 dnia: 21-02-2006, 16:46:33 »
Dobry tekst, dobre foty!

Dobra robota Obol!!!
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
Zdjęcia z gór

Offline bodo

• Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21-02-2006, 16:57:09 »
dzieki obol - doskonaly art. na temat doskonalego noza, trackery sa jak choroba o zrobienie jednego ma wplyw na pozniejsze noze w ergonomii i projektowaniu , a sam tekst bardzo mi sie podoba - zarowno pokazanie wczesnych proj i kadrow z filmu i aktualnych produkcji - brakuje tylko jensena - jako makera ktory najlepsze swoje noze oparl na tracku i z dobrym skutkiem, trackerow nigdy dosyc a wielofunkcyjnosci ergonomia  tego noza to bajka, gratuluje textu i prosze o wiecej :)

Offline kmicic

• offtopowy skrytożerca
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • stupido ergo sum
« Odpowiedź #3 dnia: 21-02-2006, 16:58:36 »
fajny text.

a do fotek dorzuce jeszcze kilka trackowych wariacji Jürgena Schanza :

Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

Offline aksamitny

• Opinii: (392)
  • Użytkownik knives.pl
  • młodszy brat Dona
« Odpowiedź #4 dnia: 21-02-2006, 17:03:37 »
Powstaje też inny polski Tracker...z okładzinami z gaciarty :cheesey:
Myślę że na dniach go ujrzymy.
Swietny artykuł,dzięki Obol.
Bazyl

Offline bagnet

• Opinii: (238)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • jak feniks z popiołu
    • Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta Autoryzowany dystrybutor AustriAlpin, producenta klamer Cobra. Pasy, szelki, uprzęże, lonże i akcesoria na indywidualne zamówienie.
« Odpowiedź #5 dnia: 21-02-2006, 18:33:30 »
Fajny tekst, a sam nóż - ciekawy... Co prawda w filmie to nim rzucali 8) a on do tego się średnio nadaje. Jako produkt który ma byś uniwersalny, obdarzony wszystkimi zaletami i wadami uniwersalizmu... Ale nie pracowałe - to się nie zagłębiam w szczegóły...

Dzięki obol za dobry tekst i zdjęcia. Szkoda że nie przetłumaczyłeś opisu angielskiego.
Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

Offline super

• Opinii: (79)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • szczęśliwy tato
    • Survivaltech
« Odpowiedź #6 dnia: 21-02-2006, 18:58:08 »
noo lubie pocztac taki historyjki..mnie sie podoba ten model ale za cholere nie moge znaleźć zastosowania dla siebie ..chyba wolę land rovery zamiast Hummve ;-)
szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

Offline akira

• Opinii: (20)
  • Użytkownik knives.pl
  • ... urodzony w roku Smoka...
« Odpowiedź #7 dnia: 21-02-2006, 19:37:25 »
super tekst 8D... foty też super. Mam dziwne skojarzenia.... hmmm...  Już wiem gdzie widziałem takie coś :D . Ano w gierze co się zwała RUNE, tam takie przerośnięte szkielety i inne takie z taką trochę większą wersją biegały. No jakby nie patrzeć wypisz, wymaluj Trackery miały :)

Offline Blacha

• heretyk
  • japonskienoze.pl
  • Opinii: (87)
  • *
  • cham i prostak
    • moje filmiki z nożami
« Odpowiedź #8 dnia: 21-02-2006, 20:24:37 »
cholernie mi sie podoba tracker i chciałbym kiedyś przetestować jakiegoś w lesie

ktoś wie o jakiś sensownych cenowo podróbkach (Gienek ten ruski sklep już sprzedaje pozagranice ?? bo chyba pokazywałeś kiedyś rosyjskie trackery)

a artykuł fajny - dzięki Obol
- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Offline pecado

• Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (171)
  • *
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
« Odpowiedź #9 dnia: 21-02-2006, 20:56:26 »
Cholera - ja przeoczyłem Marcinsowego trackera, czy to tylko dziura w pamięci zwykła?
Fajny tekst obol, dzięki! :-)
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline buzz

• Ursus americanus ;)
  • Opinii: (46)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • bydle niedobre
« Odpowiedź #10 dnia: 21-02-2006, 21:04:55 »
Obol!! Dzieki, dzięki dzięki!!! :) :) :)
Chyba wiem za co zabiorę się w czasie najbliższym i na czym poćwiczę swoją cierpliwość :)
Tak, jestem nietolerancyjny i bardzo proszę to uszanować.

Offline obol

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 21-02-2006, 21:05:32 »
nie ukrywam że Tracker to moje marzenie od dnia kiedy obiejrzalem pierwszy raz "the Hunted" (a ogladam go średnio raz na 2 tyg. ;) )
Jeśli chodzi o Jensena to.... nie lubie go  :cheesey: no dobra dobra zrobił kilka noży w podobie do trackera ale zrobił tez podobne do Commandera i klikanaście podobnych w sumie do niczego... Jakoś tak mam że kopistów i ludzi nie wywiazujacych się z umów staram się wymazać z kart historii  :shades:
Jeśli chodzi o text po angielsku to wydał mi się dość prosty (orłem z ang nie jestem) więc nie tłumaczylem. Uznałem też że odwołanie się do textu źródłowego (ponoć to text ze strarej strony Beck'a) ma swój urok... Jeśli jest potrzeba moge go przetłumaczyć ale próby spolszczenia pewnych zwrotów moga przyjąć dziwną formę  :special:

Specjalnie i z premedytacją wrzuciłem kilka wersji WSK pozostawiając uważnemu czytelnikowi zabawę w odnajdywanie różnic i dać każdemu szansę na teoretyczne znalezienie swojego ideału. Ja gdybym mógł wybierać wybrał bym wersję z porzadnie zrobioną piłą  (oryginały Becka) lub wogóle bez niej aby nie służyła tylko za wątpliwą ozdobę (1). Drugim ważnym miejscem WSK jest dla mnie "ząb" i przejście szlifu (2). Moim ideałem jest rozwiazanie jak na foto bo daje możliwość cięcia "hakiem" lub jak kto woli "sierpem". Kolejne ważne miejsce to głebokie wycięcia pod dwa palce i sprytnie przesunięta "garda" między palec wskazujacy a środkowy co daje podparcie pod reke przy wbijaniu, a równoczesnie nie utrudnia bardziej precyzyjnyvh prac(3). Nienaturalnie wydłuzona rekojeść pozwala na przesuniecie dłoni w tył co ułatwi "rąbanie". Podoba mi się miejsce nr 4 bo jest zaokrąglone. Zastanawia mnie tylko zakończenie rękojesci. Prosi się o glassbreakera lub jakiś "łepek" w który można by przyłożyc kołkiem jeśli zaszła by potrzeba wbijania noża. Zmienił bym również piny na przelotki. Być może w jakiejś skrajnej sytuacji ( w końcy to nóż survivalowy) zaszla by potrzeba przymocowania noża do kija a przelotki by to ułatwiły.
Co do pochwy to do tego noża tylko i wyłacznie tradycyjna skórzana pochwa. Najlepiej taka aby umożliwiała pozime noszenie na plecach lub tradycyjne na udzie (foty takiej wrzucilem). żadnych kydexów ani innych plastyków

Ogólnie Tracker sprawia wrażenie cholernne dobrze przemyślanej konstrukcji będącej chyba jednak bardziej narzedziem niż strickte nożem. Od samego poczatku Tom Brown zakładał że do kompletu z WSK bedzie noszony jakiś mały poreczny fixed.

Kilka fot z pracy...

zwróćcie uwagę na zmniejszającą sie grubość metalu w rękojeści czyli na tapering

nie wiem jak to zrobie, ale kiedys zaopatrze sie w taką maszynke z poprawkami wg mojego pomysłu  :cheesey: Szkoda, że nie pomyslałem o tym wczesniej bo by był fajny prezent na moje "ćwierćwiecze"  :cry: hehe no ale miedzy wierć a pół to juz chyba wyrobie  8D

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik

Offline wojtas13

• Opinii: (77)
  • Mieszkaniec knives.pl
    • www.acousticblades.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 21-02-2006, 21:12:41 »
Zajebisty tekst o zajebistym narzędziu. Widzę Obol, że mamy podobne gusta i zainteresowania.

Offline Blacha

• heretyk
  • japonskienoze.pl
  • Opinii: (87)
  • *
  • cham i prostak
    • moje filmiki z nożami
« Odpowiedź #13 dnia: 21-02-2006, 21:25:26 »
kurwa Obol wcześniej to tlyko podobał mi sie i go chciałem
a teraz przez Ciebie zachorowałem
żabym sie miał zesrać to do sezonu wypadowego zdobęde trackera jakiegoś.

żabym miał oddać RTAKa i wszystkie kukri i w ogóle wszystkie duże fixedy to go bede miał ;)
- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Offline Tuco

• Śpioch
  • Opinii: (25)
  • Użytkownik knives.pl
    • Infobrokers
« Odpowiedź #14 dnia: 21-02-2006, 23:19:08 »
Doskonały tekst...od dawna przymierzam się do wyprodukowania swojej wersji tracker'a

Pozdrawiam

Tuco
"Życie nie jest romansem" powiedziała małpa gdy ją pies za ogon spod szafy wyciągał...

Offline obol

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #15 dnia: 21-02-2006, 23:41:50 »
wyprzedze Rybaka i podam kilka fajnych topicków z messer ;P
http://www.messerforum.net/showthread.php?t=29678
http://www.messerforum.net/showthread.php?t=30184
http://www.messerforum.net/showthread.php?t=26458&page=1&pp=30&highlight=wsk
(ten gorąco polecam bo są foty projektu)

http://www.shindendojo.de/tracker.htm

szprechac nie umiem ale jak bedzie trza to co ciekawsze foty powklejam bo jak znam życie zaraz sie okaze ze połowa niezarejestrowana ;)

Offline RaF

• Opinii: (38)
  • Użytkownik knives.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 22-02-2006, 08:03:07 »
Taaaaaaak! Trackerem po raz pierwszy zainteresowałem się po obejrzeniu "Nożownika" ;) i to była miłość od pierwszego wejrzenia, czego efektem będzie "polski tracker" ;)

A tu jeszcze pare wariacji Petera Jensena, którego projekty w temacie tego noża lubię najbardziej :

Fajny tekst - dzięki obol.
« Ostatnia zmiana: 22-02-2006, 08:05:09 wysłana przez RaF »

A niech mnie chuje biorą na rogi, ja ich pierdole! .™ :>

Offline bodo

• Opinii: (2)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 22-02-2006, 08:38:41 »
obol- nie znam jensena jako osoby - ale slyszalem wiele niepochlebnych opinii o nim, ale tak naprawde t owystarczy patrzec na noze - a nie ma osobowosc tworcy i nie doszukiwac sie w nim moralnego autorytetu, wiekszosc tworcow w sztuce to pokrecone osobowosci i moze wlasnie dzieki temu robily genialne rzeczy, a noze jensena pomimo niecheci jak budzil we mnie autor po slyszanych wczesniej uwagach na jego temat bronia sie doskonale. przynajmniej wg mnie. z trackera wyciagnal najbardziej jadowite ksztalty  ichoc  wiele innych jego nozy mnie odrzuca to tracki evo i fightery ma swietne

Offline rybak

• fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (53)
  • *
  • sapere aude
« Odpowiedź #18 dnia: 22-02-2006, 09:37:24 »
Hi obol,

na MF nie trzeba sie rejestrowac, zeby widziec fotki.
Tylko na BF.

A artykul i topik - kawal dobrej roboty, dzieki.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Offline obol

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 22-02-2006, 16:12:18 »
OAL: 12 1/2 inches     Blade: 6 1/2 inches     Spine Thickness: 0.245 inch     Weight: 18 1/2 oz.     Blade Steel: O1       
Blade Hardness: Draw Knife: 59 HRc, Hatchet: 58 HRc     Blade Width: 2.455 inches     
Handle: Black Canvas Base Micarta, Pins: combination of brass and copper tubing with a nickel silver core

a tak sie jeszcze z Wami podrażnie  :cheesey: