Autor Wątek: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?  (Przeczytany 2340 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Traper

  • knifemaker
  • Opinii: (4)
  • *
  • Wiadomości: 541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nóż, siła i koniec spokojnie topniejacy w świetle!
hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« dnia: 12-03-2006, 18:14:30 »
Ja lubie pracowac w stali 3 h 14, 6 h 14 m i co Wy na to?
Pozdrawiam Waldek

Offline Guldan

  • knifemaker
  • Opinii: (16)
  • *
  • Wiadomości: 5873
  • Płeć: Mężczyzna
  • wykwalifikowany pierdolec
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #1 dnia: 12-03-2006, 18:21:20 »
a ja lubie pracowac w stalach n c 1 1 l v i h 1 8 i co ty na to?

 zamykam bo bez sensu.

Offline Traper

  • knifemaker
  • Opinii: (4)
  • *
  • Wiadomości: 541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nóż, siła i koniec spokojnie topniejacy w świetle!
stale na noze
« Odpowiedź #2 dnia: 12-03-2006, 18:55:29 »
piszac o stalach  krajowych uwazam ze sa dobrym materialem na noze, a najwazniejsze  sa latwo dostepne i nie odbiegaja  parametrami od tych zagranicznych, taka np. 6h14m ma o,55%wegla i hartuje sie do 55hrc, a po zastosowaniu kriokrystalizacji uzyskujemy ok 2-3 hrc wiecej. przy tym jest dosc elastyczna i nie sciera sie tak latwo. kiedys przetestowalem ka-bara i swoj z 6h14m i nietety ka-bar wysiadl w przedbiegach.
Pozdrawiam Waldek

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14772
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #3 dnia: 12-03-2006, 20:16:14 »
ciekawe, stali 6H14 nie znalazlem w zadnych normach, na pewno jest polska?
55HRC to nadzwyczajnego
jest wiele innych polskich stali, ktore sa uzywane przez knifemakerow (vide post Guldana)
ka-bar (jaki konkretnie? jak testowales?) zreszta tez nie jest cudem techniki
jakbys mial jescze cos ciekawego do powiedzenia - otwieram watek, zebys nie zakladal znow nowego... mam nadzieje ze Guldan mi wybaczy
« Ostatnia zmiana: 12-03-2006, 20:18:18 wysłana przez kaligula »
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline Traper

  • knifemaker
  • Opinii: (4)
  • *
  • Wiadomości: 541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nóż, siła i koniec spokojnie topniejacy w świetle!
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #4 dnia: 12-03-2006, 20:52:43 »
hej, stal 6h14m to stal produkowana w hucie baildon, jej sklad to c=0,55, chrom ok.15%, nikiel0,6, mangan=1, krzem=1, kupowalem ja w 1990 roku, byc moze juz nie robia? co do testow to w naturze a wiec ciecie drewna, materialow,  a potem test pomidora. najpierw bylo ciecie klocka drewnianego- buk, ta sama ilosc razy , potem przecinanie szmat skreconych w wezeł, a nakoniec przecinanie skorki pomidorka. Ka-Bar niestety nie przecial juz tej skorki. Wiem ze nie jest to zadna rewelacja twardosc 55 hrc, ale dosc ciezko sie sciera wiec po naostrzeniu goli wloski na reku i dosc dobrze trzyma ostrze. Pozdrawiam Waldek
Pozdrawiam Waldek

Offline wojtekn

  • knifemaker
  • Opinii: (57)
  • *
  • Wiadomości: 3569
  • ciulkwens zmienilem nicka
    • NIE ROBIE NOZY NA ZAMOWIENIE
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #5 dnia: 12-03-2006, 21:13:22 »
nc11lv, sw7m, nclv, lh15, h18 to polskie odpowiedniki znanych stali stosowanych na noze w usa, czy sa gorsze czy lepsze to juz tylko od huty zalezy i od hartownika
teoretycznie nie powinny byc gorsze
a temat ciekawy tylko moze niezgrabnie sformulowany, ale z zamykaniem tego to sie ktos pospieszyl...
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Offline psychiatrist

  • Opinii: (3)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 372
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #6 dnia: 12-03-2006, 21:52:43 »
OT-sorry
wiem, ze bylo al nie moge znalezc. chodzi mi o tabele odpowiednikow. ma ktos?
A czytaj se kurde jak chcesz :D

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5858
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
6h15m
« Odpowiedź #7 dnia: 12-03-2006, 22:02:01 »
trochu mnie ta stal zainteresowała (cały czas kcę się uczyć)
z tego co pamietam nie była objęta zadą normą polską, z zachodnich odpowiedników też nie kojarzę (baildon często robił zachodnie gatunki, do dziś u syndyka się wala 440C, sztuk 3 wlewki :))
czy masz jakeiś bliższe info na temat tej stali (ktoś ci ją musiał hartować, czy masz jakieś ctpc czy wykresik inny)
z mądrych nierdzewek o podobnym brznueniu polskich pamietam ino tylko 3h17m

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline obol

  • Opinii: (17)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2853
  • Płeć: Mężczyzna
  • beyond reality - love & hate
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #8 dnia: 13-03-2006, 00:10:36 »
OFFTop on
Guldek moze by cie tak ktos dopisał do modów tego działu bo tak ni cho cho nie wiadomo czemu masz prawo komus watek zakneblowac  ;-) no chyba ze jestes tajnym zbrojnym ramieniem PiSu przewidzianym do nadzoru nad knives  :dodge:
OFFTop off
oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

Offline Traper

  • knifemaker
  • Opinii: (4)
  • *
  • Wiadomości: 541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nóż, siła i koniec spokojnie topniejacy w świetle!
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #9 dnia: 13-03-2006, 07:59:32 »
melonmelon- co do tej stali(6h14m) to jej norma to BN77/90631-11,  i na specyfikacji producent (baildon) podaje ze ma nastepujacy sklad: wegiel 0,50 do0,60, mangan max 1, krzem  max 1, fosfor 0,045, chrom 13,8 do 15, molibden 0,50 do 0,65, siarka 0,030, nikiel 0,6, wanad 0,07 do 0,15. hartowanie 1000 do 1050 stopni w oleju, odpuszczanie 100 do 200 stopni w powietrzu twardosc  po hartowaniu minimum 55 hrc. To sa dane jakie dostalem w hucie. W sumie to mniej wiecej tak  jak stal np. 3h14 podobnie sie zachowuje, natomiast jak zwykle diabel tkwi w szczegolach i mozna poprawic parametry stali przez np. grzanie w solach baru, (nie wypalaja sie karbidki) a potem kriokrystalizowac w azocie.  Ma tendencje do odchylania sie w hartowaniu, wiec lepiej hartowac pod prasa. to chyba wszystko co wiem o tej stali
Pozdrawiam Waldek

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5858
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: hmmm same stale zagraniczne a nasze krajowe?
« Odpowiedź #10 dnia: 14-03-2006, 21:45:21 »
hhehehehe
stal z normy branżowej czyli melon jej nie zna (brak dostepu do bn)
skoro tak wydaje się rozsądna alternatywą (czyli taka oszczędnościowa na noze)

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO