Reklama

stal konstrukcyjna - laminat

Zaczęty przez aambeeld, 06-04-2006, 14:36:16

aambeeld

Czy ktoś się zetknął kajś z laminowaną stalą konstrukcyjną?
Kiedyś skuwano z tego pręty, którymi spinano stropy budynków. Jak się dobrze przyjrzeć widać poszczególne warstwy stali. Szukam tego od dłuższego czasu po złomowiskach, ale bez sukcesów.

Sursum corda

wojtekn

pierwsze slysze, iesz cos wiecej na ten temat?

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Mat S

aambeeld, nie obraz sie, bo skoro sam robisz piece kowalskie to o tych rzeczach wiesz o wiele wiecej niz ja, ale czy to, co widziales, to nie byl kawalek metalu, ktory rozlazil sie na warstwy ze starosci? to chyba po walcowaniu taka struktura zostaje, albo po kuciu? po latach zaczyna byc widac warstwy...

Fred

Cytat: Mat S w 06-04-2006, 17:18:47

aambeeld, nie obraz sie, bo skoro sam robisz piece kowalskie to o tych rzeczach wiesz o wiele wiecej niz ja, ale czy to, co widziales, to nie byl kawalek metalu, ktory rozlazil sie na warstwy ze starosci? to chyba po walcowaniu taka struktura zostaje, albo po kuciu? po latach zaczyna byc widac warstwy...

O tym samym pomyslalem...bo watpie by bawiono sie w cos takiego, co raczej nie spelnialoby zadnej roli. A przynajmniej nigdy o czym takim nie slyszalem.
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

aambeeld

a jednak toto istnieje i uwłacza wszelkiej logice
mam ja fuksem zdobytego pręta - odrdzewię kawałek coby rzecz obrazowo przedstawić. Musze go ino znaleźć, bo mam wszystko w pakach.
kumpel ma tego potężne bar'y i używa jako surowca do damastu "wzorzystego". Takowy pręt załatwia najgorszą część roboty, czyli skuwanie warstw - czysta oszczędność na młocie mech.

szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia po jaką cholerę używac laminowanych prętów do napinaczy. Najprawdopodobniej używano warstw o różnym składzie - może im toto pękało po latach wystawienia na dworku? Niby taka rysa, crack, względnie wżer jakiś przez taki niejednorodny materiał wolniej liźć winien - tu pewniej się ciulkwens wypowie, jako w temacie uczony.

Sursum corda

melonmelon

ja tam mało wiem ale
te rozwarstwienia moga pochodzić od złego zawalcowania/zgrzania jam usadowych w starych stalach odlewanych we wlewki(choc po cosie tez się podobno chłopakom zdarza złapać rozwarstwienia), lub moze też od zwiększonej dyfuzji gazów po drogach łatwiej dyfuzji (czyli błedach, obszarach o wiekszej energii takie tam, a w jamie usadowej nawet dobrze zgrzanej jest trochu smiecia), jak dołożymy kilkadziesiąt lat to wydaje sie to możliwe
a laminowana stal konstrukcyjna - no a blachy platerowane panocki robi się od dawna do dziś (ale na knifemaking raczej się nie nadaje)

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Krug

Z jakiego okresu są te klamry? Klamry spinające wykonywano przeważnie metodą kucia.
Jeżeli stal pochodzi z okresu kiedy otrzymywano ją innymi metodami jak obecnie(  sa na to nazwy ale zabijcie nie pamiętam), to mogą pojawiać się dziwne wzorki.
Przykładem moze być głownia szabli którą poddawałem rwenowacji. Głownia datowana na 1855 rok ale może być starsza, gdyż jej kształt odbiega od przepisowych głowni tego modelu szabli. Podczas odrdzewiania ujawniła się taka struktura:

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Wygląda jak damast, ale nie dam się  porżnąć czy "owo" jest damastem lub jakimkolwiek laminatem..

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

wojtekn

moim zdaniem to albo sa bledy metalurgiczne tak jak to melon rozkminia,
albo wlasnie byly skuwane z roznych mniejszych kawalow, ale nie wcelu uzyskania jakichs wlasciwosci ale ze wzgledu na niedostepnosc litego materialu i chec wykorzystania mniejszych kawalkow ktorymi akurat dysponowano,
ale totylko moje gdybanie, nie znam tematu i pierwszy taz o czyms takim slysze

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

aambeeld

postaram się zfotować ony kawałek ASAP

Sursum corda

aambeeld

Cytat: melonmelon w 06-04-2006, 22:34:39

a laminowana stal konstrukcyjna - no a blachy platerowane panocki robi się od dawna do dziś (ale na knifemaking raczej się nie nadaje)

ostrza roboczego to z tego nie ma co robić, ale kanapka z dobrą węglówką w środku efekt całkiem interesujący toto dać może - patrz Eric Plazen http://forum.weapons.be/showthread.php?s=7715327f480fd2ec7ac17877029c1a75&threadid=5703&highlight=Plazen
ino on używa przeważnie litych kawałków starej stali konstrucyjnej.
Sursum corda

aambeeld

znalazłem ów pręt!  8D
podczyściłem lekko chemicznie jeden z końców i zfotowałem
najlepsze zdjątko pod adresem:
www.geostudio.pl/bladestudio/images/20060408_LaminatedSteel_0005.JPG
potraktuję tę samą część fosolem, zfotuję i podeślę niebawem

jak wspomniałem, widziełm taki typ stali u kumpla i to w dość dużych ilościach. Jego teść ma firmę budowlaną i załatwiał mu oną stal z rozbiórek.

Sursum corda

aambeeld

nadtrawiony fosolem wygląda ów pręt tak:
http://www.geostudio.pl/bladestudio/images/20060411_Laminat_0001.JPG
Niestety nie mam w domciu nic, czym mółbym to podczyścić - w weekend się postaram rzecz lepiej unaocznić.

Sursum corda

Mat S

Heheh, na tym pierwszym zdjeciu wyglada idealnie jak pret z ksiazki "Odrodzony" (kontynuacja "Twierdzy"). Jeden kolo spacyfikowal kilku napastnikow odksztalcajac im czaszki 6-katnym pretem... No na tej fotce wyglada jak unurzany w posoce...

karud

Prawie każda stal sprzed ilus tam lat (chyba granica jest coś około 1850) daje po przetrawieniu jakieś wzorki, czasami bardzo ciekawe i niewiele ustępujące gorszym damastom. Znajomy robi dla mnie głownie z N9E laminowanej obustronnie takim starym żelaztwem i bardzo je lubię, niektore maja naprawdę ciekawe efekty. Te wzorki są związane zdaje się z wysoce niejednorodną strukturą materiału i występują na stalach sprzed dokonanej w połowie XIX modyfikacja procesu wielkopiecowego - ale na czym ta modyfikacja polegała i jak to było wcześniej to już proszę pytać Melona ... ja się nie podejmuję tego wytłumaczyć - może ma tu jakieś znaczenie, że sam do końca nie starałem się zrozumieć :D

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

aambeeld

MAtS - masakra! hehe mnie to wygląda na jakoweś'ci alien life form

Sursum corda

aambeeld

Qrna, zabyłem wspomnieć, że ów pręt pochodzi spod pewnego mostu w Leuven w Belgii.... Kumpel, co mnie na ową stal naprowadził i posiada dość bogate jej zasoby, to tamtejszy autochton.
Sorki za niedopowiedzenie.
Według niego, taka stal była dość szeroko stosowana w dawnym budownictwie w Belgii, ale jak dawnym nie wiem. Podobnież owe warstwy to efekt celowy (?). Z drugiej strony sugestia koruda ma sens. Ale powiedzcie u licha, gdzie toto znaleźć w Polsce! Próbowałem ja uświadomić panów na kilku złomowiskach... i nie muszę chyba mówić z jakim skutkiem ;-) Owi panowie będą dużo bardziej chętni do szukania jakiejś grupy obiektów niż .... "kresek w prętach".

Sursum corda

karud

szukaj wszelkich starych elementów stalowych typu stare młotki, kraty z pałacyków przerobionych na byłe PGRy, jakieś elementy wozów, wszelkie elementy stalowe z rozbiórki starych budynków, itp. Tyle że one nie będą od razu warstwowe, to daje materiał, laminat trzeba sobie zrobić :badass:, Gdzie wystepują takie od razu poskładane niestety nie wiem.

zapraszam do sklepu www.birkashop.pl

жизнь, как посмотришь с холодным вниманьем вокруг –
такая пустая и глупая шутка...

prażaba

Chętnie zobaczę trawienie po szlifie, jeśli to laminat to da się poznać zapewne. Chciałbym mieć kilka kg tego żelastwa, następnym razem jak będę w Belgii wezmę dobry brzeszczot.

Przekuwam złom na złom --> http://my.opera.com/ludosza/blog/

aambeeld

ha - pręt wciąż leży czekając na godny siebie projekt.
prażaba - jeno na Miłość Boską nie obcinaj klamer z zabytków  ;P
Będę u Tim'a w lutym to Wam sfotografuję nieco większe przykłady.

Sursum corda