Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Kuty nozyk.

Zaczęty przez Artix, 23-05-2006, 13:35:21

Artix

W ramach odstreski od pracy magisterskiej, wykulem taki nozyk, material na ostrze stary pilnik (co widac), drewienko jesion, oplot sznurek papierowy stabilizowany klejem cjanoakrylanowym, garda stal konstrukcyjna. Hartowalem sam w wodzie odpusczane 1h w 170 stopniach - mysle ze twardosc cos pod 59HRC (moim gerberem z 154cm zarysowac nie moge) Teraz kilka fotek:

Jedna strona:

i druga strona:

Filework:

Garda:

Wielkość:

Nozyk bedzie prezentem dla kumpla ktory bardzo chce byc w bractwie rycerskim, mysle ze ksztalt nie nawiazuje do epoki ale klimat jak najbardziej.

PS. 5 czerwca mam obrone trzymajcie kciuki, po obronie napewno pojawia sie kolejne noze bo pomyslow w glowie mnogo :)

aambeeld

design bardzo mnie się podobuje - brutowe takie - ino to zakończenie rękojeści jesionem... :-( i krawędzie przy sztychu jakies takie wysoftowane.
Poza tem jelec jakoś tak nie do końca... dla mnie ładniej by wyglądał dociągnięty do grzbietu głowni.

Tyle subiektywnych łot-cuć  ;)

Poza tem mam kompletnego zajoba na punkcie patter'ów pilnikowych po kuciu  8D - ave!

P.S> czemu głownia taka cienka?!

Sursum corda

bagnet

Żona, matka, kochanka - zabije Cię któraśza to wbicie noża w krzesło 8D

A nożyk ciekawy, jak kułeś?

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

buzz

No następny kujak .... znaczy się od kucia ... sie pojawił. Bardzo ciekawy nożyk. A terez gadaj dobrodzieju ;) jakie palenisko i temu podobne informacyjki :) Pozdrawiam

Krug

To jest nożyk! Jak pięknie będzie się starzał! Mój pilnikowiec jutro, pojutrze zostanie zahartowany jak Pan da i będzie oprawiany...kiedyś?

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

Kubek

Bardzo mi się widzi.
Jeno jelec, to faktycznie do grzbietu dociągnąć.
Pozdrawiam.

Artix

dzieki za wszystkie opinie, noz kulem w palenisku gazowym (poszukajcie topicu Kruga "Palenisko(piecyk?) gazowe" tam sa fotki mojego pieca, a dlaczego glownia cienka - bo ja duzy chop jestem i kulem i kulem .... i wyszedl taki nalesnik. Jeszce musze popracowac nad jakoscia wykonczenia to nie jest moja mocna strona, ale z czasem bedzie coraz lepiej.

wysz

Bardzo sympatyczny pilnikowiec. Tak jak lubię - ślady po pracy i pozostałości pierwotnej formy materiału. :)
Ino faktycznie jelec bym zamknął wokół głowni i sznurkiem pojechał do samego końca jesionu - bo całość sprawia wrażenie niedokończonego.
Gratulacje!

Artix

wysz tez pozniej pomyslalem ze sznurek mogl by byc do samego konca, i jesion ... nastepnym razem dam dąb, przy nastepnym nozu poprobuje z roznymi jelcami (chociaz na dzien dzisiejsz chodzi mi po glowie cos bez gardy)

Kubek

Co Wy chcecie od jesionu?
Bardzo ładne drewno. Słoje wyraźne ze zróżnicowaniem barwy.
No, nie kumam  :?

Misza

Jak zamocowany jest jelec?

Bardzo zacny filework.

Nie podoba mi sie oplot sznurkowy. Według mnie - jak już drewno to drewno do końca.

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

kiedi

Może jestem przewrażliwiony, ale czubek wydaje mi się nieco zaokrąglony, poza tym dużo lepszy od tych co sam dłubię.  :shades:

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

Artix

A'te jelec jest lutowany zobaczymy jak bedzie sie trzymal ( moja I garda ), sznurek jest ok wyglada jak skora szkoda tylko ze nie nakrecilem go do konca (nauczka na przyszlosc)
kiedi czubek jest ok tylko fotki takie nieszcesliwe dalem (jak bym chcial cos ukryc ;))

powyzsze fotki to sam blank bez oprawy

simon

zamiast lutowac mozna bylo dac dodatkowo pin stalowy. napewno by nie odpadlo. jak dobrze przylutowanoe to tez nie powinno
no i garde bym wyzej podciagnal..
a flework super

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Artix

simon w nastepnych bede robil pin tak bedzie pewniej, wezme sobie do serca uwage co do "wysokosci" gardy ( dla mnie jest ok ale wszyscy zwracacie na to uwage moze ja jakos krzywo patrze  ;-) a moze faktycznie macie racje :question: )

wojtekn

krawedz jelca chyba zeczywiscie nie siega grzbietu?
nie komponuje mi sie jakos prosta rekojesc i prosty jak prostokat jelec z luczkiem brrzuszkiem klingi, ale to tylko moje odczucie,
podoba mi sie sznurek na rekojesci i slady pilnika oraz mlotka,
a najbardziej podoba mi sie filework!
czekam na nastepne
powodzenia na obronie!!! ja mam 7go :)

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Artix

" krawedz jelca chyba zeczywiscie nie siega grzbietu?" nie siega, moj blad teraz wiem ze kolejnosc wykonywania gardy powinna byc inna, do tej klingi bardziej pasowal by cos jak pistol grip (teraz tez to widze, niestety nie mialem pomyslu jak to zrobic - osadzic rekojesc na łuku, teraz mam pomysl zobaczymy jak to wyjdzie w nastepnych)
PS. nie dziekuje, i rowniez zycze powodzenia

wojtekn

no, zycze ci literowki w temacie swojej pracy!
(tak mi sie zdazylo na wczorajszej prezentacji instytutowej dopuszczajacej do obrony panstwowej huhuehueh)

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Misza

jak poradziłeś sobie z lutowaniem bez rozhartowania?

Ja jedną lutowaną gardę w życiu zrobiłem i rozwiązałem to tak, że przy lutowaniu klinga ujęta była między dwie blachy aluminiowe i wkręcona w imadło. Dobre rezultaty to dało. Klinga zostawała zimna.

MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Artix

ja robilem tak,  klinga owinieta szmata zanurzona w wodzie w obcietej butelce