Autor Wątek: Kucie noży  (Przeczytany 13954 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Kucie noży
« dnia: 23-05-2006, 21:46:23 »
W starych podręcznikach kowalskich pisało że stal nabiera właściwości kutej - ma włóknistą mikrostrukturę, dopiero jeśli została osadzana 8-10 krotnie i torsowana (zakręcana wielokrotnie przy kuciu). Podstawowy problem przy tym - nie dopuścić wypalania się stali i powiększenia ziarna.
« Ostatnia zmiana: 23-05-2006, 21:48:02 wysłana przez Eugene »
Sukcesów,
Gienek.

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6250
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #1 dnia: 23-05-2006, 22:19:09 »
Eugen, bądź naszym mentorem i naucz nas jak to robić.
Może wystarczy przetłumaczyć trochę tekstów z tego miejsca:

http://www.kuznec.com/

... wydaje się że ten  pan wie co robi. Sam nie poradzę,  nie wszystkie techniczne terminy w
 języku rosyjskim potrafię przetłumaczyć.

Pozdrowienia.
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #2 dnia: 24-05-2006, 08:24:53 »
Chętnie pomogę, ale nie znam polskich terminów technicznych. Twoje tłumaczenie tutorialu o wykonaniu  brzozowej rękojeści rewelacyjne. Tak dobrze nie dam rady.
Sukcesów,
Gienek.

Offline simon

  • prawie jak Scrimshander
  • knifemaker
  • Opinii: (12)
  • *
  • Wiadomości: 4349
  • Płeć: Mężczyzna
  • nożorób na odwyku :/
    • Simon Knives
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #3 dnia: 24-05-2006, 08:34:34 »
ja z kolei znam bukwy ale ni w zab nie rozumiem
Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #4 dnia: 24-05-2006, 09:24:52 »
Jest streszczenie po niemiecku http://www.kuznec.com/einfach_geschmiedet.htm
Sukcesów,
Gienek.

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6250
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #5 dnia: 24-05-2006, 20:46:41 »
W takim razie wyjaśnij nam prostymi słowami celowość zabiegów, o których wspomniałeś.
Po mojemu mają one poprawić właściwości stali. Przy odpowiedniej regulacji płomienia, stal zostaje nawęglona(Kuzniecow  opisuje to dokładnie serwując wyniki pomiaru spektrografem), kolejne przekucia zmieniają  jej strukturę na jak piszesz włóknistą. Rozumiem te zabiegi jeżeli obrabiam stal niskiej jakości o małej zawartości węgla. Jaki sens mają takie działania w przypadku stali wysokowęglowej, o dobrej strukturze? Możesz nam to wyłożyć prostym językiem w końcu jest to sposób, którego stosowanie sugerujesz nam swoim króciutkim postem, a gdy proszę cię o pomoc odmawiasz wykręcając się nieznajomością terminów. Proszę.
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #6 dnia: 24-05-2006, 22:57:48 »
Wiktor pisał w ramach dyskusji z inymi znanymi makerami. Chodziło o skuwanie damasków i bułatów. Utarło się po wielokrotnych publikacjach i przedrukach, że każde skuwanie powoduje odwęglanie stali o 0,1-0,3%. Na podstawie swych doświadczeń Wiktor udowadnia, że nagrzewanie stali w górnej części płomieni w piecu na węgiel drzewny (nie zawierający siarki i fosforu), gdzie temperatura jest nieco niższa, zapewnia bardziej równomierne nagrzewanie z jednoczesnym nawęglaniem bez negatywnych zmian struktury krystalicznej stali. Przy prawidłowym kuciu nizkotemperaturowem z zastosowaniem specjalnych technik kowalskich kształtowania ostrza (bez dostępu powietrza pod boraksem ze szkłem) nóż tak zrobiony z nizkostopowych średnio i wysokowęglowych stali przewyższa po podstawowych parametrach użytkowych (jako udarność i właściwości tnące) praktycznie wszystkie wysokostopowe nowoczesne stali, łącznie z proszkami CPM oraz 99% damasków. Z nowoczesnych stali, wg Kuznecowa, z taką stalą z rzędu N8-N16 może konkurować tylko odpowiednio obrobiona ŁH15 oraz niektóre bułaty.
« Ostatnia zmiana: 24-05-2006, 23:04:45 wysłana przez Eugene »
Sukcesów,
Gienek.

Offline kmicic

  • offtopowy skrytożerca
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1899
  • Płeć: Mężczyzna
  • stupido ergo sum
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #7 dnia: 24-05-2006, 22:59:55 »
przejrzalem na szybko niemiecka wersje. interesujace. ale ja laik jestem.

o "torsion" nic mi tam nie wpadlo w oko. rzeczywiscie jednak stwierdza, ze stal uchodzi za kuta, jezeli jej grubosc zostala zmniejszona 8x. czyli przy materiale wyjsciowym 40mm glownia powinna miec ok. 5mm.
Kawalek dalej stwierdza jednak, ze przy stalach z duza zawartoscia wegla oraz stalach stopowych? (legierter Stahl, brakuje mi tu polskiego slowa, Rybak bedzie wiedzial) kucie nie daje prawie nic. tam trzeba raczej uwazac, aby poprzez kucie i hartowanie nie zepsuc ich wlasciwosci.

sporo tam w ogole konkretow i ciekawych rzeczy. kto przetlumaczy ? mi troche brakuje terminologii, a i uwazam, ze powinno sie tlumaczyc z oryginalu.

dla mnie najbardziej interesujacy byl fragment o testowaniu wlasnych produktow.
wolne tlumaczenie :
"I ostatnia rada. Nigdy nie wypuszczaj noza felernego - stabilnosc noza musi zostac przetestowana. Uderz 2 razy kazda strona w kowadlo i powies sie na nozu, noz powinien byc zaklinowany na odcinku ok. 5 cm (mozna wetknac noz miedzy drzwi i gorna czesc framugi). Ten test nie jest ciezki, jest minimalny. Oczywiscie szkoda, kiedy noz peknie, ale o wiele gorzej jest, kiedy zawiedzie w czasie polowania."

nie mam czasu teraz. a temat ciekawy.
Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #8 dnia: 24-05-2006, 23:23:47 »
O torsowaniu było tu:
1. Methode
    (Niederlassen um 8-10 mal)
    Der Stab 30-40 mm, 300 mm lang soll bis 900° erhitzt werden, ein Ende soll dabei im Schraubstock festgeklemmt werden, das zweite Ende soll mit dem Schlüssel um die Achse des Halbzeuges gedreht werden. Die Zahl der vollen Umdrehungen beträgt 2/3 von der Länge des Stabs (wenn man diese in cm misst). In diesem Fall soll man 20 Umdrehungen machen. Bei dem ersten Erhitzen kann man bis 3 volle Umdrehungen machen.
    Das Anwärmen soll immer gleichmäßig sein und es soll nur das Ende des Stabs gedreht werden (ohne andere Strecken zu berühren). Wenn das Stab nicht gleichmäßig angewärmt ist, so wird nur die erhitzte Strecke leicht gedreht. Nach der Arbeit am Schraubstock soll der Stab jedesmal gerichtet werden, während dieser noch warm ist. Wenn Sie einen Quadratblock genommen haben, schlagen Sie diesen bis zu einem achtflächigen, drehen Sie einmal um und glätten Sie ihn zu einem runden. Wenn es nicht gemacht wird, erscheinen beim weiteren Schmieden die Kalthärtungen. Nach dem Umdrehen wird der Stab zerteilt, sie bekommen 2 Halbzeuge je 15 cm lang. Das Halbzeug soll leicht plattgedrückt werden und mit dem scharfem Ende des Hammers geschlagen (90° zur Linie des Zusammenbindens von beiden Seiten). Der nichtgedrehte Teil des Halbzeuges wird zu Schußzeug. Dann glätten Sie die Platte; bei der Dicke von 6 mm bilden sie die gewünschte Form mit der Toleranz um 0,5 mm.
Sukcesów,
Gienek.

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6250
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #9 dnia: 25-05-2006, 00:04:03 »
Teraz mam(mamy) nieco rozjaśnione zagadnienie o  którym mówiłeś Eugen. Jak zdybię porządny słownik posiłuję się z tłumaczeniem tekstów Kuzniecowa, który nabytą przez siebie praktykę nie owija nimbem magiczno-jarmarcznej tajemniczości w rodzaju przemiany węgla w diament pod wpływem skuwania, albo podobne temu skazki.
Patrząc na te techniki,  trudne bez właściwego doświadczenia, które nabywa się po latach kucia stali na kowadle zastanawiam się czy tędy droga? 
Pracochłonne i energochłonne techniki dla wykonania noża, który o ile znajdzie nabywcę z mety zostanie półkownikiem, po przecieciu iluśtam tysięcy razy konopnej liny, bez stępienia?
Moim zdaniem należy poznawać techniki i materiały, które pozwolą szybko i tanio ,a więc znacznie efektywniej wykonać dobry nóż.

Eugen, dziękuję za wyjaśnienai.
« Ostatnia zmiana: 25-05-2006, 00:12:51 wysłana przez Krug »
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #10 dnia: 25-05-2006, 00:25:11 »
To jest kwestja pryorytetów. Komuś chodzi o jak najtańsy przyzwoity produkt i zadowala się ślusarką, kto inny bez względów na koszty dąży do maksymalnej efektywności narzędzi i czerpie przyjemność z dobrego cięcia. Nóż nie jest tylko naostrzonym płaskownikiem, nawet jeśli ma taki kształt.
« Ostatnia zmiana: 25-05-2006, 00:27:07 wysłana przez Eugene »
Sukcesów,
Gienek.

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6250
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #11 dnia: 25-05-2006, 01:09:49 »
Czasem te efektywne narzędzia mające być szczytem kunsztu nie wytrzymują  ciężaru mitologoicznej otoczki(jaką wokół siebie rozsiewatwóca)  i rozsypują się na kawałki przy prostych zadaniach, a zaostrzony przez ślusarza płaskownik może mniej przyjemniej(ale taniej), tnie równie efektywnie.
Koniec bajery bo zaczyna się oftop.
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline simon

  • prawie jak Scrimshander
  • knifemaker
  • Opinii: (12)
  • *
  • Wiadomości: 4349
  • Płeć: Mężczyzna
  • nożorób na odwyku :/
    • Simon Knives
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #12 dnia: 25-05-2006, 08:29:25 »
to moze to do jakiegos odrebnego tematu? bo bardzo ciekawe
Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Offline Artix

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 99
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #13 dnia: 25-05-2006, 09:19:43 »
jestem za, przygladam sie dyskusji i uwazam ze moze cos z tego fajnego (tresciwego) wyniknac prosze moda o przeniesienie do nowego watku (w moim moze zginac a szkoda by bylo bo wartosciowe tresci wnosicie) :)

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24783
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Kucie noży
« Odpowiedź #14 dnia: 25-05-2006, 09:23:56 »
nie ma za co :P ;-)
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline simon

  • prawie jak Scrimshander
  • knifemaker
  • Opinii: (12)
  • *
  • Wiadomości: 4349
  • Płeć: Mężczyzna
  • nożorób na odwyku :/
    • Simon Knives
Odp: Kucie noży
« Odpowiedź #15 dnia: 25-05-2006, 09:26:49 »
DZIEKI;)
Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Offline Artix

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 99
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kucie noży
« Odpowiedź #16 dnia: 25-05-2006, 09:35:43 »
W starych podręcznikach kowalskich pisało że stal nabiera właściwości kutej - ma włóknistą mikrostrukturę, dopiero jeśli została osadzana 8-10 krotnie i torsowana (zakręcana wielokrotnie przy kuciu). Podstawowy problem przy tym - nie dopuścić wypalania się stali i powiększenia ziarna.
tak sie zastanawiam to jak nazwac kowalstwo artystyczne, wedlug powyzszej definicji zaden przedmiot z tej dzialki nie jest kuty (chyba ze definicja odnosi sie tylko do ostrzy;))
mysle ze definicja kucia jest plynna i tak jak Krug pisal sa stale kute wg. tajemnej wiedzy (czesto popartej wieloletnim doswiadczeniem) oraz stale kute przez totalnych amatorow (jak ja) ktore jakos tam sie sprawdzaja, jedno co laczy te definicje to to ze bez paleniska, mlotka i kowadla kutej stali nie uzyskasz
PS. do czesci merytorycznej zawartej w Waszych postach sie nie mieszam bo za cienki w uszach jestem na to wszystko ;)
« Ostatnia zmiana: 25-05-2006, 09:39:16 wysłana przez Artix »

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21482
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: Kuty nozyk.
« Odpowiedź #17 dnia: 25-05-2006, 18:35:31 »
Kawalek dalej stwierdza jednak, ze przy stalach z duza zawartoscia wegla oraz stalach stopowych? (legierter Stahl, brakuje mi tu polskiego slowa, Rybak bedzie wiedzial)

Tak, dla odmiany "unlegiert" to na ogol prosta weglowka, bez dodatkow.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kucie noży
« Odpowiedź #18 dnia: 11-08-2006, 09:34:55 »
a mnie się zdaje, że trza rozróżnic pojęcie "przekuty" od "kuty"
owe 10 krotne zmniejszanie przekroju ze skręcaniem nazwałbym właśnie przekuciem. Kucie to wszak zwyczajne przemieszczanie materiału celem osiągnięcia porządanego kształtu.
Sursum corda

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14773
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kucie noży
« Odpowiedź #19 dnia: 11-08-2006, 09:44:06 »
rozroznienie:
material - stal kuta - przekuta z wloknista mikrostruktura etc
noz kuty niekoniecznie musi byc wykonany ze stali kutej
There are no tactical knives, only tactical minds
FP