alchemia i magia w temacie noza? tak, takie czary zdecydowanie uprawia John Lewis Jensen.
urodzil sie w Newport Beach, w Kaliforni w 1971 roku. urodzil sie z zajecza warga (cleft lip) i jeszcze jakas choroba, ktora nazwal palette (kij wie co to, ale tez jakas deformacja ciala). byl leczony i mial operacje chirurgiczne, jego twarz cieta byla ostrymi narzedziami chirurgicznymi, przez co - jak pisze - zainteresowal sie ostrymi przedmiotami (nozami) jako przedmiotami leczacymi cialo i symbolem regeneracji.
w dziecinstwie podrozowal do Europy, Afryki i na Bliski Wschod, gdzie poznawal historie i zafascynowal sie nozem jako pierwszym i podstawowym narzedziem czlowieka. te wczesne doswiadczenia mialy pozniejszy wplyw na jego odkrycie art knifow.
ukonczyl The Savannah College of Art and Design oraz The Rhode Island School of Design, w ktorych nauczyl sie obrobki metalu, sztuki jubilerskiej oraz wzornictwa. studiowal tam rowniez rzezbe, malarstwo, fotografie i grafike.
w 1994 roku ponownie odkryl noz i uczynil z niego forme abstrakcyjnej rzezby. jak napisal: "My sense of aesthetic had finally found a home.", czyli sens jego estetyki nareszcie znalazl dom (kulawo przetlumaczylem ale wiadomo o co chodzi).
Strata Dragon:
![]()
Synchronicity:
![]()
Virtual Velocity:
![]()
Moon Storm (to jest folder!):
![]()
Leviathan:
![]()
Infernos Vertigo:
![]()
i jeszcze dla ciekawosci kilka z jego art workow:
Krucyfiks:
![]()
Sword Series 2:
![]()
bizuteria:
![]()
![]()
zdjecia:
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
malarstwo:
![]()
![]()
i tu sprawca calego zamieszania, zdjecie razem z zona ze slubu (lepszego nie znalazlem):
![]()
coz, ja jestem oczarowany. musze do niego napisac. pokazac mu moje twory, ale takze moja prace fotograficzna na prezentacje dyplomowa na temat "Zjawiska, zywioly" bo jest w technice bardzo podobna do jego zdjec.
edyta: glupi guldan. wszelkie informacje i zdjecia pochodza ze strony autora, jezeli ktos sie zainteresowal tematem i jeszcze nie zna jego strony to serdecznie zapraszam:
http://www.jensenknives.com/