Petro, nie łam się. Twój kwiatek jest wytrzymalszy od tego shitu.
Otóż kiedyś dałem się nabrać na taką zabawkę (akurat kerambit to był, ale z rzeczonej serii właśnie) i jej niską cenę. Miałem nawet skrobnąć jakiś teścik ale nie miałe czasu.
Well, what can I say...
Test na kartonach (jedyny jaki przeszedł, a właściwie stosowniej byłoby rzec jaki przeprowadziłem) - no więc potwierdzam, że ostrze pruje kartony. Nie mylić prucia z cięciem! Przy okazji onego prucia krawędź tnąca zarówno wyszczerbia się, zawija jak i... znika? No w każdym razie nastepuje bardzo szybka anihilacja. No i to by było na tyle jeśli chodzi o testy. Rzekomo owe Grivory mocniejsze od Zytelu i w ogóle kosmos - nie wnikam, zachowuje się jak zwykła plugawa plastmasa. Swoja drogą nie wiem jak i czym mastachy z CS posługują się w swoich śmiesznych tendencyjnych filmikach, ale raczej nie używają w nich fabrycznych egzemplarzy, albo też sylwetki z kartonu/dykty mają uprzednio spreparowane.
Ostrzenie. Nie występuje. przy próbach wzięca tego na Lansky'ego brak jakichkolwiek rezultatów poza zapychaniem się kamieni. Zasadniczo można pokusić się o próbe regeneracji krawędzi tnącej przez skrawanie owegoż kosmicznego materiału drugim (normalnym, stalowym oczywiście) nożem. I dopiero tutaj Grivory pokazuje pazur - tępi stal fenomenalnie.
Ergonomia. Wreszcie coś co jako tako wyszło. Projekt rękojeści bardzo poręczny, a do tego Kraton robi swoje jeżeli chodzi o przyleganie do łapy.
Resume. Połaczenie wygodnego chwytu z tępym bezużytecznym pseudoostrzem predystynuje tą grupę produktów do zastosowań jako zabawki dla dzieci tudzież osób z zaburzeniami emocjonalnymi. Mogą sobie tym powywijać, krzywdy sobie raczej nie zrobią.
P.S. W moim przypadku zostawiłem sobie z noża to co dobre - odpiłowałem ostrze. Kraton cześciowo zdjęty z rękojeści. Mam koncept coby wzdłużnie naciąć blok rękojeści, wstawić stalową klingę (tak chociaż 5/8 tang), puścić przez to jakieś piny i odwinąć kraton na powrót, czyli po prostu zrobić z gówna nóż. Chyba nikt jeszcze nie robił noża z gówna...
![]()