Autor Wątek: azotonawęglanie- z czym to jeść?  (Przeczytany 3829 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
azotonawęglanie- z czym to jeść?
« dnia: 11-07-2006, 20:42:29 »
Hejka!

Właśnie się dowiedziałem, że na jakieś 90% będę miał dostęp do odpowiedniego zaplecza techn. :D

Prosiłbym o informacje, co warto poddać temu procesowi, jak przygotować stal itp. drobiazgi ;)
Hartować też pewnie damy radę, a piec jest dość nowoczesny i prawdopodobnie zrobią nam, jak zechcemy :D
« Ostatnia zmiana: 11-07-2006, 21:49:39 wysłana przez ov_Darkness »
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Offline Molot

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 146
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #1 dnia: 11-07-2006, 21:56:22 »
Tu pisze dostęp ;)
Sprawa wygląda tak, że dla jednego doktora odwaliłem kawał brudnej i męczącej (choć mało kreatywnej) roboty... A kumpel tego doktora wykłada i prowadzi eksperymenty na inżynierii materiałowej. Rozmawiał będę jutro, na dziś szanse szacuje się na ok 90%. Usłyszałem "Ja go jutro spytam czy mógłby to wam od ręki zrobić, może trzeba będzie poczekać".

Zgadało się przypadkiem, a teraz żal tracić okazję :)

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5858
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #2 dnia: 11-07-2006, 22:34:10 »
azotonawęglanie kurna hata
jest to taka se obróbka którą można połączyć z hartowaniem, tj podczas nagrzewania (austenityzowania właściwie) możne se dołożyć trochu amoniaku i propanu czy też azotu, acetylenu takie tam
zmienia się warstwa wierzchnia na grubości małej (tak chyba poniżej 0,1mm) czyli dajemy nóż na gotowo, naostrzoy na brzytwe (jak gośc nie stopi ostrza, raczej nie)
wzrost twardości, wzrost odpornosci na ścieranie, odporności rochu na korozję itd

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #3 dnia: 11-07-2006, 22:42:18 »
Melon, jesteś kochany! Na Ciebie zawsze możnba liczyć :D

Co do parametrów pieca możemy sobie ustaiwć co chcemy, a piece są b. nowoczesne.

Jakie stale warto poddawac takiej obróbce? Wszystkie, czy tylko jakieś konkretne?
Mnie interesuje szczególnie nc11lv, również nc6, jak znam kumpla, będzie chciał sobie zrobić katanę z nz-3 i ją obrobić ;)
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5858
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #4 dnia: 11-07-2006, 22:45:28 »
wejdź na gg

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline kroko

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 2585
  • Płeć: Mężczyzna
    • blejdart
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #5 dnia: 14-07-2006, 14:01:26 »
Też będe miał naweglane,materiał to 3H17M i to według mojego przyjaciela hartownika najlepsze co może być,tym bardziej że robił z tym jakieś czary,normalizował ,przekuwał ,jeszcze raz normalizował, żeby zmniejszyć ziarno,czy jakoś tak ,połowy z tego nie zrozumiałem ale jedno do mnie dotarło,jak taki fachowiec jest tym tak zafascynowany to to musi być naprawdę dobre.

Offline Misza

  • Raczej cienki
  • knifemaker
  • Opinii: (9)
  • *
  • Wiadomości: 2824
  • Płeć: Mężczyzna
  • ---- Dawniej A`te ----
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #6 dnia: 15-07-2006, 01:19:41 »
Cudujecie panowie...
MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #7 dnia: 15-07-2006, 11:38:22 »
i powłoki też robią :P
Właściwie, to zrobią nam, co chcemy. Możliwości technologiczne mają nieograniczone. fajnie by było miec np. 3-5 identycznych blanków...
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Offline Misza

  • Raczej cienki
  • knifemaker
  • Opinii: (9)
  • *
  • Wiadomości: 2824
  • Płeć: Mężczyzna
  • ---- Dawniej A`te ----
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #8 dnia: 15-07-2006, 13:40:38 »
Robią powierzchniowe metalizowanie tytanem?
MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
Odp: azotonawęglanie- z czym to jeść?
« Odpowiedź #9 dnia: 15-07-2006, 14:12:31 »
można się zapytać. Na razie kumpel umawia się na azotonawęglanie z cudami jaikmiś, ale jak wyjdzie dobrze, to myśle,ze da się nawiązać współpracę..
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20