Autor Wątek: Nóż do miesa (ryby)  (Przeczytany 9747 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline odi100

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 11
Nóż do miesa (ryby)
« dnia: 08-08-2006, 01:51:32 »
Witam wszytskich na forum
Poszukuje noza do ryb. Najlepiej jezeli dl calkowita nie przekroczy 16cm. Robie na kutrze i noża uzywam bardzo duzo na dodatek woda jest słona co powoduje korozje. Najlepiej jezeli polecicie mi jakis maly noz, poniewaz nie potrzebuje noza do filetowania a tylko do wykrajania wnetrznosci czyli rozciecie brzucha. Prosze o jakies porady czytalem na forum o nozach dla wedkarzy ale mojae wymagania sa troche inne poniewaz tam pojawialy sie najczesciej noze po ponad 20 cm a mnie interesuja naprawde tylko małe.
Pozdrawiam

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24783
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #1 dnia: 08-08-2006, 01:56:22 »
Czy ostrze ząbkowane wchodzi w grę?
Spyderco ma coś takiego:
http://spyderco.com/catalog/details.php?product=174

Stal H-1 użyta specjalnie z myślą o wodzie morskiej zapewnia ponadprzeciętną odporność na korozję (wg producenta przynajmniej, bo takich warunków o jakich piszesz nikt tu chyba nie miał okazji zaznać).
W sobotę wraca z wyjazdu kotwic - co prawda on z jezior, ale problem korozji i ryb jest mu znany więc może coś doda.
Zdaje się, że rybkami zawodowo para się też krętacz, ale on także słodkowodny.

Tym niemniej mają jakieś pojęcie choć o części specyfiki pracy z rybami w skali przemysłowej (w znaczeniu "nie tylko wędkarskiej")

No i witamy na forum, rzecz jasna :-)
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline lepermessiah

  • Małpa z lasu
  • Opinii: (82)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1803
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię słowo "pierś"
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #2 dnia: 08-08-2006, 02:07:42 »
Czy noz ma byc skladany czy o stalej klindze?. Poza tym podaj jakis zakres cenowy bo bez tego to ciezko nawet cos zaproponowac.

Jestem rozsądnym człowiekiem, wiem że lenistwo popłaca


Offline odi100

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #3 dnia: 08-08-2006, 02:12:42 »
Noz zabkowany moze byc jednak ten jest chyba az zbyt mocno. Najlepszy noz jakim mi sie pracowalo to byl malutki stary znaleziony przezemnie zabkowany victorinox, w ogole nie wygaldal na taki ale nigdy nie widzialem tak ostrego i dobrego noza( moze bardzo duzo jeszcze z nozy nie widzialem ale cos tam juz wiem :P) cena raczej nie gra roli noz moze byc nawet w granicach 500zl ale z moich doswiadczen nie znajde noza np na 5 lat w takiej pracy, mysle ze max to pol roku, wiec lepiej cos tanszego ale nie koniecznie. Dodam ze pracuje na wodach gdzie zasolenie jest duzo wyzsze niz na baltyku i naprawde wszytsko szybko rdzewieje, chociaz z drugiej strony na wygladzie nie zalezy mi w ogole.
dzieki za tak szybkie odpowiedzi nie spodziwalem sie :)

acha i najlepiej jezeli noz bedzie na stałej klindze ale jezeli macie jakies propozycje ze skladanych to sie nie krepujcie  ;-)
« Ostatnia zmiana: 08-08-2006, 02:14:16 wysłana przez odi100 »

Offline lepermessiah

  • Małpa z lasu
  • Opinii: (82)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1803
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię słowo "pierś"
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #4 dnia: 08-08-2006, 02:30:36 »
Pisałes ze noz ma sluzyc do rozcinania brzuchow ryb. Wg mnie do takiej roboty potrzebne jest stosunkowo niewielkie ostrze o niewielkiej grubosci i szlifie ktory umozliwia wygodne ciecie - taki maly skalpel. W zasadzie moglbym napsac ze zwykly 10 cm Victorinox by wystarczyl (cena takiego ustrojstwa to ok 10PLN), ale z drugiej strony skoro mozesz wydac wiecej..

Moze cos takiego?





Nasz forumowy kolega sprzedaje to cudenko. Wszystko to reczna robota i materiały wysokiej jakosci. Odpornosc stali na korozje jest przyzwoita.

Link do aukcji: http://www.knives.pl/forum/sprzedam-kupi-zamieni/s-seiken-kubek-marcins.0.html

A tutaj jeszcze link do malych Victorinoxow.

http://www.victorinox.sklep.pl/sklep.php?m_site=katalog&m_kategoria=15&set_off=0



EDIT

Jako gratis jeszcze fileciak od Benchmade'a

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,35136.0.html
« Ostatnia zmiana: 08-08-2006, 02:43:39 wysłana przez lepermessiah »
Jestem rozsądnym człowiekiem, wiem że lenistwo popłaca


Offline Tui

  • knifemaker
  • Opinii: (6)
  • *
  • Wiadomości: 644
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #5 dnia: 08-08-2006, 07:24:39 »
ja konkretnego modelu ci nie poradzę ale podpowiem ci że klinga nie może mieć grubości więcej jak 3mm idealnie by było 2,3-2,5 mm. Taka grubość zapewnia najlepsze właściwości tnące przy "obróbce" ryb wiem to z doswiadczenia jako stary wędkarz. Vicek ci się dobrze spisywał bo miał włąśnie odpowiednią grubośc do ryb (ryba ma miękki brzuch i za grube ostrze jak i za szerokie nie będzie sie tu dobrze spisywało). Może zamiast vicka weź sobie jakiegoś opinela?

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14773
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #6 dnia: 08-08-2006, 07:36:38 »
ze względu na słoną wodę najlepiej żeby nóż był ze stali specjalnie do tego przystosowanej - najlepiej H1 albo X15TN
z pierwszej stali noże (składane) robi Spyderco, te najmniejsze Salt I mają ~18cm długości, link dał już Pecado:
czarny http://spyderco.com/catalog/details.php?product=40
albo żółty http://spyderco.com/catalog/details.php?product=174

z drugiej robi Benchmade (z głownią stałą, prawie 20 cm i czubek nie za bardzo nadajcy się do wbijania):
http://www.benchmade.com/products/product_detail.aspx?model=100SH2O

ja wybrałbym Spyderco Salt I - nie jest aż tak drogie, jest solidne pomimo tego że składane.
poza tym ma naprawdę dobry serwis gwarancyjny.
ząbki są opcjonalne. ale jeśli nie musisz mieć noża ostrego jak żyletka a tniesz dużo, to sądzę że będą dobrym wyborem.
Salt I ma grubość klingi 2.5 mm :) szlif częściowy można przeboleć

drewniana rękojeść Opinela wytrzyma słoną wodę?
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline Bad Angelus

  • Opinii: (91)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 638
  • Oto ja.. wasz BRO'waropijca i MEN'el..
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #7 dnia: 08-08-2006, 07:38:58 »
Noz zabkowany moze byc jednak ten jest chyba az zbyt mocno.
No ok.. ale Salt I jest przeca robiony też jako plain no i ma odpowiednia grubość - 2,5 cm.
Pozdrawiam kuter-nogę :D
... warto rozmawiać...

Offline odi100

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #8 dnia: 08-08-2006, 10:47:56 »
Napewno kupie ze 3 małe Victorinoxy bo sa bardzo podobne do tego co mialem nie ma jednak identycznego z malutkimi zabkami. napiisalem tez PM z pytaniem o MarcinS Skalpel bo chce rowniez wyprobowac cos lepszego i drozszego czy sie lepiej spisze  ;-) Fileciaka jak juz wczesniej napisalm nie potrzebuje. Z drugiejs trony noze  Spyderco jakos mi sie nie podobaja na zdjeciach, maja dziwne raczki i ostrze wyglada na szerokie chociaz pewnie sie myle :P najlepiej jezeli noz bedzie cienki tak jak napisali przedmowcy
jeszcze raz dzieki za porady

Offline wysz

  • włóczykij
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2235
  • Płeć: Mężczyzna
  • zielony zmrol
    • Pieczenie w Dupie
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #9 dnia: 08-08-2006, 11:08:03 »
Frosts Serrated Fish Industry Knife, Frosts Boat and Bait Knife, Marttiini Fisherman’s knife,  czy inne podobne cosie od Mora, KJ Eriksson czy Frostsa. Tanie, sprawdzone i dobre.











Offline odi100

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #10 dnia: 08-08-2006, 11:16:10 »
noze dobre ale troche za duze. mam jeden noz frosta i jest dobry ale niestety nadaje sie tylko do ryb wiekszych, a podczas ciecia ryb płaskich czy innych ponizej 40cm ciezko cos z tym zrobic  :cry:

Offline Tui

  • knifemaker
  • Opinii: (6)
  • *
  • Wiadomości: 644
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #11 dnia: 08-08-2006, 11:51:20 »
drewniana rękojeść Opinela wytrzyma słoną wodę?

rzeczywiscie mogą być problemy ale nie z wytrzymałością tylko myślę że z otwieraniem, jak opinele zamokną to drewno puchnie i ciężko się otwierają.  Ja sugeruję się tym że opnel leży w mojej torbie wędkarskiej od paru lat i się dobrze sprawdza na rybkach.

Offline Blacha

  • heretyk
  • japonskienoze.pl
  • Opinii: (83)
  • *
  • Wiadomości: 5767
  • Płeć: Mężczyzna
  • cham i prostak
    • moje filmiki z nożami
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #12 dnia: 08-08-2006, 12:21:10 »
spyderco które polecają wszyscy są też w wersji bez ząbków

moim zdaniem kup 10 pikutków victorinoxa - zrób tylko jakimś rozgrzanym drutem dziurkę na linkę i bedziesz mial chlastacz straszny, nierdzewka a jak sie zgubi (a o to na łajbe pewnie nietrudno)  to masz kilka nstępnych
właśnie pikutki są lekko ząbkowane więc chyba idealne do Twojej roboty a na rybach pewnie nei łątwo je stępisz
- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Offline lepermessiah

  • Małpa z lasu
  • Opinii: (82)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1803
  • Płeć: Mężczyzna
  • Lubię słowo "pierś"
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #13 dnia: 08-08-2006, 12:29:31 »
Z drugiejs trony noze Spyderco jakos mi sie nie podobaja na zdjeciach, maja dziwne raczki i ostrze wyglada na szerokie chociaz pewnie sie myle :P najlepiej jezeli noz bedzie cienki tak jak napisali przedmowcy
jeszcze raz dzieki za porady

Kazdy tak ma na poczatku. Prawda jest taka ze malo ktore noze charakteryzuja sie tak znakomita ergonomia i wygoda uzytkowania jak Spyderco. Ostrza maja tylko 2.5mm grubosci wiec powinny ciac dobrze.
Jestem rozsądnym człowiekiem, wiem że lenistwo popłaca


Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14773
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #14 dnia: 08-08-2006, 15:48:19 »
tez dluuuugooo nie moglem sie przekonac do Spyderco. pod wzgledem ergonomii sa jednak bez zarzutu (podstawowa linia - Native, Endura, Delica i pochodne, pomijam wygibasy jak Shabaria ;) ).
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline McKern

  • Opinii: (6)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 449
  • Płeć: Mężczyzna
  • Wino, kobiety i śpię
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #15 dnia: 08-08-2006, 17:16:16 »
Frosts Serrated Fish Industry Knife, Frosts Boat and Bait Knife, Marttiini Fisherman’s knife,  czy inne podobne cosie od Mora, KJ Eriksson czy Frostsa.

Wysz, dzięki za zdjęcia :) Dzięki nim wiem, że nóż myśliwski, który dawno temu miał mój kumpel, to najprawdopodobniej był produkt Frosts :) Podobał mi się wtedy ten nóż, a i teraz całkiem całkiem mi się widzą.... :)
Na szpadach z Albacete jest napisane: "Soy de un dueno", co znaczy "Mam tylko jednego pana".
To są piękne słowa, godne niezawodnej stali

WEKCz Member

"Całe to hobby to jest jakieś oszukaństwo, kupujesz sobie jeden nóż, a potem czytasz posty Maby i musisz kupować kolejne." - Villemo

Offline wysz

  • włóczykij
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2235
  • Płeć: Mężczyzna
  • zielony zmrol
    • Pieczenie w Dupie
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #16 dnia: 08-08-2006, 17:20:50 »
noze dobre ale troche za duze. mam jeden noz frosta i jest dobry ale niestety nadaje sie tylko do ryb wiekszych, a podczas ciecia ryb płaskich czy innych ponizej 40cm ciezko cos z tym zrobic :cry:

Są Frosty duże, są Frosty małe. Podobnie z Marttiini.

Offline odi100

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #17 dnia: 08-08-2006, 22:30:54 »
dzieki wszytskim za pomoc zdecydowalem sia na 4 male victorinoxy, i frosta mam rowniez jednego Opinela 9 ale nie wiem do ryb go chgyba nie bede uzywal. po nastepnym urlopie sprawie sobie moze cos lepszego  :shy: mam jeszcze jedno pytanie troche lamerskie ale co tam. Od ilu cm nóż to broń? bo w sobote wylatuje samolotem i nie wiem czy sie bac czy nie :P

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24783
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #18 dnia: 08-08-2006, 22:32:46 »
Od ilu cm nóż to broń? bo w sobote wylatuje samolotem i nie wiem czy sie bac czy nie :P
W Polsce nie ma takiego rozróżnienia, na świecie różnie.
Nóż przewozisz w samolocie tylko w bagażu, nigdy przy sobie czy w podręcznym, chyba, że lubisz dawać takie sprzęta w prezencie.
Jeśli wybierasz się do europejskich krajów warto, abyś przeczytał to:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57247.0.html
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline shadowman

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 183
Odp: Nóż do miesa (ryby)
« Odpowiedź #19 dnia: 09-08-2006, 15:13:06 »
dzisiaj znalazlem jeszcze cos takiego http://www.innerpointcutlery.com/display_item.php?id=122 wiem ze juz po sprawie ale moze na przyszlosc  ;)