Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Wysniona zabawka...

Zaczęty przez Seiken, 27-08-2006, 19:43:13

Seiken

Znudzony czekaniem na Nikona D80 , i znalazwszy znakomity deal na D70s ze swizutkim dzieckiem Nikona , obiektywen 18-200 VR.
Kupilm to na co czekalem od dawna i ciesze sie jak dziecko , tak wiec ostatnie zdjecie starym Canonkiem.........

Maciek.K

:D chociaz obiektywu bym tego nie wybral ;-) ale korpus fajniutki i mozliwosci ogromne (chociaz w canonach wieksze)
pozdrawiam

Witia

Miałem ostatnio okazję popstrykać Nikonem D 200 z tym właśnie obiektywem. Moim skromnym zdaniem będziesz zadowolony, ostrzy szybko i naprawdę jest to uniwersalne szkło do ogólnych zastosowań, nawet makro ładnie można zrobić. Tak czy owak, gratuluję zakupu, bo z pewnością jest trafiony.
Pozdrawiam, Witia

KAŻDA MODLITWA ZOSTANIE WYSŁUCHANA, Z ZACHOWANIEM KOLEJNOŚCI ZGŁOSZEŃ

Maciek.K

d200... normalnie  :heart: ;-) obiektyw niewatpliwie uniwersalny ale jakos nie wierze w jakosc szkla z taaaaaaaaaaaaaaka ogniskowa. chociaz od kompaktow i tak ogromna odskocznia.

Seiken

Wlasnie daltego zdecydowalem sie na ten , bo jest uniwersalny.Przez rok bawilem sie Canonami i Nikonami z roznymi obiektywami , do momentu kiedy przeczytalem recenzje wlasnie tego , sprobowalem i zakochalem sie od razu.

PS
W Toronto na ten obiektyw trzeba czekac w sklepie 2 miesiace , moze to trend , moze jego wartosc.

Maciek.K

raczej skutek rozpowszechnienia lustrzanek cyfrowych wsrod amatorow ktorym nie chce sie nosic obiektywow i nie jest to zaden przytyk. ja niezmiernie bede twierdzil ze najbardziej uniwersalnym obiektywem jest 50mm i nogi ;-) tylko do cyfry to juz trzeba nad 35 nikkora myslec.sam mam na zmiane 18-55 i 70-300 chociaz wolal bym kilka stalek. tylko jeden szkopul: kasa kasa kasa. za to pewnie kupie 50/1,8 chociaz na matrycy nikona to juz krotka portretowka jest. i lampa. lampa. lampa. pomyslec ze w kompakcie w ogole nie odczuwalem potrzeby posiadania zewnetrznej lampy ;-). lustrzanka to jednak studnia bez dna...

Seiken

To jest to , ja i amator i leniwiec , wiec zakupilem cos co nie bedzie wymagalo wymiany 2-3 obiektywow , choc za jego cene zakupil bym moze i wlasnie 3 sztuki.
Uzywalem 18-55 i jakos nie bardzo mi on przypadl do gustu.Juz mialem brac standartowy 18-70 ale trafila mi sie okazja na ten , po paru mailach z moim guru Kenem Rockwellem ( polecam strone http://www.kenrockwell.com/) ktory bardzo enuzjastycznie sie odniosl do tego obiektywu , klamaka zapadla.
Pierwsze 2 dni czytania , uzywania , i musze powiedziec ze to jest to, ostrosc zdjec znakomita ,szybki fokus ,i kolory bardzo naturalne , makro , portrety i pejzarze  , nie daja nic do zarzucenia.JAko amator musze powiedziec ze funkcja VR w tym opiektywie jest znakomita , praktycznie eliminuje tripod przy zdjeciach dziennych.
Zajmie mi moze nastepny miesiac poznanie wszystkich funkcji tego aparatu , ale juz moge napisac ze nie jestem rozczarowany , a nawet wiecej ze jestem zadowolony. Pomijajac juz obiektywy , testowalem w tym dziale cenowym nowa Sony Alpha A-100 ( dobra kamera , no w koncu to Minolta , ale jak tu zaplacic 1200$ i miec napis Sony  :cheesey: ) , Nikon D50 , Pentax K100D ( wychowalem sie na Pentaxie SF10 ) , Olympus E500 ,Canon XT i XTI oraz Canon 20D , osobiscie Nikon D70s najbardziej mi przypasowal.Ostrzylem sobie zeby na Canona 5D , Nikona 200 czy D80 ale to juz za duza kasa jak na moje kfalifykacje fotograficzne.
Teraz tylko sie uczyc
PS
Aha ......trafilem na deal jak pisalem , facet likwidowal sklep 200 km od Toronto , zakupilem calosc za 1200 $ kanadyjskich !!!! ,kiedy normalnie sam obiektyw tp 900 $.

Jumbo

Nic tylko czekać na taaaaakie fotki!!!!  8D

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

bagnet

Gratuluję!!!

Ja już chyba zostanę jednak przy mojej Minolcie A200... Kupiona rzutem na taśmę tuż przed zniknięciem z rynku.

Jak wczoraj spedziłem 4h w zoo, to podziękowałem swojemu rozsądkowi za to, że tylko ten aparat musiałem dźwigać.

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

Witia

Cytat: Seiken w 28-08-2006, 00:11:55

W Toronto na ten obiektyw trzeba czekac w sklepie 2 miesiace , moze to trend , moze jego wartosc.

To najnowsza seria VR, sporo kosztuje ale moim zdaniem warto. A w Polsce nie do kupienia jeszcze, chyba że na zamówienie i też ze trzy miechy się czeka.
Jeśli dałeś za całość 1200 $ CAN, to kupiłes za pół darmo.

KAŻDA MODLITWA ZOSTANIE WYSŁUCHANA, Z ZACHOWANIEM KOLEJNOŚCI ZGŁOSZEŃ

rak

następny to chyba D80 -nowość!

ov_Darkness

Ja jestem beznadziejnie zakochany w D7D, ale miałem okazję dużo pofocić również d70 - dobry aparat. Co do szkła, to nie lubię zoomów i autofokusa (chociaż przydaje sięprzy polowaniu na wiewiórki).

http://pcinfo.pl/galeria Stronka kolegi, który foci D70 i różnymi szkłami, głównie starymi M42. Ostatnio kupił Nikkor'a 50/1.8D- ku mojemu zdziwieniu szkło wcale nie gorsze od np Pentacona 50/1.8. A może to mała matryca tuszuję niedoróbki szkła?

I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Trollsky

ja sie do sony przymierzam, a jak  nie spasuje po macanku w sklepie to jednak kanonier 350

Seiken gratuluje. a to szklo to juz legenda - przedewszystkim dlatego ze strasznie trudno je kupic.
Kolega moj z pracy kupil i to fuksem strasznym, i kupil je w USA bo w polce to posucha ... jest z 5 aukcji na allegro ale jak sie zapyta czlowiek sprzedajecego to wychodzi ze jest dostepne  ale za 6 miesiecy :)
Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Maciek.K

a macales ta 350? no ja bym jakos nie mogl mimo ze wolal bym wejsc w system canona. mi dobrze lezy d20 dopiero ale i tak co to za aparat bez spota ;-) a na d30 to juz w ogole kasy bym nie mial. puki co jestem z d50 zadowolony, jedyne wady to jak dla mnie kiepska praca z manualnymi szklami i brak 2 kolka (to 2 da sie przezyc, nienajgorzej to rozwiazali). no i moglby byc odrobine wiekszy ale i tak jest ok. tylko zeby miec kase zeby to oszklic...

Trollsky

fujin  co do ergonomii 350d to chujoza na calego, grip troche poprawia sprawe, ja mam duze raczki i bez gripa nie ma siusiaka we wsi. ale to dosc fajna puszka no i system canona do mnie przemawia (tamron 28-75 f/28 2.8 i 70-200 f/4) wiec zakres 28-200 x1,6 juz mam wybrany  i do tego chcialbym dazyc)
ale kolega kupil alfe i bardzo zachwala fajne tanie szkla ze stalym f/4 chodza na allegro i flinte trafie za tysiala)

no kurde  trudny wybor.

a pisanie ze ktos nie chcialby wydac kilo dolka i miec napis sony to troche laikowe stwierdzenie, system bedzie mial duzo dobrych szkiel zeissa BA ma juz duzo swietnych szkiel bagnet minolta A.

Maciek.K

jakos w te zeissy do alfy mi sie nie chce wierzyc ;-) no 28-75 podobno fajny tylko trzeba dobrze trafic. chociaz po cropie to juz troche ciasno. chyba ze masz np tokine 12-24 w planach ;-) sporo dobrego slychac o tamronie 17-55/2,8 a to bardzo fajny zakres ogniskowych na standardowy zoom.

Trollsky

szeroki nie jest u mnie priorytetem, ale fakt 17-55 fajna sprawa, wtedy masz tylko mala dziurka miedzy 55 a 70 ale to w sumie blachostka.

Maciek.K

no ja wlasnie tak mam ze szeroki mi sie konczy na 55 a tele zaczyna od 70 ale nawet jesli juz to od czego mam nogi ;-) aha, co do zeissow sie chyba zle wyrazilem, wiem ze beda tylko watpie zeby mialy ta slynna jakosc manualnych stalek zeissa. np moja dziewczyna ma w jakiejs malpie napisane zeiss na obiektywie. raczej marketing.

Trollsky

zobaczymy, wstrzymam sie jeszcze pare miesiecy, mysle ze na swieta beda najlepsze ceny.

G3d

Cytat: Trollsky w 28-08-2006, 19:12:42

co do ergonomii 350d to chujoza na calego... ja mam duze raczki

No wlasnie :) Ty masz wielkie lapy a nie duze raczki :P Ja mam dlugie paluchy, ale ogolnie raczej nie jakies wielkie rece i mi 350 lezy swietnie. Nawet jak na kacu najebalem kilkaset fotek to caly czas lezal super :P
Niestety pozyczonym :( :( :(
Metrotactics 2004
G3D - CUSTOM CNC GEAR na Facebooku