Autor Wątek: Jaki folder do mięsa?  (Przeczytany 2637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vooda

  • Opinii: (1)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 26
Jaki folder do mięsa?
« dnia: 05-09-2006, 23:57:52 »
Nietypowa sprawa, folder do mięsa  :? Moja babeczka pracuje przy pakowaniu w przetwórni kurczaków. Czasami jednak musi parę godzinek rozbrajać na porcje całe kuraki. Na hali każdy ma swój nóż ( podpisany ;) ) a ona zawsze dostaje jakiś bubel z dna szuflady. :( Szukam jakiegoś porządniego nożyka coby się kobiecinka nie męczyła. Myślałem nad dużym folderem bo mogłaby go nosić przy sobie. Stal też hi-tech bo musi wytrzymać minimum  kilka godzin krojenia, czasem kostka, czasem chrząstka ( tam ostrzą  co godz na szlifierce   :special: ) Wolałbym jakby przyniosła go do domu co np 16 godz roboczych a ja go parę razy na diamencie  :P  Myślałem nad Rukusem ale ta garda, nie wiem. Może jakiś pajączek, tylko back-lock nie bardzo i wolałbym S30V. Co radzicie ?

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24783
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #1 dnia: 06-09-2006, 00:12:30 »
Po pierwsze radzę nie folder. Serio. Jeśli nie masz zacięcia do pieczołowitego, codziennego czyszczenia zakamarków z resztek zwłok to i tak będziesz miał fixed po paru dniach.
Zainteresuj się jakimś markowym kuchenniakiem, lub - jeśli wolisz coś bardziej oryginalnego - ok. 15-20 cm fixedem, z klingą nie grubszą niż 3 mm.
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline vooda

  • Opinii: (1)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 26
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #2 dnia: 06-09-2006, 00:23:51 »
Już po napisaniu posta mnie tknęło, że może jakiś fixed. Wkońcu mogłaby go trzymać w szafce.

Offline Trollsky

  • troll warsztatowy
  • Kierownik
  • Opinii: (101)
  • *
  • Wiadomości: 9822
  • Płeć: Mężczyzna
    • Trollsky Custom Knives
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #3 dnia: 06-09-2006, 00:30:07 »
fixed z dobrej stali, pelny plaski zrobiony na zero, i tak jak trafnie napisal pecado nie grubszy niz 3 mm.
moze jakis nozorob zrobi Ci taki noz ? wtedy  bylby pod dlon Twojej dziewczyny i  oprocz tego ze bylby narzedziem pracy to jeszcze mialby szanse sie podobac wlascicielce.

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6250
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #4 dnia: 06-09-2006, 00:32:58 »
Tani frosts(jak za...ią to nie majątek) + ostrzałka kieszonkowa "V" + kurs ostrzenia dla Małżonki iproblem z głowy.

Duży wybór: http://www.narzedziowy.pl/index.php?cPath=248_149&currency=PLN&sort=2a&page=2&currency=PLN
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline Nukibo

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 515
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #5 dnia: 06-09-2006, 00:54:37 »
Dlaczego ma nosić na codzień przy sobie nóż, którym w pracy sieka mięso. Bez urazy, ale lepiej żeby nikt z Sanepidu tego nie czytał. Moim zdaniem do tego, co robi w pracy powinna mieć oddzielny nóż. Podpisać i zostawiać w pracy, jak nie kradną. Zanim dostanie to wyprowadź krawędź tnącą i niech co parę godzin przejedzie na jakimś crock sticku, powinno się spisywać dobrze. Przy takim rozwiązaniu nie trzeba szaleć ze stalą, powiem więcej, trzeba uważać na kruchość. Może jakieś N690. To tyle moim zdaniem. Nie ma co wydziwiać chyba, nie bez powodu noże kuchenne mają dość zbliżone kształty na całym świecie. A folder - wygodnie nosić w ukryciu i mieć pod ręką, ale to kompromis. Nóż do pracy to w plecak albo zostawiać w szafce. Ja w domu dość często robię sobie kanapki małym folderem, ale są to tego znacznie lepsze narzędzia. Zwłaszcza, jak praca trwa wiele godzin.
"Jeżeli stępi się siekiera, a ostrza się nie naostrzy, to trzeba wytężyć siły. Korzystniejszą jednak rzeczą byłoby posłużyć się mądrością." (Kazn. 10, 10)

"nie da się nim zatrzymać sporej perskiej armii, ale ma wykałaczkę" (Yossarian)

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #6 dnia: 06-09-2006, 01:36:27 »
Ja bym uderzył do któregoś z naszych kochanych makerów po solidnego kuchenniaka z n690/n695. 8D
Na przykład Fred i ciulkwens to Mistrzowie noży kuchennych!
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9521
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #7 dnia: 06-09-2006, 08:50:24 »
Ja bym uderzył do któregoś z naszych kochanych makerów po solidnego kuchenniaka z n690/n695. 8D
Na przykład Fred i ciulkwens to Mistrzowie noży kuchennych!

Kuchenniaki ciulkwensa ,to przeca legenda ,a i z podpisem nie byłoby pewno problemu .

Offline Wiko

  • Opinii: (3)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 450
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #8 dnia: 06-09-2006, 09:37:24 »
Z tego co piszecie, to mógłby pasować fixed Spyderco Temperance. Do kupienia na e-bay za 50-60 USD.

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24783
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #9 dnia: 06-09-2006, 09:48:01 »
Temperance dałby radę, to byłby doskonały wybór.
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline Vercengetoryx

  • Quant4life
  • sheathmakers
  • Opinii: (87)
  • *****
  • Wiadomości: 6726
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #10 dnia: 06-09-2006, 10:17:26 »
A ja bym wybrał jakieś Vanquewro Grande full ząbki. Albo innego ProLight'a z zębatym ostrzem.

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24783
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #11 dnia: 06-09-2006, 10:18:37 »
Ząbki do porcjowania mięsa? Hmmm... :?
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline Vercengetoryx

  • Quant4life
  • sheathmakers
  • Opinii: (87)
  • *****
  • Wiadomości: 6726
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #12 dnia: 06-09-2006, 10:28:48 »
Da się spokojnie, a poza tym nie stępi się po prostu  :-)

Offline lukaszki

  • Opinii: (36)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1959
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fuck art let's kill
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #13 dnia: 06-09-2006, 14:51:25 »
Mi sie sprawdza bardzo dobrze w krojeniu miesa Chinnok II, ale folder jest dobry jak sie chce troszke pokroic a tak 'przemyslowo' to rzeczywiscie lepiej fixed. Z moich doswiadczen wynika ze lepiej miesko sie kroi wysokim wkleslym szlifem niz pelnym plaskim.
Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

Offline wysz

  • włóczykij
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2235
  • Płeć: Mężczyzna
  • zielony zmrol
    • Pieczenie w Dupie
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #14 dnia: 06-09-2006, 15:15:22 »
Ja bym zainwestował w dobry nóż rzeźnicki, ewentualnie chiński tasak, a do tego nożyce do drobiu i fileciak.

Folderem przemysłowo rozbierać kuraki? Brrrr...

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21482
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #15 dnia: 06-09-2006, 17:54:18 »
Ja bym zainwestował w dobry nóż rzeźnicki, ewentualnie chiński tasak, a do tego nożyce do drobiu i fileciak.

Folderem przemysłowo rozbierać kuraki? Brrrr...

Tak mysle, ze wysz wie, o czym pisze.

Gadalem z czlowiekiem, ktory noze ostrzy, mowil rowniez o rzeznikach - noz musi sie dac latwo i szybko naostrzyc na jakim precie, zwlaszcza, jesli pracujesz na akord. Albo jakas "V"-ostrzalka, chyba, ze malzonka umie dobrze i szybko ostrzyc na kamieniu...
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline vooda

  • Opinii: (1)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 26
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #16 dnia: 06-09-2006, 20:34:14 »
Dzięki za rady. Rozejrze się za porządnym kuchenniakem i ostrzałką V. A Rukus... hmmm będę musiał wymyslić jakiś inny pretekst żeby go kupić  :cry:

Offline porcelanowy

  • Opinii: (125)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 6815
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #17 dnia: 06-09-2006, 20:35:21 »
Folder, jak juz koledzy napisali, bym sobie podarował.
Nie ma tez co wydziwiac z superhiper stala - lepiej jakas przyzwoita stosunkowo latwa w ostrzeniu nierdzewka (440C/N690).
Nie polecam rowniez agresywnych zabkow - gorzej sie nimi porcjuje mieso niz prostym ostrzem (wiem, bo zwykle na mnie spada robienie miesa na rozne okazje i kurwica mnie lapie, jak jadynym "ostrym" nozem u znajomych jest taki zębacz. Teraz zwydle biore duzego opinela, ktory ta sprawe zalatwia dosyc sprawnie).
Jesli pani jest troche kumata, to mozna zaryzykowac ze stala weglowa.

Pelny plaski zblizony do zerogrinda (w przyszlosci i tak sie zlamie :) )
Sluchaj wysza ;)
porcelanowy/Rafał: boso, ale w ostrogach.
Co miałem, mam i będę miał... i co robię    :shades:

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #18 dnia: 06-09-2006, 23:52:55 »
Z wmiarę tanich noży jeszcze Victorinox z rękojeścią z Fiborxu byłby niczegowaty. Dobrze się będzie trzymał nawet w mokrych/uparanych mięchem i krwią rękach.
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Offline Hakas

  • Opinii: (6)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1806
Odp: Jaki folder do mięsa?
« Odpowiedź #19 dnia: 07-09-2006, 12:15:02 »
Da się spokojnie, a poza tym nie stępi się po prostu  :-)

Wszystko z czasem się tępi a czasami jest coś tepe od początku  ;-)
Pozdrawiam.
Wędruję poprzez świat polując, walcząc
 i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima