Reklama

"Zlomowisko" otwarte

Zaczęty przez qkiel, 08-09-2006, 21:00:12

qkiel

dla milosnikow RespirineC:
http://www.scrapyardknives.com/
stronka juz dziala, chociaz modeli w sprzedazy bardzo niewiele :]

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.

kiedi

Ale możnaby jakiś potestować  :D

Ja nie knifemaker, ja tylko noże dłubie

Moje pisaniny dla B&A   http://chomikuj.pl/kiedi/B*26A

moja stronka na facebooku: https://www.facebook.com/KiediKnivesAndOthers

adiblue

nie wysylaja poza stany...?probowalem zalozyc konto i niema wogole opcji international... :(

bo hobby nie może być protezą życia, ale jego idealnym dopełnieniem!

Wiko

To jest niezłe:

Our guarantee is simple. We warrant your knife against any and all unintentional MAJOR damage for life. The Scrap Yard guarantee is on the knife and NOT just for the original owner.

trochę inaczej niż co niektórzy producenci noży z wyższej półki...

Inna sprawa, że aby w takim łomie coś popsuć, trzeba się chyba nieźle napracować.

lepermessiah

Jestem rozsądnym człowiekiem, wiem że lenistwo popłaca

Witia

Trzeba przyznać, że za łom o grubości 7 mm to cena niewysoka... ciekawym jak to się ma w porównaniu do szczurów.

KAŻDA MODLITWA ZOSTANIE WYSŁUCHANA, Z ZACHOWANIEM KOLEJNOŚCI ZGŁOSZEŃ

ov_Darkness

mniam!!! :slini:

I cena jaka sympatyczna!
Kurde... nóż w dobrej cenie w idealnym dla mnie rozmiarze w teren, materiał rekojeści sprawdzony i lubiany (przeze mnie i chyba nie tylko), kształt ostrza sympatyczny..

Tylko ta stal na młotki mnie martwi nieco...

BTW: jeśli jest jakiś marketing, który do mnie trafia, to własnie taki jak ten z ich strony!!  :D

Cytat: Scrap Yard Knives

Grain structure and carbide distribution, are the keys to great performance NOT Rockwell hardness!

W mojej opinii to doskonała konkurencja dla beckera bk-7/10, czy Cold Steela SRK, a nawet Fallknivena S1. Brakuje pancernych terenowców w tej cenie!
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

kamboras

Cytat: Wiko w 08-09-2006, 21:53:43

... unintentional ...
trochę inaczej niż co niektórzy producenci noży z wyższej półki...

następny król Artur  ;)  On do rąbania skał miał Excalibura, a to nie był taki sobie custom
kluczem jest rozumienie przez gwaranta zakresu pojęcia "unintentional" - obejrzyj jeszcze raz zapis tamtego zdarzenia

Wiko

Cytat

kluczem jest rozumienie przez gwaranta zakresu pojęcia "unintentional" - obejrzyj jeszcze raz zapis tamtego zdarzenia

Jeśli chodzi Ci o słynny test Mad Doga, to, myślę, że wieszanie się na NOŻU w poprzek głowni i bujanie trudno uznać za normalne użytkowanie.

Z drugiej strony albo Fred Perrin, albo Mark MacYoung opisywał jak podczas wspinania się po jakichś skałkach doszedł do miejsca, gdzie trudno było iść dalej. No i zaczął dłubać w piaskowcu małym nożykiem Schrade Oldtimer, a potem podciągać na nim. Dało radę. Więc chyba i od ostrza reklamowanego jako narzędzie ostatniej szansy można oczekiwać więcej.

W każdym razie cieszy stwierdzenie, że gwarancja dotyczy noża, a nie właściciela. Wielu z nas ma kolekcję noży z drugiej i trzeciej ręki i miło mieć świadomość, że również taki nóż można reklamować.

qkiel

SRKW swojego czasu wymienilo folder pewnemu uzytkownikowi ktory... wycinal bloki lodu i podwazal je RatTrap'em
moze w nowej firmie bedzie podobnie
jeszcze pytanie jak ta stal po ichniej obrobce cieplnej bedzie trzymac ostrosc, bo lomy sa fajne, tylko zeby ciely jako tako :]

Wiko to o czym piszesz (Schrade Oldtimer) to opowiastka z ktoregos artykulu Freda Perrina, ale to nie on uzywal noza w ten sposob

wysylka do europy jest mozliwa, niestety platnosc tylko Money Order (czyli okolo +20$ prowizji), wysylka ubezpieczona (+30$), do tego clo i vat :/ bez pomocy kogos w stanach to sie robi malo oplacalne

jako fan RespC pewnie juz sie za szczurkami ogladac nie bede, a jezeli zlomiaki okaza sie dobrymi nozami to mam nowa ulubiona firme :]

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Czas to Szczescie.

mossberg

a wie ktos jak z rdzewnościa zastosowanej stali?
ta wersja satin mi po głowie chodzi ale cosik wiecej bym sie dowiedział chetnie

qkiel

PODOBNO ta sr77 ma byc mniej rdzewna niz sr101
na twoim miejscu bralbym wersje czarna i robil satin papierem sciernym - znacznie taniej to wychodzi
(zapytaj adiblue jak ze swojego mpk powloke zdjal)

edit: dopiero doczytalem, wersja satin LE jest tak droga bo to ma szlif pojechany na "0"    o.O

Czas to Szczescie.

mossberg

no tak
w koncu 50 dolców róznicy
zastanawiam sie tylko jak wyjdzie usuniecie powłoki zaraz przy samej rękojeści

qkiel

ciekawy post z SYKco
"Here are a few answers to your questions. Busse Knife Co. has used many steels in the past including D-2, A-2, 0-1, 440C, ATS-34, BG-42, 5160, etc. Pretty much every tool and cutlery grade steel out there. Jerry has always been a bit of a pack rat when it comes to steel and he has stockpiled quite a bit of it over the past 25 years. The SR-77 is just part of that stockpile.

Yes, you will be seeing SYKCO blades made from many different grades of steels from the Busse and Swamp Rat shops. We will be using most of the left over "drops" and other unused grades that are available from this stockpile.

Where are the knives made? Some of the work is done in Ohio and some of the work is done here in Texas.

Will we have regular stock? I doubt it. Releases of new models will be sporadic. Military orders will be given top priority as they are the primary focus of our line.

Team SYKCO"

Czas to Szczescie.

graf

Czyli zgodnie z nazwą marki - będą od czasu do czasu zaglądać do busso'owego składu stali i wypuszczać jakiś nowy model, albo kolejną serię modelu istniejącego.
W sumie słuszne podejście - bo mając na składzie np. 7mm SR-77 raczej nie będą z tego robić bussów ani SWR (za duży szum by się zrobił, że nowa stal, czy się sprawdzi itd) a tak mogą wykorzystać stal bez ryzykowania swojej opinii.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

MichaelD

Został wypuszczony kolejny model:

Scrap Muk

Steel: 154 CM
Hardness: 58 - 60 Rc
Handle: Resiprene C
Thickness: 3/16"
Blade Length: 4 1/4"
Overall Length: 9 1/4"
Price: 99 USD

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

amper

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

Hakas

Witam!
Ciekawe bardzo amerykańskie noże z serii nie do popsucia.
Nie które projekty jakoś dziwnie znajome.
Hakas

Wędruję poprzez świat polując, walcząc
i uzdrawiając

Przeklęty, kto miecz swój trzyma z dala od krwi - Bellicosa anima
Damnatus, qui gladio suo ab sanguem reservat - Bellicosa anima

MichaelD

Wychodzi kolejny nóż  Scraper 5

Wersja z LE (jeśli się uda Dan'owi namówić Jerrego')  to powstanie z INFI. Cena miałaby w tym przypadku być poniżej 200USD, jeśli nie nie uda to ostrze będzie z 154CM, cena nie dla tej stali jeszcze nieznana.
Wersja Combat Grade (jutro maja wyjść zdjęcia) , będzie z stali SR-101/ 52100 , mówi się o cenie od 89 USD do 129 USD. Ja już szykuje pieniądze  :D

Ciekawostka: Po upadku Camillusa  A.G. Russell wraz z Jerry'ym Busse kupili parenascie ton stali 50100-B / 0170-6C / Carbon V. Można wiec  się spodziewać ze za jakiś czas Scrap Yard Knives wypuści noże z tej stali.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

ordo

Przyznam szczerze, że ten nóz się do mnie uśmiecha - mimo, że niewiele widac na tym zdjęciu (where's my broom, ta jasne...).
Pasuje mi wielkość, projekt troche się rózni od wersji 6... Pierwszy nóz od BC/SY/SR, gdzie naprawdę nie mam się do czego przyczepić i na co narzekać - naprawdę interesujący.
Wersja z INFI? można by wypróbować tę stal... Combat grade? chętnie. No to czekam na zdjęcia...

EDIT: jesli ten choil jest tak wielki, jak może pod tymi wiórami - to podziękuję... w pierwszej chwili myslałem, ze tam się zaczyna kt i ten mały kawałem słuzy jako podparcie na palec etc. a taki mógłby być fajny nożyk...

Reality has a well known liberal bias