Reklama

Delica modele?

Zaczęty przez allmadey, 04-10-2006, 11:52:03

allmadey

Panowie, czy moglibyście mi podpowiedzieć gdzie można znaleźć informacje na temat różnych modeli Delici, a także innych? Bo jak widzę katalog na www Spyderco jest jakiś chyba mocno niekompletny?
Chciałem wystawić na A. takie coś:

i okazało się, że nie wiem co to jest.
Na forum Spyderco szukałem ze 30 min i zwątpiłem.
Proszę fachowca o pomoc przynajmniej w określeniu tego modelu, który ma iść pod młotek ponieważ nie wiem jak go opisać.

Aha - widzę, że w sklepach za oceanem też są chyba głupi, bo określają ten model jako D 4 FRN C11PBK - co wg mnie jest bzdurą.

Czy to możliwe, że to model z 1990 r? takj jak jest w naszym forumowym katalogu? Na Military opisują go jako "4" i nowość buehehehe...

buzz

allmadey

no właśnie patrzę i głupieję - 1990 r!?

kali

produkowana od 1990, nie znaczy ze w 1990. na poczatku nie uzywali VG-10, tylko bodajze AUS-8, wklesly szlif, klips byl chyba integralny z rekojescia, miala ona tez inny ksztalt.
potem byla zmiana (w ktorym roku - trzeba poszukac w katalogach, cos kolo 2000?) - klips metalowy, stal AUS-55
potem zmiana na VG-10
teraz pojawila sie Delica 4, zupelnie inna
tak wiec Twoj model z VG-10 ma najwyzej kilka lat :)

maly research:
od 1991- AUS-8, szlif wklesly, plastikowy klips zintegrowany z rekojescia
- tutaj mam dziure w katalogach, mogli w miedzyczasie np. produkowac z innych stali -
od 1997 - ATS-55, wklesly, metalowy klips
od 2002 - VG-10, plaski, metalowy klips
od 2006 - obecny model z linerami, mocno zmieniony

co do opisu D4 - zostawili w sklepach stare zdjecie, a sprzedaja juz nowy model

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

allmadey

Dzięki, czyli to po prostu Delica FRN, tak opisać, żeby nie wyjść na idiotę rozumiem.

Eugene

Delica FRN trzeciej generacji (Lata 2002-2005)

Sukcesów,
Gienek.

allmadey

Dzięki jeszcze raz, teraz już mam jasność co nazywamy Delicą 3.

Swoją droga to idiotyzm wyrzucać z katalogu nieprodukowane modele. Tak jak np. Sigma w obiektywach i weź się potem połap co kupujesz na rynku wtórnym, albo co masz od 10 lat, horror.

kali

jakby nie wyrzucali, to wtedy dopiero mieliby "porzadek" i setki maili gdzie mozna kupic modele ktorych juz nie ma ;)

FP

allmadey

hehe, no niektórzy robią discontinued products i wilk syty i owca cała...

kali

coz, jednak tego nie robia, i pozostaja fora i stare katalogi :)

FP