Reklama

Nowy Recon1 - G10, Aus8..

Zaczęty przez Heimdall, 16-10-2006, 16:48:30

Heimdall

Być może nie wszyscy wiedzą, że pojawiły się fajne udoskonalenia w serii Cold Steel Recon1. W miejsce Zytelu wreszcie jest agresywnie teksturowane G10, powrócono też do stali Aus8 (przez długi czas standardem była 440A SubZero). Podkładki z bronzu.
http://www.coldsteel.com/recon1.html

Jak dla mnie całkiem fajne noże (projekt, funkcjonalność) a wykonanie "made in Taiwan" conajmniej na poziomie Kershaw "made in USA".
Jedyne do czego się przyczepie i co doś skutecznie mnie zniechęca do noży z tego typu blokadami (Ultra, Axis, Arc...- Lock) to łatwość z jaką można "wytrząsnąć" ostrze zamkniętego noża. Średnio to bezpieczne, zwłaszcza w noszeniu tip-up, ale może przesadzam;)

Pozdrawiam

pecado

No jakby nie miało jeszcze tego czarnego ostrza to było naprawdę wpytę!
A tak jest tylko - bardzo fajnie ;-)
Wiadomo jak z obróbką cieplną AUS8 u tajwańskiego wykonawcy CS? ;-)

A co do blokady - rączka do góry komy się ostrze tak blokowane otworzyło przy wyjmowaniu z kieszeni? ;)
Choć faktycznie - wytrząsnąć nietrudno, choć osobiście moim zdaniem Arc (ten klasyczny) trochę łatwiej niż Axix - ale to moje subiektywne odczucie, na które trzeba brać poprawkę.

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

wysz

Niczego sobie nawet. Szkoda, że najbardziej odpowiadający mi spear-point występuje tylko w kombiaku.
Rozumiem, że na prawa autorskie nadal leją ciepłym moczem? :D

Vercengetoryx

A ponoć w tym wypadku jakoś prawnie postąpili, ale łapy sobie uciąć nie dam  :-)
A kozik bardzo fajny.

mgr_scout

Cytat: wysz w 16-10-2006, 16:54:13

Rozumiem, że na prawa autorskie nadal leją ciepłym moczem?

A od kogo zerżnęli?
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Jak mawia trener Piechniczek ,,Skończyła się szatnia – zaczęła się trawa."

wysz

Ultra-Lock jest na tyle rżniety z Axisa, że rzeczywiscie ostatnio zaczęli płacić jakies tantiemy Benchmade'owi za wykorzystanie ich patentu (co nie przeszkadza Thompsonowi prezentować UL jako własnego wynalazku).

A dysk jest buchnięty od Emersona (podobnie jak Wave w innych modelach).

Heimdall

Cytat: wysz w 16-10-2006, 16:54:13

Niczego sobie nawet. Szkoda, że najbardziej odpowiadający mi spear-point występuje tylko w kombiaku.
Rozumiem, że na prawa autorskie nadal leją ciepłym moczem? :D

Jeśli pijesz do blokady - tak naprawdę jest "zupełnie" ;) inna, wspólny z Axisem jest tylko kołek sterujący i sprężynki "omega". Jak widać na obrazku, rygiel (kołek) blokady pracuje wewnątrz tanga, a nie na zewnątrz jak w rozwiązaniu BM:

mgr_scout

Acha.. już czaję w czym rzecz :)

Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Jak mawia trener Piechniczek ,,Skończyła się szatnia – zaczęła się trawa."

wysz

Dzięki za rysunek poglądowy Bartek. Kumam - niby nie-axis ale jednak axis. :D
Skoro to wynalazek CS, to czemu płacą frycowe BM? ;)

Heimdall

Cytat: wysz w 16-10-2006, 17:32:33

Dzięki za rysunek poglądowy Bartek. Kumam - niby nie-axis ale jednak axis. :D
Skoro to wynalazek CS, to czemu płacą frycowe BM? ;)

Zdaje się, za sprężynki "omega" i poziomo pracujący rygiel/ośkę/kołek blokady  (zauważcie, że w Arc-Lock pracuje on po łuku).

qkiel

gdyby ten noz mial wyzsza "dupke" - za waski koniec rekojesci jest :/
faje natomiast jest to, ze linersy sa calkowicie wlozone w g10 i lapa nie ma z nimi styku

"A mądrość zawsze oznacza brak pewności czegokolwiek. Poza tym może, że niczego się nie wie." Jacek Sobota "Głos Boga" str. 132
Wiedza jest jak spirytus, tylko tęgiej głowie sluży.
Czas to Szczescie.