Reklama

Nóż 2

Zaczęty przez Traper, 30-10-2006, 08:49:17

Traper

Pokażę jeszcze jeden, taki sam jak poprzednik tylko szlif  plaski, pelny: material  3h14, długość calkowita 290mm, dł. ostrza do rękojeści 160mm
, szerokosc ostrza 33mm, grubosć w grzbiecie 6,5mm, rekojesc rezotex, nity mosiadz

niby taki sam ale jednak inny

Pozdrawiam Waldek

Wiko

A czy mógłbyś napisać ile on waży, przy takiej grubości?

gladis

Ten również jest  :slini: ... ciężko stwierdzić który jest ciekawszy... bo oba są dobrze przemyślane  :cheesey:
Pozdrawiam !!!

Traper

Oczywiscie ze moge, nóż wazy okolo 250 gr, wazone na wadze niezbyt dokladnej

Pozdrawiam Waldek

NAZIR

Noż holender, nie dość, że piękne linie to jeszcze szlachetne wykonanie. A rezoteks wygląda aż za dobrze jak na rezoteks. Tylko pogratulować.

Btw. kolejny mój nóż planuję dać do piasowania i tylko mnie w tym pomyśle utwierdzasz. :)

uważam, że powinno się robić tak, ażeby nie było krytyki, tylko aplauz i zaakceptowanie

"A blade with no tip is like a breast with no nipple -- its pointless." - Michael Burch

Lubomir

oj, fajniutki, nawet bardzo.

wydaje mi się tylko że ten rezotex trochę się przypylił, można go przetrzeć jakąś natłuszczoną szmatką

słyszałem o uczciwej i rycerskiej walce, nie chcę mieć z nią nic wspólnego

kangoo

Kurza noga ,oba są extra . Ten pewno lepiej tnie . Ciekawe by było gdybyś porównał właściwości cięcia obu noży .

Traper

juz to zrobilem, fakt ze ten lepiej tnie

Pozdrawiam Waldek

guevara57

Z pinami wygląda lepiej niż z ten z dużymi śrubkami. Z drugiej strony śrubki pozwalają bezproblemowo zdjąć okładki rękojeści i usunąć brud czy rdzę, które często pod nimi zalegają, zwłaszcza w nożu do ciężkiej pracy w terenie ... A pełny płaski jest the best :-).

Może nożem?

Kubek

Cytat: guevara57 w 30-10-2006, 10:44:42

Z pinami wygląda lepiej niż z ten z dużymi śrubkami. Z drugiej strony śrubki pozwalają bezproblemowo zdjąć okładki rękojeści i usunąć brud czy rdzę, które często pod nimi zalegają, zwłaszcza w nożu do ciężkiej pracy w terenie ... A pełny płaski jest the best :-).

Jeśli nóż jest z pinami, to zwykle jest epoksy klejony. Jeśli to było dobrze zrobione, to epoksy nie pozwoli na dostanie się brudu pod okładki i odetnie dostęp powietrza, więc z korozją też nie ma problemu.

Nożyk fajny, czysto zrobiony, aczkolwiek nie mój klimat.
Jaka twardość tej stali, bo jeśli tak jak w tym pierwszym to osobiście lubię twardsze.
Pozdrawiam.

bagnet

Projekt klingi jest świetny, widzę tu kilka zaimplementowaych, bardzo fajnie wykonanych udogodnień. Co do rękojeści - boję się że jest za płaska na grzbiecie, mało ergonomiczna, ale dół już jest bardzo ładny. Gratuluję projektu oraz wykonania i życzę miłego używania. Może później opiszesz co nieco?

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

guevara57

Cytat: Kubek w 30-10-2006, 11:14:34

Jeśli nóż jest z pinami, to zwykle jest epoksy klejony. Jeśli to było dobrze zrobione, to epoksy nie pozwoli na dostanie się brudu pod okładki i odetnie dostęp powietrza, więc z korozją też nie ma problemu.

Aaa, jeśli tak to OK. Ja mam prymitywnego customa kuchenniaka (zresztą znalezionego w lesie) z drewnianymi okładzinami mocowanymi na piny. Okładki odchodzą od stali w niektórych miejscach ponad 1 mm. Jest tam pełno brudu którego nie mam jak usunąć, na szczęście stal jest nierdzewna a w kuchni go nie używam...

Może nożem?

Traper

Kubek. On jest klejony wiec nic tam nie wlezie, a twardosc  ta sama co tego drugiego ok 55 hrc.
Bagnet co do rekojesci to w grzbiecie ma ok 18 mm, trzyma mi sie ja wygodnie, a dłoń mam nie taka małą, ale faktycznie dla osoby o duzych dloniach moze być ciut przycieńka.
NAZIR  spróbuj, sadze ze  bedzie mialo fajny efekt.
A swoja droga nie moge nigdzie kupic mniejszych srubek, dlatego zastosowalem te duze.

Pozdrawiam Waldek

wojtekn

ten mi si ebardziej podoba
wizulanie ze wzgledu na piny i technicznie ze wzgledu na szlif

NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Cytat: Dagorn w 10-05-2006, 08:55:16
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

simon

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P