Autor Wątek: dlaczego kute ?  (Przeczytany 8004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fobi

  • Opinii: (34)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 211
  • Płeć: Mężczyzna
dlaczego kute ?
« dnia: 22-11-2006, 01:31:41 »
Pytanie może banalne ale nie miałem okazji porównać, no więc dlaczego kuty Vicek lepszy od normalnego ?

Offline wysz

  • włóczykij
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2235
  • Płeć: Mężczyzna
  • zielony zmrol
    • Pieczenie w Dupie
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #1 dnia: 22-11-2006, 01:57:51 »
Z tego samego powodu z którego kuje się lufy i materiały lotnicze. Kucie polepsza właściwosci mechaniczne, zmniejsza też wady i zanieczyszczenia wystepujące w stali - to tak w wielkim skrócie i uproszczeniu. Poszukaj postów melonamelona.

Przy codziennym używaniu noża w kuchni róznica w trzymaniu ostrza, odporności na wykruszenia i agresywnosci cięcia jest naprawdę duża. Przy ostrzeniu niestety też.

Dodatkowo, kute Victorinoxy mają cięższą klingę niż ich "blaszane" odpowiedniki i przez to kroi się nimi łatwiej, szybciej i przy użyciu mniejszej siły. Co nie znaczy, że zwykłe Vicki są do dupy - wręcz przeciwnie. Całkiem sympatyczne z nich noże, ale zupełnie inna liga.

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #2 dnia: 22-11-2006, 02:14:28 »
Nikt tych kuchenniaków nie kuje, są prasowane na gorąco. Cała różnica w tym, że "kute"  mają integralne bolstery i mniej brudu łapią. Jest to związane z wymogami sanitarnymi dla knajp i sklepów, oraz chwytami markietingowymi. Te profesjonalne serje "kute" klingi z reguły mają cięższe, racja.
Sukcesów,
Gienek.

Offline wojtekn

  • knifemaker
  • Opinii: (57)
  • *
  • Wiadomości: 3571
  • ciulkwens zmienilem nicka
    • NIE ROBIE NOZY NA ZAMOWIENIE
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #3 dnia: 22-11-2006, 02:20:15 »
no gwoli scislossci (wiem wkurwiam was tumi wyskokami) to o czym mowicie to bardziej kucie niz prasowanie
winno sie to nazwac "kucie matrycowe"
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #4 dnia: 22-11-2006, 02:37:30 »
Dobrze mowi... Tak to sie zwie, ale to nie jest kucie.
Sukcesów,
Gienek.

Offline wysz

  • włóczykij
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2235
  • Płeć: Mężczyzna
  • zielony zmrol
    • Pieczenie w Dupie
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #5 dnia: 22-11-2006, 02:48:34 »
Wiadomo, że nie kuje tego kowal na kowadle :D
Matrycowe czy insze - z tego co zapamiętałem z wywodów Melona na Budo - to jednak kucie.

Offline wojtekn

  • knifemaker
  • Opinii: (57)
  • *
  • Wiadomości: 3571
  • ciulkwens zmienilem nicka
    • NIE ROBIE NOZY NA ZAMOWIENIE
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #6 dnia: 22-11-2006, 10:07:12 »
kucie
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #7 dnia: 22-11-2006, 11:33:44 »
Stemplowanie tasmowe :)
Sukcesów,
Gienek.

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6251
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #8 dnia: 22-11-2006, 11:45:33 »
Stemplowanie tasmowe :)

Może mówicie o dwóch róznych technologiach.
Wytłumacz ludziom, opisując po krótce proces technologiczny, o którym wspominasz.
Wycinanie z taśmy na prasy wykonuje się najczęściej na zimno za pomocą wykrojników, rózniących sie nieco od typowych matryc używanych do kucia matrycowego, wykonywanego najczęściej na gorąco, młotami mechanicznymi, ale również na prasach.
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #9 dnia: 22-11-2006, 11:50:48 »
Eee tam, różniących sie... Jak Mistrz robi na kowadle, z dobrze przekutej stali, to kute. A to pic marketingowy i zabawy w słowka. Nie bierz zbyt poważnie.
Sukcesów,
Gienek.

Offline mtths

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1404
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niestety nóż to nie język i tępi się od używania.
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #10 dnia: 22-11-2006, 12:09:08 »
Nie zabawy w słówka - Tylko uściślanie terminologii :)
Kucie matrycowe - Jak i kucie ręczne to obróbka plastyczna plastyczna na gorąco.
Wynik nazywa się odkuwką, a często żeby uzyskać wymagany kształt odkuwki należy proces prowadzić na wielu prasach z różnymi coraz dokładniejszymi kształtowo matrycami. Stopień przemieszczania materiału jest porównywalny z kuciem ręcznym tylko jest wynikiem nacisku innego typu (znacznie mniej udarowy).
W kuciu ma znaczenie kształtowanie plastyczne materiału a nie fakt że się w niego czymś wali.

Zazwyczaj noże kute seryjnie - będą z kucia matrycowego w prawie gotowym kształcie (łącznie z szlifem płaskim, który trzeba tylko wyrównać skrawaniem).
Z wykrawania czy stemplowania są wszystkie tańsze kuchenniaki z niskim szlifem wklęsłym.

A jak naprawdę te noże robi Victorinox to już inna inszość :)
Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

Offline Eugene

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 819
  • Użytkownik #500
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #11 dnia: 22-11-2006, 12:36:41 »
Była dyskusja o tym, co jest przekuta stal. Jak na kowadle lub w matryce tylko kształt nadali, takiego nożyka kutym nie nazwę. Włóknista mikrostruktura dobrze przekutej stali, kształtowana pod geometrje klingi, pracuje lepiej. Po prostu zbieżność nazw różnych technik obróbki.
« Ostatnia zmiana: 22-11-2006, 12:46:07 wysłana przez Eugene »
Sukcesów,
Gienek.

Offline mtths

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1404
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niestety nóż to nie język i tępi się od używania.
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #12 dnia: 22-11-2006, 12:46:09 »
Niestety terminologia współczesnej obróbki metali traktuje kucie matrycowe jako kucie, bo poniekąd uzyskany i tak produkt ma lepsze parametry niż odlew ze staliwa czy element wykrawany z blachy.
Zresztą ręcznie można też uzyskać tylko ukształtowanie elementu bez pracą nad strukturą i wciąż nazywamy to kuciem.
Zgadzam się że terminologia typowa dla przemysłu nie jest zbyt precyzyjna w przypadku płatnerstwa - bo o tym piszesz.
Powinno się wyraźnie wskazywać że kucie było tylko do uzyskania kształtu (pasowałby termin "odkuwanie"), lub do uzyskania struktury (pasowałby termin "przekuwanie")
Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

Offline fobi

  • Opinii: (34)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 211
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #13 dnia: 22-11-2006, 12:54:52 »
mistrzowie off topów normalnie :)

rozumiem że odpiwiedź mnie satysfakcjonująca została już napisana przez wysza i mogę na niej zamknąć moje dociekania ?

Chociaż Gienek chyba nie do końca wierzy w dużo lepsze właściwości tych noży od zwykłych...

Offline kmicic

  • offtopowy skrytożerca
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1899
  • Płeć: Mężczyzna
  • stupido ergo sum
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #14 dnia: 22-11-2006, 12:59:16 »
dokładnie tak.

kute wg mnie też lepsze, czy to kucie matrycowe poprawia właściwości samej stali, to raczej chyba nie. ale noże są cięższe, materiał jest "gęstszy", ma więcej mięsa, lepiej trzyma ostrze, i lepiej się tym kroi.
Uwolnić NOŻE [Hakas]

variatio delectat

Offline fobi

  • Opinii: (34)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 211
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #15 dnia: 22-11-2006, 13:09:11 »
he, trzeba będzie na kute zbierać, drogie cholery... Szkoda że pikutka kutego nie robią, nie będzie do kompletu :)))

Offline wojtekn

  • knifemaker
  • Opinii: (57)
  • *
  • Wiadomości: 3571
  • ciulkwens zmienilem nicka
    • NIE ROBIE NOZY NA ZAMOWIENIE
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #16 dnia: 22-11-2006, 13:11:21 »
gestszy?? jak by nie ten cudzyslow to wyzwalbym cie na pojedynek na piknometry lub aerometry!!
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Offline Blacha

  • heretyk
  • japonskienoze.pl
  • Opinii: (83)
  • *
  • Wiadomości: 5767
  • Płeć: Mężczyzna
  • cham i prostak
    • moje filmiki z nożami
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #17 dnia: 22-11-2006, 13:16:08 »
fobi - kute fiskarsy sątańsze
- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24783
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #18 dnia: 22-11-2006, 13:18:14 »
Dodatkowo, kute Victorinoxy mają cięższą klingę niż ich "blaszane" odpowiedniki

gestszy?? jak by nie ten cudzyslow to wyzwalbym cie na pojedynek na piknometry lub aerometry!!

Jeśli dla tej samej objętości (zakładam, że ta sama maszyna kroi ostateczny profil) mamy inną masę to z czego to się bierze? Nie jestem materiałoznawcą, dlatego pierwsze co mi się nasunęło to właśnie zmiana gestości :?
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14773
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego kute ?
« Odpowiedź #19 dnia: 22-11-2006, 13:21:28 »
zacznijmy od tego, że nie mamy innej masy dla tej samej objętości
There are no tactical knives, only tactical minds
FP