Autor Wątek: Kuchenniak Szymona  (Przeczytany 2293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kroko

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 2585
  • Płeć: Mężczyzna
    • blejdart
Kuchenniak Szymona
« dnia: 24-11-2006, 12:28:10 »
Przedstawiam nożyk 8D wykonany przez Szymona Głowckiego z oprawa którą wykonała moja skromna ososba.
Dane tego maleństwa 8D: dł całkowita 41 cm w tym klingi 28 cm.Najciekawsza  jest technologia wykonania,od grzbietu do lini szlifu jest stal 3h13,a poniżej dospawana wstawka z 3H17M selektywnie naweglane i zahartowane do 62-63 HRC całość wypolerowana na lusterko.
Powiem wprost,piękniejszego kuchenniaka w rękach jeszcze nie miałem,a myśle że jako nóż użytkowy też będzie niesamowity,w kłębie ma tylko 2 mm,ale przy tych rozmiarach jest odpowiednio ciężki i dobrze leży w dłoni.
Okładki to lapacho i czeczot z klonu,a piny to robota Nazira.




Offline kot_behemot

  • knifemaker
  • Opinii: (122)
  • *
  • Wiadomości: 1677
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #1 dnia: 24-11-2006, 13:18:43 »
Czyli skończony wreszcie ;) Widziałem jeszcze nieoprawionego, robi wrażenie.
Za krótka doba...

Offline Fred

  • knifemaker
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 5476
  • Płeć: Mężczyzna
    • se bloguje ;)
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #2 dnia: 24-11-2006, 13:52:08 »
Jedyne co mi sie nie podoba, to to drugie wcięcie przy finger grove. Psuje czystosc linii noza. Poza tym piekny :-)
Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

Offline wysz

  • włóczykij
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2235
  • Płeć: Mężczyzna
  • zielony zmrol
    • Pieczenie w Dupie
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #3 dnia: 24-11-2006, 14:27:48 »
Fajny chlastacz. Naprawde fajny.
Z technologicznego punktu widzenia - też. :)
Tylko czy te 62-63 to trochę nie za dużo?

Offline Guldan

  • knifemaker
  • Opinii: (16)
  • *
  • Wiadomości: 5873
  • Płeć: Mężczyzna
  • wykwalifikowany pierdolec
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #4 dnia: 24-11-2006, 14:54:02 »
no, przepiekny. nie ma to jak hartownik ktory tez robi noze :D

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #5 dnia: 24-11-2006, 17:29:39 »
KOSMOS!!! O_o

dospawany rozumiem po hartowaniu? I się nie rozhartował przy tej grubości?!!
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Offline Guldan

  • knifemaker
  • Opinii: (16)
  • *
  • Wiadomości: 5873
  • Płeć: Mężczyzna
  • wykwalifikowany pierdolec
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #6 dnia: 24-11-2006, 17:45:17 »
zespawany byl przed hartowaniem. widzialem go juz dawno, jak jeszcze byl w fazie robienia szlifu.

Offline NAZIR

  • Moderator
  • Opinii: (25)
  • *
  • Wiadomości: 2211
    • knives.pl
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #7 dnia: 24-11-2006, 19:59:30 »
To jest pieprzony potwór. Miałem go w poniedziałek w łapie. Można tym kroić plastry z całej świni.  :D
uważam, że powinno się robić tak, ażeby nie było krytyki, tylko aplauz i zaakceptowanie

"A blade with no tip is like a breast with no nipple -- its pointless." - Michael Burch

Offline wojtekn

  • knifemaker
  • Opinii: (57)
  • *
  • Wiadomości: 3569
  • ciulkwens zmienilem nicka
    • NIE ROBIE NOZY NA ZAMOWIENIE
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #8 dnia: 24-11-2006, 20:50:09 »
technologicznie wymiata
pytanko, jak z ostrzem, rozumiem ze w takim zastosowaniu to nie powinno byc problemem ale czy nie wykazuje kruchosci?
NIE ROBIE NOZY NA ZAMÓWIENIE
koń roboczy nie musi być uwalony gównem po samą grzywę, żeby był roboczy[pecado]
Nie każdy chce żeby jego wiedza (i niektóre kruczki podnoszące jakość i estetykę) wyszła, że tak napiszę - na jaw!

Offline Ripper

  • Kolekcjoner myśli
  • Opinii: (38)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2697
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nie karmić psychopaty.
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #9 dnia: 24-11-2006, 21:29:45 »
O jizaz, piękne bydle...
Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

Offline kroko

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 2585
  • Płeć: Mężczyzna
    • blejdart
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #10 dnia: 25-11-2006, 00:52:14 »
technologicznie wymiata
pytanko, jak z ostrzem, rozumiem ze w takim zastosowaniu to nie powinno byc problemem ale czy nie wykazuje kruchosci?
To samo pytanie zadałem Szymonowi,podobno nie,stal przed nawęglaniem była dwukrotnie przekuta i znormalizowana,ziarno ma  1/3 mniejsze niz w proszkowej i jest nawęglone selektywnie t.j.na jakieś 2 cm od krawędzi tnącej,więcej napisz jak dostane materiały od twórcy.

Offline Traper

  • knifemaker
  • Opinii: (4)
  • *
  • Wiadomości: 541
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nóż, siła i koniec spokojnie topniejacy w świetle!
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #11 dnia: 27-11-2006, 20:25:57 »
Piękny!!
Pozdrawiam Waldek

Offline lotar

  • knifemaker
  • Opinii: (20)
  • *
  • Wiadomości: 880
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczność-sraktyczność GLUTY KURWA
Odp: Kuchenniak Szymona
« Odpowiedź #12 dnia: 28-11-2006, 11:32:41 »
ja bym sie bał ze deske przekroje...