Autor Wątek: "giętkość" kuchenniakowej głowni  (Przeczytany 1632 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muzyczka

  • Opinii: (5)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 89
  • Płeć: Mężczyzna
"giętkość" kuchenniakowej głowni
« dnia: 28-11-2006, 23:44:46 »
Czy nóż używany w kuchni powinien mieć na tyle twarde i grube ostrze żeby się nie wyginało jak zwykły fileciak ??

Osobiście uważam że tak, ale jestem ciakaw jak to jest w profesjonalnej kuchni ... ?

Offline plitkin

  • Opinii: (3)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2034
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: "giętkość" kuchenniakowej głowni
« Odpowiedź #1 dnia: 29-11-2006, 00:01:44 »
Absolutnie zle sformulowane pytanie.

Fileciak powinien sie wyginac. Szef albo noz do warzyw - nigdy. Yanagiba tez nigdy, a cieki "slicer" owszem. Obieraczek wole jak sie nie wygina - ale to juz kwestia gustu.

Offline muzyczka

  • Opinii: (5)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 89
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: "giętkość" kuchenniakowej głowni
« Odpowiedź #2 dnia: 29-11-2006, 00:13:02 »
wiem że fileciak powinien się wyginać.

Pytałem czy wyginanie pozostałych noży w kuchni jest do przyjęcia

Offline plitkin

  • Opinii: (3)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2034
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: "giętkość" kuchenniakowej głowni
« Odpowiedź #3 dnia: 29-11-2006, 00:56:48 »
Dla mnie absolutnie nie. Szczegolnie szefa i noza do siekania warzyw. Przy tym nawet sobie nie wyobrazam pracy wyginajacym sie szefem... JAk czosnek miazdzyc?

Lososia ze skorki tez obieralem yanagiba - choc mialem gnacego sie fileciaka. Jakos tak lepiej mi sie pracuje niewyginanymi. Oczywiscie wszystko zalezy od zastosowan. Ja w kuchni lubie miec bardzo dobre i ostre noze, najchetneij z weglowki.
W ogole moja "choroba" najpierw tylko na kucheniakach sie koncentrowala... Ale z czasem sie rozwinela niezle! :-)

Offline wysz

  • włóczykij
  • Opinii: (9)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2235
  • Płeć: Mężczyzna
  • zielony zmrol
    • Pieczenie w Dupie
Odp: "giętkość" kuchenniakowej głowni
« Odpowiedź #4 dnia: 29-11-2006, 10:24:35 »
Akurat rozgniatanie czosnku lekko (bardzo lekko) sprężynującym nożem wychodzi mi lepiej niż sztywnym. Ale zgadzam się z Plitkinem - duże noże ogólnokuchenne powinny być jak najsztywniejsze. Lubię taki duże, grube i ciężkie i przyzwycziłem się do nich.
Wyspecjalizowane konstrukcje jak fileciaki, noże do niektórych gatunków sera, czy niektóre do prezyzyjnego rozbioru - mogą się wyginać.


Offline Blacha

  • heretyk
  • japonskienoze.pl
  • Opinii: (83)
  • *
  • Wiadomości: 5767
  • Płeć: Mężczyzna
  • cham i prostak
    • moje filmiki z nożami
Odp: "giętkość" kuchenniakowej głowni
« Odpowiedź #5 dnia: 29-11-2006, 14:07:59 »
sztywne
giętkie te które powinny być giętkie z założenia - fileciaki właśnie czy małe noze do zdobienia czy owoców
- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.