Autor Wątek: ostrzenie - podstawy  (Przeczytany 4799 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline polu

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Płeć: Mężczyzna
ostrzenie - podstawy
« dnia: 07-12-2006, 10:04:36 »
Witam

Ponieważ udało mi się już zniszczyć jedną klingę (wz 92 przy użyciu szlifierki) to zanim zabiorę się za ostrzenie czegokolwiek postanowiłem zapytać o kilka podstawowych kwestii:

Czy można ostrzyć na szlifierce czy tylko  "z ręki"?
Na jakiej gradacji ostrzy się poszczególen rodzaje stali?
Czy jest coś jeszcze oprócz gradacji co charakteryzuje "ostrzałkę"?
Czy w trakcie ostrzenia należy zmieniać gradację?
Jeśli tak, to od jakiej należy zacząć a na jakiej skończyć?
Czy oprócz ostrzenia należy wykonywać przed lub po jakieś czynności?
Czy i jaka jest różnica między ostrzeniem na "mokro" i na "sucho"?
Jakie gradacje mają pręty np. w tri angle?
Skąd mam wiedzieć pod jakim kątem mam wyprowadzone ostrze w nożu?
Czy podczas ostrzenia powieniem utrzymywać ten kąt? A jeśli tak to w jaki sposób?
Jeśli nie to jaki kąt jest optymalny?

Dzięki za wszystkie informacje!
Pozdr
Nigdy nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14772
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #1 dnia: 07-12-2006, 10:07:27 »
przeglądałeś wogóle to forum?
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21475
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #2 dnia: 08-12-2006, 17:15:38 »
przeglądałeś wogóle to forum?

Pytanie za dyche.

Przylaczam sie do koleguli :)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline mgr_scout

  • Peregrynator
  • Moderator
  • Opinii: (27)
  • *
  • Wiadomości: 4026
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #3 dnia: 08-12-2006, 17:21:36 »
Pojawianie się takich pytań pokazuje, iż należałoby wyodrębnić podforum o ostrzeniu...
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Jak mawia trener Piechniczek „Skończyła się szatnia – zaczęła się trawa.”

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21475
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #4 dnia: 08-12-2006, 17:34:17 »
Zwlaszcza, ze "pod peknieta omega" jaka polowa topikow dotyczy wlasnie ostrzenia...? Na siedmiu stronach?

Moje zdanie znasz, bo juz pisalismy o tym jakis czas temu, jak tak bedziemy kolejne podfora robic po trzy strony topikow srednio, to za niedlugo nic nie znajdziesz.

Ale jesli juz koniecznie podforum o ostrzeniu, to jako podforum tutaj, nie samodzielne na glownej stronie. Pogadamy z pecado.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline Farulf

  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1481
  • Płeć: Mężczyzna
  • CBB
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #5 dnia: 08-12-2006, 17:37:35 »
Pojawianie się takich pytań pokazuje, iż należałoby wyodrębnić podforum o ostrzeniu...
Ale ile można w kółko o tym samym ?
Chociaż z drugiej strony...   ja ciągle, mimo że przejrzałem swego czasu wiele różnych wątków o ostrzeniu, dziwię się jak niektórym udaje się wyprowadzić takie krawędzie, albo jak to się dzieje, że innym nóż nie tępi się po pocięciu iluś tam kartonów itp, a mnie krew zalewa jak widzę co z krawędzią tnącą w takim np AlMarze z s30v zrobiło pocięcie na kilka części jednego plakatu wyborczego.

Może rzeczywiście przydało by się to jakoś pozbierać w jednym miejscu, ale tak jak zaproponował rybak, jako poddział w "pod pękniętą omegą"
Już nie marudzę tak bardzo. Dorosłem czy się zestarzałem?

Offline przeszczep

  • knifemaker
  • Opinii: (109)
  • *
  • Wiadomości: 7600
  • Płeć: Mężczyzna
  • stal biter
    • Rubcyk Knives
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #6 dnia: 08-12-2006, 17:38:42 »
Według mnie jest bezsensem tworzenie podforum o ostrzeniu. Przecież to forum miało być właśnie o takich rzeczach. Pojawianie się takich topików nie świadczy o tym, że się powinno oddzielne forum robić tylko o tym, że ludzie są leniwi i nie chce im się czytać bądź szukać starszych tematów...
Moim zdaniem bezsensu trochę :?

Offline mgr_scout

  • Peregrynator
  • Moderator
  • Opinii: (27)
  • *
  • Wiadomości: 4026
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #7 dnia: 08-12-2006, 21:11:37 »
Ale jesli juz koniecznie podforum o ostrzeniu, to jako podforum tutaj, nie samodzielne na glownej stronie. Pogadamy z pecado.

Dokładnie o to mi chodzi :)
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Jak mawia trener Piechniczek „Skończyła się szatnia – zaczęła się trawa.”

Offline przeszczep

  • knifemaker
  • Opinii: (109)
  • *
  • Wiadomości: 7600
  • Płeć: Mężczyzna
  • stal biter
    • Rubcyk Knives
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #8 dnia: 08-12-2006, 22:52:33 »
Ale nowe podforum nie oduczy ludzi lenistwa... Po prostu te same pytania będą się pojawiały na tym podforum. Przeca wszystkie informacje są podane tak naprawdęna tym forum, jeżeli komuś się nie chce szukać tutaj to co go skłoni do szukania tam... :?

Offline polu

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #9 dnia: 09-12-2006, 11:52:50 »
Panowie jaki jest sens istnienia forum? Odpowiedzcie sobie na to podstawowe pytanie.
Czy po to dać popis swymi  błyskotliwymi i ciętymi  uwagami ?
A może po to by pouczać maluczkich jacy to oni nierozgarnięci - o nawet z opcji "szukaj"  nie umie korzystać.

Wg mnie forum jest po to by dzielić się wiedzą. Nie pasuje ci topic -  to na niego NIE ODPOWIADASZ. Ignorujesz temat.
Proste ?

BTW  Wielkie dzięki za konstruktywne uwagi
Nigdy nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

Offline Nukibo

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 515
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #10 dnia: 09-12-2006, 16:14:03 »
Po prostu mnożenie się tematów, w których poruszane są te same lub podobne zagadnienia paradoksalnie utrudnia znalezienie czegoś. I odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania są na forum. Czasem lepiej coś odkopać niż od razu zakładać nowy temat. Inna sprawa, że przydałby się podklejony temat z zebranymi w kupie i podpisanymi linkami.
Ale pokutując za grzechy spełnię dobry uczynek i odpowiem na Twoje pytania, może nie spotka mnie za to wyklęcie przez tłum ;). Więc:


Czy można ostrzyć na szlifierce czy tylko  "z ręki"?

Można na szlifierce wolnoobrotowej, choć trzeba pamiętać, że chodzi o utrzymanie niskiej temperatury. No i w zależności od stali, będą różnie reagować na przegrzanie (i w konsekwencji utratę twardości). Więc raczej z ręki.

Na jakiej gradacji ostrzy się poszczególen rodzaje stali?

Każdy nóż ostrzy się kilkoma gradacjami. Ok. 100 służy do ostrzenia noża ze zjechaną krawędzią tnącą, jakieś 500 do normalnego ostrzenia a 1000 i więcej (czasem dużo więcej) do wygładzania krawędzi tnącej (lub do ostrzenia od zera jak ktoś jest masochistą :-)). Podane wartości liczbowe są jedynie orientacyjne i nie należy się nimi przesadnie sugerować. Najczęściej zą oznaczane: coarse, medium i fine.

Czy jest coś jeszcze oprócz gradacji co charakteryzuje "ostrzałkę"?

Głównie wymiary (dłuższe są lepsze zwłaszcza do dużych ostrzy ale mniej poręczne), geometria (płaskie są rewelacyjne ale jeśli są szerokie to nie naostrzysz noża nawet z lekkim recurvem-wcięciem, do tego lepsze są o przekroju (pół)okrągłym), materiał (kiepski kamień będzie się szybko ścierał, wykruszał, ceramika powinna być najtrwalsza, choć też jest krucha, natomiast pył diamentowy osadzony w metalu (ostrzałka diamentowa) charakteryzuje się silniejszym zbieraniem materiału niż "kamienna" ostrzałka o podobnej gradacji ale i kosztuje więcej)

Czy w trakcie ostrzenia należy zmieniać gradację?

Jeśli tylko wygładzasz krawędź tnącą (co powinno się robić regularnie nawet przy bardzo lekkim użytkowaniu) to korzystasz tylko z najgładszej. Jeśli normalnie ostrzysz to raczej tak (choć to zależy do jakiego stanu chcesz ostrzyć).

Jeśli tak, to od jakiej należy zacząć a na jakiej skończyć?

To zależy os stopnia zużycia krawędzi tnącej. Jeśli widzisz wyraźnie wypłaszczoną powierzchnię na krawędzi tnącej (odbija światło), to prawdopodobnie będziesz musiał zacząć od gruboziarnistej. Kończysz na średniej lub gładkiej w zależności od potrzeb. Nóż terenowy z reguły nie jest bardzo gładko wykańczany, przez co lepiej tnie materiały włókniste, ale gładkie cięcia zapewni bardziej wyrównana krawędź. Raczej nie powinno się kończyć na czymś gruboziarnistym, bo pozostająca struktura jest nieregularna i mikroskopijne ząbki są bardziej podatne na uszkodzenia (choć agresywniej tną) niż lita linia stali.

Czy oprócz ostrzenia należy wykonywać przed lub po jakieś czynności?

Umyć nóż: przed, żeby nie zapchać brudem ostrzałki, po, żeby nie smarować kanapek opiłkami żelaza i olejem do kamienia ;). Uspokoić się - usiądziesz do ostrzenia wkurwiony, to porysujesz ostrze a nic dobrego nie zrobisz i przygotować się na długotrwałe zajęcie. Po skończonej robocie warto też ostrzałkę ze stali, a nie zostawiać na "przy następnej okazji".

Czy i jaka jest różnica między ostrzeniem na "mokro" i na "sucho"?

Woda lub specjalny olej (w zależności od tego na czym ostrzysz - najczęściej producent podaje, czego używać) zapobiega zapychaniu się stalą i utracie właściwości ściernych przez ostrzałkę. Poza tym opiłki zbierane przez płyn nie podchodzą pod krawędź tnącą i nie "marszczą" powierzchni.

Jakie gradacje mają pręty np. w tri angle?

Nie mam, nie mam pojęcia. Chyba 600 i 800 ale to zupełne gdybanie.

Skąd mam wiedzieć pod jakim kątem mam wyprowadzone ostrze w nożu?

Przykładasz do gładkiej powierzchni krawędź tnącą tak, żeby płasko leżała i widzisz. Nie pasuje, to ją zmieniasz.

Czy podczas ostrzenia powieniem utrzymywać ten kąt? A jeśli tak to w jaki sposób?

Koniecznie. Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. Na spokojnie ale płynnie i patrzeć, co robisz. Ewentualnie użyć ostrzałki, która taki kąt narzuca. Niektórzy lubią trójkąty ;-).

Jeśli nie to jaki kąt jest optymalny?

Nie ma takiego. Rąbiesz - większy, golisz się - mniejszy. Ok. 20 stopni na stronę.


Nie oburzaj się i nie pouczaj innych, bo wszystko jest w wielu tematach i można to spokojnie znaleźć (naprawdę wiele osób na tym forum napisało ciekawe  rzeczy, z którymi warto się zapoznać nie tylko z konieczności). Forum służy do dyskusji i wymiany informacji a nie do ich ciągłego powtarzania.

Pozdrawiam.
"Jeżeli stępi się siekiera, a ostrza się nie naostrzy, to trzeba wytężyć siły. Korzystniejszą jednak rzeczą byłoby posłużyć się mądrością." (Kazn. 10, 10)

"nie da się nim zatrzymać sporej perskiej armii, ale ma wykałaczkę" (Yossarian)

Offline ov_Darkness

  • Wujek Zwyrol
  • Opinii: (16)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1742
  • Płeć: Mężczyzna
  • już tak nie wyglądam
    • fejs (tak mnie najszybciej można złapać)
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #11 dnia: 09-12-2006, 16:45:22 »
Triangle 800 I 1200. diamenty bodajże 220, ultrafine 2000.
polu
Mnożenie tematów i zadawanie po raz kolejny tych samych pytań, świadczy o braku szacunku do rozmówców., jak również, jak to zauważył Nukibo, utrudnia znalezienie sensownych tematów pośród natłoku podobnych- bezsensownych.
Jednym słowem jest to poważne naruszenie netykiety.
Jesteśmy społecznością, a w każdej społeczności obowiązują określone zasady zachowania.
Bezczelne zaś odpowiadanie na słusznie zwróconą uwagę zasługuje na ostrzeżenie. Zwłaszcza, jeśli poucza jeden z moderatorów.
To jest moja opinia i nie musisz się z nią zgodzić.
I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21475
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #12 dnia: 09-12-2006, 17:45:08 »
Wg mnie forum jest po to by dzielić się wiedzą.

To sie podzielilem. Nieraz i nie tylko ja.

Nie pasuje ci topic -  to na niego NIE ODPOWIADASZ. Ignorujesz temat.
Proste ?

Proste.

Efekt bedzie po krotkim czasie taki, ze jesli kazdy kolejny nowy uzytkownik bedzie zadawal w kolko te same pytania, na ktore juz po kilka razy udzielono odpowiedzi, to bedziesz mial tyle topikow o tym samym, ze "dzielenie sie wiedza" stanie sie mocno problematyczne, bo ktos, kto sobie zada trud poszukania jakichs informacji przed zadaniem swoich pytan, straci kupe czasu, zeby przeczytac po pare razy to samo. Zeby juz nie wspomniec o tym, ze ktos bedzie musial znowu pisac to samo, co juz napisal pare razy.

Zwroc uprzejmie uwage, ze wielu uzytkownikow poswiecilo juz wczesniej sporo czasu, zeby sie "podzielic wiedza".

Docen ich trud i zanim zaczniesz pytac o rzeczy, ktore juz byly po kilka razy omawiane, poczytaj, pomysl, zapytaj wtedy, jesli cos pozostalo niejasnego.

A forum juz troche istnieje i tych "niejasnych rzeczy" i tematow, ktore nie byly poruszane, zwlaszcza, jesli o ostrzenie chodzi, jest raczej niewiele.
Na pewno nie sa to rzeczy, o ktore pytales, bo wszystkie byly walkowane dosc dokladnie.

Zreszta koledzy Ci juz wczesniej rowniez na niektore z tych aspektow zwrocili uwage.

Pozdrawiam.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline polu

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 18
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #13 dnia: 23-12-2006, 17:31:38 »
Mnożenie tematów i zadawanie po raz kolejny tych samych pytań, świadczy o braku szacunku do rozmówców., jak również, jak to zauważył Nukibo, utrudnia znalezienie sensownych tematów pośród natłoku podobnych- bezsensownych.
Jednym słowem jest to poważne naruszenie netykiety.
Jesteśmy społecznością, a w każdej społeczności obowiązują określone zasady zachowania.
Bezczelne zaś odpowiadanie na słusznie zwróconą uwagę zasługuje na ostrzeżenie. Zwłaszcza, jeśli poucza jeden z moderatorów.

Przepraszam, zachowałem się jak gówniaż - to się więcej nie powtórzy.
Naruszeniem netykiety jest też nabijanie postów i odpowiadanie nie na temat (ale to tylko drobny i nieistotny szczegół). Dzięki odpowiedzi Nukibo i Twojej ten temat jest jak najbardziej sensowny. Co do naruszenia zasad obowiązujących w danej społeczności to masz rację. Najwyraźniej je naruszyłem (za co wszystkich urażonych przepraszam) ale nie  ma to nic wspólnego z netykietą. Na forach które mają nie dziesięć razy więcej tematów ale kilkaset razy więcej jest normą to, że pytania czasem się powtarzają. i nie ma co się oburzać tak po prostu jest, podaje się wtedy linka w sposób mniej lub bardziej "serdeczny". Oczywiście zawsze znajdą się osoby, które gotowe są spacyfikować nawet grę w szmaciankę.
Czy bezczelnie odpowiedziałem na słusznie zwróconą uwagę? Cóż, uwagę można zwrócić i można zwrócić. Jeśli robi się to bezczelnie to trzeba się liczyć z takąż reakcją.

Nukibo
Dzięki za informację.
Przyznaję Ci rację odnośnie ostatniego akapitu.

Życząc wszystkim wesołych świąt i szczęśliwego nowego roku chcę zapewnić o silnym postanowieniu poprawy w roku przyszłym w temacie posługiwania się funkcją "szukaj".

Z komsomolskim pozdrowieniem

polu
Nigdy nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.

Offline MichaelD

  • Opinii: (49)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3509
  • Płeć: Mężczyzna
  • Pluję jadem, sieję nienawiść i pożeram dzieci ;)
    • Mój kanał z nożami na YT
Odp: ostrzenie - podstawy
« Odpowiedź #14 dnia: 20-02-2008, 15:59:11 »
Triangle 800 I 1200. diamenty bodajże 220, ultrafine 2000.



Z  ta ziarnistoscia to w Spyderco to nic nie wiadomo:

Cytuje Sal'a z Spyderco forum
"We've spent a great deal of time trying to determine grits for our stones. The manufacturer has also worked with us, to no avail. A guess seems to be best.

Most abrasives are measured by the grit size used in the matrix. Our ceramic doesn 't work that way. Grit size is constant.

We've tried to compare scratch patterns as Cliff mentioned and this is probably the closest, but nothing that we can say "This is blah blah". Then the Japanese water stones jump into the equation and suddenly there is whole new set of numbers.

So where we end up is:

Our diamonds are a 400 mesh (measureable). (600 on the Duckfoot)

Our gray stone is "medium". (Same material as fine but different carriers and heat treat).

Our fine stone is fine.

Our extra fine is a surface ground fine. "

Tutaj jest caly bardzo ciekawy topic:
http://www.spyderco.com/forums/showthread.php?t=31188&highlight=ultrafine

« Ostatnia zmiana: 20-02-2008, 16:18:28 wysłana przez MichaelD »
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.