Autor Wątek: Jaki japoński nóż kuchenny?  (Przeczytany 6931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SOROS

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 1
Jaki japoński nóż kuchenny?
« dnia: 17-12-2006, 15:43:35 »
CHCIALBYM KUPIC JAPOŃSKI NÓŻ KUCHENNY NA 50-TE URODZINY MOJEGO OJCA, KTORE WYPADAJA NA WIGILIE (2-PREZENTY).
SZUKAM NOŻY POMIEDZY (HATORRI 500PLN, NHS SEKI - NAGAO HOCHO SEISAKUSHO CENA NIEZNANA!?)
NHS JEST POROWNYWALNY DO HATORRI, PODOBNO TANSZY) www.artjapan.pl/index.php?goto=miecze&kat=Tanto&K=Y
LUB INNEJ FIRMY TOJIRO DAMASKUS 9500 SANTOKU LUB TOJIRO SHIROGAMI DEBA  ,www.sushi-shop.pl/index.php?cPath=71_30_37
,www.sushi-shop.pl/index.php?cPath=71_30_35
POSZUKUJE SKLEPU INTERNETOWEGO Z NHS SEKI.

PROSZE O JAKAS PODPOWIEDZ KTORY WARTY JEST UWAGII. Z GORY SERDECZNIE DZIEKUJE

Offline plitkin

  • Opinii: (3)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2034
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Jaki japoński nóż kuchenny?
« Odpowiedź #1 dnia: 17-12-2006, 18:54:58 »
PIerwsza podpowiedz - capsloka wylacz.
Druga - hattori sa boskie.
Trzecia - nozy sie nie prezentuje.
CZwarta - jezeli ojciec nie pracowal japonskimi nozami wczesniej - moze byc problem (jednostronny szlif, ostrzenie, sosob krojenia, twardosc).

Offline Black knife

  • Opinii: (0)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 157
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Jaki japoński nóż kuchenny?
« Odpowiedź #2 dnia: 28-12-2006, 13:36:36 »
Pare ich sobie zrobilem,sprubovalem ostre jednostronne,klasicne,i lubie tvar Santoku,fajně mi vychodzi na renke,nebije sobie do drewna,i lubie,jak nemusie podvignonc renke v strop,ze by kroic calym ostrzem.Jak by bylo lepiej,po napisze ceski.

Jsem spokojený,když má nůž kuchyňský spadlou špičku,abych mohl krájet ,a nemusel zvedat ruku až ke stropu.používám i tvar obdélník,je supr.Jednostranné ostří je zvláštní,ale je to o zvyku.Krájí vždy do řezu.Santoku tvar mi přijde nejvíce univerzální.