Autor Wątek: Kershaw Offset  (Przeczytany 4556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adiblue

  • Opinii: (322)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1632
  • Płeć: Mężczyzna
Kershaw Offset
« dnia: 29-12-2006, 16:16:14 »
Mam nadzieje , że Wojtas mnie nie zabije za podłą jakość zdjęć...ale i tak to graniczy z cudem , że udało mi się znaleźć czas na zrobienie tych oto.



















Szczegóły blokady





porównanie z innymi...emerson mini commander oraz blade-tech pro hunter extreme




EDIT : Dziękuję apoc , pewnie , że Offset - już poprawiłem.Jak widać w zamieszaniu pamięć płata różne figle :) albo to już "starość nie radość ;)
« Ostatnia zmiana: 29-12-2006, 19:05:12 wysłana przez adiblue »
bo hobby nie może być protezą życia, ale jego idealnym dopełnieniem!

Offline apoc

  • Opinii: (24)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1127
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Outcast
« Odpowiedź #1 dnia: 29-12-2006, 18:21:54 »
Toż to Offset jest nie Outcast?! MZ.
Weapon unused is a useless weapon.

Offline hEx

  • No. 7
  • Opinii: (4)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 550
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niech żyje Bóg, Honor i Ojczyzna...
    • J.S.2028
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #2 dnia: 29-12-2006, 19:52:19 »
Wygląda świetnie  8D 8D 8D
Ale pewnie też "świetnie" kosztuje... :/
"Chwała za niepodległość, zmarłym! "

Ludzie dzielą się na dwa rodzaje- tych, którzy wstają rano i myślą "Dzień dobry, Boże", i tych, którzy myślą "Dobry Boże, dzień".

www.js2028.pl

Offline Bayer

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 91
  • Płeć: Mężczyzna
  • Hu kers!
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #3 dnia: 29-12-2006, 20:17:56 »
Brzydallll!!
Jakby brał udział w malowaniu mieszkania.
Kształt ostrza jakiś nieużytkowy... Tak mi sie wydaje w każdym razie!
Jutro to dziś, tyle że jutro.

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (162)
  • *
  • Wiadomości: 24099
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #4 dnia: 29-12-2006, 20:26:33 »
Brzydallll!!
Jakby brał udział w malowaniu mieszkania.
To prawda :D

Kształt ostrza jakiś nieużytkowy... Tak mi sie wydaje w każdym razie!
A tu mógłbyś się zdziwić - do mięcha byłby przedni moim zdaniem, a i warzywka pewno by nieźle poturbował.
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline adiblue

  • Opinii: (322)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1632
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #5 dnia: 29-12-2006, 20:47:08 »
na ile pozwoli mu dlugosc krawedzi tnacej na wypuklym odcinku na tyle radzi sobie ze wszystkim doskonale.A ze w praktyce zwykle kazdym nozem o wydatnym brzuszku kroi sie samym brzuszkiem wiec nie widze specjalnej roznicy pomiedzy krojeniem  pomidorkow i tym podobnych offsetem i np skirmishem.Tu ograniczeniem jest tylko dlugosc ostrza (calego ostrza bo problem zaczyna sie dopiero gdy zahaczamy o krojony material rekojescia,wklesly odcinek krawedzi tnacej nie ma tu zadnego znaczenia).Jutro poprobuje jak taki szlif daje rade z chlebem :)
A co do dżizajnu to wiadomo....ja tam jestem fanem splash-u odkad na zywo mialem okazje obejrzec folder Daltona.Dla mnie ten noz wlasnie sie pozytywnie wyroznia z szarego otoczenia,jest w nim jakby wiecej zycia :) choc jasna sprawa,w skrajnym przypadku ktos moze uznac to za kicz :D
bo hobby nie może być protezą życia, ale jego idealnym dopełnieniem!

Offline Vince

  • Moku Addict
  • Opinii: (57)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 722
  • Płeć: Mężczyzna
  • May thy knife chip and shatter
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #6 dnia: 29-12-2006, 21:49:16 »
A wiec jednak offset, nie Spec Bump ?:)

Fajny noz, bardzo mi sie podoba, oby dobrze sluzyl.
Maverick Translations - Biuro tłumaczeń specjalistycznych

Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain

Online graf

  • Opinii: (57)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5821
  • Płeć: Mężczyzna
    • Noże do rzucania
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #7 dnia: 29-12-2006, 21:50:31 »
Jak to się mówi - designerski :)
Fajnie wygląda, ta blokada też bardzo ciekawa.
Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9521
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #8 dnia: 29-12-2006, 21:55:53 »
Zakochałem się ! Cosik kochliwy na koniec roku jestem :rolleyes: .

Offline apoc

  • Opinii: (24)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1127
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #9 dnia: 29-12-2006, 21:59:48 »
Zakochałem się ! Cosik kochliwy na koniec roku jestem :rolleyes: .

No to kiedy zmieniasz Extremę... ?  :D ;) MZ.
Weapon unused is a useless weapon.

Offline adiblue

  • Opinii: (322)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1632
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #10 dnia: 29-12-2006, 22:06:19 »
A wiec jednak offset, nie Spec Bump ?:)

Fajny noz, bardzo mi sie podoba, oby dobrze sluzyl.


kto wie , nad spec bumpem ciagle mysle zwlaszcza o wersji z tytanowa rekojescia 3D w kolorze zielonym :) ale mocno po pietach depcze mu inna cebulka ze stajni ZT :) a po wzieciu w lapki offseta inaczej patrze na klocowatego 0300 :)
Offset mimo bardzo wysokiej i dosc pekatej rekojesci w lapie siedzi wygodnie jak malo ktory noz.Nawet spec bump G10 mimo mniejszej pekatosci lezal mi znaczaco gorzej.Jako taka konkurencje robi offsetowi dopiero mini commander :)
Klips oceniam srednio-jest spory,nieco utrudnia chwyt lewa reka i nie jest mistrzem stabilnego trzymania noza na krawedzi kieszeni.I to chyba jedyna uwaga.No moze jeszcze to ze noz nie golil po wyjeciu z pokrowca ale pomidorki kroi rownie agresywnie jak s30v - pewnie kwestia odpowiedniego ostrzenia.Ciekaw jestem jak sie bedzie spisywac stal w dluzszym okresie czasu.Ponoc struktura uzytej tu 440C jest znacznie lepsza nawet od tej wykuwanej przez najlepszych mistrzow...ponoc bo zdjecia pochodzily ze stali przed obrobka cieplna.Wiec dochodzi jeszcze kwestia jak chlopcy z kershawa stal zahartowali bo ze mistrz jak wykuje to i zahartuje dobrze to chyba pewne :) ale jak dotad nie moglem narzekac na zadnego zawodnika z kershaw knives (ot chocby aus8a z sapphire)wiec i teraz jestem dobrej mysli :)
« Ostatnia zmiana: 29-12-2006, 22:08:56 wysłana przez adiblue »
bo hobby nie może być protezą życia, ale jego idealnym dopełnieniem!

Offline Maciek.K

  • Opinii: (46)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2468
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #11 dnia: 29-12-2006, 22:06:31 »
ostrze jakos tak mi sie z pracami Guldana kojarzy, fajny chociaz nie dla mnie ;-)

Offline ares

  • Opinii: (11)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 125
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #12 dnia: 29-12-2006, 22:51:05 »
Mnie ostatnio odbiło i noże kershava nie dają mi spać po nocach  ;)
Na całe szczęście leczę się ZT 0200  :cheesey: który ostatnio jest u mnie EDC  :cheesey: :cheesey: :cheesey:
 

pozdrawiam Ares

Offline FRom

  • Opinii: (94)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 172
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #13 dnia: 30-12-2006, 23:23:06 »
kurczę, adiblue, dzięki twoim zdjęciom znowu będę musiał tłumaczyć się żonie po co mi nastepny nóż  :?
a tak a propos... twój jest z numerkiem czy bez?
Pozdrawiam
Romek

Offline adiblue

  • Opinii: (322)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1632
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #14 dnia: 30-12-2006, 23:32:21 »
jedyny numer to numer produkcyjny :) czyli to juz seryjny model o ile mozna sie tak wyrazic :)
bo hobby nie może być protezą życia, ale jego idealnym dopełnieniem!

Offline NAZIR

  • Moderator
  • Opinii: (24)
  • *
  • Wiadomości: 2210
    • knives.pl
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #15 dnia: 31-12-2006, 00:02:41 »
Cholera, a jeszcze dzisiaj sobie wmawiałem, że mój Bump absolutnie wypełnił moje zachcianki w temacie Kershawów...
uważam, że powinno się robić tak, ażeby nie było krytyki, tylko aplauz i zaakceptowanie

"A blade with no tip is like a breast with no nipple -- its pointless." - Michael Burch

Offline MaciekBora

  • Opinii: (8)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 448
  • Płeć: Mężczyzna
    • Minestore - wykrywacze metali o dużym zasięgu i skuteczne pinpointery
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #16 dnia: 06-01-2007, 20:33:38 »
Mój kumpel ma podobnego o ile nie takiego samego (okładziny na pewno są inne). Ten patent z mini kołkiem na grzbiecie do szybkiego otwierania jest ekstra.

Offline Scattergun

  • Opinii: (85)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 399
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #17 dnia: 08-01-2007, 23:41:24 »
Ponoc struktura uzytej tu 440C jest znacznie lepsza nawet od tej wykuwanej przez najlepszych mistrzow...ponoc bo zdjecia pochodzily ze stali przed obrobka cieplna.Wiec dochodzi jeszcze kwestia jak chlopcy z kershawa stal zahartowali bo ze mistrz jak wykuje to i zahartuje dobrze to chyba pewne :)

Dużo komentarzy, ale ani słowa o chyba najistotniejszym szczególe technologicznym ostrza...

MIM: Metal Injection-Molded...   Tłumacząc na ludzki: "Wtrysk metalu do formy"

Pierwsze skojarzenie: drobne części metalowe, produkcja masowa, uważane za gorsze jakościowo od odkuwek.
O.k. Czytamy co to na prawdę oznacza (opis zamieszczono w ostatnim numerze "Tackical Knives", w jednym z tych barbarzyńskich języków  ;)).
Drugie skojarzenie - po lekturze opisu technologii - kurcze... Ja się nie znam na nowoczesnej metalurgii, ale to ma szanse wyglądać jak stale proszkowe, tylko nie wymaga tyle obróbki, bo obrabiamy już ukształtowane ostrze i wystarczy wyprowadzić krawędź tnącą  :question:

Technologia:
1. Wtrysk do formy mieszaniny około 20% materiału wiążącego i 80% proszku metalowego (kurcze, prawie jak z plastikowymi doniczkami  :cheesey:),
2. Obróbka termiczna w temperaturze do 2.600 F (kto wie ile to w st. C ?) - ostrze się kurczy osiągając gęstość około 97%,
3. Potem HIP: Hot Isostatic Pressure - coś jak "Statyczne Prasowanie na Gorąco" - osiągana gęstość to w praktyce 99,97% (pod ciśnieniem 32.000 psi) teoretycznie - do 100%,

Podobno struktura stali jest zbliżona do konwencjonalnej, ale za to można uzyskać 3-wymiarowe kształty ostrza bez kosztownej i długiej obróbki :cheesey:
Stale przetwarzane w ten sposób to m. inn. 420, 440 (tutaj: 440C), ATS-34, czy nawet D2.

Co to oznacza? Customy pewnie będą nadal rzeźbione ręcznie (koszty form do wtrysku są zwykle wysokie) - ale seryjne noże ze "średniej półki" o wymyślnym projekcie geometrii ostrza (np. Kershaw czy ZT) mogą być oferowane za niższą cenę niż w technologii tradycyjnej...
I like what I like 'cause I like it.

Offline rybak

  • bedzie dobrze...
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 20624
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #18 dnia: 14-01-2007, 14:19:52 »
2. Obróbka termiczna w temperaturze do 2.600 F (kto wie ile to w st. C ?)

Pi razy drzwi troche ponad 1400.

adiblue, napiszesz cos wiecej, jak sie sprawuje ta blokada? Nie wlazi tam brud, nie haczy sie ta sprezynka?
Jakigos mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline adiblue

  • Opinii: (322)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1632
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: Kershaw Offset
« Odpowiedź #19 dnia: 14-01-2007, 15:17:13 »
nic sie nie haczy,noz mozna myc pod bierzaca woda jak kazdy inny folder.Jedyne czego brakuje to szkieletowej konstrukcji rekojesci na grzbiecie co napewno poprawiloby latwosc czyszczenia.Jest jeszcze klopot z DLC.Sama w sobie jest piekielnie trwala,ale w rowki wchodzi zawsze troche cietego materialu niewazne co by to nie bylo.Przy krojeniu nie powoduje odczuwalnego pogorszenia pracy przez tarcie ale po cieciu kartonow czy obieraniu ziemniakow na klindze pozostaly smugi ktore zeszly po umyciu plynem i przetarciu szczoteczka.Mam tak samo w innych nozach z DLC wiec sie tym nie prejalem.CO do wrazen z pracy nozem to mimo fikusnego ksztaltu nozem pracuje sie bardzo wygodnie.
DLa przykladu ziemniaki obieralem wklesla czescia ostrza,wszelkie oczka i inne zbedne czesci usuwalem za pomoca "zeba" utworzonego przez przejscie szlifow natomiast praca na desce to juz czesc wypukla.Mimo duzej grubosci ostrza ciecie surowego ziemniaka bylo lekkie i przyjemne.Bylem tym bardziej zdziwiony ze noz nie byl  specjalnie ostry a napewno nie golil do tego ostrze jest dosc grube przy krawedzi tnacej i szlif jest lekko choc minimalnie wypukly w czesci przedniej (trzeba klinge polozyc na czyms plaskim by to dostrzec).Tak czy inaczej mimo udziwnienia klingi stwierdzam ze udziwnienie to jest bardzo uzytkowe.Tym samym zaczynam sie zastanawiac nad duzym folderem combo.Skoro tu przy krojeniu nie przeszkadza szlif wklesly to i w combo zabki nie powinny przeszkadzac ;)
CO do trzymania ostrosci niech sie za jakis czas wypowie Wojtas13 bo nozyk jest teraz u niego :) u mnie bedzie znowu za jakis miesiac dopiero.
bo hobby nie może być protezą życia, ale jego idealnym dopełnieniem!