Autor Wątek: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża  (Przeczytany 86599 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5903
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« dnia: 18-01-2007, 18:33:18 »
włąśnie dlaczego
jedna stal idze piknie na białych prętach triangla, a inną cholere to na diamentach trza
trochu teorii
mikrotwardość wybranych materiałów/weglików
1. Al2O3  2200hv
2. SiC 3500hv
3. stal węglowa max 800hv
4. węglik wanadu VC 2900hv
5. węglik wolframu WC 2300hv
6. węglik tytanu TiC 3200hv
7. węglik chromu Cr3C2 2300hv
8. węglik molibdenu Mo2C 1700hv
9. diament nie wiem cholera ale najwiecej :)
i co
właśnie producenci wymyslają coraz to nowe stale
poczciwa nc11lv chodzi na prętach
kupił człowiek s30v i szlag go trafia
http://www.crucibleservice.com/datash/dsS30Vv4b.pdf
powodem jest zwiększona zawartość wanadu, który tworząc trwałe i twarde węgliki wanadu utrudnia nam ostrzenie
wniosek
trza se sprawdzić ile dana stal ma wanadu (najgorsza cholera), jak powyżej 1% warto się kopyrtnąć po diament
wniosek drugi
należy pamietać że w stali niezahartowanej wegliki te też wystepują, czyli jak się da do szlifowania kupić taśme ścierną na wegliku krzemu (taki czarny karbokorund) to pewnie dłużej pochodzi

w tekście poczynione pewne uproszczenia by był on łatwiej zrozumiały
oczywiście są inne wegliki, o innym wzorze stechiometrycznym, węgliki złożone, niestechiometryczne i inne fazy, które nie były tu wymianione, stwierdziłem, że tyle wystarczy do zrozumienia problemu, a ja się na nich i tak nie znam :)

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline Vercengetoryx

  • Quant4life
  • sheathmakers
  • Opinii: (87)
  • *****
  • Wiadomości: 6726
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #1 dnia: 18-01-2007, 19:01:52 »
Melon, co byśmy bez Ciebie zrobili  :-)
Dzięki za info, zawsze lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć  :-)

Offline super

  • Opinii: (79)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3517
  • szczęśliwy tato
    • Survivaltech
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #2 dnia: 18-01-2007, 20:09:47 »
eeee a po ludzku
szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

Offline Vercengetoryx

  • Quant4life
  • sheathmakers
  • Opinii: (87)
  • *****
  • Wiadomości: 6726
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #3 dnia: 18-01-2007, 20:16:41 »
coś jak "zastrugaj zamarźniętą plastelinę pomieszaną ze żwirem przy pomocy plastikowej łyżeczki"  :-)

Offline Kotwic

  • Opinii: (37)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1073
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #4 dnia: 18-01-2007, 20:26:01 »
eeee a po ludzku
Przecież napisał, że podał nam materiał w wersji uproszczonej byśmy zrozumieli co trzeba.  :cheesey: ;-)
Pomyśl sobie, co by było, gdyby fachowo się tu popisał.  8D

A co do wątku, to możesz wyjaśnić jak mają się do siebie te zależności, które podałeś. :?
Bo z tego co widzę i próbuję zrozumieć to wychodzi mi, że:
- stosując pręty z aluminy (Al2O3) nie damy rady naostrzyć stali w której jest dużo węglika wanadu, lub przypadkiem węglika tytanu,
- stosując pręty z aluminy (Al2O3) ostrzenie stali ze znaczna zawartością węglika wolframu lub/i węglika chromu, będzie trudne i zarówno ostrzałka jak i stal będą się powoli ścierać,
- stosując pręty z aluminy (Al2O3) najłatwiej naostrzyć stal węglową, ewentualnie wzbogaconą węglikiem molibdenu.

Czy to poeta miał na myśli.  :? :D
Pilnikami noże tworzę.

Dom już mam, synów też, drzew już posadziłem wiele. Pochłonęła mnie praca, wobec czego brak mi czasu na robienie noży, fotografowanie i wędkowanie.
8/20

Offline super

  • Opinii: (79)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 3517
  • szczęśliwy tato
    • Survivaltech
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #5 dnia: 18-01-2007, 20:27:16 »
już kumam ...wystarczy przeczytać dwa razy bo przekaz melona może być czasem cięzki
szkolenia survivalowe www.survivaltech.pl
szycie ekwipunku custom www.supertac.pl

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (53)
  • *
  • Wiadomości: 21653
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #6 dnia: 18-01-2007, 20:30:12 »
już kumam ...wystarczy przeczytać dwa razy bo przekaz melona może być czasem cięzki

Ale tylko jak tlumaczy na trzezwo ;)

Dzieki melon, przypomnialy mi sie ciekawe rzeczy z metaloznastwa ze studiow :)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5903
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #7 dnia: 18-01-2007, 21:33:23 »
kurna nie kciałem wchodzić w szczegóły
ostrzenie stali polega na jednoczesnym usuwaniu osnowy (czyli żelaza z rozpuszczonymi składnikami stopowymi-martenzytu w tem przypadku) i węglików
osnowa ma tak pod max 900hv, wegliki jak widać
osełka to np. Al2O3 + jakiś lepiszcz
co z tego wynika??
że mozemy naostrzyć wykorzystując Al2O3, stal z dużą ilością np. VC, czy Cr3C2, choc trwa to dłuzej :)
ale wykorzystujac twardszy składnik skrawajacy lepiej nam to idzie
w stali trudno znaleść TiC, raczej wystepuje jako warstwa na weglikach spiekanych (napisałem o nim bo ma ładną złotą barwę)

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline Tui

  • knifemaker
  • Opinii: (6)
  • *
  • Wiadomości: 649
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #8 dnia: 22-01-2007, 11:59:26 »
coś w tym jest 1 nóż idzie szybko na trianglu a na drugi trza piwka i dobrego filmu w telewizji

Offline mgr_scout

  • Peregrynator
  • Moderator
  • Opinii: (27)
  • *
  • Wiadomości: 4026
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #9 dnia: 22-01-2007, 20:21:15 »
Bo to o to piwko chodzi nie kamienie, diamenty czy co tam jeszcze  :P
Chcę być dezerterem, który ma szansę powodzenia
KNAKiŁ
KKK - Kelly Kettle Klan
CZUJ-DYM!
Jak mawia trener Piechniczek „Skończyła się szatnia – zaczęła się trawa.”

Offline Nukibo

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 515
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #10 dnia: 22-01-2007, 20:45:03 »
Bardzo ciekawy temat. Ale wyobraźcie sobie, przychodzi kolega i: "te, Mietek, Ty nożownik jesteś, to byś mi to naostrzył (tylko nie za bardzo, żebym się nie skaleczył - to się zawsze pojawia :cheesey:)". A my w tym momencie wyciągami z kieszeni zmięte tabele w formacie A3, coś mruczymy pod nosem zaglądając w nie z przejęciem, a następnie otwieramy skrzyneczkę pełną pedantycznie ułożonych prętów/kamieni, z nieznanych powodów biorąc do ręki 1., 2. i 6. od lewej.
"Jeżeli stępi się siekiera, a ostrza się nie naostrzy, to trzeba wytężyć siły. Korzystniejszą jednak rzeczą byłoby posłużyć się mądrością." (Kazn. 10, 10)

"nie da się nim zatrzymać sporej perskiej armii, ale ma wykałaczkę" (Yossarian)

Offline Ripper

  • Kolekcjoner myśli
  • Opinii: (38)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2697
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nie karmić psychopaty.
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #11 dnia: 22-01-2007, 21:13:16 »
Nukibo juz tak miałem. Teraz się na mnie jeszcze bardziej krzywo patrzą :)
Free men own guns. Slaves don't.
Ponad 1/3 życia w tym grajdołku :}

Offline Tui

  • knifemaker
  • Opinii: (6)
  • *
  • Wiadomości: 649
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #12 dnia: 22-01-2007, 21:17:55 »
gorzej jak ktoś przyjdzie i powie te mietek naostrz mi kose i wyjmie nóż tępy jak ten na stołówce szkolnej a ty diamenta nie masz tylko triangla i trza by caly wieczorek na to poswiecić

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5903
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #13 dnia: 22-01-2007, 23:15:28 »
nie wiem dlaczego mnie sie traktuje jak chodzacą encyklopedię
jak jezdem na jakims piwku sie okazuje że lepiej od mnie wszyscy znacie gatunki stali
wymieiacie jakieś mikrokarbidki vanadu, nanorureczki cementytu, seminierdzewności
z głowy cytujecie skład chemiczny
i tym podobne rzeczy mi sie trafiają, choć może to tylko białę myszki.....
macie kilka podstawowych gatunków
od lat wiecie ktora stal się ostrzy lepiej, która gorzej
ja wam tylko w głóce kciałęm kilka ćrubek popsuć :) wiedzom

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9521
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #14 dnia: 22-01-2007, 23:22:15 »
Widzisz Melon ,bo jesteś jak ten pitekantrop co kij pod kamlotem dźwignią nazwał  inne małpoludy tym sposobem od dawna głazy na mamuty zrzucały ,ale dopiero ony nazwę mu nadał . Natenczas dzicy nomenklaturę poznawszy ,łacniej mogli się w sprawie kija onego porozumieć .

Offline Nukibo

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 515
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #15 dnia: 23-01-2007, 21:37:27 »
gorzej jak ktoś przyjdzie i powie te mietek naostrz mi kose i wyjmie nóż tępy jak ten na stołówce szkolnej a ty diamenta nie masz tylko triangla i trza by caly wieczorek na to poswiecić

A później się człowiek dowiaduje, że nie umie, bo siedzi parę godzin, a "szwagier to w dwie minuty na szlifierce załatwił".

Melon, daj spokój. Jak dla mnie jesteś guru i tyle.
"Jeżeli stępi się siekiera, a ostrza się nie naostrzy, to trzeba wytężyć siły. Korzystniejszą jednak rzeczą byłoby posłużyć się mądrością." (Kazn. 10, 10)

"nie da się nim zatrzymać sporej perskiej armii, ale ma wykałaczkę" (Yossarian)

Offline walhala1

  • Opinii: (7)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 36
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #16 dnia: 23-01-2007, 22:10:41 »
Aha :?, to dlatego Gripka ze 154CM na trianglu ostrze w 3 minuty a Gamerka z 440C męczę 30 min. i nadal to nie to samo :shy:

Offline Misza

  • Raczej cienki
  • knifemaker
  • Opinii: (9)
  • *
  • Wiadomości: 2824
  • Płeć: Mężczyzna
  • ---- Dawniej A`te ----
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #17 dnia: 28-01-2007, 00:36:03 »
Melon, a gdyby nawęglać tytan i robić z tego ostrza? Hmmmm  :?
MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5903
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
MICROSERRATION SŁĄWNY a TRIANGLE
« Odpowiedź #18 dnia: 08-03-2010, 16:03:26 »
wykopaliska ostatnio mną rządzą
bartek l się próbował was zainteresować
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,92174.20.html
ale mu tytuł nie wyszedł, to odkopałem i rozwinę w tej staroci

jeszcze raz
założenia
mamy stal jak na zdjęciu
http://www.crucibleservice.com/datash/dsS30Vv4b.pdf
1. osłonę (matrix:)) o twardości 800-1000hvmax
2. cementyt niestopowy o twardości 950-1150hv
3. węgliki stopowe o twardosci 1300-3000hv   wasze medialne i ulubione szczególnie karbidy vanadu :)
4. mamy pręty triangle brązowe o twardości np. 1400hv
http://www.alumetal-invest.com/product/6,Elektrokorund%20zwykły%20brązowy
5. mamy pręty białe o twardości max 2000hv

stal więc składa się z bardzo twardych węglików w średnio twardej osnowie
a próbujemy ja naostrzyć czymś o pośredniej twardości
analogia
mieszamy drobny piasek (KARBIDKI) w modelinie (MATRIX), zagotujmy, otrzymujemy model zahartowanej stali
I.teraz szlifujemy czymś co jest twardsze od modeliny a mniej twarde od piasku (ostrzenie na trianglu)
podczas ostrzenia będziemy WYRYWAĆ twardy piasek (nie jest skrawany jak modelina, daje opory przy szlifowaniu więc jest wyrywany)
II. teraz szlifujemy czymś co jest twardsze od modeliny i piasku (ostrzenie na węgliku krzemu, diamencie)
podczas ostrzenia będziemy SKRAWAĆ twardy piasek (jednocześnie szlifujemy matrix i piasek, dając płaszczyzne z zatopionymi, zeszlifowanymi węglikami)

jeśli potraktujemy stal jako ściernicę na osnowie metalowej z ziarnami węglików
to mechanizm niszczenia (szlifowania KT) możemy przyrównać do:
mechanicznego zużycia ziaren ściernych
http://fabisiak.ps.pl/stud/dypl/maly/wwst1.htm

ad. I  mechanizm b), c), d)
ad. II mechanizm a)

wynik:
I. mamy tzw. microserretions :) czyli piłkę po wyrwanych węglikach, pozostałą tylko na placu boju sama stal (matrix) BEZ KARBIDKÓW!!! :kopara:
II. mamy pięknie naostrzoną KT z zeszlifowanymi węglikami, podczas cięcia stal sie tępi, węgliki są ostre, jak się stępią są wyrywane, microserrations się nam tworzy podczas tępienia stali  :]

wariacje
duże węgliki - duże microserrations
małe węgliki - w stalach proszkowych

ciekawe bo o tym od dawna wiedzą szlifierze i do szlifowania stali proponują:
http://fabisiak.ps.pl/stud/dypl/maly/narz3.htm
punkt 2. osełki
do szlifowania zgrubnego proponują co najmniej korund(elektrokorund) biały o zawartości min. 99% Al2O3 (99A)
natomiast do spieków węglik krzemu (98C)
i oczywiście osełki diamentowe



dane szczegółowe z topicu bartka l
trochu innych danych
C- 7000-8000hv
SiC - 2500-3200hv
BN regularny borazon - 4700HV
pręt triangle twardość niższa niż max al2o3
proponuje spawdzić ile może mieć korund brązowy
http://www.alumetal-invest.com/product/6,Elektrokorund%20zwykły%20brązowy

MeC - 2500-3000hv trwałe ledeburytyczne  faza międzywęzłowa stabilny praktycznie do solidusu
WC - 2300-2500        hv25    szkodliwy
VC - 2700-2900 hv25G  
TiC - 3200hv

Me2C  faza międzywęzłowa
W2C  szkodliwy
Mo2C - 1700hv    szkodliwy

Me3C stabilny do max 1130st. C
Fe3C - 950-1150Hv
Mn3c
(Mn,Fe)3C

Me23C6    1300-1800hv  stabilny do max 1100st. C                        
Cr23C6

Me6C - 1500-1800 hv25   stabilny do ponad 1200st. C
(Fe,Mo)6C
(Fe,W)6C

Me7C3 - 1300-1800hv
Cr7C3

osnowa w szybkotnącej - 1000hv25 - ok. 65-67hrc

jak to się ma do szukania przez pięć lat materiału szlifierskiego w kolorze brązowym nie wiem, ale może ktoś wyjaśni :)

pozdro

edyta
poprawa dzięki bartkowi l
« Ostatnia zmiana: 09-03-2010, 07:40:18 wysłana przez melonmelon »
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline Bartek L

  • Opinii: (7)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 967
  • Płeć: Mężczyzna
  • sparrow killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #19 dnia: 08-03-2010, 18:39:23 »
Byka waść szczeliłeś:

Mechanizm "d" (a nie "a") tworzy microserration bez "karbidków".
God gave you a soul.
Your parents, a body.
Your country, a rifle.
Keep all of them clean.