Autor Wątek: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża  (Przeczytany 86588 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michi74

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 77
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #20 dnia: 08-03-2010, 20:11:24 »
II. teraz szlifujemy czymś co jest twardsze od modeliny i piasku (ostrzenie na węgliku krzemu, diamencie)
podczas ostrzenia będziemy SKRAWAĆ twardy piasek (nie jest skrawany jak modelina, daje opory przy szlifowaniu więc jest wyrywany)

To w nawiasie to chyba nie "a"
Kurna melon czy Ty zawsze musisz lekcje zadac, nic na talerzu?
Powyższe paniał, ale:
Moja s30 nie trzyma ostrza nawet na poziomie ..., no miętka jest, znaczy węgliki wylatają tak?
Za to szybkorżnąca bajeczny jad utrzymuje,i lubi golic już po grubych dyjamentach.I tera czy to wina twardości osnowy?
Jeśli tak to:
- twarda osnowa sama z się utrzymuje serration?
-twarda osnowa zapobiega wykruszaniu "szpilorków?
I jeszcze:
Sem niedowiarek jest i żem fundnoł se oplutego nioloxa, a że Tlim to zacny człek jest to i zgodził się to cudo w duszyczkę przyoblec.Koniec końców 6 ostrzy wróciło i o dziwo wcale nie gnom sie.
Rzecz w tym że na płazach po polerce ujawnia się struktura co jak rafa wygląda, owa struktura odsłania się przy tępieniu abrazyjnym(na tekturach znaczy) i jest twarda jak krucy-fix. Widac to osnowa wylata, a twarde,raczej nie pojedyncze a siatka krystaliczna ostaje.Efekt taki że papiru już nie chce, za to mięcha a nawet pomidora się nie boi.
Może słów kilka ki czort?

Offline Bartek L

  • Opinii: (7)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 967
  • Płeć: Mężczyzna
  • sparrow killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #21 dnia: 08-03-2010, 20:23:42 »
II. teraz szlifujemy czymś co jest twardsze od modeliny i piasku (ostrzenie na węgliku krzemu, diamencie)
podczas ostrzenia będziemy SKRAWAĆ twardy piasek (nie jest skrawany jak modelina, daje opory przy szlifowaniu więc jest wyrywany)

Zacząłem nie kumać czy co? :dodge: Zdaje się, że wypadanie piasku podczas jego skrawania może nastąpić w przypadku zbyt małej twardości modeliny lub jej zbyt dużej kruchości. :rolleyes: Znów możemy podciągnąć pod to jedwabniki. :)

Widac to osnowa wylata, a twarde,raczej nie pojedyncze a siatka krystaliczna ostaje.Efekt taki że papiru już nie chce, za to mięcha a nawet pomidora się nie boi.
II. mamy pięknie naostrzoną KT z zeszlifowanymi węglikami, podczas cięcia stal sie tępi, węgliki są ostre, jak się stępią są wyrywane, microserrations się nam tworzy podczas tępienia stali  :]
:]
« Ostatnia zmiana: 08-03-2010, 20:32:35 wysłana przez Bartek L »
God gave you a soul.
Your parents, a body.
Your country, a rifle.
Keep all of them clean.

Offline michi74

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 77
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #22 dnia: 08-03-2010, 20:44:10 »
Bartek- miło z twojej strony,czytac umiem ale mam podstawy twierdzic że jest dokładnie na odwrót,dlatego pytam,byc może to złudzenie,jak w tym kawale:
egzamin z anatomii, pytanie :czy męski członek ma kośc?
-student:nie
-studentka:tak
-profesor:pan zdał, a pani się zdawało.
pozdro

Offline Bartek L

  • Opinii: (7)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 967
  • Płeć: Mężczyzna
  • sparrow killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #23 dnia: 08-03-2010, 21:21:08 »
Na szybko:
Twarda osnowa może sama z się utrzymać serration a ponadto utrzymuje ją zapobiegając wykruszaniu "szpilorków".
God gave you a soul.
Your parents, a body.
Your country, a rifle.
Keep all of them clean.

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5903
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #24 dnia: 08-03-2010, 22:37:51 »
kolejny kamyczek
a jak się zachowują wysoko zahartowane węglówki, jakieś tam roselli czy coś tam
podobno w ich przypadku wysoka wartość hrc idzie w parze z wysoką odpornością na tępienie/wykruszenie itd
kolejne pytanie
do jakich wartości hrc hartuje się s30v, a do jakich szybkotnące?

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline michi74

  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 77
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #25 dnia: 08-03-2010, 23:04:04 »
s30 do 61, sw7m- 65-67?
A te UHC to chyba kruche som bo pan kowal wziął i szlify obniżył.
Ale to ja się chciałem czegoś mądrego dowiedziec. ;>

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5903
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #26 dnia: 09-03-2010, 07:59:01 »
michi74 popawiono punkt II
nie wiem nic o twojej s30
nie napisałęś na czym ostrzysz
moje wątpliwości tyczą się ostrzenia na trianglu i innych osełkach niediamentowych
ktoś tam stwierdził, że narzedzia z szybkotnącej dalej się dobrze mają, ze zysk przy uzyciu prochów normalnie obrabianych jest zbyt niski by je stosować (widział ktoś wiertła z szybktnacych, przecież to chyba największy rynek, jakos nie widać po sklepach, a w warstatach dalej królują hss)
jak osnowa jest twarda
to sama czyma ostrośc bez magicznych karbidków (wysokowęglówki o roseliego?)
jak ostrzysz na diamentach to nie wyrywasz weglików (chyba że sa bardzo duże i sie kruszą - zbyt mały stopień przekucia w ledeburtycznych)
jak masz twardą osnowę i odpowiedni skład chemiczny, do tego bardzo drobne węgliki (a nie jest ich za dużo) to masz definicje dobrego składu chemicznego stali, do tego trafic w pik udarnosci i masz przepis na stal na noze

nie znam nioloxu, nie widziałem go nigdy pod mikroskopem, może ma kto foto taz z powiększeniem 100, 250, 500x?

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (97)
  • *
  • Wiadomości: 14844
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #27 dnia: 09-03-2010, 08:11:01 »
Cytat: michi74
A te UHC to chyba kruche som bo pan kowal wziął i szlify obniżył.
obniżył? tzn. gdzie, kiedy i z jak wysokich?
tip: noże z UHC - http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,85646.0.html pomijając ostatni ;)

Cytat: melonmelon
michi74 popawiono punkt II
ktoś tam stwierdził, że narzedzia z szybkotnącej dalej się dobrze mają, ze zysk przy uzyciu prochów normalnie obrabianych jest zbyt niski by je stosować (widział ktoś wiertła z szybktnacych, przecież to chyba największy rynek, jakos nie widać po sklepach, a w warstatach dalej królują hss)
hss to szybkotnące ;) proszki miałeś na myśli?
Cytat: melonmelon
jak masz twardą osnowę i odpowiedni skład chemiczny, do tego bardzo drobne węgliki (a nie jest ich za dużo) to masz definicje dobrego składu chemicznego stali
co to znaczy za dużo? widziałeś S30V w powiększeniu? co powiesz na wykruszanie się ostrza przy małych kątach ostrzenia, ze względu na dużo węglików, a za mało osnowy, która by je trzymała? no i co powiesz na hartowanie S30V do 55-57 HRC, czyli miękko? no i jeszcze pytanie, czy twardość można bezpośrednio przekładać na zdolność "trzymania" węglików, tzn. czy niżej zahartowanej stali zawsze będzie je łatwiej wyrwać, niż z twardej?
« Ostatnia zmiana: 09-03-2010, 08:15:24 wysłana przez kali »
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline Diabelek

  • bez rogow
  • FT Member
  • Opinii: (79)
  • *****
  • Wiadomości: 3484
  • Płeć: Mężczyzna
  • Predator killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #28 dnia: 09-03-2010, 08:42:36 »
Melonku bede sadzil jako czysty praktyk, czyli ten ktory ostrzy, sprawdza co wyszlo i koryguje metody, badz oselki pod dany noz i stal zupenie nie majac pojecia co w tej stali siedzi
jaki sie ma wielkosc weglikow wzgledem grubosci samej krawedzi tanacej?
bardziej numer 1 czy numer 2?



piszesz, ze czym drobniejsze wegliki tym lepiej, tu sie zgadzam, bo jesli mamy przypadek w OGROMNYM przyblizeniu przedstawionyt na "1" to fakt wyrwanie magicznego weglika jest "bolesne" dla jakosci naszego ostrza, ale jesli jest to przypadek numer 2 i weglik jest znacznie mniejszy niz gubosc szczytu KT to mam gleboko gdzies ile weglikow strace przy ostrzeniu, wyrwa sie tylko te ktore sa najbardziej odsloniete i ktore i tak stracilbym przy pierwszym mocniejszym cieciu, zamiast tych spisanych z gory na strate mamy jeszcze kilkanascie/kilkaset/kilkatysiecy innych glebiej osadzonych i lepiej trzymajacych sie osnowy
nastepna sprawa
czy wysokosc hartowania czyli twardosc osnowy jesli dobrze rozumie ma wplyw na sile trzymania weglikow?
tutaj nie bede zmyslal poczekam az sie wypowiesz? ;)
i ostatnia sprawa to uscislenie wielkiego moim zdaniem uproszczenia w temacie ostrzenia oselkami a zaluminy, ktora ma znacznie mniejsza twardosc od weglikow
trzeba uwzglednic sile ostrzenia, czym mocniej dociskamy tym wiecej wyrwiemy weglikow nawet tych, ktore sa mocno osadzone, tak? ;)
no i najwazniejsze ziarnistosc oselki, jak sie ma wielkosc weglikow stali do wielkosci czastek diamentu czy tych w aluminie, jesli diamenty beda znacznie grubsze nie zetna weglika tylko go brutalnie wyrwa, jesli natomiast diament bedzie drobniejszy bedzie zbieral delikatna warstwe weglikow
a teraz z na podstawie stali z ktorymi mam najwieksze doswiadczenia: 154CM, S30V i S90V
dwie pierwsze po ostrzeniu na bialej aluminie jest super ostra, natomiast S90V po bialych nie tnie, slizga sie po palcu nawet nie nacinajac skory, czyli wychodzi na to, ze twardsze wegliki chromu sa znacznie mniejsze od weglikow wanadu, ktore najwidoczniej ze po wypieszczeniu na aluminie sa wyrwane
jak sie maja moje przypuszczenia do faktow? :D
« Ostatnia zmiana: 09-03-2010, 08:50:34 wysłana przez Diabelek »
"Wciąż zadziwia mnie, czemu ktokolwiek, kiedykolwiek mógłby chcieć czegoś więcej niż SOCOM"
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; Joah; PiTiN; LM Wave
SF: M6, Kroma, HS2, L1; HDS U60; Inova: X5, X0, X1 SSC&lambda

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (97)
  • *
  • Wiadomości: 14844
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #29 dnia: 09-03-2010, 09:11:39 »
szerokość ostrza to jakieś 2-0.5 um (ale takiego naprawdę naostrzonego), wielkość węglików zależy od stali.
kiedyś wrzucałem taki link:
http://www.fototime.com/ftweb/bin/ft.dll/pictures?userid={DDA4ED7E-2644-4C3C-B040-97AB9A49469F}&inv=00BD612B8194CE6&userid={DDA4ED7E-2644-4C3C-B040-97AB9A49469F}&inv=00BD612B8194CE6&st=he&GUID={C54ED38E-B12D-4C54-B94C-FCCBDB24EC41}&sent=stored
no i co widać
że węgliki w D2 są nawet 30 mikronowe
że w ATS-ie są już mniejsze
że w proszkowych to pojedyncze mikrometry
a 13C26 ma najmniejsze :) i oczywiście znacznie mniej niż w S30V, CPM154 itp
« Ostatnia zmiana: 09-03-2010, 09:16:58 wysłana przez kali »
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline Diabelek

  • bez rogow
  • FT Member
  • Opinii: (79)
  • *****
  • Wiadomości: 3484
  • Płeć: Mężczyzna
  • Predator killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #30 dnia: 09-03-2010, 09:46:48 »
czyli bardziej numer 1 w moim rysunku, sa porownywalne z gruboscia ostrza
w takim razie wiem dlaczego Sebcia ostrzona na kat porownywalny z 1,5 kilowy Fiskarsem ;) trzymala lepiej ostrosc niz HB01 ostrzony fabrycznie na zyletke, zwiekszajac kat ostrzenia, robiac Back level lub convex wzmacniamy sam szczyt KT i tym samym wegliki sa lepiej osadzone w osnowie, a i potencjalne wyrwanie ich podczas ostrzenia jest mniej prawdopodobne
chyba... ;)
"Wciąż zadziwia mnie, czemu ktokolwiek, kiedykolwiek mógłby chcieć czegoś więcej niż SOCOM"
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; Joah; PiTiN; LM Wave
SF: M6, Kroma, HS2, L1; HDS U60; Inova: X5, X0, X1 SSC&lambda

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (97)
  • *
  • Wiadomości: 14844
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #31 dnia: 09-03-2010, 09:50:02 »
za takie gadki Cliffa Stampa wyrzucili z BF ;) ;) ;)
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline Diabelek

  • bez rogow
  • FT Member
  • Opinii: (79)
  • *****
  • Wiadomości: 3484
  • Płeć: Mężczyzna
  • Predator killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #32 dnia: 09-03-2010, 09:53:46 »
u nas to nikomu raczej nie grozi ;)
"Wciąż zadziwia mnie, czemu ktokolwiek, kiedykolwiek mógłby chcieć czegoś więcej niż SOCOM"
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; Joah; PiTiN; LM Wave
SF: M6, Kroma, HS2, L1; HDS U60; Inova: X5, X0, X1 SSC&lambda

Offline kangoo

  • ~sługa psa swego~
  • Opinii: (84)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 9521
  • Płeć: Mężczyzna
  • Venit summa dies et ineluctabile fatum
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #33 dnia: 09-03-2010, 10:01:00 »
Zawsze Wasza Diabelskość może być pierwsza :D . Dlatego ja się nie odzywam, bo mnie wisi wykres żelazo-węgiel* itp. Ma być ostre i już ....metodą prób i błędów .

* jakby to usłyszał pan W (technolog z budy z której z hukiem wyleciałem , zdążyli mnie sporo nauczyć ,lecz nie wychować :D ) już bym nie żył ...

Offline Bartek L

  • Opinii: (7)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 967
  • Płeć: Mężczyzna
  • sparrow killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #34 dnia: 09-03-2010, 10:04:40 »
u nas to nikomu raczej nie grozi ;)
Bo my to takiego Umnumzaana psujemy zamiast się podniecać jaki to on super jest :D
God gave you a soul.
Your parents, a body.
Your country, a rifle.
Keep all of them clean.

Offline Diabelek

  • bez rogow
  • FT Member
  • Opinii: (79)
  • *****
  • Wiadomości: 3484
  • Płeć: Mężczyzna
  • Predator killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #35 dnia: 09-03-2010, 10:10:35 »
Kangoo dokladnie tak do tego podchodze, w Sebci kat ostrzenia ewoluowal przez prawie 1,5 roku, HB01 tez zbieralem na coraz to wiekszy kat i czulem poprawe, tak samo kazdy noz ostrze "innymi" oselkami, jedne na lustro, jedne na zebacza i to nie micro ;) tak zeby ciely dobrze, jak sie dodatkowo uda, ze tna dlugo to jeszcze lepiej ;)
"Wciąż zadziwia mnie, czemu ktokolwiek, kiedykolwiek mógłby chcieć czegoś więcej niż SOCOM"
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; Joah; PiTiN; LM Wave
SF: M6, Kroma, HS2, L1; HDS U60; Inova: X5, X0, X1 SSC&lambda

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (97)
  • *
  • Wiadomości: 14844
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #36 dnia: 09-03-2010, 10:52:43 »
a kup sobie nóż z jakiejś stali o mniejszej ilości węglików, np. Kershawa z 13C26, przeszlifuj na mały kąt i porównaj ;>
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline Diabelek

  • bez rogow
  • FT Member
  • Opinii: (79)
  • *****
  • Wiadomości: 3484
  • Płeć: Mężczyzna
  • Predator killer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #37 dnia: 09-03-2010, 10:56:04 »
jak tylko odbije sie od dna finansowego nie omieszkam przetestowac ;)
"Wciąż zadziwia mnie, czemu ktokolwiek, kiedykolwiek mógłby chcieć czegoś więcej niż SOCOM"
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; Joah; PiTiN; LM Wave
SF: M6, Kroma, HS2, L1; HDS U60; Inova: X5, X0, X1 SSC&lambda

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5903
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #38 dnia: 09-03-2010, 11:50:26 »
po kolei postami
kali
UHC? super hiper highendowa stal w której nic nie ma poza weglem (1,5-2%), przecież tam nie ma karbidków cudownych! a podobno kosmos straszny, tępić sie nie kce
hss to szybkorżące, proszki som proszki, niewiele jest w katalogach wierteł ze stali proszkowych (nawet proszkowych hss)
w tym topicu nie ustosunkowuję sie do wykruszania ostrza, przy wykruszeniach wchodzimy w wielkość ziarna, a to dodatkowa zmienna
kali, a widziałęś stal węglową
http://www.zod.tu.koszalin.pl/dokumenty_pdf/materialy_uzupelniajace/materialoznawstwo/5_Stale_staliwa_zeliwa.pdf   
rys. 5.2
a widziałeś poprawnie zahartowana i odpuszczoną sw7m o ziarnie 12-14? cód/mód/malina
ja nigdy niw widziałem ujawnionej wielkości ziarna w stali proszkowej, jak masz jakieś foto daj
twardość mozna bezpośrednio przekładać na odporność na tępienie
przykład
miekki/cieplutki asfalt się odkształca, zimny wytrzymuje (ktoś tu napisał że najczęściej mu sie pono nóż odkształca poprzez plastyczną deformację KT)
podczas ostrzenie łatwiej wyrwać coś twardgo z sredniotwardej osnowy
przykład
wydłub ziarno słonecznika/soczewicy z chleba świeżego i zeschnietego, jest róznica?
diabeł
podczas ostrzenia mozesz szybciej wyrwać ziarno niż podczas cięcia
podczas cięcia prawidłowo zaostrzoną KT (bez microserrations/dziur po węglikach) węgliki wyrwiesz jak je sępisz, uzyjesz wiekszej siły, czyli wolniej się tępi nóż
"czy wysokosc hartowania czyli twardosc osnowy jesli dobrze rozumie ma wplyw na sile trzymania weglikow?" patrz przykład z chlebkiem
siłą ostrzenia ma znaczenie podczas ostrzenia
czekaj jest ciekawy przykłąd
ostrzenie na osełce diamentowej (diament osadzony w niklowym matrixie), mocno przyciśniesz - kupujesz nową po 1 dniu, ciśniesz słabo - masz latami - patrz rybak
nie wiem jak się ma wielkość węglików w prochach, nie widziałem zdjęć nigdy (poza reklamówkami)
kali
masz moze wiedzę jaka jest ilość węglików w np. s30v po obróbce cieplnej
a jak się ma ta wielkość do UHC, czy 1095 która podobne poprawnie zahartowana czyni cuda

pozdro


Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (97)
  • *
  • Wiadomości: 14844
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #39 dnia: 09-03-2010, 12:02:01 »
Cytat: melonmelon
po kolei postami
kali
UHC? super hiper highendowa stal w której nic nie ma poza weglem (1,5-2%), przecież tam nie ma karbidków cudownych! a podobno kosmos straszny, tępić sie nie kce
odnosiłem się tylko do tych niskich szlifów, nic wiecej ;)

Cytat: melonmelon
hss to szybkorżące, proszki som proszki, niewiele jest w katalogach wierteł ze stali proszkowych (nawet proszkowych hss)
nom, bo napisałeś "widział ktoś wiertła z szybktnacych, przecież to chyba największy rynek, jakos nie widać po sklepach" ;) domyślam się, że miałeś na myśli proszkowe ;)
Cytat: melonmelon
w tym topicu nie ustosunkowuję sie do wykruszania ostrza, przy wykruszeniach wchodzimy w wielkość ziarna, a to dodatkowa zmienna
kali, a widziałęś stal węglową
http://www.zod.tu.koszalin.pl/dokumenty_pdf/materialy_uzupelniajace/materialoznawstwo/5_Stale_staliwa_zeliwa.pdf  
rys. 5.2
a widziałeś poprawnie zahartowana i odpuszczoną sw7m o ziarnie 12-14? cód/mód/malina
ja nigdy niw widziałem ujawnionej wielkości ziarna w stali proszkowej, jak masz jakieś foto daj
tylko te zdjęcie w linku



więcej nie ma

przy okazji: CPM154, też proszkowa:



Cytat: melonmelon
twardość mozna bezpośrednio przekładać na odporność na tępienie
przykład
miekki/cieplutki asfalt się odkształca, zimny wytrzymuje (ktoś tu napisał że najczęściej mu sie pono nóż odkształca poprzez plastyczną deformację KT)
podczas ostrzenie łatwiej wyrwać coś twardgo z sredniotwardej osnowy
przykład
wydłub ziarno słonecznika/soczewicy z chleba świeżego i zeschnietego, jest róznica?
czuję to, ale wiesz, to są skomplikowane mechanizmy i zastanawiam się, czy nie ma jakichś niuansów. chyba nie ;)

Cytat: melonmelon
kali
masz moze wiedzę jaka jest ilość węglików w np. s30v po obróbce cieplnej
a jak się ma ta wielkość do UHC, czy 1095 która podobne poprawnie zahartowana czyni cuda
o s30v to prawie nie ma info, jedynie to zdjęcie z linku.
« Ostatnia zmiana: 09-03-2010, 12:06:15 wysłana przez kali »
There are no tactical knives, only tactical minds
FP