Autor Wątek: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża  (Przeczytany 86674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline relikt

  • Opinii: (16)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #340 dnia: 16-05-2020, 22:33:56 »
Uściślam.
Mam kuchenniaka praktycznie bez KT.
Będę jechał na diamentach 120, 240 i 400 a potem na prętach ceramicznych Tri-angla.
Robić drut na każdej gradacji czy dopiero na finiszu?

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (53)
  • *
  • Wiadomości: 21661
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #341 dnia: 16-05-2020, 22:39:57 »
Uściślam.
Mam kuchenniaka praktycznie bez KT.
Będę jechał na diamentach 120, 240 i 400 a potem na prętach ceramicznych Tri-angla.
Robić drut na każdej gradacji czy dopiero na finiszu?

A chcesz w ogole miec jakas sensowna krawedz tnaca?

Jak ja chcesz wyszlifowac "bez drutu" od poczatku?

120, 240, albo 240 od poczatku (nie wiem, co to za kuchenniak), potem pasek z pasta i wuala.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Offline lobuz1

  • Opinii: (71)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2389
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #342 dnia: 16-05-2020, 23:22:12 »
Musisz na najniższych gradacjach wytworzyć drut z jednej a później z drugiej strony- robisz odpowiednią geometrię i już wtedy nóż powinien robić wrażenie ostrego, bardziej agresywnego. Na wyższych gradacjach tylko dopieszczasz i polerujesz. Jak za szybko przejdziesz na wyższą to efekt nie będzie zadowalający i musisz wrócić. Drut wyczujesz pod paznokciem. Można też obejrzeć kt pod lupą, aby zobaczyć czy mamy odpowiednią technikę. Robię ostatnio głównie na systemie bo tylko on (czy jakiś jig) zapewni idealną, równą kt. Nawet osoba z dużym doświadczeniem w ostrzeniu z ręki nie jest w stanie zrobić tego tak perfekcyjnie. Zaraz odezwą się Ci nawiedzeni co ostrzą jedynie z ręki bo tylko wtedy czują z nożem jakąś więź i dostają orgazmu smyrając nim po kamyczkach. Czytałem już brednie, że ostrzenie dotyczy tylko tego procesu „z ręki” a na systemie to jedynie „profilowanie krawędzi tnącej”.
« Ostatnia zmiana: 16-05-2020, 23:32:58 wysłana przez lobuz1 »
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
Spyderco Ikuchi, Kershaw,Ganzo
Szpej- pusto

Offline fenei

  • Opinii: (147)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 637
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #343 dnia: 17-05-2020, 15:30:42 »
... ostrzenie dotyczy tylko tego procesu „z ręki” a na systemie to jedynie „profilowanie krawędzi tnącej”.

Dobre. Zapamiętam, znaczy nie zapamiętam, ale dobre  :D
« Ostatnia zmiana: 18-05-2020, 06:30:48 wysłana przez fenei »

Offline pecado

  • Wsparcie techniczne
  • Szef
  • Opinii: (165)
  • *
  • Wiadomości: 24895
  • Płeć: Mężczyzna
  • clava curva pie vinco in spelunca
    • Knives.pl na FB
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #344 dnia: 18-05-2020, 09:22:07 »
Czytałem już brednie, że ostrzenie dotyczy tylko tego procesu „z ręki” a na systemie to jedynie „profilowanie krawędzi tnącej”.
Mocne.
pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (53)
  • *
  • Wiadomości: 21661
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #345 dnia: 18-05-2020, 17:23:02 »
Rzuc moze linkiem, gdzie to czytales, moze jeszcze jakies fajne rzeczy sie tam znajda, to sie czlowiek doksztalci :)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Offline lobuz1

  • Opinii: (71)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2389
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #346 dnia: 18-05-2020, 18:15:09 »
A propos mądrości, tylko ostrzenie z ręki można nazwać, według mnie oczywiście, ostrzeniem. Cała reszta to profilowane krawędzi tnącej. Proces ostrzenia jest swego rodzaju rytuałem przejścia dla ostrza i nie ma drogi na skróty.

Wysłane z mojego LM-G710 przy użyciu Tapatalka

Tutaj. Jest jeszcze poruszona problematyka „Rytuału przejścia dla ostrza”, ale ja jeszcze tego nie rozgryzłem.
Nie ostrzę noży po alkoholu

Sprzedam:
Spyderco Ikuchi, Kershaw,Ganzo
Szpej- pusto

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (53)
  • *
  • Wiadomości: 21661
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #347 dnia: 18-05-2020, 18:17:38 »
Tutaj. Jest jeszcze poruszona problematyka „Rytuału przejścia dla ostrza”, ale ja jeszcze tego nie rozgryzłem.

Aaa... OK.

Tam w ogole mozna dziwnych , sorka, ciekawych ludzi spotkac.
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Offline Plumpscioch

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 15
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #348 dnia: 20-05-2020, 08:16:22 »
Podziękował za temat. Chyba najlepiej mi wytłumaczył o co konkretnie chodzi z ostrzeniem. Serio, powinien być gdzieś na forum w wiedzy podstawowej...

Offline Makaronowy

  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (26)
  • **
  • Wiadomości: 604
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #349 dnia: 20-05-2020, 10:06:05 »
W sumie to jest już w odpowiednim miejscu tak prawde mówiąc.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

Offline Turtle

  • Opinii: (3)
  • Użytkownik knives.pl
  • **
  • Wiadomości: 140
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #350 dnia: 14-06-2020, 17:38:03 »
Ciekawy art: scienceofsharp
Pacjent - Spyderco Native 5 - Maxamet (karbidki :D )
Diamenty, Al2O3 (shapton glass) i naturalny kamien japonski Asagi.

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka


Online Raptorartur

  • knifemaker
  • Opinii: (123)
  • *
  • Wiadomości: 5869
  • SzlabanDestrojer
Odp: dlaczego cholera nie moge naostrzyć szybko noża
« Odpowiedź #351 dnia: 23-06-2020, 22:44:37 »
Według mnie w projekcie został popełniony dość poważny błąd, a mianowicie ostrzono nóż na kąt 17 stopni. Powinien być ostrzony na 20 lub więcej stopni. Wtedy takie stale pokazują na co je stać.
Na zdjęciach wyraźnie widać, że diament ładnie skrawa węgliki a kamień je odsłania. Czyli nic nowego.
PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P