Autor Wątek: pytanie o skład stali  (Przeczytany 10380 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hanibal

  • Opinii: (9)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Płeć: Mężczyzna
pytanie o skład stali
« dnia: 01-02-2007, 09:52:12 »
Witam, mam taki kluczyk 24 firmy Topex napisano na nim Chrome- Molybden. Steel, czy ktoś z Was zna skład tej stali, parametry kucia i obróbki cieplnej?No i tawrdości po hartowaniu. Stal żadna rewelacja, ale szkoda wyrzucić. Jakoś na neci się nie dokopałem.

P.S. Kucza użyto jako łomu, przecinaka i teraz nie nadaje się do dokręcania.

Offline peterskin

  • Powracający powoli do życia
  • FT Member
  • Opinii: (15)
  • *****
  • Wiadomości: 1341
  • Płeć: Mężczyzna
  • zakręcony ;)
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #1 dnia: 01-02-2007, 10:33:16 »
Chyba nawet dystrybutor nie będzie wiedział z czego to się robi
Kupują kontenerami w Chinach, tylko każą nabić własną markę i opakować w pudelka w/g wzoru

Ale jak jesteś ciekaw to spektrometr prawdę powie :)

Offline lotar

  • knifemaker
  • Opinii: (20)
  • *
  • Wiadomości: 880
  • Płeć: Mężczyzna
  • Taktyczność-sraktyczność GLUTY KURWA
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #2 dnia: 02-02-2007, 10:31:18 »
ta z napisem chrom zazwyczaj sa tylko wypolerowane... mi sie wydaje ze to lipna kwasówka...

Offline Misza

  • Raczej cienki
  • knifemaker
  • Opinii: (9)
  • *
  • Wiadomości: 2824
  • Płeć: Mężczyzna
  • ---- Dawniej A`te ----
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #3 dnia: 02-02-2007, 23:53:44 »
Bzdury tu napisałem, skasowalem, bo proby hartowania jak widzę już robiłeś.
« Ostatnia zmiana: 02-02-2007, 23:59:12 wysłana przez A`te »
MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Offline PRZEMEK.W.

  • jestem tylko skromnym inżynier
  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #4 dnia: 07-02-2007, 11:39:23 »
stal chromowo - molibdenowa, twardości z niej dużej nie uzyskasz.
Prawdo podobnie 40HM (ale nie jestem pewien) lub któraś z podobnych. Twardości z niej dużej nie uzyskasz.
Jeżeli chodzi o skład 40HM:
węgiel - 0,38-0,45%
Molibden - 0,15-0,25%
chrom - 0,9-1,2%
« Ostatnia zmiana: 07-02-2007, 11:50:24 wysłana przez PRZEMEK.W. »

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5858
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #5 dnia: 07-02-2007, 12:25:58 »
stary juz jestem, pamięc nie ta
wydawało sie mnie ża stal o zawartości węgla ok. 0,4% C mozna zahartować a i ponad 50hrc
podobno twardość zależy od ilosci wegla w stali, nie od składników stopowych
szeptali takze kiedyś że od 0,6%C nie zwieksza się twardość stali ze zwiększaniem ilości wegla, a czasem nawet maleje

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline Hanibal

  • Opinii: (9)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #6 dnia: 07-02-2007, 12:33:19 »
stal chromowo - molibdenowa, twardości z niej dużej nie uzyskasz.
Prawdo podobnie 40HM (ale nie jestem pewien) lub któraś z podobnych. Twardości z niej dużej nie uzyskasz.
Jeżeli chodzi o skład 40HM:
węgiel - 0,38-0,45%
Molibden - 0,15-0,25%
chrom - 0,9-1,2%

Chyba nie 40HM jej obróka to hartowanie 820-860 st. C a odpuszczanie 540 -680 st. C

Ja dla uzyskania przyzwoitej twardości hartowałem na color jasno- żólty ok. 1060-1100 st. C.odpuszczanie do 210 st.C
Stal nie jest krucha. Po naostrzeniu spokojnie goli włosy.
Chyba to nie jest stal 40HM,
Jakieś inne pomysły??
« Ostatnia zmiana: 07-02-2007, 14:35:15 wysłana przez Hanibal »

Offline PRZEMEK.W.

  • jestem tylko skromnym inżynier
  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #7 dnia: 07-02-2007, 12:46:03 »
stary juz jestem, pamięc nie ta
wydawało sie mnie ża stal o zawartości węgla ok. 0,4% C mozna zahartować a i ponad 50hrc
podobno twardość zależy od ilosci wegla w stali, nie od składników stopowych
szeptali takze kiedyś że od 0,6%C nie zwieksza się twardość stali ze zwiększaniem ilości wegla, a czasem nawet maleje

pozdro

może trochę przesadziłem z tą twardością, ale jeśli chodzi o dodatki stopowe to mają one bardzo duży wpływ na strukturę stali po obróbce cieplnej, owszem twardość stali zalezy od zawartości węgla i im więcej węgla tym twardośc większa, dokładnie twardość stali zależy od ilości martenzytu po hartowaniu i austenitu szczątkowego. Jednak dodatki stopowe mają bardzo duży wpływ na ilośc austenitu szczątkowego, a to wpływa znacząco na twardość stali bo austenit jest bardzo miękki. Jeżeli chodzi o twardość stali to najciekawsze zjawisko występuje w stalach nażędziowych do pracy na gorąco i w stalach szybko tnących, zjawisko to twardość wtórna, po odpuszczniu rośnie twardość nawet o kilka stopni HRC, ale to już inna hisoria.

Napisałem do firmy TOPEX z firmowego emaila może odpiszą co to jest za stal??
« Ostatnia zmiana: 07-02-2007, 12:58:22 wysłana przez PRZEMEK.W. »

Offline simon

  • prawie jak Scrimshander
  • knifemaker
  • Opinii: (12)
  • *
  • Wiadomości: 4349
  • Płeć: Mężczyzna
  • nożorób na odwyku :/
    • Simon Knives
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #8 dnia: 07-02-2007, 13:32:55 »
pewnie nie wiedza :)
Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5858
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #9 dnia: 07-02-2007, 14:05:18 »
bardzo stary jestem
jak ktoś napisał w poradniku że dana temp. hartowania zawiera się w granicach jakichś tam, to pewnie z jakiegoś powodu
ano z takiego że wyżej nie trza
grzanie wyżej najczęściej powoduje rozrost ziarna, wieksze naprężenia cieplne
a po czem twierdzisz że stal nie jest krucha??
to można ino sprawdzić symulując próbę udarności czyli walac odpowiednio młoteczkiem
pomysły??
grzac do hartowania jak jest napisane w poradniku
chyba że wiesz co zyskujesz grzejac z wyzszej temp. i jesteś pewny że taki efekt kcesz uzyskać

dodatki stopowe mają wpływ na strukturę stali po hartowaniu
ogólnie rzecz ujmujac odpowiednia ich ilość ma sie rozpuścić by uzyskać odpowiedni efekt
jak dasz wiecej lub mniej to co najwyzej bedziesz miał zmienna ilość weglików nierozpuszczonych, struktura bedzie taka sama, bodajrze martenzyt , austenit szczątkowy
w zależnosci od sposobu chłodzenia bainit, perlit, wegliki podeutektoidalne mozemy uzyskać, reszta taka sama
im więcej wegla to twardosć wieksza?? bardzo stary jestem, słabo kojarzę
to dlaczego taka chora stal co ma 1,5%C hartuje sie do twardości niższych niż taka co na np. 0,8% (nc11lv/n8e)
dodatki mają pewnie duzy wpływ na zawartość autenitu szczątkowego ale pewnie ważniejsze jest ilość węgla w roztworze stałym i temp. hartowania, sposób chłodzenia
a na stalach nażedziowych się nie znam
wiem ino ze twarość wtórna nie jest korzystna w stalach nierdzewnych na knivesy
jaka stal w kliuciku??
sami nie wiedzą w topexie, jak kcesz bardzo wiedzieć to trza spektrometrem potraktować
tak se mysle że zdrowsze jest wzięcie resora, tu mamy mniejszą możliwość przejechania się ze bedzie źle
ale cóż taka rola słąbej pamięci - mylic się

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline simon

  • prawie jak Scrimshander
  • knifemaker
  • Opinii: (12)
  • *
  • Wiadomości: 4349
  • Płeć: Mężczyzna
  • nożorób na odwyku :/
    • Simon Knives
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #10 dnia: 07-02-2007, 14:09:08 »
takie OT: Melonie, dostales maila ?

Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Offline Hanibal

  • Opinii: (9)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #11 dnia: 07-02-2007, 14:21:50 »
Kikutek kuchenny a raczej ostrze jest zrobione z tej stali o której ten post. A tak kombinowałem z hartowaniem.
Przygotowałem 3 próbki ( nie miałem instrukcji temperatur, z magnesem nie chciało mi się bawić). Pierwsza na jasny-czerwony  ok. 870 st. C ,twardość licha, pilnik bierze ostro. Próbka nr 2 poszła na jasno-pomarańczowy ok. 980 st. C. i twardości trochę wzrosła. Próbka nr 3 poszła na między żółtym a jasno- żólty ok. 1060-1100 st. C. No teraz pilniczek na granicy ślizgu. Dalej odpuszczanie w oleju rzepakowym 205-210 st. C, (przy 230 st. C olej  ostro dymi a przy 320 następuje zapłon- własne doświadczenie). Po odpuszczeniu pilniczek drapie ostrze ale z ostrożności 58 HRC to max.

Nie piszę, że obróbka cieplna jest dobra. A ostrze nie jest kruche bo zanim zabrałem się za rękojeść to przeszło testy:
1.Twardosć- starym dobrym PRL-skim pilnikiem do metalu - opis jak w poście o Kikuteku
2. Kilka razy rzucenie w drewno z odległości ok 2 m, żeby się dobrze wbiło.
3. Póżniej upadek na beton pod różnymi kątami z h= 1,4
4. Pożądne zapierniczenie ostrzem w imadło.
Nie było wykruszeń, ale po uderzeniu w imadło czubek troszkę się zrolował ale nie odprysnął.

Chętnie  zabiorę Kilkutka na jakiś zlocik tak w lecie, żebyście sami na własne oczy zobaczyli, że nie bajkopisarz ze mnie
« Ostatnia zmiana: 07-02-2007, 14:24:28 wysłana przez Hanibal »

Offline melonmelon

  • Opinii: (154)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5858
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #12 dnia: 07-02-2007, 16:41:37 »
ot i dostałem po dupie
starość nie radość :)
a może chodzi o czas asutenityzowania??
który zmniejsza się wraz ze wzrostem temp.
i moze sie okazać (kidyś był jakiś wzór) ze w 870 trza grzac 30 min, a w 1100 wystarczy kilkadziesiąt sekund..
nie polemizuje tu z sposobem robienia czegokolwiek
powiedzmy że kojarzę coś ze robi sie inaczej

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline PRZEMEK.W.

  • jestem tylko skromnym inżynier
  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #13 dnia: 07-02-2007, 16:49:53 »
Z temperaturą austenityzowania jak i z czasem wygrzewaniaprzed hartowaniem (jak i innymi parametrami), jest różnie, wszystko zależy co chcemy uzyskać na końcu obróbki cieplnej
Wyższa temperatura powoduje że więcej dodatków stopowych rozpuszcza się w austenicie, ale i nie tylko powoduje rozpuszcznie się węglików, które np. mają za zadanie zapobiegać rozrostowi ziarna lub ziększenie odporności na ścieranie.

Offline Hanibal

  • Opinii: (9)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #14 dnia: 07-02-2007, 16:57:42 »
Jako ,że Kilkutek Kucheny wyjechał razem z moją drugą połową, to zamiast niego w filmie wystąpi mój warsztatowy rylec, troszkę gruboskórny ale stal ta sama co na ostrze Kilkutka (klucz) no i tak samo obrobiona cieplnie.Służy, tu coś zarysować, tam przyciąć.Co do kruchości to zapraszam na filmik
Miłego oglądania!
 




tak wygląda po molestowaniu
Na czubku trochę się ostrze płaskie zrobiło ( powirzchnia główki od szpilki)

 
 

Więc dalej pytam ma czy ktoś ma pomysł co to za stal?
« Ostatnia zmiana: 07-02-2007, 21:24:48 wysłana przez Hanibal »

Offline PRZEMEK.W.

  • jestem tylko skromnym inżynier
  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #15 dnia: 07-02-2007, 18:43:01 »
hymmmm.....
na klucze stosowane są dwie grupy stli stopowych
chromowo - vanadowe i chromowo - molibdenowe
dawno temu za starych czasów lepszej jakości klucze były robione ze stali sprężynowej (resorowej) mam gdzieś taki kluczyk
ale co to jest za stal to niemam pojęcia, spektrometria rozwiała by wątpliwości.

Offline Hanibal

  • Opinii: (9)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #16 dnia: 07-02-2007, 18:59:57 »
hymmmm.....
na klucze stosowane są dwie grupy stli stopowych
chromowo - vanadowe i chromowo - molibdenowe
dawno temu za starych czasów lepszej jakości klucze były robione ze stali sprężynowej (resorowej) mam gdzieś taki kluczyk
ale co to jest za stal to niemam pojęcia, spektrometria rozwiała by wątpliwości.

A możessz podać symbol chromowo - vanadowe. A jak znajdę chwilkę to podskoczę zmierzyć twardość. Spektrometria jest dla mnie nieosiągalna.
Tzn. Gra jest warta świeczki, ale stal jest przyzwoita, trzymanie ostrza w granicach 440-440C ale to moje subiektywne uczucie. Jak próbowałem benchmade 440C zrobić to podważanie z kręcaniem w desce to czubeczek się ukruszył.
« Ostatnia zmiana: 07-02-2007, 19:06:47 wysłana przez Hanibal »

Offline Guldan

  • knifemaker
  • Opinii: (16)
  • *
  • Wiadomości: 5873
  • Płeć: Mężczyzna
  • wykwalifikowany pierdolec
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #17 dnia: 07-02-2007, 19:04:24 »
chromowo-wanadowa? niech zgadne: 50HF.

Offline PRZEMEK.W.

  • jestem tylko skromnym inżynier
  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #18 dnia: 08-02-2007, 07:43:49 »
ta z napisem chrom zazwyczaj sa tylko wypolerowane... mi sie wydaje ze to lipna kwasówka...
sprawdziłem kwasówka to raczej nie jest,próbowałem to spawać, nawet całkiem dobrze idzie, a kwasówkę bardzo trudno się spawa

Offline rak

  • Opinii: (39)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1260
Odp: pytanie o skład stali
« Odpowiedź #19 dnia: 08-02-2007, 09:57:31 »
w dyskusjach o stali i jej składnikach pojawia się wiele niejasności wynikających z braku  wiedzy  o mało poznanych węglikach i ich wpływie na właściwości stali i do tego złożone procesy obróbki cieplnej aby uzyskać jak najlepsze parametry. To stanowi tajemnice firm produkujących noże wysokiej jakości.
Wspomniana przez Melona zawartosć  węgla t.j. około 0,6 %- faktycznie zwiększenie zawartości procentowej wegla jest potrzebna do tworzenia  i wiązania się węglików a to one powodują zwiększenie twardości stali, w notatkach odnalazłem twardości węglików
wanadu---------84 HRC
chromu--------76 HRC
żelaza----------75 HRC
molibdenu---78 HRC
wolframu----82 HRC
ogladanie pod mikroskopami dowodzi ,że mikrostruktura świadczy o jakości  metalu 
kształt ,rozmiar(drobniuteńki)  i jednolite rozmieszczenie składników (węglików) daje wysoką jakość i wysoką (ma się rozumieć) cenę produktu (to jasne). 
te cechy posiadają stale stopowe bo zawierają większą ilośc bardzo drobnego węgla
kolejną pożądaną  cechą jest utrzymanie  owych węglików w wewnątrz struktury stali , utworzone na zewnątrz stanowią warstwę ochronną.

-----------------------------------------UWAGA !
-----------------------------------------uwaga

WANAD JEST TRUJACY----------w stanach doszlo  do kilku zagrożeń życia z powodu dostania się do organizmu śladowych ilości tego pierwiastka (dotyczyło to osób wytwarzajacych noże )
Zawartoś 0,2 % wanadu w obrabianej stali spowodowało zagrożenie-------------rada >maseczka na twarz i zasady BHP których nie znam.
stale zawierające wanad w okolicy 0,2%
                                                        S60V-S90V-AUS118-CPM10V-CPM3V-X15T.N.
                                                        MRS30-S30V-20CV-W2-CPM9V-CPM15V-SGPS
                                                        VG10-Z60CDV14-AUS6M-O1-M2-L6-BG42-AUS10
                                                        AUS8-RWL34-INFI-1.2362-ASP23-ASP60-UHB ELMAX
                                                        440XH-A2-RS30-WASCO WEAR------------------------------------sporo tego