Reklama

Pytanie od Nooba

Zaczęty przez madpl, 10-02-2007, 23:10:09

madpl

Jestem tu nowy mój pierwszy post i pierwsze zapewne durne już na samym wstępie pytanie.
Czy spyderco Native o taki http://www.arobron.pl/product_info.php/cPath/47_73/products_id/1722?osCsid=a81677e9c7406095b612b5173cd6f347
to nóz warty swej ceny?
Jako ze kolega mój aktualnie wraca ze Stanów zleciłem mu kupno noża gdyż bardzo mi się ten właśnie podobał, niemal bez zastanowienia(gdyż po przeliczeniu będzie mnie kosztował 130 zł a nie jak w Polsce 360).
Teraz jednak chwyciła mnie refleksja czy to bedzie dobry i wytrzymały nóż czy ta cała FRenowa rękojeść się nie rozpadnie i czy nóż bedzie służył dobrze przez kilka lat.Mam wrażenie ze będzie on latał jako ,że nie ma podkładek.I chciałbym usłyszeć wasze zdanie na temat tego noża. Ufam ,że może wśród was są jego użytkownicy...

Cyt. graf : "Normalnie można dostać niestrawności od nadmiaru użytkowości. Na szczęście ma kilka porządnych taktycznych i niepraktycznych noży żeby odreagować."

rybak

A wrzuciles sobei "Spyderco Native" w wyszukiwarke? Jak nie, to wrzuc.

Bylo sporo o nim i malo kto narzekal, jest i troche fanow.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

madpl

Poszukałem poczytałem jednak nic sensownego na temat budowy nie wyczytałem zobaczyłem kilka zdjęć doszedłem do wniosku ze nóż jest ładny ale nikt nic nie wspominał czy są jakieś znaczne wady spowodowane brakiem linersow i nikt nie pisał nic o wytrzymałości całej konstrukcji.Więc dalej wdzięczny będę za wszelkie poszlaki i wiadomości oraz wasze opinie o tym nożu.

Cyt. graf : "Normalnie można dostać niestrawności od nadmiaru użytkowości. Na szczęście ma kilka porządnych taktycznych i niepraktycznych noży żeby odreagować."

WAR

Hmmm, no to kiepsko szukałeś, dyskusji na temat konstrukcji spyderco z FRN na rękojeści i nitem zamiast śruby było całkiem sporo.

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

madpl

No o Nitach było ale przecież nie będę zamieniał nitów na śruby, tylko dlatego ,że ze śrubkami ładniej wygląda a tym bardziej po co ryzykować nóż? Chodzi mi po prostu o opinie o tym nożu o powiedzenie co jest jego mocna stroną i czy są słabe i czy ogólnie wart swej ceny a nie gadanie o tym jak w nim zamienić nit na śrubkę lub jakiego to ktoś zdjęcia nie zrobił. Potrzebuję opinii a z tego co czytałem to w  topicach Native była wymiana nitów na śruby oraz jego zdjęcia.Nie było czystego tematu opisującego nóż i opinii jego użytkowników.
Być może coś przeoczyłem ale jeśli skoro tak to prosiłbym o odsyłacz do owego topica poświęconemu budowie ergonomi i opiniom o tym nożu.
Wdzięczny z góry mad..

przeszczep

Napisz priva do G3d. Używa Nativa namiętnie od dłuższego czasu i chyba mu się podoba. Dla mnie to on paskud jest :P

Luk

Madpl - Podstawowa sprawa: Czy miałeś Nativa w ręku? Mnie osobiście Nativ wizualnie nigdy się nie podobał, aż do momentu gdy wziąłem go do ręki... Sytuacja może być również odwrotna - nóż który bardzo Ci się podoba, może Ci w ręku nijak nie leżeć. Wtedy za 100zł mogę Cię wyzwolić z udręki jego  posiadania. :D Jednak za 130zł warto go kupić choćby po to, aby poznać co to jest S30V i nie zastanawiaj się nad rękojeścią z FRN-u. Skup się na głowni! :)

rybak

Ceny to on na pewno jest wart. A cena ktora podales to juz w ogole smiech na sali.

Mialem jakis czas, bardzo wygodna rekojesc, ale mi jego niski wklesly szlif nie podszedl.

Poza tym trudno sie do czegos przyczepic, nit to nie jest problem zaden. Chyba nadal najtanszy noz z S30V.

madpl

Ja się kompletnie nei znam na nożach , ale jeśli nie będzie mi odpowiadał to go sprzedam na pewno taniej niż chodiz w internecie bo osobiście nie wiem czy zapłaciłbym za nóż 360 zł:p Ewentualnie zamiana no coś innego do spyderco gdyby ktoś był zainteresowany ale już lepiej z linersami i naprawdę dobrej konstrukcji podobają mi się Spyderco Delica 4 FRN oraz Spyderco Byrd Cara Cara G10(+ eventualna niewielka dopłata) , albo na nóż legendę ka-bar USMC fighting/utility ale nie wiem czy dużo jest jego posiadaczy:PZobaczymy co powiem gdy nóż trafi do mej dłoni.Po prostu może mój lęk przed brakiem metalowych linersów jest bezpodstawny?

rybak

Cytat: madpl w 11-02-2007, 19:57:58

Po prostu może mój lęk przed brakiem metalowych linersów jest bezpodstawny?

Jesli potrzebujesz noza a nie lomu, to jest ;)

madpl

Acha i boje się jeszcze tego bladeplay'a jak go nazywacie nei chce zeby nóż takiej klasy się rozklekotał ,ale skoro dopuścicli go do sprzedaży i się sprzedaje to mam nadzieje ,że nie będzie to dziadostwo:P

pecado

Cytat: madpl w 11-02-2007, 20:17:29

Acha i boje się jeszcze tego bladeplay'a jak go nazywacie nei chce zeby nóż takiej klasy się rozklekotał ,ale skoro dopuścicli go do sprzedaży i się sprzedaje to mam nadzieje ,że nie będzie to dziadostwo:P

Każdy folder ma potencjalnie zdolność do złapania BP po jakimś czasie. Pomijając jakieś wewnętrzne uszkodzenia konstrukcji lub bład w projekcie zazwyczaj wystarczy skręcić śrube osi głównej lub puknąć nita.
Native ma dobrą konstrukcję. Ewentualne akcje naprawcze są więc proste. Nie pękaj - bierz.

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

ov_Darkness

Cytat: rybak w 11-02-2007, 19:22:12

Ceny to on na pewno jest wart. A cena ktora podales to juz w ogole smiech na sali.

Mialem jakis czas, bardzo wygodna rekojesc, ale mi jego niski wklesly szlif nie podszedl.

Poza tym trudno sie do czegos przyczepic, nit to nie jest problem zaden. Chyba nadal najtanszy noz z S30V.

Zgadzam sięz rybakiem we wszystkim, oprócz tego, że jest to najtańśzy nóż z s30V.
Technicznie rzecz biorąc, tańszy jest Buck Hartsook ;)

Jak na pierwsze EDC jest to świetny nóż. Nie bój się nitów i FRN'u!!!

I never wanted to be different. I just wanted to be me.
8.5/20

Blacha

nie pękaj
zajebisty nożyk a za tę cenę gdybyś nie kupił to byłby grzech
jak jakimścudem Ci nie przypasuje puscisz go na biegu na takich warunkach

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

madpl

I w końcu nadszedł dzień Native trafił do mych dłoni wszelkie obawy wypieprzyłem w kąt jedyne słowo ,które wyrwało mi sie w pierwszej chwili to " o K*r*a"  Nóż jest piękny leży jak rękawiczka ostry niemiłosiernie sądzę ,że będzie służył kilka pięknych lat;)

pecado

No i cudnie. Miłego użytkowania.
Coś mi mówi, że będziesz tu częściej się pojawiał i pisywał, skoro zaczynasz od takiego nożyka - potem to już poleeeeeci ;-)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

shaft

Cytat: przeszczep w 11-02-2007, 18:43:34

Napisz priva do G3d. Używa Nativa namiętnie od dłuższego czasu i chyba mu się podoba. Dla mnie to on paskud jest :P

? :?

no po prostu nie jest w naszym typie. ;)

METROTACTICS 2004 Crew
Warszawski Polswiatek Nozowniczy

PITdoggy

nieco odświeże...

Też używam nativa i nie mam większych zastrzeżeń do tego noża-świetnie lezy mi w ręce i spisuje się bez zarzutu(wizualnie bardzo mi odpowiada), a naprawdę go nie oszczędzam :] Jezeli chodzi o jakość stali to dopiero porównując go z tym, jak wyglądaja ostrza innych moich noży o gorszych głowniach po podobnej pracy-widzę gigantyczna różnicę.
Rzeczywiście pojawia się minimalny blade play, lekkie zaklepanie nitu pomogło, ale mimo wszystko chciałbym wymienić na śrubki. Czy ktoś z was dokonywał tej operacji?
było o niej wspomniane tutaj:
http://www.knives.pl/www/artykuly/recenzje/spyderco_native_-_wymiana_nitow_na_srubki_i_ocena_od_strony_technicznej.html

ale samego zapowiedzianego artykułu na temat wymiany nitów znaleźć nie mogę... :dodge:

Pies i nóż - najlepsi przyjaciele człowieka.