Autor Wątek: pytanko  (Przeczytany 2825 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline smial82

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
pytanko
« dnia: 13-02-2007, 19:11:14 »
witam wszystkich!! mam pytanko czy ostrze powstałe w skutek skucia okładek z łańcucha od motoru na stalowym rdzeniu (san mai ) można nazwać damastem ? czy jest to poprawne określenie dla tego typu stali, czy bezwzglednie należy trzymać się nazwy san mai ???

Offline Trollsky

  • troll warsztatowy
  • Kierownik
  • Opinii: (101)
  • *
  • Wiadomości: 9822
  • Płeć: Mężczyzna
    • Trollsky Custom Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #1 dnia: 13-02-2007, 19:15:35 »
damast to nazwa ogolna dla zgrzewanej stali  z wzorem u nas na forum (oldschoolowcy mowia dziwer) :)


a tego san mai to nie slyszalem na uszy.

mam lancuch z intrudera ino moj kolega  jeszcze mi go nie przywiozl,

Offline kali

  • edgy
  • Szef
  • Opinii: (96)
  • *
  • Wiadomości: 14773
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanko
« Odpowiedź #2 dnia: 13-02-2007, 19:17:24 »
damast to materiał, a z tego co się orientuję nazwa "san mai" znaczy "3 warstwy" - konstrukcyjne głowni w domyśle. dla tego też moim skromnym zdaniem są to dwie różne sprawy. nie jestem jednak pewien czy nazwa san mai nie odnosi się tylko do głowni kutych z warstw "jednorodnych" stali.
na pewno nie określiłbym głowni z damastu z wkutym rdzeniem z innej ("jednorodnej") stali głownią z damastu.
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline Trollsky

  • troll warsztatowy
  • Kierownik
  • Opinii: (101)
  • *
  • Wiadomości: 9822
  • Płeć: Mężczyzna
    • Trollsky Custom Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #3 dnia: 13-02-2007, 19:20:26 »
a zamierzasz tylko skuwac  raz czy potem to przeciaz i skuc jeszcze  raz albo dwa albo trzy ??

Offline smial82

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanko
« Odpowiedź #4 dnia: 13-02-2007, 19:24:40 »
a zamierzasz tylko skuwac raz czy potem to przeciaz i skuc jeszcze raz albo dwa albo trzy ??
ostrze jest już gotowe. sa trzy warstwy okładki i rdzeń

Offline Trollsky

  • troll warsztatowy
  • Kierownik
  • Opinii: (101)
  • *
  • Wiadomości: 9822
  • Płeć: Mężczyzna
    • Trollsky Custom Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #5 dnia: 13-02-2007, 19:26:22 »
to bardziej podchodzi mi na mysl nazwanie tego "laminatem".

Offline Kubek

  • knifemaker
  • Opinii: (69)
  • *
  • Wiadomości: 3448
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nożownik, dla niemców knifemaker
    • www.kubekknives.pl
Odp: pytanko
« Odpowiedź #6 dnia: 13-02-2007, 19:48:14 »
Nazwał bym to klingą dziwerowaną.
Laminat to też dobre określenie.

Offline smial82

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 23
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanko
« Odpowiedź #7 dnia: 13-02-2007, 19:58:48 »
Nazwał bym to klingą dziwerowaną.

czyli damastem :D

Offline Trollsky

  • troll warsztatowy
  • Kierownik
  • Opinii: (101)
  • *
  • Wiadomości: 9822
  • Płeć: Mężczyzna
    • Trollsky Custom Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #8 dnia: 13-02-2007, 19:59:47 »
tu nazewnictwo jest dosc plynne, laminat imo najlepsze ;]

Offline Kubek

  • knifemaker
  • Opinii: (69)
  • *
  • Wiadomości: 3448
  • Płeć: Mężczyzna
  • Nożownik, dla niemców knifemaker
    • www.kubekknives.pl
Odp: pytanko
« Odpowiedź #9 dnia: 13-02-2007, 20:33:59 »
Nazwał bym to klingą dziwerowaną.

czyli damastem :D

No nie zupełnie.
Nie będę wymyślał, czym jest damast, bo o tym na forum już było, dla wyjaśnienia tylko, damast to nie to samo co dziwer.
Klinga wykonana w całości z dziweru, to klinga dziwerowa.
Klinga z rdzeniem jednorodnym, a płazami z dziweru, to klinga dziwerowana (pokryta dziwerem)
Sorki, jeśli jestem mało zrozumiały, dopiero co do domu wszedłem.

Offline simon

  • prawie jak Scrimshander
  • knifemaker
  • Opinii: (12)
  • *
  • Wiadomości: 4349
  • Płeć: Mężczyzna
  • nożorób na odwyku :/
    • Simon Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #10 dnia: 14-02-2007, 11:12:36 »
Kubek dobrze gada! taka wlasnie nomenklatura uzywana jest w ksiazkac np mam teraz przed soba" wczesnosredniowieczne miecze europy środkowej i wschodniej" tam wlasnie tak jest!
Jestem żonaty 8D i mam syna!!!
Aambeld pokazał nóż (swój) ;P

Offline przeszczep

  • Szef działu
  • Opinii: (109)
  • *
  • Wiadomości: 7600
  • Płeć: Mężczyzna
  • stal biter
    • Rubcyk Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #11 dnia: 21-01-2008, 12:49:49 »
trochę kotleta odświerzę, ale mam pytanie związane poniekąd również z dziwerem.
Znalazłem taki opis w jednej z aukcji na allegro

Cytuj
"Głownia jest bardzo wytrzymała. Została odpowiednio zahartowana i odpuszczona tak, by wzór był możliwie najbardziej trwały. Po chuchnięciu woda nie odparowuję tylko przez długi czas pozostaje na powierzchni stali co znaczy, że wszystkie zabiegi przebiegły prawidłowo." 

I się zastanawiam o co chodzi z tym odparowywaniem :?

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanko
« Odpowiedź #12 dnia: 21-01-2008, 13:00:26 »
Odgrzewając temat za przeszczepem - to głownia o którą pytał smiał byłaby laminatem z dziweru i stali wysokowęglowej - czyli kanapką. Techniki wgrzewania warstwy wysokowęglowej w głownię na pewno dziwerowaniem nazwać nie można.

Przeszczep - zaiste ciekawa zagwozdka. "Odparowuje" - chyba nie w tem. pokojowej? Jak nie odparowuje i pozostaje - to chyba zależy wyłacznie od temperatury głowni i ew. wilgotności względnej powietrza. Ja tam związku nie widzę - ot, takie pieprzenie, żeby magii ciut wprowadzić. Daj linka do aukcji.
« Ostatnia zmiana: 22-01-2008, 13:45:07 wysłana przez aambeeld »
Sursum corda

Offline przeszczep

  • Szef działu
  • Opinii: (109)
  • *
  • Wiadomości: 7600
  • Płeć: Mężczyzna
  • stal biter
    • Rubcyk Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #13 dnia: 21-01-2008, 13:05:21 »

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanko
« Odpowiedź #14 dnia: 21-01-2008, 13:09:20 »
czarna magia Panocku!!

Stary kowalski sposób na podciągnięcie ceny. Patrz i się ucz!  ;P
Sursum corda

Offline przeszczep

  • Szef działu
  • Opinii: (109)
  • *
  • Wiadomości: 7600
  • Płeć: Mężczyzna
  • stal biter
    • Rubcyk Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #15 dnia: 21-01-2008, 13:16:45 »
hehe, to może i do swoich noży będę dodawał opis, że był hartowany przez zacnego specjalistę a odpuszczany w temperaturze chuchu odpuszczalnika :P

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6251
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: pytanko
« Odpowiedź #16 dnia: 21-01-2008, 13:44:54 »
Z tym chuchaniem to ciekawe jest! Może to jakiś starowikiński sposób sprawdzania jakości głowni? Gość co sprzedaje ów nóż sprzedawał młotki Thora, więc może gdzieś to u wikingów wygrzebał?
Chyba spróbuję okadzać hartowane głownie wiatrem po spożyciu strączkowych. Nie ma siły, wszystkie złe duchy padną! :D I będzie magia "ze hej"!
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline Jumbo

  • NTN
  • Opinii: (86)
  • *
  • Wiadomości: 9083
  • Płeć: Mężczyzna
  • WKMN
Odp: pytanko
« Odpowiedź #17 dnia: 21-01-2008, 13:51:14 »
Hmmm, mam łyżkę taką, na którą jak się chuchnie, to para zostaje bardzo długo. Wygląda na to, że to mam profesjonalnie wykonaną łyżkę, pewnie jeszcze z dziweru, ino nie wytrawiona.
A ja głupi nią zupę wcinam...

Marketing, magia...
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
Zdjęcia z gór

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: pytanko
« Odpowiedź #18 dnia: 21-01-2008, 15:00:52 »
cóz, szorstkość powierzchni ma tu pewne znaczenie - ale to kwestia polerki a nie jakości skucia...
Sursum corda

Offline przeszczep

  • Szef działu
  • Opinii: (109)
  • *
  • Wiadomości: 7600
  • Płeć: Mężczyzna
  • stal biter
    • Rubcyk Knives
Odp: pytanko
« Odpowiedź #19 dnia: 21-01-2008, 15:04:43 »
chyba że młotkiem polerował :D