Autor Wątek: W Onecie o japońskich nożach  (Przeczytany 2105 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline guevara57

  • Opinii: (30)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2558
  • Płeć: Mężczyzna
Może nożem?

Offline MaciekK

  • Opinii: (27)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 699
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #1 dnia: 10-03-2007, 09:57:35 »
Cytuj
Rdzeń ostrza stanowiła twarda, krucha stal, obłożona po bokach miękkimi stopami, wyglądająca jak wołowina w hamburgerze.

Hmm... Jak poetycko. ;)

A najbardziej mnie cieszy, ze to w koncu jakies odejscie od schematu "noz=morderstwo". Widac, ze jak chca, to potrafia dostrzec i inne aspekty.
Dzieki za link! :)

Pozdrawiam,
MaciekK

Offline lukaszki

  • Opinii: (36)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1959
  • Płeć: Mężczyzna
  • Fuck art let's kill
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #2 dnia: 10-03-2007, 10:30:18 »
Jeszcze bardziej od teksty podobają mi się komentarze :)
Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

Offline slawol

  • sheathmakers
  • Opinii: (115)
  • *****
  • Wiadomości: 3643
  • Płeć: Mężczyzna
  • If you only knew the power of the Dark Side !
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #3 dnia: 10-03-2007, 11:01:11 »
Jeszcze bardziej od teksty podobają mi się komentarze :)
"Najlepszym rozwiązaniem  jest miękki rdzeń i twarde okładziny" 8D 8D 8D
 
 

A najbardziej mnie cieszy, ze to w koncu jakies odejscie od schematu "noz=morderstwo". Widac, ze jak chca, to potrafia dostrzec i inne aspekty.
Pasjonat noża jako narzędzia=pijany menel z chińskim kozikiem. Oby jak najwięcej takich artykułów.
« Ostatnia zmiana: 10-03-2007, 11:03:21 wysłana przez slawol »
Zupę swojej kobiety chwal zawsze,choćby przesolona lub przypalona była.Gdy dwakroć zupę taką pochwalisz,piwo dostaniesz i pokój będzie z Tobą :-)

Offline plitkin

  • Opinii: (3)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2034
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #4 dnia: 10-03-2007, 12:45:35 »
Nie uwierzycie, ale ten artykul, to chamskie tlumaczenie z rosyjskiego artykulu, na temat ktorego juz sie smieje od dluzsego czasu cala nozowa rosyjska brac.

Offline Misza

  • Raczej cienki
  • knifemaker
  • Opinii: (9)
  • *
  • Wiadomości: 2824
  • Płeć: Mężczyzna
  • ---- Dawniej A`te ----
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #5 dnia: 10-03-2007, 13:02:40 »
Twardy rdzeń... twardy rdzeń...

Tak sobie myśle i mi wychodzi, że to zewnętrzne warstwy są twarde, a rdzeń miękki...
MBR Custom Knives   ][   Knives 4 fun, not 2 kill.  ][   StoPoWUz ][ TKLM ][- Jestem z TEGO Świebodzina. Komu autograf?

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21475
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #6 dnia: 10-03-2007, 13:49:49 »
Nie uwierzycie, ale ten artykul, to chamskie tlumaczenie z rosyjskiego artykulu, na temat ktorego juz sie smieje od dluzsego czasu cala nozowa rosyjska brac.

Ja tam Ci wierze bez zastrzezen - zwlaszcza, ze tam jest logo:



i autor "Aleksandr Grek" ;)
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline obol

  • Opinii: (17)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2853
  • Płeć: Mężczyzna
  • beyond reality - love & hate
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #7 dnia: 10-03-2007, 14:27:33 »
eeeee

''Sredniowieczna tajemnica stali damascenskiej to produkcja naturalnego. 
 
Azotowania,ścierano miękką stal na proszek i mieszano z rozdrobnionym grochem.Nastepnie taką mieszanką karmiono kury,odchody zbierano, przetapiano na weglu drzewnym redukujac zanieczysczenia wapnem, preciki kuto łączono z pręcikami z stali miekkiej tę czynnosc powtarzano wielokrotnie.Taka szabla można było się opasać i rozłupac krzemień i nadal byla ostra .Nawet współczesna stal nie dorównuje tej z sredniowiecza.''
 

po przeczytaniu tego komentarza stwierdzam ze jeszcze wiele sie musze o nozach nauczyc  :dodge:
oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

Offline guevara57

  • Opinii: (30)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2558
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #8 dnia: 10-03-2007, 16:15:33 »
Z tym naturalnym azotowaniem to prawda czy jaja (kurze) ? :dodge:  ;-)
Może nożem?

Offline piotr-cz

  • knifemaker
  • Opinii: (5)
  • *
  • Wiadomości: 415
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje prace
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #9 dnia: 10-03-2007, 22:06:25 »
Z tym naturalnym azotowaniem to prawda czy jaja (kurze) ? :dodge:  ;-)

Podobne legendy o azotowaniu opisuje w swojej książce "O stali damasceńskiej" Jerzy Piaskowski.

Jedna z nich pochodzi z sagi germańskiej. W historii Thidreka z Berna "kowal Wieland spiłował pilnikiem swój miecz, opiłki zmieszał z mąką i dał do zjedzenia ptactwu domowemu, które przez trzy dni trzymane było bez pożywienia. Nastepnie wsadził nawóz ptasi do pieca i usunął z żelaza zanieczyszczenia, a z uzykanego w ten sposób metalu wykonał drugi miecz, nieco mniejszy od poprzedniego. Powtórzywszy tę operację, wykuł miecz zwany Mimung."

drugą cytuje za autorem "De la pirotechnika" V. Biringuccio.
"Nie wiem, jak te ludy otrzymuja stal i czy ją sami wyrabiają; zapewniano mnie jednakże, że nie mają żadnej innej stali poza naszą. Tę rozdrabniają, rozgniatają z pewną mąką, robią z tego bochny i karmią nimi gęsi. Zbierają nawóz tych gęsi, przerabiają go w ogniu i zmieniają go w stal. ja nie bardzo w to wierzę..."

...mężczyzna potrafi się przyzwyczaić do czegoś zrobionego z metalu, do czegoś ciężkiego, co zaczyna żyć tylko w jego rękach; i co w jego rękach zaczyna być szybkie, niezawodne i niebezpieczne...
M. Hłasko

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6247
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #10 dnia: 10-03-2007, 22:42:57 »
Oj ! Nowyj ruski w....bał dużą kasę w pare  kontenerów seki cut i tera chce to pognać jakoś.
A durny palaczek pieriewieł na polski  i żnie kozaka....

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline plitkin

  • Opinii: (3)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2034
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #11 dnia: 10-03-2007, 22:51:11 »
Cos w tym musi byc, krug! ;)
Dokaldnie takie skojarzenia widzialem na innych forach rosyjskojezycznych...

Choc nie ukrywam: japonskie noze sa boskie. Rozne "Zwilling" moga sie tylko glupio usmiechac przy japonczykach za podobna kase.

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6247
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #12 dnia: 10-03-2007, 23:20:12 »
Nie przeczę jakości japońskich noży! Nawet przetwory randallowskich noży made by Hattori(nie mylić z Hattori Gonzo!!!) mają dla mnie "COŚ" w sobie(zaczynam chyba trzeźwieć... a tak fajnie się czułem...). Inna sprawa z nożami kuchennymi, których przydatność może w pełni ocenić tylko ktoś kto miał z nimi doświadczenie w pracy.

Cytowana wyżej  bajeczka to typowe zagrywki  z wschodu, przykładem może być stosunek rosyjskich nożolubów do bułatu, któremu przypisuje sie większe sakrum niż całej Cerkwi Prawosławnej ze spuścizną Bizantyjską włacznie. Nawet bubelki(te zdarzają się najlepszym na całym swiecie...) takich "sław" jak   Archangielski z odpowiednią otoczką są wchłaniane przez rynek za dość sporą kasę - a mistrz zawsze się jakoś wywinie i pozostaje tym "NAJ".
Może to się bierze z mentalności Rosjan, przyzwyczajonych przez wieki że pewnych spraw nie da sie przeskoczyć - ot "sudźba" jak podobno mawiają.
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline Nukibo

  • Opinii: (1)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 515
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #13 dnia: 10-03-2007, 23:25:08 »
kowal Wieland spiłował pilnikiem swój miecz

Może mam kiepską wyobraźnię, ale ręczne przerabianie miecza na opiłki...
"Jeżeli stępi się siekiera, a ostrza się nie naostrzy, to trzeba wytężyć siły. Korzystniejszą jednak rzeczą byłoby posłużyć się mądrością." (Kazn. 10, 10)

"nie da się nim zatrzymać sporej perskiej armii, ale ma wykałaczkę" (Yossarian)

Offline rybak

  • fiddler on the roof
  • rybak
  • Opinii: (52)
  • *
  • Wiadomości: 21475
  • Płeć: Mężczyzna
  • sapere aude
    • Ostre miejsce w sieci
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #14 dnia: 10-03-2007, 23:30:12 »
Może mam kiepską wyobraźnię, ale ręczne przerabianie miecza na opiłki...

To nie wyobraznia - cierpliwosci Ci brakuje po prostu...
Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن

Offline mtths

  • Opinii: (8)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1404
  • Płeć: Mężczyzna
  • Niestety nóż to nie język i tępi się od używania.
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #15 dnia: 10-03-2007, 23:41:56 »
Gdyby nie informacja że to tłumaczenie rosyjskiego artykułu, tobym pomyślał że to jakiś tekst marketingowy dla prostych hamerykańców ;)
Bo w tym (mamienie amerykanów) to japończycy doszli do perfekcji lepszej niż w kuciu mieczy.
Co do dyskusji na temat rdzeń miękki-twardy, wewnątrz-zewnątrz to polecam przejrzenie postów PŁATNERZA na temat konstrukcji głowni. Nie jestem pewien ale były tam takie warianty. Ocztwiście miękki rdzeń musi być całkowicie ukryty w twardej powłoce, na której musi być krawędź tnąca. Efekt końcowy taki jak w hartowaniu powierzchniowym stosowanym obecnie w częciach maszyn.
Co do azotowania w kurzym żołądku to ten cały proces to pewno bajka z ziarnem prawdy - pewno wystarczy przetopić szczelnie zamkniętą stal z odpowiednią ilością kurzego łajna (odchody - a szczególnie mocz - chyba faktycznie zawirają dużo związków azotu).
Pozdrawiam mtths
Svord Peasant Knife Fanboy
Ja jak nie wiem co wziąć to biorę svorda.
moja skromna kolekcja

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (91)
  • *
  • Wiadomości: 6247
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: W Onecie o japońskich nożach
« Odpowiedź #16 dnia: 11-03-2007, 10:45:26 »
Każdy sposób na poprawienie właściwości stali był/jest dobry. Dzisiaj mamy huty, doskonałe procesy metalurgiczne i taka gówniana babranina może słuzyć tylko komus kto lubi babrać się w gównie - albo musi zacisnąć kupującym ileś tam ton badziewia żeby odzyskać swoją kasę (+ zysk).
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!