Autor Wątek: NIOLOX  (Przeczytany 21916 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
NIOLOX
« dnia: 10-12-2007, 18:45:47 »
Witam Brać Zacną,

Otóż od jakiegoś czasu mam teoretyczne "do czynienia" ze stalą pt NIOLOX.
Stal owa o symbolu X80CrMoVNb13-1-1-1 zawiera w cholerę Niobu, który daje tę wlaściwość, że zpaobiega tworzeniu się węglików chromu na granicach zian, sam dając bardzo drobne węgliki. Owa właściwośc ma się odzwierciedlać w doskonałym trzymaniu ostrza i świetnej udarności.

Oto skrótowy opis od Achima Wirtz'a, któren ową stal sprzedaje w ludzkich wymiarach.

Cytuj
This steel is a patented alloy of a single steel mill. It is patented for use in cutter knives in the alimentary industry. It's a stainless steel that contains
0,8 % carbon
12,7 % chromium
1,1 % molybdenum
0,8 % vanadium and
0,9 % niobium

It's the niobium that gives this steel it's special properties. Niobium has a very strong affection towards carbon and will, together with the molybdenum and the vanadium, avoid that too much carbon will go into chromium carbides. Hence, even with relative low chromium concent there is enough free Cr to make the blades stainless. At the same time and even more important, niobium carbides are a lot smaller than chrommium carbides AND will fall out INTRAcrystalline. Chromium carbides always fall out INTERcrystalline, at the grain boundaries, and will hence weaken the joints between the grains and make a blade brittle and the edge relatively rough. So the niobium stainless steels (there are 3 on the market) are sharper, tougher and hold an edge a lot longer than any chromium alloy. That's the reason why i use them. Ah, the heat treatment is the same as for 440B with an optional cryo quench being optimal for top performance.
Sursum corda

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (92)
  • *
  • Wiadomości: 6474
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #1 dnia: 10-12-2007, 19:20:50 »
Jakieś szczegóły dotyczące obróki cieplnej tej chiobiowej stali? Normalnie da radę czy tylko w "full wypas space technology"? ile? Za ile? Po naszemu...
« Ostatnia zmiana: 10-12-2007, 19:49:30 wysłana przez Krug »
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline upj

  • knifemaker
  • Opinii: (148)
  • *
  • Wiadomości: 2216
  • Płeć: Mężczyzna
  • nie robię noży na zamówienie ... robię je bo lubię
    • ....takie tam moje robótki
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #2 dnia: 10-12-2007, 19:54:47 »
Jakieś szczegóły dotyczące obróki cieplnej tej chiobiowej stali? Normalnie da radę czy tylko w "full wypas space technology"? ile? Za ile? Po naszemu.... :D

że się dołączę ......głodny informacji.....

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #3 dnia: 10-12-2007, 20:00:51 »
jutro zapytam
Sursum corda

Offline Krug

  • knifemaker
  • Opinii: (92)
  • *
  • Wiadomości: 6474
  • Płeć: Mężczyzna
  • Moria Wootz Steel fan ! Od lat karwia!
    • KRUG-NOŻE.
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #4 dnia: 10-12-2007, 21:41:42 »
Jak poszukałem, to znalazłem robi to Lohmann GmbH.
W tabelce pod  Nr 1.4153 :

http://www.lohmann-stahl.de/produkte/rbs2.html

Tak jak się patrzy to nito 420 nito 440b nito 440c...

O obróbce nima nic...


   
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!

Offline obol

  • Opinii: (17)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 2853
  • Płeć: Mężczyzna
  • beyond reality - love & hate
znów niolox
« Odpowiedź #5 dnia: 02-05-2008, 00:38:47 »
Bona kiedy zrobisz noz z nioloxu ? pasowal by do idei twojego siga ;P
« Ostatnia zmiana: 02-05-2008, 17:32:00 wysłana przez kaligula »
oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: nóż tnący od wilka do mięsa ok 40 cm jaka to stal ?
« Odpowiedź #6 dnia: 02-05-2008, 08:32:40 »
Bona prawdę godo. Niolox jest podstawową stalą na noże heavy duty do przemysłu spożywczego - dlatego tez pozwoliłem sobie na niloxowy wywód w kontekście wilkowej stali. Niebywała twardość przy tem nierdzewny i sprężysty - słowem, idealna stal do tego "Wilka" - do cięcia gnatów i mięcha.

Gwóźdź?? hehe, sami zobaczycie, ze to zielazo potrafi dużo dużo więcej przeciąć... bez najmniejszego uszczerbku dla KT. Baz, do diaska, weź tego szpeca od edycji filmów pogoń wreszcie - Już mi jaja łysieją od wyczekiwania na Twój filmik!  8D  :heart:  ;P  :*
Sursum corda

Offline Bona

  • knifemaker
  • Opinii: (94)
  • *
  • Wiadomości: 2419
  • Cieszmy się małymi radościami :)
    • Bona Knives
Odp: nóż tnący od wilka do mięsa ok 40 cm jaka to stal ?
« Odpowiedź #7 dnia: 02-05-2008, 10:01:52 »
Obol, wkrótce coś zrobię, na pewno  :shades:
A Bazyl jest po pachy zawalony robotą i nie ma kiedy spać prawie...
Jeszcze filmy jakieś chcecie od niego.
Deczko cierpliwości, kochani :D
Miłego dnia i wszelkiego szczęścia życzę

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: nóż tnący od wilka do mięsa ok 40 cm jaka to stal ?
« Odpowiedź #8 dnia: 02-05-2008, 11:33:41 »
cierpliwości?
Film czeka na obróbkę od ponad miesiąca, a został zrobiony pod koniec testów, czyli na którejś-tam-z-kolei-śrubie.
Qrna ślinianki mię swędzą!!  :slini:  :slini:
« Ostatnia zmiana: 03-05-2008, 01:29:38 wysłana przez aambeeld »
Sursum corda

Offline Guldan

  • knifemaker
  • Opinii: (16)
  • *
  • Wiadomości: 5873
  • Płeć: Mężczyzna
  • wykwalifikowany pierdolec
Odp: nóż tnący od wilka do mięsa ok 40 cm jaka to stal ?
« Odpowiedź #9 dnia: 02-05-2008, 12:08:11 »
tej, a zrobcie mi takiego jakiego malego nioloxa i przyslijcie to przetestuje, porobie zdjecia i opublikuje. ja jestem jakos cholernie nieufny do magicznych stali ;>

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: nóż tnący od wilka do mięsa ok 40 cm jaka to stal ?
« Odpowiedź #10 dnia: 02-05-2008, 17:08:42 »
stal jest jak najbardziej zwyczajna, jeno rzadka niestety.

Testów poszukaj na niemieckich i amerykańskich forach. Nie musisz Guldan zaraz ameryki odkrywać ni drzwi otwartych wyłamywać.

Sam kup kawałek płaskownika, przerób na nóż, daj do hartowania i dopiero wtedy powiesz jaka jest różnica między niolox'em a choćby NC6, którą ostatnio katowałeś - to będzie fair porównanie IMHO.

« Ostatnia zmiana: 02-05-2008, 18:18:56 wysłana przez aambeeld »
Sursum corda

Offline ERNI

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 12
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #11 dnia: 02-05-2008, 19:46:54 »
Ja bardzo chętnie kupie kawałek płaskownika! tylko gdzie!!!???

Offline baz

  • Opinii: (4)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #12 dnia: 02-05-2008, 23:28:40 »
Niolox powstał WYŁĄCZNIE na zapotrzebowania przemysłu spożywczego.Jest produkowana w małych ilościach i tylko w jednej hucie,która nawet nie udostępnia danych technicznych tej stali,oprócz składu chem :P.Jeśli to ostrze do wilka jest z maszyny zachodniej i BARDZO DROGIE,to pewnie to niolox,ale pewności 100% nigdy nie ma jeśli nie zna się producenta.I nie jest to żadna magiczna stal,ino stal z niobem,któren to cuda czyni 8D!Magiczna,to obróbka cieplna tego jest :special:Ale warto się pomęczyć!
No i dobra wiadomość,to taka że SB-1 po tygodniach wyczekiwania dotarła do mnie,lecz nie we wszystkich rozmiarach i ilościach jakich pragnąłem 8D!

Offline Guldan

  • knifemaker
  • Opinii: (16)
  • *
  • Wiadomości: 5873
  • Płeć: Mężczyzna
  • wykwalifikowany pierdolec
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #13 dnia: 02-05-2008, 23:45:26 »
ja wiem aambeeld ze to juz testowano, ze amerykanie i ze niemcy, filmiki ogladalem. widywalem tez niesamowite wlasciwosci nozy cold steel, a wiemy ze markieting to jedno a praktyka niekiedy bywa rzecza inna.

dlatego najechtniej sam bym sprawdzil jak to dziala i mogl przyznac racje lub sie nie zgodzic.

a nioloxa do obrobki mam, co i ile z tego wyjdzie i czy zostanie mi jakis scinek zeby sobie cos sprobowac to nie moge przewidziec. zahartowac tego sam nie zahartuje bo na pewno nie bede umial, w instytucie tez pewnie nie da rady bo za slabe technologie.


i zastanawia mnie ta rzadkosc i ogolnie mala ilosc informacji o tej stali.  ja osobiscie nioloxa proponuje porownac z infi ;)

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #14 dnia: 03-05-2008, 01:25:20 »
Zrób jak uważasz, a do hartowania poślij do baz'a - wie, umi, może.

Stal jest rzadka, ponieważ jest dystrybuowana przez jednego człowieka, który ją zresztą własnymi siłami przetestował, odkrył dla knifemakingu i rozpropagował. Stali tej niestety nie ma dużo na rynku, bo isę jej i niedużo produkuje - jedna zalediwe mikrusia huta się tym para. Wieści o tej stali są jak wspomniał baz, szczątkowe i baz włożył dożo kasy i wysiłku w rozgryzienie pewnych szczegółów technologicznych obróbki cieplnej, ja ciutki pomogłem przy tłumaczeniu i konsultacjach międzynarodowych.

Powtarzam z "cała mocą". To nie jest żaden bajer = proszek, ceramik etc. To je zwykłe zielazo o świetnych parametrach dla zastosowań nożowych. Od lat stosowana w przemyśle spożywczym, od niedawna w knifemakingu. Sam macałem zaledwie 2 noże z NIOLOXu: fixed w Gembloux i pięky folder  z kolekcji Tim'a. W youtube, z opowieści znajomych, z testów baz'a o których zaledwie słyszałem - wiem, ze to wspaniałe żelazo na nóż - wspaniale trzyma ostrze,   jest ultraodporna, sprężysta i nierdzewna, za to nieco uciążliwa w obróbce cieplnej.

Straszniem ciekaw co Bona z niolox'u wyciśnie!
« Ostatnia zmiana: 03-05-2008, 01:31:42 wysłana przez aambeeld »
Sursum corda

Offline baz

  • Opinii: (4)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #15 dnia: 03-05-2008, 23:25:25 »
Bona to pewnie co fajnego jebnie,i to juz wkrótce :D!
Tak słyszałem ;>

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #16 dnia: 05-05-2008, 16:48:22 »
nie pierdykaj Ociec, jeno szpeca od video zmolestuj skuteczne!  :slini:
Sursum corda

Offline Milo

  • Opinii: (5)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 203
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #17 dnia: 05-05-2008, 16:49:35 »
nie pierdykaj Ociec, jeno szpeca od video zmolestuj skuteczne!  :slini:
Alez zes sie na ten film napalil...:D
tak strasznie ze az sam jestem ciekaw co to cudo potrafi...
Zmiany zmiany
Juwenalia 2008:
1.Cień i Mrok
2.Kruciak
ParaKowalstwo wysypiskowe

Offline baz

  • Opinii: (4)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 46
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #18 dnia: 05-05-2008, 21:47:07 »
Na tym filmie niewiele jest tak naprawdę, bo to Zanudżdzi kręcił po 7miu winach 8D.

Offline aambeeld

  • Opinii: (29)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 5014
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: NIOLOX
« Odpowiedź #19 dnia: 06-05-2008, 08:29:31 »
not to się pochwal chuć ile żeś śrub ściął nim dałeś się namówic na nakrecenie tych ociekających winem testów.  ;>  :*
Sursum corda