Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Witamy na podforum KAI [FAQ]

Zaczęty przez rotpin, 09-07-2008, 12:30:00

rotpin

Witajcie :)

Jak już pewnie zauważyliście dziś powstało nowe podforum - podforum Kershaw'a :)  a ja i Amper124 mamy zaszczyt i przyjemność zajmować się jego moderacją.

Nowe podforum nie będzie istniało bez Was drodzy użytkownicy Knives.pl i mam nadzieję a zarazem gorącą prośbę o Wasze aktywne w nim uczestnictwo.

Mamy nadzieję, że dział będzie intensywnie się rozwijał i wkrótce stanie się jednym z najprężniej działających na Knives.pl  ;>

Mamy sporo pomysłów i planów związanych z działem i będziemy starać się systematycznie wcielać je w życie a jednocześnie jesteśmy otwarci na wszelkie Wasze sugestie i opinie z nim związane.

Pozdrawiam w imieniu swoim i wczasującego Ampera
rotpin

amper

Udało nam się z Rotpinem stworzyć takie małe fakju, dla (miejmy nadzieje) zaspokojenia ciekawości ogółu.

Będzie ono sukcesywnie rozbudowywane, o kolejne, co ciekawsze rzeczy.
Swoją opinię o nim, wyraźcie proszę w tym wątku:
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,71889.0.html

Zapraszamy do lektury  ;-)

KAI: FAQ | Recenzje

Nie ma mnie i nie wiem kiedy wrócę...

amper

Początki firmy należy datować na początek ubiegłego wieku, tj od roku 1908 - powstania firmy Endo manufacturing. Po zmianach nazw (Endo, Sanwa) w końcu pojawia się KAI.
Kershaw jako samodzielna firma powstaje w 1974r w Lake Oswego w Oregonie. Jej nazwa pochodzi od nazwiska założyciela Petera G. Kershawa, który to wówczas odchodzi z Gerbera.
W roku 1978 Kershaw zostaje kupiony przez KAI.
Można powiedzieć, że od tego momentu zaczyna się ,,nowożytna" historia koncernu  ;-)

Poniżej szczegółowa historia firmy

Cytat

2007
The legend continues.
2006
Kai USA Ltd., in proud partnership with the Paralyzed Veterans of America, introduce ZT (Zero Tolerance) Knives, a NEW division
focused on the research and development of combat-ready knives designed to meet the rigorous demands of the military and law
enforcement.
ZT's "Mudd" knife, model 0500 wins Blade Magazine's Blade Show "Most Innovative American Design" award. Kai USA Ltd. wins Blade
Magazine's Blade Show "Publisher's Award" for its partnership with the Paralyzed Veterans of America. Shun Elite 10" Chef's knife, model
SG0405 wins Blade Magazine's Blade Show "Kitchen Knife of the Year" award. Kershaw's E.T. (External Toggle), model 1900 wins IWA
"International Knife Award". Kai USA Ltd. wins the Sur La Table "Vendor of the Year" award.
2005
Kai USA Ltd. (Kershaw Knives and Shun Cutlery) sweep Blade Magazine's Blade Show with an unprecedented 4 awards! The E.T.
(External Toggle), model 1900, wins the "Most Innovative American Made Knife of the Year" award. Kershaw's OffSet, model 1597
with its technologically advanced "MIM-HIP" (metal injection-molded blade and 3-D machined handle) wins the "Overall Knife of the
Year" award. Shun's Ken Onion 8" Chef's Knife, model DM0500
wins "Kitchen Knife of the Year" and the Spyderco Spyker, model C96 wins the "Knife Collaboration of the Year" award.
Professional Bull Rider Guilherme Marchi sponsored by Kershaw Knives wins the PBR World Finals Average Champion title and finishes the
season ranked second in the world.
2004
Kershaw's "National Geographic" Carabiner Tool, model 1004 with it's patented features wins Blade Magazine's Blade Show "Most
Innovative Import Knife of the Year" award.
Kai USA Ltd. moves it divisions (marketing, manufacturing, R&D, warehousing and shipping) to a new state-of-the-art 55,000 sq. ft.
facility located in the beautiful Tualatin valley just minutes south of Portland, Oregon.
2003
Kai USA Ltd., expands its marketing presence in the United States by introducing the "Shun" line of cutlery and establishes a
Housewares division to compliment the exploded growth of Kershaw Knives. The Shun Classic 8" Santoku, (kitchen knife) model
DM0718, wins Blade Magazine's Blade Show "Kitchen Knife of the Year" award.
2002
Kershaw introduces Ken Onion's Leek with SpeedSafe®, model 1660VIB, the first knife with a (Rainbow Finish), wins Blade Magazine's
Blade Show "Overall Knife of the Year" award.
2001
Kershaw's Ken Onion designed Black Chive, model 1600BLK with SpeedSafe® wins Blade Magazine's Blade Show "American Made Knife
of the Year" award.
2000
Kershaw's Ken Onion designed Boa, model 1580 with SpeedSafe® wins IWA "International Knife Award".
1999
Kershaw introduces the first Ken Onion designs with SpeedSafe®. Random Task, model 1510 wins Blade Magazine's Blade Show
"American Made Knife of the Year" award.
1998
Kershaw introduces the first Ken Onion designs with SpeedSafe®. Random Task, model 1510 wins Blade Magazine's Blade Show
"American Made Knife of the Year" award.
1997
Under the direction of Mr. Koji Endo, CEO of Kai Corp., Japan, Hiroshi (Jack) Igarashi of Kai Corp, Japan is appointed Executive Vice
President of Kai USA Ltd. dba Kershaw Knives.
Kershaw Knives expands Wilsonville facility to include manufacturing, marketing and warehousing. One of the first products to be
manufactured in the USA by Kershaw Knives was the Multi-Tool, model A100C, with its unique, adjustable pliers and thumb-stud one
hand opening knife blade.
1996
Alaskan Blade Trader model 1098AK, with its patented gut-hook skinning blade was added to Kershaw's ever expanding product line.
1995
Two new series added to Kershaw's product line; Liner Lock series and the unique Lever Action series.
1994
Kershaw's ever popular Blade Trader series receives a new handle design, and the line is expanded to include a Hunter's Blade Trader
and Fisherman's Blade Trader.
1991
Kershaw's limited-edition Scrimshaw originals by renowned artist Walter Alexander, expands to include hunting dogs, African wildlife,
waterfowl and North American wildlife.
1990
New series added to the Kershaw product line; American Hand-Crafted Stag, Saber Tooth folders, Maniago work knives, and a new line
of dress knives and accessories.
1988
D.W.O., the biggest selling small knife inspires bold new colors. Taskmaster Shears introduced.
1986
In memory of Delley Wade Officer (1960-1984), the D.W.O. model 3000 was added to the Officer Ranch Series.
1985
Kershaw moves into its new facility in Wilsonville, Oregon.
1984
Kershaw expands its market into Europe, as Kai Cutlery Europe.
1982
Kershaw expands the line of Field knives, Folding Pocket knives, and introduces its Floating Fish Fillet knives.
1978
Kai Cutlery Co. Ltd. purchases Kershaw Knives and creates Kai USA Ltd. (marketing), Kai Cutlery Hong Kong Ltd. (marketing).
1977
Kai Cutlery USA Ltd. (marketing).
1974
Kershaw Knives opens for business in Lake Oswego, Oregon with its no-hassle, lifetime guarantee.
European Liaison Office, Düsseldorf, West Germany.
1973
Kai Cutlery Center Co., Ltd. (research and development).
1971
Endo Cutlery Manufacturing Co., Ltd. (kitchen cutlery manufacturing).
1968
Sanwa Cutlery Industry Co., Ltd. (nail clippers, scissors and cutters manufacturing).
1964
Sanwa Precision Works Co., Ltd. (manufacturing and machinery).
1951
Kai Razor Co., Ltd. (razor and blade manufacturing).
1947
Sanwa Cutlery Co., Ltd. (marketing company established).
1908
Endo Manufacturing Co. (manufacturing and Marketing).

amper

W chwili obecnej w skład koncernu KAI USA Ltd. wchodzą 3 dywizje:

- Kershaw Knives (od 1978)
Trzon i najstarsza część firmy. W jej asortymencie znajdziemy różne modele, w różnych przedziałach cenowych. Począwszy od budżetowych nożyków za kilkanaście dolarów, wykonanych z popularnych materiałów, poprzez multitule i klasyczne scyzoryki, aż po modele designersko i technologicznie odjechane, czy też czysto kolekcjonerskie, wykończone z niebywałeym pietyzmem. Oczywiście dostępne są noże z głownią stałą jak i foldery...
Słowem – dla każdego coś miłego  ;P

- Zero Tolerance (od 2006)
Oferta ZT jest skierowana bezpośrednio do służb mundurowych. Jest najmłodszą częścią firmy, stąd też jej oferta jest również najskromniejsza. Jak na taktycznie ukierunkowane produkty przystało, wykonane są z topowych materiałów i okraszone surową odmianą designu Oniona i Stridera. Są to dwie osobne linie designerskie w obrębie brandu - Onion oraz Onion & Strider, "czysty" Onion daje projekty bardziej lżejsze, a podstawowy materiał na klingę to 154'ka. Kooperacja ze Striderem to heavy duty na bazie S30V z "patentem" Hinderera przy tytanowej blokadzie. W Onionowskim ZT0200 nie ma speed safe, ale jest w (wspoł)projektowanych przez Stridera ZT030x" cyt. za Pecado  ;P. Ich ceny plasują się w zdecydowanie wyższych pułapach niż ceny Kershawa.

- Shun (od 2003)
Jest oddziałem KAI odpowiedzialnym za noże i akcesoria użytku ,,domowego". Królują tu wysokiej klasy noże kuchenne z topowych materiałów, bądź całe ich zestawy.

amper

Mnogość odmian i modeli powoduje, że nazwy przybierają czasem długość równika.
Co by było łatwiej, zaczniemy od rzeczy podstawowych.

Schemat oznaczania

KERSHAW

W przypadku numerowania swoich produktów, Kershaw stosuje następującą metodę:
- pierwsze 4 cyfry – model
litery za numerem – jedną z odmian, wariantów, mutacji....w następującej kolejnośći
– rodzaj główni (np. tanto)
– kolorystyka ostrza / rękojeści
– typ krawędzi tnącej

Przykład (czysto hipotetyczny –taki twór nie istnieje) ;P
1660TCBBLKST

1660 = Leek
T = tanto
CB = głownia kompozytowa
BLK = czarny
ST = combo

Od tych reguł (to oczywiste zresztą). są niestety wyjątki :special:

Same oznaczenia prezentują się następująco.

Warianty rękojeści
BL – niebieska
BLK – czarna
GRY - szary
RD – czerwona
SL – srebrna
RT – real tree camo
YL – żółta
PINK – (o zgrozo!) różowa
G10 – wiadomo co :)
SS – nierdzewka
VIB – rainbow – wszystkie kolory tęczy
GRN – zielona
BB, BR, BG – kolorystyka typu ,,smoke finish" – czarny z czerwonym, niebieskim etc...
CKT (Leek, Shallot, RAM) – całość czarna
OCC – Orange County Choppers – wersja specjalna dla znanego warsztatu składającego choppery - często czerwona lub biało - czarna ze znakiem firmowym OCC – pająkiem.
UC – Urban camo

Ostrza / rękojeści
GH – gut hook
ST – combo
CB – composite blade (ostrze kompozytowe – o nim w sekcji: MATERIAŁY)
DAM – damast (Alabama)
T – tanto
FL – frame lock

Klasyczne scyzoryki i mulitulopodobne twory rządzą się swoimi prawami.

Oprócz oznaczeń modelu czy stali, można znaleźć także datę produkcji. Najczęściej umiejscowiona jest on na dolnej krawędzi prawego płazu głowni, tuż przy okładzinach rękojeści.
W pewnym okresie zrezygnowano z oznaczania daty produkcji, niedawno znów do niego powrócono.

ZERO TOLERANCE

W przypadku ZT rozszyfrowanie wersji jest prostsze:
- 4 cyfry – model
- ST wersja combo
Wyjątkiem w numeracji jest rescue-entry-tool, Shroud Cutter, nazwany JB2

Co ciekawe, w przypadku oficjalnego katalogu na stronie ZT, zrezygnowano z dodawania dodatkowych oznaczeń nt koloru, kamuflażu etc...
Stąd, przykładowo, seria 0300 wygląda następująco:
- 0300 – cały w czerni
- 0301 – tiger stripe, zielone G10 na rękojeści
- 0302 – tiger stripe, brązowe G10 na rękojeści

Są oczywiście wersje limitowane, jak choćby wspomniany 0300, w wersji dla TAD Gear czy USN, których oznaczenia są nieco bardziej rozbudowane:
ZT300-CFBLK to nic innego, jak cały czarny 0300, z włóknem węglowym na rękojeści i  tytanowym framelock'em

SHUN

Tu polityka jest prosta – nazwa i przeznaczenie modelu jest określona nazwą:
- Chef's, Paring, etc...
Dodatkowo podana jest wielkość w calach.

amper

Głownie

Przez lata, KAI stosował i nadal stosuje różne stale - poczynając od niskobudżetowych 420-tek poprzez warianty stali AUS, na 154 cm i S30V kończąc. Poza podążaniem za trendami panującymi w nożowym światku, przecierano też nowe szlaki tworząc głownie kompozytowe czy laminaty.

Znane i używane stale:
Stale ,,zwykłe" ;)
- 410J2
- 420HC
- AUS6A
- AUS8A
- Sandvik 13C26 / 13C27
(co ciekawe – od lipca 2007 zmienił on stale w następujących modelach:
* Leek (1660, 1660ST, 1660CKT, 1600CKTST, 1660BR, 1660BB, 1660Trout, 1660VIB, 1660VIBST)
* Centofonte / Onion's (1610, 1615)
* Mini Mojito
* Baby Boa
* Blackout (1550, 1550ST)
* Whirlwind (1560, 1560ST, 1560RMEF)
* Blur (1670SG10, 1670RD, 1670RDST, 1670TBLKST, 1670BLK, 1670BLKST, 1675RDST, 1675BLKST))
Speed Bump, Cyclone, Need works, JYD, Groove, ET, i Storm, od początku były produkowane z 13C26

- 14C28N (od stycznia 2009r. – wyłączne prawa do jej użycia ma Kershaw)
- D2
- 1.4116 German high-carbon stainless-steel
- w latach 2009/2010 doszła "chińska 440C" czyli 8/9 CR13MoV

Stale proszkowe
- CPM S30V
- CPM D2 (w kompozytach)
- CPM S60V aka CPM 440V (Blur LE oraz wczesne wersje Boa i Avalanche, takze Boa LE z wklęslym szlifem i ciapkowatą rękojeścią)

Odrębną historią są kompozyty, laminaty i inne dziwolągi, z których użycia Kershaw jest sławny:
- SG2 + 410 (Blur, JYD)
- VG-10 + 420J2 (Nakamura)
- ZDP-189
- Sandvik + CPM D2 (Leek, JYD II)
- 154cm + CPM D2 (Tyrade)
- Damast Alabama |416 warstw|
Przepis następujący = [(3 x 52100) + (4x5160) + (3x203E) + (3x15N20)] x 5
- 440 MiM (MiM = Metal Injection Molded – głownie są ODLEWANE - nie odkuwane, czy wycinane – wytępuje wyłącznie w Offsecie)
- kompozyt ZDP189 i sandvika 14C28
- kompozyt CPM D2 i sandvika 14C28
- CPM 110V (Shallot)
- Bohler M390 w kompozycie z D2

ZT z racji mniejszego asortymentu stosuje 3 rodzaje stali
- CPM S30V
- 154cm
- CPM 3V (tylko ZT 0100)
- w nowych modelach na 2010 doszedł Sandvik 14C28

W ofercie SHUNa stali znajdziemy nieco więcej:
- AUS6A
- VG-10
- SG-2 laminowana stalą chromową i węglową
- SUS410 High Carbon Stainless Steel
- VG-10 laminowana SUS 410
- VG -10 laminowana 420-ką
- Daido 1K6 high-carbon stainless steel

Rękojeści

Do wykończenia tudzież produkcji rękojeści używane są popularne materiały.
Stale nierdzewne 410, 420 najczęściej używane głównie do produkcji linersów i całych rękojeści, tudzież głowni - szczególnie w tańszych modelach. Równie popularne jest anodyzowane Aluminium T6 i stopy tytanu. Z tworzyw sztucznych dominuje, będące jak najbardziej trendy G10, a uzupełniają je różnej maści tworzywa sztuczne, jak choćby akulon czy santoprene. Nie zabrakło oczywiście materiału przeznaczonego stricte do poprawiania pewności chwytu. Fakturą przypomina on papier ścierny a marketingowy ochrzcili go mianem Trac-Tec (dla ciekawskich – poszukajcie hasła Wing-Walk ;)) Do wykończenia stosowane są różne materiały, zarówno te bardziej tradycyjne szlachetne, jak mosiądz, różne rodzaje drewna (pakka, różane, pigwy, cocobolo), kości, a skończywszy na mokume i włóknie węglowym.

edit: update

amper

KAI współpracuje z następującymi nożorobami:

- Ken Onion – tego pana przedstawiać nie trzeba – znaczna cześć Kershawów, Shunów i ZT wyszła spod jego ręki.
Od początku roku 2009, niestety przestał pracować dla KAI  :I

- Launce Barber – 1004 Carabiner Tool

- Grant & Gavin Hawk – na ich koncie są min. ZT0500 MUDD; 1900 E.T i 1910 RAM, ZT0650ST, Select Fire

- Frank Centofante – model 1610 Centofante-Onion

- Tom Veff – seria 2300 Kaper, 2314 Majesty i 2314-2 Majesty combo

- Urs Bezold – 3200 Ripcord

- RJ Maritn - 1730 Groove i 1735 Zings, także Volt

- Lee Wiliams – 1740 / 1745 Ener-G oraz 1775 OD-1

- Alton Brow – Alton's Angled series w ofercie Shuna (modele: DM0721, DM0725, DM0726, DM0729, DM0731, MH0721, MH0725, MH0726)

- Mick Strider - seria ZT 0300, ZT 0121, powstałe w kooperacji z Kenem Onionem, w 2010 doszedł bagnet ZT-9

- Tim Galeyan - 1720 / 1725 Junkyard Dog I i II, 1750 Lahar oraz ZT0150, Rake ...

Po odejściu Kena Oniona główne skrzypce zaczęli grać: RJ Martin i Tim Galeyan :)

amper

Czyli to, z czego Kershaw słynie – z nietypowych rozwiązań.

>>>External Toogle<<<
Blokada (a w zasadzie cały nóż), patentu panów G&G Hawk, Zastosowano ją jedynie w modelu ET (stąd nazwa zresztą).
Wyczerpująco blokadę tą opisali kiedi i JumboTU

>>>Hawk – lock<<<
Kolejny patent Hawków. Blokada nazywana również "linear slider". Do tej pory zastosowano ją w ZT0500 MUDD i modelu RAM
Więcej?
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,68833.0.html

>>>Stud lock <<<
Patent Kena Oniona.
A tu sobie zerknijcie  :P
http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,48400.msg319213.html#msg319213

>>>Speed Safe<<<
Inaczej - wspomaganie otwierania noża składanego patentu Kershaw'a: sprężynowy mechanizm, który sprawia, iż nóż otwiera się niemal jak automat, sterowany jest przez sprężyne umieszczoną wewnątrz rękojeści i aktywowany przez otwarcie ostrza za pomocą kołka bądź flippera.

rotpin

Technologia

MIM Metal Injection Molded

Kompozyty na przykładzie Tyrade ale występują też w Junkyard II i Leek'u

"Speed safe" czyli wspomaganie otwierania

materiały z www.bladeforums.com

amper

W swoich produktach, KAI stosuje następujące typy powłok

Tungsten DLC Coating

Stosowana w większości modeli, posiadających opcje ,,pokrycie ostrza taktyczną powłoką" :P
IMHO jedna z najlepszych na rynku. Szaro – czarna. Piekielnie mocna - bardzo trudno ją uszkodzić. Dość ,,gładka" w dotyku (w porównaniu do powłok epoxy). Jedyna wada – trudno jest ja domyć do koloru ,,fabrycznego"

Gdzie: Boa, Blur, Leek, Avalanche i wiele wiele innych...

Charakterystyka:
Typ: Jednowarstwowa
Grubość: 1-3 mikronów
HARDNESS: typowa - 1500 Vickersów (zależnie od aplikacji - można uzyskać od 800 do 2200 Vickersów)
Stabilność temperaturowa:  do 302 F :dodge:

Chromium Nitride Coating

Niestety niewiele o niej wiem – proszę o info od posiadaczy  :dead:

Gdzie: Offset, Leek

Charakterystyka
Typ: Jednowarstwowa
Grubość: 2 ~ 6 mikronów
Twardość: 2000 Vickersów
Stabilność temperaturowa: do 1300° F

Titanium Oxide Coating

Oparta na bazie tlenków tytanu. Daje piękny efekt tęczy w wersjach rainbow.
Na razie dość lakonicznie – szukam informacji  :/

Gdzie: wersje ,,rainbow" (Leek, Chive, etc...)

Titanium Carbo Nitride Coating

Niestety jak wyżej – proszę o Info od użytkowników.

Gdzie: Vapor

Typ: Wielowarstwowa
Grubosc: 2 ~ 5 mikronów
Twardosć:  3000 Vickersów
Stabilnośc temperaturowa: do 750° F

Black Teflon Coating

Gdzie: Responder, Outcast

Oparta na bazie teflonu. Wydaje się dość mocno (zerknijcie na reckę Outcasta autorstwa kiediego).
Info do uzupełnienia...  :/

amper

Dla leni patentowanych  ;>

Adresik centrali Kershawa / Shuna / ZT

KAI USA Ltd.
18600 SW Teton Avenue
Tualatin, Oregon 97062
Phone: (503) 682-1966
Fax: (503) 682-7168
[email protected]

rotpin

Gdzie i co - pełna lista

2009

Japonia
TwoCan
TwoCan Aluminium Blue, Black, Red
RougHneck Fixed Blade Hunter
Deer Hunter - Fixed Blade
Folding Field - Lockback Folder
Trout/Bird Knife
Shotgun Shell Knife
Fillet - 5,5" to 9" - Seven Step Blade
Fillet Blade 7"
Fillet Blade 9"
LFK Pocket Folder
Lahar
Squaw Creek Lockback Folder
Indian Ford Lockback Folder
Silver Spur Lockback Folder
Silver Spur II Lockback Folder
D.W.O. Classic Lockback Folder: Black, Blue, Orange, Red, Pink
Whiskey Gap Lockback Folder
Wild Turkey Lockback Folder
Double Cross 2 Blade Folder
Double Duty 2 Blade Folder
Lockback Folder Stainless
Money Clip Knife
Key Chain Knife
Saw Blade 6"
Nożyczki: Taskmaster Shears, Skeeter I i II Tying Scissors

Chiny
Mini Biner: Red, Silver, Black, Blue
Carabiner Tool: Red, Silver, Black, Blue
Amphibian
Sea Hunter
Antelope Hunter II: Black, Orange
Bear Hunter II
Echo Camo
Responder: Black, Yellow
Elk Skiner II
Outcast
Northside Hunter
Camp Tool Trader
Hunter's Blade Trader Clam
Sportsman's Blade Trader Clam
Fisherman's Blade Trader Clam
Alaskan Blade Trader
Deluxe Blade Trader Clam
Fillet 6"
Folding Fillet 6"
Ellectric Fillet
Fillet 7"
Vapor
Vapor II
OD-2
Oso Sweet
Zipit Black i Orange
Auto Tex Sharpener
Grant Country Lockback Folder
Corral Creek
Black Gulch
Wildcat Ridge
Military Fixed Blade
Whiplash
elementy wymienne do Blade Traders

USA
Black Colt II Lockback Folder
Black Horse II Lockback Folder
Storm
Storm II
Rodeo Storm
Blackout
Whirlwind
Avalanche
Boa
Baby Boa
Speed Bump
Spec Bump
Offset
Chive: Standard, Black, Pink, Polished, Rainbow
Scallion: Polyimide; Standard; Camo; Pink; Rainbow; Aluminium Blue, Green, Red
Cyclone Tanto
Leek: Standard, CB, Black, G10, OCC, Pink, Rainbow, Aluminium Smoke Blac and Blue, Aluminum Smoke Black and Red
Random Leek
PackRat
Blur: Black, OCC, Red, S30V, Tactical, Rescue Black i Red,
JYD
JYD II: Standard i CB
Groove: Standard i Tanto
Zing: Black, Orange
Ener-G
Ener-G II
Skyline
OD-1
Mini Mojito
Needs Work
Shallot: Standard, Black
E.T
RAM: Standard, Black
Ultra Tek Sharpener
Ripcord

Szwecja
Fire Starter
Folding Saw

Tajwan

Camp Ax

2008
Chiny
Amphibian
Antylope i Bear Hunter
Carabiner Tool seria
Echo
Elk Skiner
Fillet 6"
Finger Gut Hook
Hunter's, Sportsman's, Fisherman's, Alaskan, Deluxe Blade Trader
Military
Northside
Oso Sweet
Outcast
Responder
Sea Hunter
T Tool
Vapor
Vapor II
Japonia
Black Gulch
Corral Creek
D.W.O seria
Deer Hunter
Double Cross
Double Duty
Fillet 5,5"-9" wymienny
Fillet 7 i9"
Folding Field
Gentelmans Folder
Grant County
Indian Ford
Kaper
Lahar
LFK
Lockback Folder Stainless
Majesty
Money Clip Knife
Nakamura
nożyczki
Rouheneck
Silver Spur
Squaw Creek
Trooper
TwoCan seria
Whiskey Gap
Wild Turkey
Wildcat Ridge
Szwecja
Fire Starter
Folding Saw
Tajwan
Camp Axe

Pozostałe noże USA

amper

Kershaw / ZT

Cytat: Dawn Riggen

We sharpen our pocket knives at a twenty two degree angle.

Czyli 22 stopnie fabrycznie.
Biorąc pod uwagę wahnięcia w czasie produkcji, możemy uznać że tolerancja wynosi ok +/- 2 stopni.

Innymi słowy - ostrzymy na 20 stopni na stronę   :)

Shun

Cytat: shun official site

The Cutting Edge
Shun's cutting edge is ground to an angle of 16 degrees making them extremely sharp; compare this to the best German knives which are only ground to only 22 degrees. The exotic Japanese steels used in the cutting core of our knives allow them to hold these razor sharp edges without the need for excessive re-sharpening.

Czyli okolice 15 stopni na stronę, będą wartością optymalną dla naszego kuchenniaczka :)