Reklama

A taki nozyk [Tuominen puukko]

Zaczęty przez rybak, 21-08-2009, 21:04:20

rybak

Puukko od Pekki Tuominena.

Klinga 89mm dluga, gruba w osci 5.2mm (u nasady), grzbiet 2.5mm, szlif na zero.
Szeroka 22.8mm, szlif wysoki do 16mm.

Kuta srebrzanka, hartowane roznicowo, jak widac.

Rekojesc brzoza karelska i okucia z mosiadzu, 111.5mm, szeroka w najszerszym miejscu 30mm, gruba 19mm.

Pochewka skora krowia, made by Master Bladesmith himself :).

Pare fotek, sam i z towarzystwen, Tommi i Lastu od Hankali, Kainuun Puukko T210,  F1 i Mora2000.

Pierwsze wrazenie bardzo, ale to bardzo sympatyczne.

Thanks to ImageShack for Free Image Hosting

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Robcyk

:slini: Ale piękny. Szczerze zazdroszczę. Ale to musi ciąć! 8D

maba

w0jna

Zawsze mnie zastanawiało jak to tnie...
Idzie zrobić jakies porównanie skandynawa z convexem albo płaskim załamanym na końcu? Są jakieś znaczne różnice? Chodzi mi głównie o robotę w drewnie.

rak

prosty w formie a jak ładny i funkcjonalny pełna elegancja.
proszę o fotkę drugiej strony pochwy pokazującej szycie , co stanowi usztywnienie pochwy?

Krug

Daj fotkę głowni z drugiej strony, ładną taką.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

rybak

Po poludniu albo raczej wieczorem, bo zaraz spadac musze.

Jakby ktos cos jeszcze chcial wiedziec/widziec, to poprosze liste, dostawa wieczorkiem ;)

Krug

Spokjnie nie pali się (przynajmniej w najbliższej okolicy...:D).

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

w0jna

rybak

A zmiana planow taka mala.

Fotki, fotki zamowione, jakby ktos chcial cos wiecej, albo nie tak wyszly, jak se wyobrazal, to pytac prosze :)

Klinga. Tak jeszcze dla informacji, bo nie widac chyba, szlif robi wrazenie jakby byl robiony na wieeelkim kole, tak samo zreszta jak od Hankali albo Kainuun Puukko.

Pochewka, w srodku widac tak jak mi sie udalo cyknac wkladke - strugana z drewna, tak samo jak majster Hankala robi, albo majster Käpyla z Kainuun Puukko, zadnych plastikow.

Postrugalem troche - tylko galaz topoli znalazlem dosc swieza, wiec miekkie raczej drewno, 2-3cm gruba, troche seczkow - tym puukko, F1 i jedenastka od ciulkwensa, czyli konweksy o roznej grubosci i wysokosci szlifu. Plaskiego nie mialem nic, ale kiedys juz probowalem ktores puukko i rozne inne noze, od Vicka Soldiera do malego Nimravusa.

Mniej wiecej podobnie wyglada np. odcinanie grubego plastra, 3-4cm, ale juz przy drobniejszym dlubaniu to puukko jest lepsze. Pewnie rowniez dlatego, ze pod bardziej plaskim katem mozna do obrabianej powierzchni przylozyc, czego convex (bardziej "brzuchaty" w F1, mniej w nr 11) nie umozliwia.

Z plaskim i "mini back bevel" to bedzie zaleznie od kata szlifu glownego i kata zalamania na krawedzi, grubosci krawedzi przy przejciu szlifu na krawedzi w glowny itd. Moze byc blisko puukko albo F1, a moze byc katastrofa :)

w0jna

rybak

No sorka, bylem chwile na spacerze w parku z rodzina, to nie bardzo mozna bylo cos znalezc sensownego - u nas co spadnie, to zielen miejska pozbiera, zeby porzadek byl...  :dead:

Ale niedlugo do takiego bardziej lasopodobnego parku sie wybieramy, to moze bede mial okazje cos wiecej podlubac i w czyms twardszym.

rak

serdeczne dzięki

Robcyk

:D  Dzięki Rybaku. Ale mi się podobają noże ze szlifem na zero  :slini:

rybak

Postrugalem jeszcze troche, w sumie pewnie dpbrze ponad pol godziny zeszlo, tym razem znalazlem tak z poltorametrowa galaz, chyba tez topola, ale bardzo sucha. Raz plaster, raz wiorek, dziurka, korytko czubkiem, wiorek, plasterek itd. Tylko tak, zeby zobaczyc jak co wchodzi i przechodzi, ile sily trzeba :)

Zabralem cztery noze, Linder SE1, Nim Cub przeszlifowany przeze mnie dawno temu, oryginalnie mial kat na krawedzi sporo wiekszy, WM1 no i puukko od Puukkopekki. Na podkladke resztka cienszego konca.

Wszystkie noze przedtem naostrzylem tak, ze golily i plynely przez papier z drukarki. Po calej zabawie sie to nie zmienilo.

Linderem i Cubem da sie - chociaz w Cubie to drazni mocno thumb ramp jak sie go trzyma ostrzem do siebie, bo jest w tym uchwycie ostra i kanciasta - jako tako strugac, ale mimo tego, ze Cub odchudzony, a Linder ma plaski szlif z dosc waskim szlifem na krawedzi i dosc cienka krawedzia, to WM1 jest o klase lepszy.

A puukko jeszcze tak o klase, a moze pol lepsze od WM1.

Czyli wnioski jak juz kiedys byly na forum. Ale milo sobie tak przypomniec i potwierdzic po raz kolejny :)

Jeszcze dwie takie tam.

porcelanowy

POwitoł
Rybaku, bój się boga, toć to żadnej gardy ani profilowania rękojeści nie posiada...  ;>  :D

Piękna klinga :) Byłaby cudowna, gdyby ze 2cm dłuższa była ;)
A tych zabawek:

Cytat: rybak w 21-08-2009, 21:04:20

To ci cholernie zazdroszczę. Sam nie wiem której bardziej.
Pochwa też baaardzo mi się widzi.

milord

odgrzebie ten watek trochu - choc duzo piachu na nim nie lezy, ale...
...strasznie mnie ciekawi, Rybak, porównanie silversteel w tych nozykach z weglówka Antti Mekkinena.
Bylbys tak uprzejmy napisac cos na ten temat?
Jakies porównanie, np. Twój magiczny karton z IKEI... czy jakis inny tescik ciecia, ostrzenia - albo nawet tylko
wlasne wrazenia i odczucia. Dziekuje z góry i z wyprzedzeniem.
Czolem
milord

rybak

Na "dzien dobry" - albo raczej "dobry wieczor" - to Pekkipuukko ;) jeszcze tak nie zmeczylem, poza tym dunska tektura mi sie juz skonczyla (mlodszej damie przyjdzie za czas jakis lozeczko kupowac nowe, to poszaleje ;P ) ale jak Wasza Milordowska Mosc raczy spojrzec tu o:

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,76363.msg418959.html#msg418959

to tam znajdzie wzmianke o YPT100x28. mniej wiecej polowa tego, co srebrzankowe T210 od KP, a to byl top, opisane na poczatku.

Jak dotychczas to Hankale albo Vilppola byly mniej lub bardziej gorsze od KP, ale na tle innych wypadaly dobrze.

milord

Dziekuje uprzejmie za informacje - zapomnialem, ze tam tez katowales YP Taonta. Calkiem subiektywnie mam wrazenie, ze klingi od YP Taonta najlatwiej i najszybciej daja sie naostrzyc i najdluzej trzymaja ostrosc z tych smieci, jakie mam.(A2, D2, ATS34,Inne weglówki) Daltego pytalem. A tu tylko polowa pasków w porównaniu do Twoich silversteel-kordupli :D
Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam - czolem

rybak

Cytat: milord

A tu tylko polowa pasków w porównaniu do Twoich silversteel-kordupli :D

No nie przesadzaj z tym "tylko" - sa w bardzo dobrym towarzystwie, wiekszosc "topowych" stali zaliczylo paskow sztuk dwie ;)