Autor Wątek: Octowanie, musztardowanie, rzodkiewizacja stali weglowej na przykladzie Opinela  (Przeczytany 96670 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline depravedsouls

  • Opinii: (36)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4497
  • Płeć: Mężczyzna
  • kupię szaliki West Ham
Pytanie techniczne,czy po nałożeniu chrzanu/musztardy zawinąć to w ręcznik papierowy czy nie trzeba? klinga z ncv1.
Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Offline tap

  • Niezlot PGK 2018
  • Opinii: (81)
  • *
  • Wiadomości: 6656
  • Płeć: Mężczyzna
mam wrażenie, że lepiej się wzorki "trawią" jak jest dostęp większej ilości tlenu...

Offline Masmudi

  • Opinii: (3)
  • Użytkownik knives.pl
  • ***
  • Wiadomości: 334
  • Płeć: Mężczyzna
  • Mięsolubny nożolub, piwosz i fajczarz
mam wrażenie, że lepiej się wzorki "trawią" jak jest dostęp większej ilości tlenu...
Ja na węglowym opinelku wytrawiałem musztardą i jak za grubo nałożysz to się słabo wytrawi. Trzeba cieniutko nakładać, najlepiej ręcznik papierowy pomocz w musztardzie i rób takie ciapki na ostrzu.
I pijak! Bo każdy pijak to złodziej!

Offline Rademenes.

  • Opinii: (36)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1052
mam wrażenie, że lepiej się wzorki "trawią" jak jest dostęp większej ilości tlenu...
Też to zauważyłem - za pierwszym razem zachrzaniłem i owinąłem stretchem, żeby mi nie capiło i nie brudziło. Zostało na noc i zero efektu.
Co ciekawe, jak moczyłem w czystym kwasie fosforowym V (kupiony jako skoncentrowany odkamieniacz do ekspresu) to też nie było super efektu, ale jak kwas wymieszany z wodą to zaczęło działać błyskawicznie. Tak więc chyba musi być dostęp do tlenu - czy to z powietrza, czy to z wody... Z tym, że ja miałem 3 z chemii ;)

Offline depravedsouls

  • Opinii: (36)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 4497
  • Płeć: Mężczyzna
  • kupię szaliki West Ham
Też to zauważyłem - za pierwszym razem zachrzaniłem i owinąłem stretchem, żeby mi nie capiło i nie brudziło. Zostało na noc i zero efektu.
Co ciekawe, jak moczyłem w czystym kwasie fosforowym V (kupiony jako skoncentrowany odkamieniacz do ekspresu) to też nie było super efektu, ale jak kwas wymieszany z wodą to zaczęło działać błyskawicznie. Tak więc chyba musi być dostęp do tlenu - czy to z powietrza, czy to z wody... Z tym, że ja miałem 3 z chemii ;)
dzięki za porady
Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Offline Hubert 19

  • Początkujący nożoholik i knifemaker
  • Opinii: (0)
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Wiadomości: 79
  • Płeć: Mężczyzna
A jak na ostrzu pojawi się "tęcza"? Octowanie zadziała?

Offline Mattia

  • Opinii: (33)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1428
  • Płeć: Mężczyzna
Witam,
poniżej węglowy Opinel 8 po potraktowaniu Coca-Colą (4 godziny, temperatura 20 stopni).





Po nocy powłoka przestała "pachnieć" i nie ściera się nadmiernie.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 20-10-2018, 10:44:14 wysłana przez Mattia »

Offline slayers dance

  • Opinii: (5)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1096
  • Płeć: Mężczyzna
I spoko wyszła fajna,
ciemna i jednolita.
Warto wiedzieć jak ktoś nie będzie
chciał wzorków :)
Używaj noża!

Online dragosani

  • Opinii: (139)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1593
ale chyba nie było doczyszczone do końca bo nie pokryło całkiem.
no i samo ostrze bym wymontował przed pokrywaniem i za otwór na piwot bym dał drucik i zatopił w roztworze - tak zrobiłeś czy zanurzyłeś do rękojeści?

Offline Mattia

  • Opinii: (33)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1428
  • Płeć: Mężczyzna
Witam,
nie do końca odtłuściłem głownię stąd brak pokrycia na końcu. Ostrza nie rozmontowałem, zanurzyłem do granicy z Viroblokiem.
Pozdrawiam

Offline melonmelon

  • Niezlot PGK 2018
  • Opinii: (152)
  • *
  • Wiadomości: 5737
  • Płeć: Mężczyzna
    • moje narządy :)
Zapraszam bdo obejrzenia na zlocie powłoki na Grafowych toporkach buszkraftowych.
Wyszła mi.
Do tego produktu próbka zanurzona tydzień w wodzie z solą (rzutka) nie ma śladu rdzy....

pozdro
Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

trochu stali na noże?
https://forum.knives.pl/index.php?topic=184641.

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Offline Mattia

  • Opinii: (33)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1428
  • Płeć: Mężczyzna
@ melonmelon - chętnie zobaczę.
Do zobaczenia na zlocie

Offline Redux

  • Opinii: (178)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1946
  • Płeć: Mężczyzna
Cześć, był wątek ale nie mogę znaleźć, to tu zapytam czym i jak zdjąć powłokę z Ka-bar USMC ? tylko zebym nie spie....ł, więc wolałbym chemicznie.

Offline przemekspce

  • Opinii: (9)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 785
Na razie trochę soku z cytryny. Chyba taki podoba mi się bardziej od błyszczącego.



Offline kostek.ok

  • Opinii: (47)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1158
  • Płeć: Mężczyzna
Pewnie że fajniejszy , dopiero zaczyna fajnie wyglądać , spróbuj teraz pokroić nim granata , będzie czarniejszy niż ten opinel wyżej  ;-)

Offline przemekspce

  • Opinii: (9)
  • Użytkownik knives.pl
  • ****
  • Wiadomości: 785
Właśnie bardzo czarnego nie chcę :) Miałem jeszcze ocet nakładać, ale chyba na razie się wstrzymam.

Offline kostek.ok

  • Opinii: (47)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • *****
  • Wiadomości: 1158
  • Płeć: Mężczyzna
No to tylko pozostało używać , ale i tak pociemnieje jeszcze bardziej  ;-)

Offline zieloczek100

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
Po przeczytaniu masy postów na forum chcę zamówić mojego pierwszego Opinela :)
Będzie w rozmiarze 9, ale zastanawiam się co wybrać inox vs carbon.

Czytam, że węglówka lepsza: lepiej trzyma ostrość, łatwiej się ostrzy, ma lepszą agresje cięcia.
Nożyk będzie używany do cięcia paczek, robienia jedzenia i sporadycznie gałązki itp.
Do takich zastosowań prawdopodobnie lepsza będzie wersja inox.

Jak to jest ze zmienianiem smaku żywności? Mam morę carbon i nie czuję aby moje potrawy miały inny smak robione własnie ta morą a innymi nożami z nierdzewnej stali.
Czy smak żywności zmienia się dopiero wtedy jeżeli nożyk pokryje sie patynką? lub przy pomocy kwasów pokryję go "ładniejszą" powłoką?

Offline vuk

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 25
Inox bardziej uniwersalny, ale węglówka bardziej cieszy przy patynowaniu czy przerabianiu, co do żarcia, może zostawać metaliczny posmak , niektórzy to nawet lubią. Kup dwa, to fajne nożyki.

Offline zieloczek100

  • Opinii: (0)
  • Świeża krew
  • *
  • Wiadomości: 20
Z przerabianiem...
Przejrzałem chyba z 70 stron różnych tematów na forum i widząc projekty Opineli jestem w szoku..., że coś takiego można zrobić z pozornie prostego nożyka.
Chyba tak będę musiał zrobić, kupić dwa i zobaczyć, z którym mogę zaprzyjaźnić się na dłużej :)