Tak jak napisałeś, każda uwaga dla wykonawcy jest istotna. Rzadko zdarza mi się wyrażać swoją opinię na temat prac Kolegów po fachu, jednak Twoja praca wydała mi się interesującą poprzez próbę - co zaznaczyłeś - dopasowania wzoru klasycznego noża do dzisiejszych czasów. Według mnie, to wyzwanie bardzo trudne i dlatego moja ocena może wydawać się - jak napisałeś - "sroga". Jestem pewien, że bardziej rasowo wyglądał by nóż, którego sama geometria była by niezłą próbką umiejętności naśladowania dawnych szlifów w połączeniu ze współczesnymi materiałami...Skupiając się jedynie na ogólnym zarysie kształtu w mojej opinii wyszła karykatura noża "wschodniego". Trąci mi to jakimś obejściem problemów technicznych, pójściem na łatwiznę, bazowaniem na prostych analogiach. Ten nóż ma tyle z klasycznych noży "wschodnich" ile kukri robione dla turystów do nabycia na każdym straganie w Nepalu z prawdziwymi nożami Ghurków.
Tym niemniej idea jest bardzo fajna, zdecydowanie trafiająca w moje podejście do "nożoróbstwa", godna dalszych wysiłków celem przedstawienia czegoś naprawdę wyjątkowego.