Ja miałem nie raz. Jak w sklepie kupiło dany nóż z 10 osób, poklikało 12-cie dni i odesłało do sklepu. Dostajesz zajechany, jak laczki woźnego 
Serio? Przecież wyjmując folder z pudełka widać czy był używany lub wielokrotnie otwierany. Można taki odesłać, po co się męczyć?
Nie wnikam czy ktoś lubi dany typ blokady, ale czytając niektóre obawy dochodzę do wniosku, że są wydumane. Bo ktoś napisał, że blokada do bani, ale kupił używkę nie wiadomo jak męczoną i o tym nie wspomniał. To pewnie w nowym też do bani i rodzą się legendy.
Miałem wiele noży od Spyderco z BL. Kilka nowych i kilka używanych. Nie było tragedii, naprawdę. A te co miałem od nowości nosiłem/używałem jak wszystkie rotacyjnie i szybciej mi się nudziły i szły w świat niż luzowała blokada.
Nie bronię Spyderco ani BL. Mam i lubię noże różnych marek z różnych materiałów i z różnymi blokadami. Ale jakoś nie daję wiary, że kilka osób wyciągając nowy nóż z pudełka z bl zauważa "luźną" blokadę

Trochę jak ze slipem Seby. Miałem kilka i we wszystkich listek trzymał dobrze.
Może ja mam fuksa, może inni pecha do noży. A może z nudów tworzone są wydumane historie.
Kończę bo nawijamy nie na temat, a nie mam aktualnie nic pomarańczowego żeby podłożyć fotkę