Reklama

VICTORINOX/WENGER [wątek ogólny]

Zaczęty przez maba, 04-05-2010, 02:05:30

PaganiSAK

Wreszcie dotarły i udało się uprosić brata o fotki:))

Warthog, Warhawk, Invasion Star i Memphis Belle !

I always tell the truth, even when I lie.

Testral

Warthog jest świetny i muszę go mieć.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

przemekspce

:heart: Spydie :heart:

Moja galeria

dbst

jakobym

http://www.viajura.pl - usługi przewodnickie po Jurze Krakowsko-Częstochowskiej

PaganiSAK

Dzięki Panowie:) teraz muszę zrobić jakąś fajną witrynkę dla nich.

Cytat: Testral w 01-11-2018, 16:43:45

Warthog jest świetny i muszę go mieć.

Miałbym Huntsmana Warthog na sprzedaż, ten ze zdjęcia to deluxe tinker.

Gesendet von iPhone mit Tapatalk

hendaye

nurtuje mnie, czy duże Rangery (ex-Wenger) mają klips? szukam następcy starego alpineera, bo nowa blokada jest irytująca...

smutna_niespodzianka

Cytat: hendaye w 04-11-2018, 20:20:25

nurtuje mnie, czy duże Rangery (ex-Wenger) mają klips? szukam następcy starego alpineera, bo nowa blokada jest irytująca...

nie mają

hendaye

dzięki, @smutna_niespodzianka za odpowiedź, @victorinox - nie dzięki za bezsensowne zmiany...

skończył się solo plus - ok, jestem homo sapiens, więc zrobiłem sobie nowego solo plus: alpineer bez blokady, za to z okładką od sentinela i podciętym miejscem na korkociąg; no to victorinox skasował alpineera ze starą blokadą...

Vigo

Cytat: hendaye w 04-11-2018, 20:32:51

dzięki, @smutna_niespodzianka za odpowiedź, @victorinox - nie dzięki za bezsensowne zmiany...

skończył się solo plus - ok, jestem homo sapiens, więc zrobiłem sobie nowego solo plus: alpineer bez blokady, za to z okładką od sentinela i podciętym miejscem na korkociąg; no to victorinox skasował alpineera ze starą blokadą...

Piniądz, Panie piniądz, liner-lock jest tańszy w produkcji i montażu, niż jakieś tam suwaczki, sprężynki, skobelki, itp (rzekł księgowy z Ibach). ;>

PS Ciekawe kiedy wypierniczą wengerowy przycisk blokady z Rangerów Delemont, myślę, że kwestia czasu. :mad:

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

hendaye

to już wiesz, czemu zastanawiam się nad rangerem :) brać, póki jest...

AndrzejMick

Cytat: Vigo w 04-11-2018, 21:09:51

Piniądz, Panie piniądz, liner-lock jest tańszy w produkcji i montażu, niż jakieś tam suwaczki, sprężynki, skobelki, itp (rzekł księgowy z Ibach). ;>

I dlatego stosują je już tylko w Spiricie i Swisstoolu. ;-)

PaganiSAK

Dostaję sporo wiadomości w sprawie Warthoga, dlatego tu piszę, niestety już jest sprzedany:(

Fotki dla atencji:))

Mad Boar

Cytat: hendaye w 04-11-2018, 20:32:51

@hendaye
Wolisz w Victorinoxach slidelock niż linerock? Dlaczego - jakieś uzasadnienie, czy to Twoje "widzimisię" ? ;)

Ja choć w folderach nie lubię linerlocka,  to w Vickach - zdecydowanie wolę tą blokadę. Jest dla mnie pewniejsza i wygodniejsza, a poza tym - Vicki z linerlockiem mają też blokowany otwieraczo-łom :)

cat

Cytat: PaganiSAK w 07-11-2018, 09:50:57

Dostaję sporo wiadomości w sprawie Warthoga, dlatego tu piszę, niestety już jest sprzedany:(

To raczej USAK niż SAK:)

ihor

Też wolę suwak od linera.
Wygodniej mi się używa, jest lżejszy. Ale to oczywiście wrażenia subiektywne.
Do tej pory mieliśmy wybór (wiele modeli miało swe odpowiedniki z inną blokadą), teraz firma wie lepiej od nas co jest dobre :(

kgrzesiek

Stąd bierze się kolekcjonerstwo. Podoba Ci się i chcesz mieć kilka wariantów kupuj puki można. Chcesz mieć coś czego nie ma w obiegu poluj na rynku wtórnym.
Zwykły Kowalski kupujący scyzoryk do używania w chwili obecnej jako jedyny nożyk nie zastanawia się czy były inne blokady i czy były one fajniejsze. Kupuje z potrzeby tu i teraz i używa ;-)

Mad Boar

Cytat: ihor w 07-11-2018, 15:54:43

Też wolę suwak od linera.
Wygodniej mi się używa, jest lżejszy. Ale to oczywiście wrażenia subiektywne.
Do tej pory mieliśmy wybór (wiele modeli miało swe odpowiedniki z inną blokadą), teraz firma wie lepiej od nas co jest dobre :(

Rozumiem.
Ja wprawdzie wolę linerlocka, ale uważam, że ideałem byłby wybór pomiędzy takim samym modelem z linerem i z suwakiem :)
Do tej pory częściowo tak było. Teraz niestety tak jak piszesz.

Kolejną zaletą linerlocka jest dla mnie to, że główne ostrze jest umieszczone centralnie a nie gdzieś z boku ( co bywało niewygodne zwłaszcza przy większych scyzorykach -np Outrider, Skipper, Workchamp).

FORESTER1973

Ta wystająca płetwa LL może trochę przeszkadzać przy mocnym chwycie ale za to łatwiejsza do obsługi niż wcześniejsze modele z mniej wystającym elementem ale pomimo tego nie zamieniłbym na SL.
Serio wygodniejsza jest dla was wersja SL?

Mad Boar

Cytat: FORESTER1973 w 07-11-2018, 16:48:02

Ta wystająca płetwa LL może trochę przeszkadzać przy mocnym chwycie ale za to łatwiejsza do obsługi niż wcześniejsze modele z mniej wystającym elementem ale pomimo tego nie zamieniłbym na SL.
Serio wygodniejsza jest dla was wersja SL?

No właśnie -  mam podobne odczucia odnośnie dużej płetwy LL. Mam ok 20 Victorinoxów z LL z czego tylko 3 z małą płetwą. Generalnie przyzwyczaiłem się już do wystającego LL i w większości przypadków mi nie przeszkadza.