Reklama

VICTORINOX/WENGER [wątek ogólny]

Zaczęty przez maba, 04-05-2010, 02:05:30

Piniolski

Bez wykałaczki i pęsety można żyć. Bez loga nie ;P IMO gdyby nawet miały to i tak wygląda jak tandeta. Moim zdaniem ;)

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

u99

No to teraz pozostaje w napięciu czekać na Vicka inspirowanego przez chińskie wynalazki z Allegro  :rotfl: Co do tego "Japończyka" to IMO porażka ale chętnie kupię (jak będzie szansa) by się przekonać, że nie mam jednak racji...

dag

CES 2011:

"Szwajcarski Victorinox znany jest z produkcji najsłynniejszych "szwajcarskich scyzoryków", czyli noży dla szwajcarskiego wojska, ale firma od dawna tworzy także narzędzia dla komputerowców. Teraz na targach CES firma pokazała scyzoryki, które są już komputerowymi gadżetami, nie mają nawet ostrza, ani nawet korkociągu.

Najciekawszym z pokazanych narzędzi jest biznesowy scyzoryk Presentation Master. W wersji "Flight" (lotniczej) nie zawiera nawet scyzorykowego ostrrza, dzięki czemu szczęśliwy posiadacz nie zostanie pozbawiony swojego gadżetu w imię walki z terroryzmem. Za to Presentation Master ma szyfrowany pendrive o pojemności 32-128 gigabajtów, zabezpieczony odciskiem palca właściciela, oraz dwie funkcje cenne dla podróżujących biznesmenów - Bluetoothowego pilota do kontrolowania prezentacji i czerwony wskaźnik laserowy do pokazywania interesujących fragmentów slajdów.

W wersji naziemnej, scyzoryk ma jeszcze małe ostrze, nożyczki, pilnik do paznokci ze śrubokrętem i kółko do kluczy. Idealny prezent dla Angusa McGyvera, dostępny w kolorze czerwonym przezroczystym.

Podobny Victorinox Flash Laser zamiast Bluetootha ma długopis a wbudowany pendrive nie ma możliwości szyfrowania. Dostępne są też wersje z latarką zamiast lasera i metalowa w obudowie z aluminium.

Trzecią linią nowych cyber-scyzoryków jest linia Secure - znany już szyfrowany pendrive + latarka + długopis, dostępne w wersji lotniczej,oraz zabronionej w powietrzu.

Cyber-scyzoryki mają dośh duże rozmiary, dla osób o ciaśniejszych kieszeniach firma zaprezentowała wersję Slim i Slim Duo. Slim zawiera cieńszy pendrive o pojemności 128Gb, a Slim Duo - dwa takie pendrive'y.

Victorinox zaprezentował tez aplikację zabezpieczającą dla komputerów Apple, oraz przeprowadził konkurs na złamanie zabezpieczeń pendrive'ów Secure - kto w dwie godziny wydobędzie zabezpieczone dane dostanie 250 tysięcy dolarów i odwiedzi Szwajcarię na koszt firmy. To ładny chwyt marketingowy, jednak niewiele mówi o bezpieczeństwie danych - prawdziwy włamywacz będzie miał dowolną ilość czasu na pokonanie zabezpieczeń. "

Cytat artykułu: http://technologie.gazeta.pl/internet/1,104530,8914208,CES_2011__Tym_scyzorykiem_nie_otworzysz_konserwy.html

maba

Cytat

Tym scyzorykiem nie otworzysz konserwy

W takim razie - to nie scyzoryk ;-)

tap

a laserem wieczka nie wytniesz?  :special:
:rotfl:

Szony

Cytat: dag w 09-01-2011, 15:27:05

kto w dwie godziny wydobędzie zabezpieczone dane dostanie 250 tysięcy dolarów i odwiedzi Szwajcarię na koszt firmy. To ładny chwyt marketingowy, jednak niewiele mówi o bezpieczeństwie danych - prawdziwy włamywacz będzie miał dowolną ilość czasu na pokonanie zabezpieczeń. "

No to co, zbieramy hakerów z forum i próbujemy! Szwajcario, przybywamy :rotfl:

blackram

Cytat: u99 w 09-01-2011, 15:23:51

No to teraz pozostaje w napięciu czekać na Vicka inspirowanego przez chińskie wynalazki z Allegro  :rotfl: Co do tego "Japończyka" to IMO porażka ale chętnie kupię (jak będzie szansa) by się przekonać, że nie mam jednak racji...

Spójrz z innej strony - pomyśleć tylko, jak Vicuś jest na całym świecie znany i ceniony, nawet w tak nowoczesnym kraju jak Japonia :D Szkoda tylko, że nie zrobili wersji alox. W sumie Japończycy nie są pierwsi, była już seria wypuszczona w USA (lata 1991 - 1998) przez firmę Buck, dla której Wenger produkował wersje stylizowane na klasyczne amerykanskie scyzoryki traperskie. Ogólnie nie mam nic przeciwko, żeby Victorinox poszedł dalej w tę stronę i wzbogacił wzornictwo o tradycyjne elementy konstrukcji folderów z różnych stron świata, ciekawa seria by powstała  :idea:
"Kpił zawsze z ludzi, którzy nosili przy sobie wielofunkcyjne scyzoryki; teraz zrozumiał, że to oni mieli rację, nie on" - Andrzej Makowiecki, "Wino i krew"

dziab

Lubię Japonię jako kraj, bardzo podoba mi się ich język i kultura (szczególnie mitologia). Nie wiem czym charakteryzuje się design japoński, więc nie wiem czy mi się podoba czy nie.
Ten projekt mi się nie podoba, wygląda mi tandetnie i kojarzy mi się z chińskimi podróbkami odtwarzaczy mp3... (a nie higonokami).

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"

AmiSan

Bry

Wreszcie doszedł  :D Wengerek New Ranger 78 OH ostrze plain.
Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne co do jakości wykonania żadnych zastrzeżeń.
Niestety musi być jakieś ale. Oficjalny sklep Wenger-a obsługiwany jest przez sharg.pl
Z przykrością stwierdzam, że jest to najgorszy sklep w jakim dotychczas kupowałem. Czas od zamówienia do odbioru 14 dni!

Pozdrawiam (;

Qui rogat, non errat

blackram

Tradycyjny japoński design to przede wszystkim maksymalna użytkowość i prostota, zgodnie z filozofią Zen (tak w skrócie i uproszczeniu  ;P). Małe składane noże miały prostokątny kształt ręjkojeści, wliczając scyzoryki piórowe z okresu II wojny.

"Kpił zawsze z ludzi, którzy nosili przy sobie wielofunkcyjne scyzoryki; teraz zrozumiał, że to oni mieli rację, nie on" - Andrzej Makowiecki, "Wino i krew"

u99

Cytat: blackram w 09-01-2011, 22:14:53

Spójrz z innej strony - pomyśleć tylko, jak Vicuś jest na całym świecie znany i ceniony, nawet w tak nowoczesnym kraju jak Japonia :D Szkoda tylko, że nie zrobili wersji alox. W sumie Japończycy nie są pierwsi, była już seria wypuszczona w USA (lata 1991 - 1998) przez firmę Buck, dla której Wenger produkował wersje stylizowane na klasyczne amerykanskie scyzoryki traperskie. Ogólnie nie mam nic przeciwko, żeby Victorinox poszedł dalej w tę stronę i wzbogacił wzornictwo o tradycyjne elementy konstrukcji folderów z różnych stron świata, ciekawa seria by powstała  :idea:

Nie mam nic przeciwko inspiracjom czy stylizacji, nawet choćby to był Classic a'la leuku  :D ale IMHO w tym akurat wykonaniu wygląda kiepsko tak jak Dziab napisał  :( W tym zestawie najciekawiej się prezentuje opakowanie...  :rotfl:

Chudzin

Odebrałem dziś mojego Trekkera z nowym ostrzem, plain. Moją radość zmącił czubek - ciężko nazwać go ostrym, jest zaokrąglony. Mam kilka vicków, i żaden tak nie miał. Czy w tych one hand plain to normalne, czy jednorazowy bubel?

Szony

Kurde, coraz więcej one handów z ostrzem plain się pojawia. @Chudzin, gdzie można nabyć takiego Vicka?

Wojtek63

Cytat: Szony w 18-01-2011, 21:26:40

Kurde, coraz więcej one handów z ostrzem plain się pojawia. @Chudzin, gdzie można nabyć takiego Vicka?

no właśnie też bym kupił  :question:

Wojtek

Chudzin

Niestety, ten tylko przerobiony w serwisie (przez sklep na ul. Ptasiej) w Warszawie.

maba

Zdarzają się takie buble nawet w nówkach, i nie tylko w scyzorykach. No ale to masówka, więc trzeba wybaczyć :D

albercik

Cytat: Chudzin w 18-01-2011, 21:15:50

Odebrałem dziś mojego Trekkera z nowym ostrzem, plain. Moją radość zmącił czubek - ciężko nazwać go ostrym, jest zaokrąglony. Mam kilka vicków, i żaden tak nie miał. Czy w tych one hand plain to normalne, czy jednorazowy bubel?

Sentinel OH plain i mój Forester po przeróbce też ma ostrze bez ostrego czubka. To norma w tym modelu.

sztajmes

Chcialbym poznac wasza opinie o Vicku Adventurer.
Czytalem, wiem, rochodzi sie o wasza opinie.

sztajmes

Coraz czesciej sie zastanawiam, kto pilnuje tych ktorzy pilnuja ?
Nic sie nie martw, jutro bedzie gorzej.

maba

Ale jakie dokładnie opinie? Fajny jak każdy Vicek, a kwestia rozmiaru i doboru narzędzi to wyłącznie indywidualna kwestia :)

To wątek ogólny, a dotyczący wyborów jest tutaj ~> http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,67733.0.html

Pillnitz

Cytat: Chudzin w 18-01-2011, 21:15:50

5 minut z pilnikiem, tyleż z papierem ściernym i po problemie ;)...
* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *