Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

VICTORINOX/WENGER [wątek ogólny]

Zaczęty przez maba, 04-05-2010, 02:05:30

Szony

Fajny scyzor, ale zdecydowanie za drogi :( Ale mam pytanie co do okładzin. Jakie są w dotyku? Wyglądają na lekko miękkie i antypoślizgowe, ale tylko patrząc na zdjęcie nie jestem w stanie tego stwierdzić. I jaką mają grubość w najgrubszym miejscu?

Vigo

Cytat: Szony w 12-08-2011, 20:56:26

Fajny scyzor, ale zdecydowanie za drogi :( Ale mam pytanie co do okładzin. Jakie są w dotyku? Wyglądają na lekko miękkie i antypoślizgowe, ale tylko patrząc na zdjęcie nie jestem w stanie tego stwierdzić. I jaką mają grubość w najgrubszym miejscu?

Powiem nawet jest bardzo fajny  :slini:, ale jak pozna się cenę to już fajny jest zdecydowanie mniej.  :cry: Co prawda na ebayu można Mike'a H. kupić za 175$ z wliczoną wysyłką i gdyby tak analogicznie u nas kosztował np. 175zł (pomarzyć dobra rzecz :D) to była by to właściwa cena za ten sprzęt. Niestety wszystkie Wengery są wyraźnie droższe od np. podobnych modeli Victorinox'a. Ech ta "polityka firmy".  :badass:
Co do okładek to są one matowe i twarde, ergonomicznie wyprofilowane dzięki temu doskonale scyzoryk trzyma się w dłoni pomimo jego sporej grubości. Okładziny w najgrubszym miejscu, na środku od strony grzbietowej mają około 8mm grubości (jedna). Okładki wykonane są jak wyczytałem w necie z "drewna w połączeniu innych materiałów ekologicznych" i jak na moje oko jest to chyba pył drewniany spojony jakąś żywicą (epoksydem). W każdym bądź razie są miłe w dotyku i wyglądają solidnie.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

favellas

Vigo a jak z obsługą kombinerek, da się coś tym zrobić bo nie wyglądają ?

Vigo

Jak wiadomo żadne z kombinerek dostępnych nawet w najmocniejszych i najdroższych multitulach nie zastąpią "normalnych" kombinerek kupionych za dwie dychy w hipermarkecie  :), ale wydaje mi się, że szczypce umieszczone w tym Rangerze wyglądają całkiem solidnie (szczęki mają 5mm grubości) i jeżeli ich nie nadużywać to powinny sprawdzić się w wielu sytuacjach.

Narzędzia WERA, WIHA, BAHCO, KNIPEX, itp.: https://forum.knives.pl/index.php?topic=165495.msg1714279#msg1714279

bobo

Panowie, dzisiaj w moje łapy wpadł taki o to okaz:

Uploaded with ImageShack.us

Czy jest to najstarszy Soldier?
Ja myślałem, że jest, ale z jednej strony głowni zamiast Victorinox jest WENGERINOX, a z drugiej 59. Czyli jest z 59 roku ?
:shades:

- no i co?
- no i nic.
- a teraz co ?!

Vigo

Do najstarszego Soldiera to mu tak z 50-siąt latek brakuje  ;), ale to model z linii najstarszych Soldierów, a właściwie SI (Standard Issue) bo ten akurat egzemplarz jest dziełem Wngera.
Tyle, że "najpierwsze" z pierwszych miały jeszcze drewniane okładki.

PS Tak to jest rocznik 59' więc swoje latka też już ma.  :)
Gratki nabytku. Gdzie ci się udało "ustrzelić" taki okaz?

bobo

Czyli trafiłem rodzynka 8D
Szpikulec/przebijak jak i otwieracz do konserw robią wrażenie  :shades:
Jest ukruszone tak ze 3mm czubka, ale bez problemu do zrobienia.

- no i co?
- no i nic.
- a teraz co ?!

bobo

Cytat: Vigo w 20-08-2011, 16:58:01

PS Tak to jest rocznik 59' więc swoje latka też już ma.  :)
Gratki nabytku. Gdzie ci się udało "ustrzelić" taki okaz?

52 lata  :shades:
Kupiłem go dzisiaj na zlocie w Bornym. Jeden gościu sprzedawał jakieś scyzoryki, fajniejsze za 10 pln i takie jego zdaniem mniej wartościowe za 5 pln, których był cały karton. Tak sobie w nich grzebałem i w pewnym momencie opadła mi kopara. Szybko zapłaciłem całe 5 pln i cały czas z opadniętą koparą odszedłem.

edyta: sorry za post pod postem, nie zauważyłem   ;P

- no i co?
- no i nic.
- a teraz co ?!

u99

Fajny ale napewno nie jest najstarszy  :D I tak gratulacje bo wygląda na świetnie zachowany, mimo swoich lat  :idea: Do tego ta cena, fiu, fiu  8o

ps. przy okazji filmik z prezentacją ciekawej kolekcji...  :slini:

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=iMVKhNGZsxk

maba

Cytat: bobo w 20-08-2011, 17:17:51

Szybko zapłaciłem całe 5 pln i cały czas z opadniętą koparą odszedłem.

O fuck.. Ale szczęściarz 8D Gratki!

u99

Kiedyś Vick (jak dobrze pamiętam  :?) wrzucał instrukcję Victorinoxa m.in. z przykładami zastosowania haka wielofunkcyjnego : przenoszenie paczki i otwieranie puszki "z zawleczką". W starszym jej wydaniu znalazłem też "wizualizaję" kolejnego patentu - wyciąganie śledzi od namiotu  :D

maba

Maciejo, z tym śledziem też było. Wrzucałem grafikę z SAKWiki - "Tool Usage Illustrations" :D

Tutaj jeszcze zastosowanie do łańcucha rowerowego.

Piniolski

Większość pieniędzy wydałem na noże i alkohol. Resztę po prostu zmarnowałem ;-)

u99

Cytat: maba w 21-08-2011, 15:22:37

Maciejo, z tym śledziem też było. Wrzucałem grafikę z SAKWiki -

No patrz Mareczku przegapiłem chyba  :cry: może trzeba pomyśleć o jakimś podwieszonym wątku dot. poszczególnych narzędzi...  ;)

Rahmed

Dotarł Mauser... dziękujym wszystkim nie licytującym :)... i SwissTool '98 :shades:

maba

Cytat: Rahmed w 22-08-2011, 14:12:41

Dotarł Mauser...

Popatrzyłem na cenę. Rahmed, jesteś szalony :shades:

Gratki!

dziab

tej panowie jak się zwał model dla zegarmistrzów, który ma tylko ostrze i narzędzie do otwierania puchy zegarka?

wg opisu to będzie chyba http://www.smartknives.com/Victorinox-Knives/Victorinox-Watchmaker.htm
ale zdjęcia nie mogę za bardzo znaleźć.

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"

Sybir

Sprzedam

www.laguiole.pl

u99

Cytat: dziab w 27-08-2011, 11:43:15

zdjęcia nie mogę za bardzo znaleźć.

Wydaje mi się, że zdjęcie wrzucałem kiedyś na forum do nowych zabaweczek ale skoro nie mogłeś znaleźć to jeszcze raz mój Watch Case Opener

dziab

ten znalazłem, ale nie o ten mi chodzi. u zegarmistrza widziałem właśnie podobnego Wengera aloxa w takim kształcie jak te wyżej. ale miał też Vicka 84 lub 91 w celidorze z takimi narzędziami :)

"Wałbrzych - szary to też kolor!" :D
"Never let an anchor drop"