Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Rough Rider 554 - trochę fot i kilka słów

Zaczęty przez porcelanowy, 17-06-2010, 08:44:48

porcelanowy

POwitoł
Jakiś czas temu kombojskim klimatem zaraził mnie case bulldog, ale ceny studziły znacznie mój entuzjazm.
Jakiś czas później ;) wpadła mi w oko marka Rough Rider w ofercie której jest skórka zdjęta z bulldoga. Właśnie rzeczony RR 554. Ceny tych noży nie wróżą oszałamiających materiałów i wykonania ale też pozwalają na podjęcie ryzyka nietrafionego zakupu.

edyta, bo dopiero teraz odnalazłem - na chęć zakupu wpłynął też temat: Kopie noży traperskich
i późniejsze pogaduszki z Parthagasem i PrzemoBK :)

Kliknąłem, chyba dwa tygodnie czekania i jezd...

Paczuszka przyjemnie ciężka, rachu ciachu i ukazuje się tekturka:

w której z kolei jest całkiem przyjemne medalowe puzderko:

a w środku w kolejnej folijce nóż upakowany na tyle, że trudno go z niego wyszarpnąć; udało się :)

Po otwarciu i szybkim obejrzeniu wielkie łaaaał i banan na gębie - wielkie i ładne bydle :)

Klinga - jak widać (zajebista według mnie) z pełnym płaskim - rżnie wiktuały aż miło :) KT wysoka (nie do końca równa) ale położona na 10-15st na stronę - turnbox na 20st zbierał sam koniec. Mniam :)
Materiał - ponoć siakaś 440; KT po wyjęciu noża z pudła faktycznie goliła włosy:

Wątpliwości co do pochodzenia noża rozwiewa napis na klindze ;)

Rękojeść - linery z mosiądzu, okładki kościane, bolstery z czegoś co mi wypadło z głowy - prezentuje się ładnie.
Niestety nie dorównuje klindze - według mnie zbyt cienka, za mało mięsa, można ją ścisnąć na tyle że linery na jej spodzie się schodzą - choć do normalnego używania styknie ;) Sprężyna slipjointa trzyma porządnie i zamkniętą i otwartą klingę.

Dosyć ładnie wkomponowano w nią "szczelbę" - znak rozpoznawczy serii "Long Rifle"

Drugi "look" ujawnia plusy ujemne - tu szparka między linerami a okładziną, tam dziurka przy bolsterze:

Dwa większe babole:
- klinga po złożeniu styka się z linerem - na szczęście KT nie skrobie metalu; estetykę jednak drażni:

Nie zauważyłem natomiast, żeby KT uderzała wnętrze rękojeści.

- i pęknięta okładzina - nie mam niestety czasu na wymianę noża proponowaną przez sprzedawcę - będzie trzeba monitorować i w razie czego przywalić epoxy:

Jeszcze odrobina marketingu:

Ogólnie nóż na wielkim plusie u mnie, choć niską cenę po nim widać. Utrafiając w dobry egzemplarz dostajemy całkiem ładny i klimatyczny nóż opakowany na tyle ładnie, że z marszu można go komuś wręczyć jako prezent ;) Kogoś niewnożowionego nóż zachwyci (przetestowane na Żonie, Teściach i Szwagrze :) ), a i wnożowiony będzie zadowolony.

Jeszcze kilka fotek:

I porównanie wielkości - od góry: BM913, Buck 110, RR554 i opinel 12:

Długości/szerokości/itp.:
Całość - 247mm
Ostrze - 106mm
Długość KT - 102
Długość rękojeści - 142mm
Grubość ostrza - 2,5mm
Grubość rękojeści - 11,5mm
Waga - 181 gram (zważone na wadze domowej) - Senks Przemo  :).

Tela na razie :)
Nóż będzie dla Ojczulka na urodziny bo mu się gerlach wędkarski posypał :)
Zajawiłem się 554ką na tyle, że pewnie za jakiś czas kupię i dla siebie - modyfikacja rękojeści niewykluczona i może jakieś puzderko do troczenia do paska.

Warto przyjrzeć się też samej marce Rough Rider - mają z pińcet różnych modeli swoich noży wzorowanych/rżniętych ;) z ogólnie znanych wzorców. Fajna "różowa seria" - w sam raz dla jakiejś zaprzyjaźnionej wrózi ;)

edyta kolejna: kilka osób pytało "skąd?" :)
Są w sklepie na M. Ja brałem z ebaya: stores.ebay.com/knifeguy78
Gość przyjemny, wysyłka niedroga - poprosić tylko należy o obejrzenie dokładne wysyłanego egzemplarza.

p.s. Sorki za fotki - uciekało światło a nie mam statywu - musiałem balansować między nieostrym a ciemnym :)

LUCYFER

Ło dżizys! ale fajna kosa! 8D No Pan, pogratulować nożydła, i zacnego tekstu :)

Wzywam posłańców przeznaczenia! - niech uderzą z ponurym zachwytem w ofiarę, którą wybrałem. Milczący jest ten ptak, co żywi się mózgiem tego, co mnie prześladuje, a jego  agonia niech odbędzie się w skomleniu i bólu, i niech będzie to ostrzeżeniem dla tych, co mego jestestwa nienawidzą...

łuki

Dzięki za fotki i opis. Podoba mi się ten nożyk bez dwóch zdań  :D

PrzemoBK

Cytat

- klinga po złożeniu styka się z linerem - na szczęście KT nie skrobie metalu

W egzemplarzu kangoo jest tak samo i w moim trzyostrzowym jest podobnie, w niczym to nie przeszkadza.
Dzięki za opis i fajne fotki  :D.

porcelanowy

POwitoł
No problemo chłopaki. I tak opisy robię dla uznania ogółu i rozgłosu,... czyli dla siebie ;)

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - wykończenie klingi wygląda jak przepolerowany satyn.
Natomiast wzdłuż KT widać na płazach pasek szerokości ~~6mm który jest bardziej wygładzony, lepiej wypolerowany (widać to dosyć dobrze na pierwszej fotce w ręce). No kurna wygląda mi to jak hamon ;) :) Jak myślicie, co to może być? Przygrzanie przy ostrzeniu chyba by tak daleko nie poszło (mam nadzieję że to nie to :D )?

edyta: dodam, że stal zachowuje się jak dobra chińska stal niewiadomojaka (porównać do czegoś znanego nie mogę, bo nie używałem za dużo) - ostrzy się i tępi OK, nie szczerbi, nie zawija przy byle czym, z pewnością je jest to gównolina.

łuki

Cytat: porcelain w 18-06-2010, 08:16:29

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa - wykończenie klingi wygląda jak przepolerowany satyn.
Natomiast wzdłuż KT widać na płazach pasek szerokości ~~6mm który jest bardziej wygładzony (widać to dosyć dobrze na pierwszej fotce w ręce). No kurna wygląda mi to jak hamon ;) :) Jak myślicie, co to może być? Przygrzanie przy ostrzeniu chyba by tak daleko nie poszło (mam nadzieję że to nie to :D )?

Dopiero jak o tym napisałeś to wyłapałem tę linie na fotkach. Może wykańczali krawędź po ostrzeniu na jakimś miękkim krążku z pastą polerska i przy okazji przepolerowali kawałek szlifu ?

Teuril

Dzięki za recenzję, choć przyznam, że nóż absolutnie nie przypadł mi do gustu. ;)

Teu.

Apartamenty w Chorwacji -> PM.

PrzemoBK

Cytat

No kurna wygląda mi to jak hamon wink smile Jak myślicie, co to może być? Przygrzanie przy ostrzeniu chyba by tak daleko nie poszło (mam nadzieję że to nie to biglaugh )?

Nie wiem co to może być, ale takie paski występują również na ostrzach obu naszych Rough Riderów (554 i 556).

kali

Spowodowane plerowaniem ostrza na włochatych kolach? ;)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

rodia77

Gratulacje z okazji spontanicznego zakupu. :)

Cytat: porcelain w 17-06-2010, 08:44:48

Drugi "look" ujawnia plusy ujemne - tu szparka między linerami a okładziną, tam dziurka przy bolsterze:

/.../

- klinga po złożeniu styka się z linerem - na szczęście KT nie skrobie metalu; estetykę jednak drażni:

I takimi właśnie niedoróbkami "chińszczyzna" pracuje na swoje miano i opinię. Praktycznie dokładnie takie same babole miałem przy ostatnio kupionym Bokerze (Plus) - tu prześwit między linersem a backspacerem, tam szparka przy bolsterze, niewycentrowane ułożenie głowni po złożeniu, gdzieś brak symetrii na ułamki milimetrów... A zakup zbyt drobny, żeby się bawić w przesyłki i zapędzać sprzedawcę do szukania porządnego egzemplarza. Szkoda. :(
"I don't have pet peeves, I have major psychotic fuckin' hatreds". GC
Aktualnie na stanie: KLIK

Bardzo fajna kosa, a wyglad jakby znajomy :)

Obojetnie w czyim wykonaniu, design jest super. Old school :)

porcelanowy

POwitoł
No to zostańmy przy tym, że to efekt polerowania KT. Najbezpieczniejsze wytłumaczenie ;)
Dorzuciłem do pierwszego postu wymiary kiziora (wagi nie ma, bo wagi nie mam ;) ).

Co do wzorców - fajne, ale nie mogą znaleźć konkretnej kotwicy historycznej :)
Taka notka:

Cytat

The 72 pattern is a 5 1/2" clasp style jack knife that goes by the name buffalo or bulldog.  They have a single clip blade.  These knives were introduced and had already been discontinued prior to 1940.  It was reintroduced between 1965 and 1969.

znaleziona na: www.allaboutpocketknives.com
Ale mało nad tym siedziałem i jeszcze poszukam czego ciekawego.

WojaK

nóż jak najbardziej nie mój klimat, ale za recenzję jak najbardziej duży plus i podziękowania pozdro  ;-) ;)

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

zawada

Że spytam nieśmiało, ile kosztuje i czy można go kupić gdzieś w naszym kraju, czy tylko za granicą?
Dzięki za recenzję naprawdę fajny nożyk, choć szkoda, że bez blokady.
Za to ten black rhino (chyba tak się pisze) od CS mnie powala na kolana.

Edit: Dzięki Pitt
Bluźnierca

Pitt

Militaria miało w ofercie. Możesz się zawsze zapytać czy przewidują dostawę.

Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

PrzemoBK

Cytat

Dorzuciłem do pierwszego postu wymiary kiziora (wagi nie ma, bo wagi nie mam wink ).

Waga-181 gram (zważone na wadze domowej)  :).