Reklama

recy-klingi (odsłona druga)

Zaczęty przez W. Irving, 20-08-2010, 09:22:46

W. Irving

Czoł(gi)em Waszmośćpanom 8D

Jakiś czas temu zepsuł mi się sekator do gałęzi i po wymontowaniu ostrza postanowiłem je uratować. Projekt w postaci tekturowych modeli powstał szybko, ale niestety zaległ w szufladzie  :? .

Bodźcem, który zmobilizował mnie do dokończenia pomysłu przeróbki ostrza były noże pokazane przez kolegę Robala  w wątku: http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,97732.0/highlight,recy+klingi.html

Mój sekator do gałęzi był dość duży i konstrukcję miał ,,kowadełkową" w związku z tym ostrze miało symetryczny szlif płaski (no z tą symetrią to tak trochę naciągane  :special: ) i prostą krawędź tnącą. Niestety trudy pracy na działce i cięcie nie raz zbyt grubych i suchych/twardych gałęzi poskutkowało niewielkim ,,pofalowaniem" KT  :grin: .

Tak to wyglądało po zdemontowaniu:

Pomysł po urodzeniu w głowie przelany na tekturowe modele:

Uploaded with ImageShack.us

Trochę pracy katówką potem na czołgu + pilnik i efekt:
W trakcie: (sory ale zdjęcia robione komórką):

Efekt końcowy (no załóżmy, że prawie końcowy):

Wygląda jak wygląda (kątówka + czołg i pilnik w warsztacie + brak czasu to trochę za mało, żeby uzyskać dzieło sztuki). Ostrze jest zrobione z jakiejś mocno rdzewiejącej węglówki. Oryginalnie miało powłokę z ,,taktyczno-ogrodniczego" teflonu – przez 6 lat ciężkiej pracy i ,,abusowania" na działce ruda nie wzięła. Po pracach ręcznych rdzewiało ,,od patrzenia".

Teraz jest pokryte oksydą na zimno (ze sklepu myśliwskiego).

Może kiedyś doczeka się ten stwór pochewki.

-  Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co do jej kształtu, zapięcia, to proszę o jakąś podpowiedź /sugestię ?

W weekend wziąłem knypa do lasu na grzyby i w trakcie poszukiwań strugałem kijki (chrust sosnowy, wysuszony dobrze, leżący na ziemi). Patyki były grube na ok. 2 – 2,5 cm zestrugałem 3 odcinki po ok. 0,5 m (na ,,ołówek"/kij do kiełbasek) od długości tych 50 cm do prawie ,,końca" tyle żeby łapy nie pociąć – nóż zaostrzony na diamentach z lidla do stanu cięcia karteczek – z lekkim oporem/szarpaniem  – zachował ostrość praktycznie bez zmian. Szacuję, że odpowiadało to zastruganiu kilku setek kijków do pieczenia kiełbasek. Wnoszę stąd, że Chińczycy go całkiem dobrze zahartowali  :), a ja nie odpuściłem za bardzo przeróbkami  :) .

Tu na zdjęciu ,,w polu" – kształt noża i ostrza nie sprzyja zastosowaniu do grzybobrania, ale daje radę.

Uploaded with ImageShack.us

No to można chwalić, lżyć, glanować (niepotrzebne skreślić).
Pozdrowionka
Tomek
wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

porcelanowy

Powitoł
Hrhrhr, chyba pójdę śladem Peca, bo mi się ostatnio strasznie takie pipki podobają  :shy:  :shades:
Notch... avena sativa...  :] :D
Kolejny dowód na to, że żeby się recycling udał musi się opłacać, albo dawać frajdę ;)

Kagemusha

Zacna recy-klinga  :)
W kydex ją, w kydex  ;-)

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

W. Irving

Czoł(gi)em  8D

Cytat: Kagemusha

Zacna recy-klinga  :)

dzięki  :-*
Cytat: Kagemusha

W kydex ją, w kydex  ;-)

ni mam kajdeksa, ale skór*ę grubą tak na ok 0,5 cm mam (zostało mi po opochwieniu strasznej maczety - prezentacja na forum niebawem) to coś zrobię, ale na razie nie mam pomysła jak ta pochewka miałaby wyglądać.
Pozdrowionka
Tomek

Sybir

Ciachnąłbym ten zagięty cycek z rękojeści i zaokrąglił. Nożyk straciłby dziurkę, ale chyba by zyskał na chwytalności. Poza tym super :) Mała rzecz, a cieszy :shades:

Sprzedam

www.laguiole.pl

killrathi

fajowy smyk 8D Uwielbiam takie maluszki...

W. Irving

Cytat: Sybir w 20-08-2010, 13:39:58

Ciachnąłbym ten zagięty cycek z rękojeści i zaokrąglił. Nożyk straciłby dziurkę, ale chyba by zyskał na chwytalności. Poza tym super :) Mała rzecz, a cieszy :shades:

mnie się wygodniej taki trzyma - poza tym robiłem różne modele z tektury i taki ze "straconą" dziurką był jednak mniej stabilny w łapie. Chociaż pozostało w tej wersji, tzn. tej ostatecznej utrudnienie w obróbce wskutek tego, że "ogon" jest wygięty i nie stanowi jednej płaszczyzny z "pł. główną" noża.
Poza tym on powstał tylko "ot tak sobie" -  właściwie po to żeby, nie wyrzucać kawałka ostrej stali.
I tak w ogóle, to ergonomia tego noża jest taka sobie.

Pozdrowionka
Tomek

Sybir

Ok :) Tak czy inaczej udany recykling.

Sprzedam

www.laguiole.pl

ag111ga

Jeden widzi zepsuty sekator a drugi fajny noz i na tym to polega.  8D

Gratuluje kreatywosci, wyszedl swietnie!

Kagemusha

slice of life
Obecne EDC: MT Scarab, Camillus CQB1, LM Surge, Olight i3 EOS, Victorinox Compact

maba

PrzemoBK

Fajny maluch, ładnie wyszedł Tomku  :D.   

W. Irving

Czoł(gi)em Waszmoścpanom  8D

dziękuję za zainteresowanie i wszystkie opinie.

Pozdrawiam
Tomek

P.S.
@kagemusha - PW poszła

robal

no gratulacje :) już myślałem ze uświerknąłeś tym projektem ;) fajnie wyszło.
A prawdę powiedziawszy to ja utknąłem :D trzy połamane sekatory leża i jakoś czasu brak na recy-kling ;)

Pozdrawiam

ps.
a druga część sekatorka? złamana?

LEPIDOPTEROLOG - naukowiec zajmujący się badaniem owadów z rzędu motyli (Lepidoptera). Jedna z popularniejszych specjalności entomologii. W badaniach terenowych lepidopterolodzy posługują się tradycyjnymi akcesoriami entomologicznymi, m.in. siatką entomologiczną i nożem typu balisong.

W. Irving

Czoł(gi)em  8D

Cytat: robal w 25-08-2010, 17:32:32

no gratulacje :) już myślałem ze uświerknąłeś tym projektem ;) fajnie wyszło.
A prawdę powiedziawszy to ja utknąłem :D trzy połamane sekatory leża i jakoś czasu brak na recy-kling ;)

Pozdrawiam

ps.
a druga część sekatorka? złamana?

Dzięki.

ta druga część sekatora to było tzw. kowadełko. Taka podkładka (ze znalu podejrzewam) na której opierała się cięta tym ostrzem gałąź. Właśnie to "kowadełko" się skruszyło i sekator był wtedy do d..... wyrzucenia.

Pozdrowionka
Tomek

P.S.
skoro Twoje recyklingi przyspieszyły moje prace, to może na zasadzie reakcji teraz dokończysz i pokażesz któryś Twój projekt?

robal

Cytat: W. Irving w 25-08-2010, 21:37:49

skoro Twoje recyklingi przyspieszyły moje prace, to może na zasadzie reakcji teraz dokończysz i pokażesz któryś Twój projekt?

heheh no żebyś wiedział, ze jak zobaczyłem ten Twój pazurek to od-razu nabrałem ochoty na działanie :D

teraz łapie co to za rodzaj sekatora ;)

LEPIDOPTEROLOG - naukowiec zajmujący się badaniem owadów z rzędu motyli (Lepidoptera). Jedna z popularniejszych specjalności entomologii. W badaniach terenowych lepidopterolodzy posługują się tradycyjnymi akcesoriami entomologicznymi, m.in. siatką entomologiczną i nożem typu balisong.

W. Irving

Czoł(gi)em  8D

Cytat: robal w 26-08-2010, 00:55:46

[ciach...]
...to od-razu nabrałem ochoty na działanie :D  .....
[ciach...]

no to nie czekaj aż Ci ochota przejdzie  :)

pzdr
Tomek